Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 5.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 21 ОТ 2012 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ, ОДОБРЯВАНЕ, РЕГИСТРАЦИЯ И ОТМЯНА НА ИЗТОЧНИЦИТЕ ОТ ГОРСКАТА СЕМЕПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА, СЪБИРАНЕТО И ДОБИВА НА ГОРСКИ РЕПРОДУКТИВНИ МАТЕРИАЛИ, ТЯХНОТО ОКАЧЕС

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 21 ОТ 2012 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ, ОДОБРЯВАНЕ, РЕГИСТРАЦИЯ И ОТМЯНА НА ИЗТОЧНИЦИТЕ ОТ ГОРСКАТА СЕМЕПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА, СЪБИРАНЕТО И ДОБИВА НА ГОРСКИ РЕПРОДУКТИВНИ МАТЕРИАЛИ, ТЯХНОТО ОКАЧЕСТВЯВАНЕ, ТЪРГОВИЯ И ВНОС (ДВ, БР. 93 ОТ 2012 Г.)

Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.53 от 5 Юли 2019г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създават т. 6 и 7:

"6. внос и износ на горски репродуктивен материал от и за трети страни - членки на Схемата за сертификация на горски репродуктивен материал, предназначен за международна търговия, наричана накратко "Схемата към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)";

7. внос на горски репродуктивен материал от и за трети страни, извън тези по т. 2 и 6, за които има решение на ЕС."

2. В ал. 2, т. 3 думите "за износ или" се заличават.

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "търговията и вноса" се заменят с думите "търговия, внос и износ".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) За добитите ГРМ от източниците по ал. 3 изискванията за търговия по тази наредба се прилагат на територията на Република България, при търговия в случаите по чл. 1, ал. 1, т. 6 и 7, и по споразумение между доставчика и купувача."

§ 3. В чл. 3, ал. 4 след думата "комисия" се добавя "и ОИСР".

§ 4. В чл. 6, ал. 2 накрая се добавя "(ЗГ)".

§ 5. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) точка 2 се изменя така:

"2. предложенията за одобряване и отмяна на базови източници:

а) се подават в ГСС от териториални поделения (ТП) на държавните предприятия (ДП) по чл. 163 от ЗГ, специализирани териториални звена на ИАГ, РДГ, учебно-опитни горски стопанства (УОГС), дирекции на национални паркове (ДНП) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и собственици на гори;

б) се разглеждат от комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор на ИАГ или оправомощено от него лице, в чийто състав се включват представители на ГСС, ЛЗС, РДГ, собственикът на гората или негов представител и представител на търговеца, извършващ инвентаризация на горските територии (когато се извършва инвентаризация), който е вписан в публичния регистър по чл. 241 от ЗГ, с председател на комисията представителят на ГСС;"

б) създава се нова т. 3:

"3. в тримесечен срок от получаване на предложението комисията по т. 2, буква "б" изготвя протокол (приложение № 13) с предложение до изпълнителния директор на ИАГ за решение; протоколът се изпраща от ГСС в ИАГ в 20-дневен срок от неговото изготвяне;"

в) досегашната т. 3 става т. 4 и в нея се правят следните изменения и допълнения:

аа) в основния текст думите "т. 2" се заменят с "т. 3";

бб) в буква "а" накрая се поставя запетая и се добавя "буква "б", като одобрява протокола";

вв) в буква "б" накрая се поставя запетая и се добавя "буква "б".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Горската семеконтролна станция изготвя за всеки одобрен източник паспорт (приложение № 14) в електронен вариант, който се конфигурира от електронния регистър на горската семепроизводствена база. В паспорта ежегодно се вписват добитите репродуктивни материали и извършените дейности."

3. В ал. 4 накрая думите "ал. 2, т. 2" се заменят с "ал. 2, т. 3".

4. В ал. 6 думите "наредбата по чл. 18, ал. 1 ЗГ в" се заменят с "чл. 5, ал. 1, т. 2 и ал. 3, т. 2 от ЗГ като".

5. В ал. 8 думите "ал. 2, т. 2" се заменят с "ал. 2, т. 3".

6. Алинея 11 се изменя така:

"(11) Горските семеконтролни станции и собственикът поддържат досие на горската семепроизводствена база, което включва протокол (приложение № 13), таксационните описания на насажденията, одобрени за базови източници, карнети (приложение № 12) и списък на определените кандидателитни дървета, в случай че има определени такива."

§ 6. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "чл. 16, ал. 2, т. 2" се поставя запетая и се добавя "буква "а".

2. В ал. 2 след думите "чл. 16, ал. 2, т. 2" се поставя запетая и се добавя "буква "а".

3. Алинеи 4 и 5 се отменят.

§ 7. В чл. 19, ал. 2 думите "извън горските разсадници" се заличават.

§ 8. Създава се чл. 29а:

"Чл. 29а. (1) За дългосрочното съхранение на горските генетични ресурси и динамична генетична консервация могат да бъдат определени насаждения в горски територии, семепроизводствени насаждения от горската семепроизводствена база и насаждения в защитени територии.

(2) Минималният размер на насажденията по ал. 1 се определя в зависимост от дървесните видове и целите на консервацията, както следва:

1. 500 или повече възобновяващи се дървета (когато целта е опазването на генетичното разнообразие на широко разпространени, формиращи насаждения иглолистни и широколистни видове);

2. 50 възобновяващи се дървета (когато целта е да се опазят адаптивните или други отличителни черти в маргинални или разпръснати популации) или 50 семеносещи дървета (разпръснати дървесни видове с полов диморфизъм);

3. 15 възобновяващи се дървета (когато целта е опазване на популация от редки или ценни дървесни видове).

