Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 11.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-15 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РАЗМЕРИТЕ И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОЕННАТА СЛУЖБА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЗА СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД НА ЦИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-15 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РАЗМЕРИТЕ И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОЕННАТА СЛУЖБА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЗА СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД НА ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 36 ОТ 2010 Г.)

В сила от 11.02.2020 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.12 от 11 Февруари 2020г.

§ 1. В чл. 15а, ал. 1 думите "без летателния състав и ръководителите на полети" се заменят с "без летателния състав, ръководителите на полети и щатните водолази".

§ 2. Създават се чл. 32а и 32б:

"Чл. 32а. (1) На водолазния състав се изплаща допълнително възнаграждение при изпълнение на водолазни спускания с експериментален характер, при изпитване и валидиране на нови режими за декомпресия и рекомпресия, при изпитания на новопридобита техника и при технически изпитания на водолазна техника след заводски ремонт и ресурсни изпитвания.

(2) Командирът на военното формирование издава заповед за провеждане на изпитанията, в която писмено се определят военнослужещите, чиято дейност при извършване на изпитанията е свързана с повишен риск и отговорност.

(3) Допълнителните възнаграждения по ал. 1 се изплащат въз основа на протокол за завършени изпитвания. Протоколът се подписва от членовете на комисия, назначена със заповедта по ал. 2, и се утвърждава от командира на военното формирование.

(4) На личния състав, обявен в заповедта по ал. 2, след завършване на изпитанията се заплаща допълнително възнаграждение, както следва:

1. на водолаз за всеки отработен час под вода - възнагражденията по чл. 32, ал. 1 се удвояват;

2. на ръководителя на водолазното спускане за всяко водолазно спускане, което ръководи - част от възнаграждението по т. 1, в размер 25 на сто;

3. на останалия водолазен състав, участващ във водолазния разчет, за всяко водолазно спускане, което са осигурявали от повърхността - част от възнаграждението по т. 1, в размер 10 на сто.

(5) На водолазния състав, на който се изплащат допълнителни възнаграждения по ал. 1 и 4, не се изплащат допълнителни възнаграждения по чл. 214, ал. 1, т. 2 и чл. 296, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.


Чл. 32б. (1) На водолазния състав от Българската армия се изплаща допълнително възнаграждение за присвоена/потвърдена основна водолазна квалификация, както следва:

1. инструктор-водолаз - 56 лв.;

2. старши инструктор-водолаз - 83 лв.;

3. водолазен специалист - 112 лв.

(2) Водолазната квалификация се придобива последователно в следния ред: инструктор-водолаз, старши инструктор-водолаз и водолазен специалист.

(3) Изискванията за придобиването ѝ, длъжностните лица, които имат право да я присвояват/потвърждават, както и редът за придобиване, присвояване/потвърждаване на водолазната квалификация се определят със заповед на началника на отбраната.

(4) Допълнителното възнаграждение за водолазна квалификация на военнослужещите и цивилните служители по ал. 1 се изплаща считано от датата на заповедта за присвояване/потвърждаване на съответната квалификация."


Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките