Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 21.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ, КОИТО ОБУЧАВАТ МЕДИАТОРИ; ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МЕДИАТОРИ; ЗА РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ, ОТПИСВАНЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ НА МЕДИАТОРИ ОТ ЕДИННИЯ РЕ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ, КОИТО ОБУЧАВАТ МЕДИАТОРИ; ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МЕДИАТОРИ; ЗА РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ, ОТПИСВАНЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ НА МЕДИАТОРИ ОТ ЕДИННИЯ РЕГИСТЪР НА МЕДИАТОРИТЕ И ЗА ПРОЦЕДУРНИТЕ И ЕТИЧНИ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА МЕДИАТОРА (ДВ, БР. 26 ОТ 2007 Г.)

Издадена от министъра на правосъдието

Обн. ДВ. бр.15 от 21 Февруари 2020г.

§ 1. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. Обучение на медиатори могат да извършват организации, които разполагат със специалисти с квалификация и опит в медиацията и са одобрени със заповед на министъра на правосъдието."

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Организация, която кандидатства за одобряване, подава заявление по образец, утвърден от министъра на правосъдието."

2. Алинея 2 се отменя.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Към заявлението се прилагат:

1. копие от акта, с който е създадена организацията, когато не подлежи на регистрация;

2. учебен план и учебна програма за обучение на медиатори в съответствие с изискванията на тази наредба, както и правила за провеждане на изпита;

3. списък на специалистите, които ще извършват обучение, и копия на документи, които удостоверяват квалификацията и опита им;

4. документ за платена държавна такса, освен когато е платена по електронен път."

§ 3. Създава се чл. 3а:

"Чл. 3а. (1) Заявлението и приложените документи се разглеждат в срока по чл. 4. За разглеждането на заявление, подадено от търговец или от юридическо лице с нестопанска цел, се извършва служебна справка в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието.

(2) При констатирани нередовности организацията се уведомява писмено, като се дават указания за отстраняването им в 14-дневен срок. Уведомлението съдържа и указание за последиците от неотстраняване на нередовностите в посочения срок.

(3) Ако подателят не отстрани нередовностите в срока по ал. 2, производството се прекратява. За прекратяването на производството организацията се уведомява писмено."

§ 4. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. Министърът на правосъдието в 30-дневен срок от подаване на заявлението или от отстраняване на нередовностите в него издава заповед за одобряване на организацията или за отказ. Заповедта за отказ задължително се мотивира, съобщава се писмено и може да бъде оспорена по реда на Административнопроцесуалния кодекс."

§ 5. Член 5 се отменя.

§ 6. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Министерството на правосъдието поддържа списък на одобрените организации за обучение на медиатори. Списъкът е публичен и съдържа: наименование на организацията и номер на заповедта за одобряване, адрес на управление; адрес на осъществяване на дейността; телефонен номер, електронен адрес; адрес на интернет страница.

(2) Организация, одобрена от министъра на правосъдието за обучение на медиатори, се вписва в списъка служебно.

(3) За всяка вписана в списъка организация се създава, поддържа и съхранява преписка.

(4) Заличаването на организация от списъка се извършва служебно след постъпило заявление за прекратяване на дейността или въз основа на заповед на министъра на правосъдието за отмяна на заповедта за одобряване по реда и при условията на чл. 12."

§ 7. Създават се чл. 6а и 6б:

"Чл. 6а. При промяна на обстоятелствата, при които е издадена заповедта за одобряване, организацията уведомява Министерството на правосъдието в 14-дневен срок от настъпването. Към уведомлението се прилагат съответните документи.

Чл. 6б. (1) Организацията представя доклад до министъра на правосъдието, в който се посочват:

1. брой на проведените през годината обучения по чл. 8 и 11а;

2. брой на обучените медиатори;

3. брой на издадените удостоверения;

4. друга информация за дейността на организацията, свързана с популяризирането, информирането и обучението по медиация.

(2) Докладът се представя до края на месец март на текущата година и се публикува заедно със списъка по чл. 6."

