Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 5.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 161 ОТ 28 ЮНИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА АКАДЕМИЯТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 339 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. (ДВ, БР. 92 ОТ 2014 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 161 ОТ 28 ЮНИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА АКАДЕМИЯТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 339 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. (ДВ, БР. 92 ОТ 2014 Г.)

Обн. ДВ. бр.53 от 5 Юли 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 5, ал. 2 думите "приет с Постановление № 202 на Министерския съвет от 2010 г. (обн., ДВ, бр. 75 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 19 от 2011 г., бр. 9 от 2012 г., бр. 62 от 2013 г. и бр. 60 от 2014 г.)" и запетаята пред тях се заличават.

§ 2. В чл. 7, ал. 1 думите "В съответствие със ЗМВР" се заличават, а след думата "подготовка" се добавя "и Център за бойна подготовка и спорт".

§ 3. В чл. 11, ал. 1, т. 14 думите "редовно обучение" се заличават.

§ 4. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) В академията се избира общо събрание от 41 членове, което се състои от представители на общностите на академичния състав, на останалите служители в академията, на курсантите, студентите и докторантите от всички звена."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Членовете на общото събрание на академията се избират чрез тайно гласуване на събрания на общностите по ал. 1 при условия и по ред, регламентирани от изборен правилник, приет от академичния съвет."

3. В ал. 3, изречение първо след думата "събранията" се добавя "на общностите", а думите "ал. 2, т. 1 - 4" се заменят с "ал. 1".

4. Алинеи 4 - 10 се отменят.

§ 5. Член 16 се изменя така:

"Чл. 16. (1) Общото събрание на академията се свиква от неговия председател не по-късно от 7 дни преди датата на заседанието чрез писмена покана, към която се прилага проект на дневен ред и се посочва мястото за запознаване с материалите, предвидени за обсъждане.

(2) При липса на кворум заседанието се отлага с един час. При невъзможност да се събере отново кворум заседанието се отлага за друг ден.

(3) Заседанията на общото събрание са открити за всички членове на академичната общност."

§ 6. В чл. 19, ал. 2 т. 2 се отменя.

§ 7. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 5 думите "редовно обучение" се заличават.

2. Създават се т. 6 - 8:

"6. провеждат веднъж седмично строеви преглед на курсантите;

7. организират запознаването на обучаемите с нормативни актове, ръководни документи и служебна документация, свързана с учебния процес;

8. контролират и обработват документи, свързани с награди, наказания, прекъсване, отстраняване и възстановяване на курсанти, студенти и специализанти."

§ 8. Създава се чл. 36а:

"Чл. 36а. (1) Предварителният подбор за назначаване на лице по трудово правоотношение на академична длъжност "асистент" включва изпит по учебната дисциплина, съответстваща на длъжността, за която се кандидатства.

(2) Подборът се обявява със заповед на ректора, в която се определят:

1. вакантната длъжност;

2. условията за участие;

3. необходимите документи за участие, място и срок за подаването им;

4. начин за провеждане;

5. въпросник, по който ще се проведе изпитът;

6. срок за провеждане;

7. състав на комисията за подбор.

(3) Заповедта се публикува на интернет страницата на академията.

(4) В срок до 10 дни от изтичането на срока за подаване на документи комисията изготвя и публикува на интернет страницата на академията списък с допуснатите до участие кандидати.

(5) Изпитът се провежда не по-рано от 14 дни след датата на публикуване на заповедта.

(6) Комисията обявява на интернет страницата на академията датата и часа на изпита най-малко 3 дни преди провеждането му.

(7) В срок до 10 дни от датата на провеждане на изпита комисията класира участниците в низходящ ред според оценките, получени на изпита, и изготвя и публикува на интернет страницата на академията протокол, отразяващ извършеното класиране.

(8) За неуредените в ал. 1 - 6 въпроси се прилага редът за провеждане на изпит, предвиден в чл. 59, ал. 1 - 4. Изпитът не включва предварително подготвен доклад."

§ 9. Създава се чл. 37а:

"Чл. 37а. Кандидатите в конкурси за заемане на академични длъжности предоставят към установените в ЗРАСРБ документи и писмени доказателства, декларации и други, доказващи верността на обстоятелствата, посочени в справката за изпълнение на минималните национални изисквания за заемане на съответната длъжност."

§ 10. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Назначаването на академична длъжност или на длъжност за хабилитирано лице може да се извърши без конкурс по реда на ЗРАСРБ по предложение на съответния катедрен съвет след решение на факултетния и академичния съвет при спазване на реда за назначаване или преназначаване на служба в МВР, ако лицата отговарят на следните изисквания:

1. заемат същата длъжност в друго българско висше училище или научна организация или същата или съответстваща на нея длъжност в чуждестранно висше училище или научна организация;

2. отговарят на минималните национални изисквания за съответната академична длъжност;

3. отговарят на изискванията за постъпване на служба в МВР."

2. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Кандидатите подават заявление и справка с необходимите доказателства за съответствие с минималните национални изисквания за заемане на съответната длъжност."

3. Създава се ал. 8:

"(8) Лица, заемащи академична длъжност или длъжност за хабилитирано лице в академията, могат да заемат същата академична длъжност по различен вид правоотношение без провеждане на конкурс по предложение на съответния катедрен съвет с решение на факултетния и академичния съвет при спазването на условията и реда за нейното заемане, уредени в ЗМВР и в подзаконовите актове за прилагането му."

4. Досегашната ал. 7 става ал. 9.

§ 11. В чл. 39 се създава ал. 4:

"(4) Заседанията на научното жури може да се провеждат и неприсъствено чрез използване на технически средства по начин, достъпен за всички членове на научното жури и протоколчика. За използването на технически средства се води протокол, подписан от всички присъстващи членове на научното жури и протоколчика, обозначени с три имена, адрес и телефон за връзка."

§ 12. Създава се чл. 39а:

"Чл. 39а. (1) Когато член на научното жури установи или се получи писмен сигнал за плагиатство, който е мотивиран и не е анонимен, научното жури дава възможност на кандидата в срок три дни да даде становище по него.

(2) Всеки член на научното жури в седемдневен срок от научаването на обстоятелствата по ал. 1 изготвя писмен доклад.

(3) Научното жури се произнася с решение относно наличието или липсата на плагиатство в срок не по-късно от 7 дни от крайната дата за представяне на рецензиите и становищата. Решението се взема с обикновено мнозинство."

§ 13. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) За произнасяне по процедурите за заемане на академична длъжност "професор" деканът на факултета издава заповед за разширяване състава на факултетния съвет с всички членове на академичния състав, които заемат академична длъжност "професор" или имат научна степен "доктор на науките"."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Когато в разширения състав на факултетния съвет по реда на ал. 3 професорите и лицата, които притежават научна степен "доктор", са по-малко от една трета, факултетният съвет избира необходимия брой външни за факултета професори и доктори на науките, които се включват в разширения му състав."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 5.

§ 14. Създава се чл. 40а:

"Чл. 40а. (1) При обжалване по административен ред на заповед на ректора за заемане на академични длъжности или на актове за присъждане на научни степени деканът на факултета назначава комисия, която при необходимост събира доказателства и представя за обсъждане на факултетния съвет предварителен доклад по подадената жалба.

(2) Факултетният съвет разглежда подадената жалба и изготвения предварителен доклад и в седемдневен срок от постъпването на жалбата се произнася със становище относно наличието или липсата на основания за отменяне на оспорвания акт."

§ 15. В чл. 48, ал. 3, изречение първо думата "началниците" се заменя с "началникът" и думата "на" след "Учебна и информационна дейност и" се заменя със "специалист от".

§ 16. В чл. 50 думите "и е на пряко подчинение на ректора" се заличават.

§ 17. В чл. 54 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "образователно-квалификационните" се заменя с "образователно-квалификационната", думата "степени" се заменя със "степен", а думата "магистър" се заличава.

2. В ал. 3 се създава изречение второ: "Студентите в задочна форма на обучение могат да са служители на МВР или такива, които не са служители на МВР."

3. В ал. 5 се създава изречение второ: "Специализантите могат да са служители на МВР или такива, които не са служители на МВР."

§ 18. В чл. 55, ал. 2 думите "в редовна форма на обучение" се заличават.

§ 19. Създава се чл. 62а:

"Чл. 62а. (1) В едномесечен срок от изтичането срока за обучение на докторанта съответната катедра прави предложение до съответния факултетен съвет за неговото отчисляване.

(2) Докторантът се отчислява с право на защита при изпълнение на всички дейности по обучението, включени в неговия индивидуален план за обучение.