(3) Във всяко насаждение по ал. 1 се определят един или повече целеви дървесни видове, които са обект на генетична консервация.

(4) При определянето на повече от един целеви вид всеки един от тях трябва да отговаря на минималния размер на насажденията по ал. 2.

(5) Стопанисването на насажденията по ал. 1 трябва да е насочено към подпомагане на процесите за постигане на дългосрочна жизненост на целевите дървесни видове.

(6) Одобряването и отмяната на насажденията по ал. 1 се извършват по реда на чл. 16, ал. 2."

§ 9. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 думите "и специализирани териториални звена на ИАГ - ОСБРГДВ - Свищов, и ТС - Пазарджик" се заличават.

2. В ал. 2 се създава изречение второ: "В 30-дневен срок преди започване на производството лицата по ал. 1 писмено уведомяват съответния контролиращ орган."

§ 10. В чл. 54 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1, буква "г" думите "и специализирани териториални звена на ИАГ - ТС - Пазарджик, ОСБРГДВ - Свищов, Опитна станция по дъбовите гори - Бургас (ОСДГ)" се заличават;

б) в т. 2 накрая се добавя "или в трета страна съгласно изискванията на Схемата към ОИСР".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Заявлението съдържа информация за един от следните документи, удостоверяващи професионална ангажираност на заявителя:

1. акта за създаване/възникване на юридическото лице, ако като предмет на дейност е записана поне една от следните дейности: производство, изкупуване, събиране, преработка, обработка, съхраняване, търговия, внос или износ на горски репродуктивни материали от горски и/или декоративни дървесни и храстови видове;

2. извън случаите по т. 1 заявителят (физическо или юридическо лице) следва да посочи информация за поне един от следните документи:

а) регистрационен номер от регистъра на горската семепроизводствена база на базов източник, собственост на заявителя;

б) номер, дата и издател на удостоверението за регистрацията на горски разсадник/ци за производство на фиданки за лесовъдски цели, издадено на името на заявителя;

в) номер и дата на удостоверението за регистрация на заявителя, с което е вписан в публичния регистър по чл. 235 ЗГ за дейността "планиране и организация на дейностите по залесяване" или по чл. 241 ЗГ за извършване на дейности по "стопанисване на горски територии";

г) номер, дата и издател на дипломата за завършено висше лесовъдско образование на заявителя по специалността "горско стопанство" или "стопанско управление", или "озеленяване", или "ландшафтна архитектура", или "екология", или средно образование по специалността "горско и ловно стопанство" или "горско стопанство и дърводобив", или "озеленяване";

д) трите имена и ЕГН на най-малко едно лице, вписано в публичния регистър по чл. 235 от ЗГ за извършване на дейността "планиране и организация на дейностите по залесяване, с което юридическото лице има сключен трудов договор."

3. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Длъжностните лица по ал. 5 могат да извършват служебна проверка на описаната в заявлението информация по ал. 4."

4. В ал. 8 думите "срок 14 дни" се заменят с "30-дневен срок".

5. В ал. 10 думите "30-дневен срок" се заменят със "7-дневен срок".

6. В ал. 12:

а) създава се нова т. 6:

"6. при предоставени от компетентни органи на друга държава - членка на Схемата към ОИСР, официални документи за извършени от доставчика нарушения на правилата и разпоредбите на Схемата;"

б) досегашната т. 6 става т. 7.

7. В ал. 15 думите "по ал. 12, т. 4 и 5" се заменят с "по ал. 12, т. 4, 5 и 6".

8. В ал. 16 думите "и да представят копие на" се заменят с ", в което се описват".

§ 11. В чл. 55 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "приложение № 37" се заменят с "приложение № 36".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Информацията, съдържаща се в част А на етикета по приложение № 36, се изписва на български език, а за търгуваните извън територията на страната, в рамките на ЕС, горски репродуктивни материали - по възможност и на английски език. За страните извън ЕС се попълва част Б, на български и на английски език."

§ 12. В чл. 59 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след абревиатурата "ЕС" се добавя "или Схемата към ОИСР".

2. В ал. 3 след абревиатурата "ЕС" се добавя "или Схемата към ОИСР".

§ 13. В чл. 65, ал. 2 след абревиатурата "ЕС" се добавя "или Схемата към ОИСР".

§ 14. В чл. 69, ал. 1 думите "най-малко един път годишно" се заменят с "двукратно по време на действащия горскостопански план или програма".

§ 15. В приложение № 13 думите "към чл. 16, ал. 2, т. 2" се заменят с "към чл. 16, ал. 2, т. 3".

§ 16. Приложение № 32 се изменя така:

"Приложение № 32 към чл. 32, ал. 3, т. 1, чл. 44, ал. 5, чл. 47, ал. 1, т. 4, чл. 52, ал. 1 и 11, чл. 57, чл. 75, ал. 1



"

§ 17. В приложение № 33 в наименованието след думите "Директива 1999/105/ЕС" се поставя наклонена черта и се добавя "ОИСР".

§ 18. Приложение № 35 се изменя така:

"Приложение № 35 към чл. 54, ал. 3



"

§ 19. Приложение № 36 се изменя така:

"Приложение № 36 към чл. 55, ал. 1




"

§ 20. Навсякъде в наредбата думите "министърът на земеделието и храните", "министъра на земеделието и храните", "Министерството на земеделието и храните" и абревиатурата "МЗХ" се заменят съответно с "министърът на земеделието, храните и горите", "министъра на земеделието, храните и горите", "Министерството на земеделието, храните и горите" и "МЗХГ".

Промени настройката на бисквитките