§ 8. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. Организацията уведомява министъра на правосъдието за прекратяване на дейността по обучение на медиатори. Въз основа на постъпилото уведомление организацията се заличава от списъка по чл. 6."

§ 9. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. (1) Министърът на правосъдието може да извършва проверки на дейността на организациите за обучение на медиатори чрез оправомощени със заповед лица. В 20-дневен срок от извършване на проверка за констатираните факти и обстоятелства се съставя протокол, който се съобщава на проверяваната организация. Проверяваната организация може да изрази становище в 7-дневен срок от съобщаването на протокола. Протоколът и становището на проверяваната организация, ако е постъпило такова в 7-дневен срок от съобщаването на протокола, се представят от извършилите проверката лица пред министъра на правосъдието.

(2) При констатирани нарушения министърът на правосъдието издава заповед, с която дава указания и срок за тяхното отстраняване на проверяваната организация.

(3) При неизпълнение на дадените указания в определения за това срок министърът на правосъдието може да отмени заповедта за одобряване на организацията за обучение на медиатори. Заповедта за отмяна задължително се мотивира, съобщава се писмено и може да бъде оспорена по реда на Административнопроцесуалния кодекс."

§ 10. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "Министърът на правосъдието" се добавя "или определено от него длъжностно лице".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В Единния регистър на медиаторите се вписват данните по чл. 8а, ал. 2 от Закона за медиацията. Регистърът е публичен с изключение на данните за единен граждански номер и личен номер на чужденец."

3. Алинея 3 се отменя.

§ 11. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. Лице, което кандидатства за медиатор, подава в Министерството на правосъдието заявление за вписване в ЕРМ по образец, утвърден от министъра на правосъдието."

§ 12. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се отменя.

2. Точка 3 се изменя така:

"3. документ за съдимост, когато лицето не е български гражданин;".

3. В т. 4 след думата "че" се добавя "лицето".

4. В т. 5 след думата "такса" се добавя "освен когато е платена по електронен път".

§ 13. В чл. 16, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се ново изречение първо: "За целите на разглеждане на заявлението данните за съдимостта на българските граждани се установяват служебно."

2. Досегашното изречение първо става изречение второ.

§ 14. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. (1) При нередовности на документите кандидатът за медиатор се уведомява писмено, като се дават указания за отстраняването им в 14-дневен срок. Уведомлението съдържа и указание за последиците от неотстраняването на нередовностите.

(2) Ако нередовностите не бъдат отстранени в срока по ал. 1, производството се прекратява. Кандидатът за медиатор се уведомява писмено за прекратяването на производството."

§ 15. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Когато кандидатът за медиатор не отговаря на нормативните изисквания, министърът на правосъдието със заповед отказва вписване в ЕРМ. Заповедта за отказ задължително се мотивира, съобщава се писмено и може да бъде оспорена по реда на Административнопроцесуалния кодекс."

2. Алинея 2 се отменя.

§ 16. Създава се чл. 18а:

"Чл. 18а. Медиатор, вписан в ЕРМ, заявява писмено до министъра на правосъдието за промени в обстоятелствата, които подлежат на вписване, в 14-дневен срок от настъпването им. Заявлението е по образец, утвърден от министъра на правосъдието."

§ 17. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. Отписване на медиатор от ЕРМ се извършва въз основа на заявление по образец, утвърден от министъра на правосъдието."

§ 18. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. Когато бъде нарушена забраната по чл. 4 или отпадне някое от изискванията по чл. 8, ал. 1, т. 1, 3 и 4 от Закона за медиацията, министърът на правосъдието издава заповед за заличаване на медиатора от ЕРМ. Заповедта за заличаване задължително се мотивира, съобщава се писмено и може да бъде оспорена по реда на Административнопроцесуалния кодекс."

§ 19. Приложение № 1 към чл. 3 се отменя.

§ 20. Приложение № 4 към чл. 14 се отменя.

§ 21. Приложение № 5 към чл. 19 се отменя.

Преходни разпоредби

§ 22. Заявленията, подадени до влизането в сила на тази наредба, се разглеждат при досегашните условия и по досегашния ред.

Промени настройката на бисквитките