Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 28.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2017 Г. ЗА ПОЗНАВАТЕЛНИТЕ КНИЖКИ, УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА (ДВ, БР. 102 ОТ 2017 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2017 Г. ЗА ПОЗНАВАТЕЛНИТЕ КНИЖКИ, УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА (ДВ, БР. 102 ОТ 2017 Г.)

В сила от 28.04.2020 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.39 от 28 Април 2020г.

§ 1. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Съдържанието на учебника по учебен предмет от общообразователната подготовка не трябва да надвишава съответната учебна програма по отношение на учебното съдържание (теми, компетентности като очаквани резултати от обучението по съответните теми, нови понятия)."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

3. Създава се ал. 4:

"(4) Съдържанието на учебника по чужд език от общообразователната подготовка не трябва да надвишава учебната програма по отношение на учебното съдържание (тематичните области, компетентности като очаквани резултати от обучението по четирите основни умения: слушане, четене, говорене и писане, нови знания)."

§ 2. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Съдържанието на учебника по задължителен модул от профилираната подготовка не трябва да надвишава съответната учебна програма по отношение на учебното съдържание (теми, компетентности като очаквани резултати от обучението по съответните теми, нови понятия)."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

3. Създава се ал. 4:

"(4) Съдържанието на учебника по задължителен модул от профилираната подготовка по чужд език не трябва да надвишава учебната програма за съответния задължителен модул по отношение на учебното съдържание (тематични области, компетентности като очаквани резултати от обучението, нови знания)."

§ 3. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. (1) Съдържанието на учебника по учебен предмет или модул от общата професионална подготовка трябва да отговаря напълно на съответната учебна програма по отношение на:

1. целите и очакваните резултати;

2. учебното съдържание от типовия учебен план.

(2) Съдържанието на учебника по учебен предмет или модул от общата професионална подготовка не трябва да надвишава съответната учебна програма по отношение на:

1. целите и очакваните резултати;

2. учебното съдържание от типовия учебен план."

§ 4. Член 21 се изменя така:

"Чл. 21. (1) Съдържанието на учебника по майчин език, по религия и по хореография трябва да отговаря напълно на съответната учебна програма по отношение на учебното съдържание (теми, компетентности като очаквани резултати от обучението по съответните теми, нови понятия).

(2) Съдържанието на учебника по майчин език, по религия и по хореография не трябва да надвишава съответната учебна програма по отношение на учебното съдържание (теми, компетентности като очаквани резултати от обучението по съответните теми, нови понятия)."

§ 5. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. (1) Съдържанието на учебника по специален учебен предмет за учениците със сензорни увреждания трябва да отговаря напълно на съответната учебна програма по отношение на:

1. целите и очакваните резултати по темите от съответния специален предмет, посочени в съответната учебна програма;

2. специфичните методи на обучение;

3. темите и структурата на учебната програма.

(2) Съдържанието на учебника по специален учебен предмет за учениците със сензорни увреждания не трябва да надвишава съответната учебна програма по отношение на:

1. целите и очакваните резултати по темите от съответния специален предмет, посочени в съответната учебна програма;

2. специфичните методи на обучение;

3. темите и структурата на учебната програма."

§ 6. В чл. 59 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) За извършване на оценяването проектите на учебник или на учебен комплект се предоставят на всички училища, в които учебният предмет или модул се изучава, под формата на:

1. готово книжно тяло, а в случаите, в които проектът е печатно издание с електронен вариант - електронният вариант се предоставя в училищата на цифров носител или се посочва интернет адрес, чрез който да се осъществи достъп до електронния вариант;

2. електронно четим проект на учебник или учебен комплект, наличен на интернет адрес, чрез който да се осъществи електронен достъп до него, включително до електронния му вариант, когато проектът е печатно издание с електронен вариант."

2. Създава се нова ал. 5:

"(5) В случаите по ал. 4, т. 1 проектите на учебник или на учебен комплект се предоставят на училищата от вносителите. В случаите по ал. 4, т. 2 вносителите предоставят интернет адрес за достъп до електронно четимия проект на учебник или учебен комплект на МОН, а МОН организира предоставянето му на училищата, които ще извършват оценяване на проектите."

3. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) Министърът на образованието и науката със заповед утвърждава списъка на училищата по ал. 4, определя формата по ал. 4, в която ще се оценяват проектите, както и срок за разпространение на проектите до училищата - в случаите по ал. 4, т. 1, или за предоставяне на интернет адрес за електронен достъп до проектите от вносителите на МОН - в случаите по ал. 4, т. 2. Заповедта се публикува на официалната интернет страница на МОН."

4. Досегашната ал. 6 става ал. 7.

§ 7. В чл. 60, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В основния текст преди думите "В оценяването на пригодността не участват проектите" се добавя "Когато проектите се оценяват под формата на готово книжно тяло,".

2. В т. 2 след думите "по чл. 59, ал. 4" се поставя запетая и се добавя "т. 1;".

3. В т. 4 думите "чл. 59, ал. 5" се заменят с "чл. 59, ал. 6".

§ 8. Създава се чл. 60а:

"Чл. 60а. (1) Когато проектите се оценяват под формата на електронно четим проект на учебник или учебен комплект, в оценяването на пригодността не участват проектите, за които вносителят не е предоставил на МОН интернет адрес за електронен достъп в срока по чл. 59, ал. 6 до електронно четимия проект на учебник или учебен комплект, включително до електронния вариант, в случаите, в които проектът е печатно издание с електронен вариант.

(2) Случаите по ал. 1 се удостоверяват с протокол, изготвен от комисията по чл. 46, ал. 1.

(3) В случаите по ал. 1 проектите получават служебни оценки "Неприложим" според броя на учителите, участващи в оценяването."

§ 9. В чл. 61, ал. 1 след думите "по чл. 60, ал. 1" се добавя "и чл. 60а, ал. 1".

§ 10. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 59, ал. 6" се заменят с "чл. 59, ал. 7".

2. В ал. 5 след думите "по чл. 60, ал. 3" се добавя "и чл. 60а, ал. 3".

§ 11. В § 1 на допълнителните разпоредби се създава т. 3:

"3. "Електронно четим проект на учебник или учебен комплект" е електронен продукт, чието съдържание е напълно идентично със съдържанието на печатното издание на проекта на учебник или учебен комплект."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 12. Учебниците и учебните комплекти, одобрени преди влизане в сила на тази наредба, продължават да се използват в системата на училищното образование до одобряване на нови учебници и учебни комплекти при условията и по реда на тази наредба.

§ 13. Параграфи 1 - 5 не се прилагат за откритите и неприключили към влизане в сила на тази наредба процедури по оценяване и одобряване на проекти на учебници и учебни комплекти.

§ 14. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките