Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 7.VI

ДЕСЕТИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ КЪМ УСТАВА НА ВСЕМИРНИЯ ПОЩЕНСКИ СЪЮЗ (Ратифициран със закон, приет от 44-то Народно събрание на 8 май 2019 г. - ДВ, бр. 41 от 2019 г. В сила за Република България от 1 юли 2019 г.)

 

ДЕСЕТИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ КЪМ УСТАВА НА ВСЕМИРНИЯ ПОЩЕНСКИ СЪЮЗ

(Ратифициран със закон, приет от 44-то Народно събрание на 8 май 2019 г. - ДВ, бр. 41 от 2019 г. В сила за Република България от 1 юли 2019 г.)

Издаден от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.45 от 7 Юни 2019г.

Пълномощните представители на правителствата на страните - членки на Всемирния пощенски съюз, по време на извънредния Конгрес в Адис Абеба на основание чл. 30.2 от Устава на Всемирния пощенски съюз, сключен на 10 юли 1964 г. във Виена, приеха следните изменения към Устава, които са предмет на ратификация.

Член I

(изменя чл. 1)

Обхват и цели на Съюза


1. Страните, които приемат настоящия Устав, съставляват, в рамките на междуправителствена организация с наименованието Всемирен пощенски съюз, единна пощенска територия за взаимен обмен на пощенски пратки. Свободата на транзита се гарантира на цялата територия на Съюза при спазване на условията, посочени в актовете на Съюза.

2. Съюзът има за цел да осигури организирането и усъвършенстването на пощенските услуги, както и да благоприятства за развитието на международното сътрудничество в тази област.

3. Съюзът взема участие в рамките на възможностите си за оказване на техническа помощ в областта на пощенските съобщения, искана от неговите страни-членки.

Член II

(изменя чл. 8)

Ограничени съюзи. Специални споразумения


1. Страните-членки или техните избрани оператори, ако законодателството на тези страни-членки не забранява това, могат да основават Ограничени съюзи и да сключват специални споразумения, свързани с международната пощенска услуга, при условие да не включват в тях разпоредби, които са по-неблагоприятни за обществото от тези, предвидени в актовете, по които заинтересованите страни-членки са страни.

2. Ограничените съюзи могат да изпращат наблюдатели на конгресите, на Административния съвет, на Съвета по пощенска експлоатация и на други конференции и заседания, организирани от Съюза.

3. Съюзът може да изпраща наблюдатели на конгресите, конференциите и заседанията на Ограничените съюзи.

Член III

(изменя чл. 18)

Съвет по пощенска експлоатация


1. Съветът по пощенска експлоатация (СПЕ) е натоварен с експлоатационните, търговските, техническите и икономическите въпроси, които интересуват пощенските служби.

2. Членовете на Съвета по пощенска експлоатация изпълняват функциите си в името и в интерес на Съюза.

Член IV

Влизане в сила и срок на действие на Допълнителния протокол към Устава на Всемирния пощенски съюз


1. Настоящият Допълнителен протокол влиза в сила от 1 юли 2019 г. и ще остане в сила за неопределено време.

В уверение на което пълномощните представители на правителствата на страните-членки съставиха настоящия Допълнителен протокол, който ще има същата сила и същата стойност, както ако неговите разпоредби бяха включени в самия текст на Устава и подписан от тях в един екземпляр, депозиран пред Генералния директор на Международното бюро. Копие от него ще бъде предадено на всяка една от страните от Международното бюро на Всемирния пощенски съюз.


Изготвен в Адис Абеба, 7 септември 2018 г.

Промени настройката на бисквитките