(3) Докторантът се отчислява без право на защита при неизпълнение на една или повече от дейностите по обучението в индивидуалния план."

§ 20. В чл. 63 се създава ал. 5:

"(5) Придобитото от докторанта право на защита може да бъде упражнено не по-късно от 5 години от решението на факултетния съвет за неговото придобиване."

§ 21. Създава се чл. 63а:

"Чл. 63а. (1) Докторантите, по отношение на които научното жури е приело решение за наличие на плагиатство в изготвения от тях дисертационен труд и които не са допуснати до защита, имат право да обжалват решението в четиринадесетдневен срок пред факултетния съвет.

(2) Деканът на факултета назначава петчленна комисия от преподаватели на академични длъжности от съответното професионално направление на висше образование, която събира доказателства и изготвя предварително становище по подадената жалба.

(3) В едномесечен срок факултетният съвет се произнася с мотивирано решение по жалбата на докторанта."

§ 22. В чл. 66 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "редовно обучение" се заличават.

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Студентите, служители на МВР, имат правата на курсантите по ал. 1, т. 1 - 4, 7 и 9."

§ 23. В чл. 67, ал. 1 и 2 след думата "обучение" се поставя запетая, добавя се "които не са служители на МВР" и се поставя запетая.

§ 24. В чл. 70 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "редовно обучение" се заличават.

2. В ал. 2 думите "студентите редовно обучение" се заменят със "студентите, които не са служители на МВР" и след тях се поставя запетая.

3. Създава се ал. 3:

"(3) За всеки курсант се съставя и се води лично дело. Редът за съставяне, водене, съхраняване и ползване на личните дела се определя със заповед на ректора."

§ 25. В чл. 71 думите "редовно обучение" се заличават.

§ 26. В чл. 72 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "редовна форма на обучение" се заличават.

2. В ал. 2 думите "курсантите задочна форма на обучение" се заменят със "студентите, служители на МВР" и след тях се поставя запетая.

§ 27. Създава се чл. 72а:

"Чл. 72а. (1) Курсантите от четвърти курс подлежат на психологично изследване.

(2) Психологичното изследване по ал. 1 се провежда във втория семестър на четвърти курс от Института по психология при МВР по специализирана методика, утвърдена от министъра на вътрешните работи.

(3) Комисията за централизирано разпределение по наредбата по чл. 156, ал. 1 от ЗМВР може да вземе предвид резултатите от психологичното изследване по ал. 1.

(4) Резултатите от психологичното изследване по ал. 1 не могат да послужат за изключване от разпределението."

§ 28. В чл. 73 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея думите "Студентите, редовна и задочна форма на обучение" се заменят със "Студентите, които не са служители на МВР" и след тях се поставя запетая, след числото "17" се поставя запетая и се добавя "чл. 73, ал. 2".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Студентите редовна и задочна форма на обучение заплащат такса за обучение до началото на всеки семестър."

§ 29. В чл. 76, ал. 1 думите "редовно обучение" се заличават.

§ 30. В чл. 79, в основния текст думата "курсантки" се заменя с "курсанти и студенти" и в т. 2 думата "курсанти" се заменя със "студенти".

§ 31. В чл. 80 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "курсанти" се заменя със "студенти".

2. В ал. 2 и 3 думата "Курсантите" се заменя със "Студентите".

§ 32. В чл. 93 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите "курсантите и" се заличават.

2. Създават се ал. 7 и 8:

"(7) Промяна в датата на изпита се извършва по уважителни причини, след разрешение на декана.

(8) Специализантите имат право на поправителен и ликвидационен изпит в едноседмичен срок от получаването на слабата оценка."

§ 33. В чл. 94 думите "определени с наредбата по чл. 44а от Закона за висшето образование на министъра на младежта и науката" се заменят с "във висшето образование" и запетаята пред тях се заличава.

§ 34. В чл. 95 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "курсантските и" се заличават.

2. В ал. 3 се създава т. 5:

"5. незаплатена такса за обучение."

§ 35. В чл. 105 се създава ал. 3:

"(3) Дейностите по ал. 1, т. 4 и 5 не се провеждат при незаплатена такса за обучение."

§ 36. В чл. 108 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думата "курсантите" се добавя "и студентите, служители на МВР".

2. Точка 4 се отменя.

3. Точка 6 се изменя така:

"6. при отказ или отнемане на достъп до класифицирана информация;".

4. Създава се т. 7:

"7. при смърт."

§ 37. В чл. 109 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се т. 7 и 8:

"7. отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация;

8. отказ от изследване за злоупотреба с наркотични вещества."

3. Създава се ал. 2:

"(2) Студентите се отстраняват от академията със заповед на ректора преди завършване срока на обучение при:

1. представяне на неверни данни, въз основа на които са приети в академията, или подправяне на документи за студентското им положение;

2. осъждане на лишаване от свобода за извършено умишлено престъпление от общ характер;

3. системно неизпълнение на задълженията си по учебния план или правилника на академията;

4. извършени дисциплинарни нарушения, които са основание за отстраняване от академията."

§ 38. В чл. 111 след цифрата "5" съюзът "и" се заменя със запетая, а след цифрата "6" се добавя "и 8".

§ 39. В чл. 114 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "курсантите" се добавя "и студентите".

2. В ал. 3 след думата "курсанти" се добавя "и студенти".

3. Алинея 4 се отменя.

4. В ал. 5, изречение първо след думата "курсантите" се добавя "и студентите", цифрите "2, 3 и 4" се заменят с "2 и 3", а в изречение второ местоимението "те" се заменя с "курсантите".

5. В ал. 7 думата "курсантките" се заменя с "курсантите и студентите".

§ 40. В чл. 115, изречение първо след думата "разреши" се добавя "на курсантите и студентите".

§ 41. В чл. 116 след думата "Курсантите" се добавя "и студентите".

§ 42. В чл. 117, ал. 2 думата "курсантите" се заменя със "студентите, служители на МВР" и след тях се поставя запетая.

§ 43. В чл. 118 ал. 6 се отменя.

§ 44. Създава се чл. 118а:

"Чл. 118а. (1) Курсант или студент се отстранява временно с писмена заповед в следните случаи:

1. при явяване в състояние, непозволяващо изпълнение на задълженията му, докато възстанови годността си за изпълнение на задълженията си;

2. при наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" или "домашен арест" по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, докато съответната мярка бъде отменена или заменена с гаранция или подписка.

(2) В случаите по ал. 1, т. 1 заповедите за отстраняване и за възстановяване се издават от декана на съответния факултет.

(3) В случаите по ал. 1, т. 2 заповедта за временно отстраняване се издава от ректора по предложение на декана на съответния факултет.

(4) Когато мярката за неотклонение "задържане под стража" или "домашен арест" бъде отменена или заменена с гаранция или подписка, курсантите и студентите се възстановяват с писмена заповед на ректора.

(5) За времето на отстраняване курсантите не получават издръжка.

(6) В случай на възстановяване за курсантите се прилага чл. 114, ал. 5, а за студентите - чл. 118, ал. 2, изречение второ и ал. 5."

§ 45. Създава се чл. 118б:

"Чл. 118б. Заповедите за отписване, отстраняване и временно отстраняване подлежат на предварително изпълнение."

§ 46. В чл. 157 думите "курсантите задочно обучение" се заменят със "задочните студенти, служители на МВР" и след тях се поставя запетая.

§ 47. В чл. 160, ал. 2 думите "редовно обучение" се заличават.

§ 48. Член 161 се изменя така:

"Чл. 161. Установяването на предвидените в ЗВО дисциплинарни нарушения, извършени от лица от преподавателския състав, заемащи длъжност по трудово правоотношение, се установяват от комисия от три хабилитирани лица, определена със заповед на ректора."

§ 49. В чл. 162 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 10 думите "и употреба на упойващи вещества" се заличават.

2. Създава се нова т. 11:

"11. злоупотреба с наркотично вещество;".

3. Досегашната т. 11 става т. 12.

§ 50. Създава се чл. 162а:

"Чл. 162а. (1) Курсантите и студентите подлежат на проверка за злоупотреба с наркотични вещества.

(2) Проверките се възлагат със заповед на ректора.

(3) Проверките се извършват от комисия, определена със заповедта по ал. 2.

(4) За условията и реда за извършване на проверките по ал. 1 се прилага наредбата по чл. 203, ал. 3 от ЗМВР."

§ 51. В чл. 168 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 6:

"6. злоупотреба с наркотично вещество;".

2. Досегашната т. 6 става т. 7.

§ 52. В § 1 от допълнителните разпоредби т. 1, 2 и 3 се отменят.

Промени настройката на бисквитките