Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 28.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 154 ОТ 24 ЮНИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 25 ОТ 2010 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 154 ОТ 24 ЮНИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 25 ОТ 2010 Г.)

В сила от 28.06.2019 г.

Обн. ДВ. бр.51 от 28 Юни 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 7 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) След изтичането на сроковете по чл. 6, ал. 4 министърът на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице сключва договор за военна служба с лицето, спечелило конкурса.

(2) За длъжности в структурата по чл. 50, ал. 1, т. 9 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България договорът за военна служба се сключва след получаването на изискващото се разрешение за достъп до класифицирана информация."

§ 2. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. След сключването на договора за военна служба със заповед на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице:

1. лицето, което притежава изискващото се за длъжността разрешение за достъп до класифицирана информация, се приема на военна служба и се назначава на длъжност;

2. лицето, което не притежава изискващото се за длъжността разрешение за достъп до класифицирана информация, се приема на военна служба, назначава се на длъжност и се взема в разпореждане по специален щат на министъра на отбраната до издаването на изискващото се разрешение или отказ."

§ 3. В чл. 28 ал. 6 и 7 се изменят така:

"(6) Кариерно поле "професионално" обхваща длъжностите, изискващи старши офицерски звания и:

1. придобита образователно-квалификационна степен "магистър" по гражданска специалност от висши граждански училища, или

2. придобита образователно-квалификационна степен "магистър" по гражданска специалност от военни академии или висши военни училища и образователна и научна степен "доктор".

(7) Гражданските специалности за кариерна област "професионална" и за кариерно поле "професионално" по ал. 6, т. 1 се определят с акт на министъра на отбраната."

§ 4. В чл. 77 ал. 1 се изменя така:

"(1) Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 162, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (при настъпила негодност за военна служба или психологична непригодност) се извършва въз основа на влязло в сила експертно решение на военномедицинските органи или заключение на органите по чл. 141, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 5. Преназначаването на длъжност на военнослужещите считано от 1 януари 2019 г. въз основа на Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, приет с Постановление № 309 на Министерския съвет от 2018 г. (ДВ, бр. 105 от 2018 г.), не се взема предвид при определянето на минималния срок за престояване на военнослужещите на длъжност по чл. 42, ал. 1.

§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките