Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 49 от 29.V

ИНСТРУКЦИЯ № 2 ОТ 23 АПРИЛ 2020 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО И СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" КЪМ МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ГЛАВА ДЕВЕТА ОТ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 2 ОТ 23 АПРИЛ 2020 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО И СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" КЪМ МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ГЛАВА ДЕВЕТА ОТ ОРГАНИТЕ ПО ЧЛ. 16, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО

В сила от 29.05.2020 г.
Издадена от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.49 от 29 Май 2020г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази инструкция се регламентират редът за взаимодействие и обменът на информация между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ/Комисията) и Служба "Военна полиция" (СВП) към министъра на отбраната за изпълнение на дейностите по глава девета от органите по чл. 16, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).

(2) Взаимодействието обхваща сферите на изпълнение на законовите функции, задачи и дейности на двете ведомства и се осъществява чрез:

1. обмен на информация;

2. провеждане на съвместни работни срещи;

3. създаване на съвместни работни групи;

4. провеждане на координирани мероприятия;

5. повишаване на квалификацията на служителите на двете ведомства;

6. съвместни планове за действие;

7. техническа помощ.

(3) Органите по чл. 16, ал. 2 от ЗПКОНПИ и органите на СВП обменят и съхраняват информацията в съответствие с действащото законодателство и при спазване на принципа "необходимост да се знае".

Чл. 2. (1) Общото ръководство и контролът на взаимодействието и координацията между двете организации се осъществяват от председателя на КПКОНПИ и от директора на СВП.

(2) Взаимодействието по тази инструкция се осъществява между органите по чл. 16, ал. 2 от ЗПКОНПИ и органите на СВП както на централно, така и на териториално (регионално) ниво.

(3) При възникване на необходимост от взаимодействие между КПКОНПИ и териториалните структури на СВП структурите взаимно се информират и предприемат необходимите мерки, като за действията си уведомяват незабавно ръководството на КПКОНПИ и СВП.

Глава втора.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО И ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ

Чл. 3. (1) Взаимодействието включва съвместна оперативно-издирвателна дейност, обмен на информация, оказване на експертна и техническа помощ.

(2) За осъществяване на взаимодействието могат да се създават междуведомствени групи за планиране и провеждане на съвместни действия, проверки по документи и на място при спазване на принципа "необходимост да се знае".

(3) Действията по ал. 1 и 2 се извършват въз основа на утвърдени съвместни планове, заповеди и други документи на КПКОНПИ и СВП.

(4) Разходите за осъществяване на съвместни действия са за сметка на всяка една от организациите и се уточняват за всеки конкретен случай.

Чл. 4. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество извършва справки за лица и обекти в автоматизираната информационна система "Военно-полицейски регистър" (АИСВПР) по реда на заповедта на СВП за организацията на работа в АИСВПР.

Чл. 5. (1) Справките в АИСВПР и базите данни на СВП освен по реда на чл. 4 могат да се извършват и чрез писмени искания, подписани от председателя на КПКОНПИ или от оправомощени от него лица.

(2) При наличие на техническа възможност СВП предоставя права и достъп на оператори на органите по чл. 16, ал. 2 от ЗПКОНПИ за извършване на справки в АИСВПР.

Чл. 6. Обменът на информация между КПКОНПИ и СВП може да се извършва чрез свързани комуникационни и информационни системи (КИС) по съответния ред, предвиден за тяхното ползване.

Чл. 7. (1) По искане на КПКОНПИ СВП извършва проверки по оперативния си отчет и информира за резултата по реда на вътрешната си инструкция за организация и работа с оперативния отчет и съобразно действащото законодателство.

(2) По искане от СВП КПКОНПИ извършва проверки по оперативния си отчет и информира за резултата по реда на съответния подзаконов нормативен акт на Комисията и съобразно действащото законодателство.

Чл. 8. (1) Исканията за проверка по оперативния отчет се изготвят съгласно установените в КПКОНПИ и в СВП образци.

(2) Исканията по ал. 1 се подписват от служители на длъжност началник на отдел или по-висока и се придружават с писмо, подписано съответно - за КПКОНПИ от председателя на Комисията или оправомощен от него член на Комисията, а за СВП - от директора на службата или от оправомощен негов заместник.

Чл. 9. (1) При наличие на архивни материали в оперативния отчет на КПКОНПИ или на СВП исканията за предоставяне на информация от тях се подписват от председателя на КПКОНПИ или оправомощен от него член на Комисията, а за СВП - от директора на службата или от оправомощен негов заместник.

(2) Достъпът до архивни оперативни дела на КПКОНПИ и СВП и тяхното ползване от определени служители става само с писмено разрешение от председателя на КПКОНПИ или оправомощен от него член на Комисията, а за СВП - от директора на службата или от оправомощен негов заместник.

Чл. 10. (1) Информацията по чл. 9 се предоставя във вид на писмена справка при спазване на правилата за защита на класифицираната информация.

(2) Писмената справка се изпраща на структурата заявител с писмо, подписано от председателя на КПКОНПИ или оправомощен от него член на Комисията, съответно от директора на СВП или от оправомощен негов заместник.

Чл. 11. По искане на КПКОНПИ органите на СВП могат да оказват съдействие на органите на Комисията съобразно законовите им правомощия при осъществяване на:

1. оперативно-издирвателни мероприятия по предотвратяване, пресичане и разкриване на корупционни престъпления с участието на лица, заемащи висши публични длъжности;

2. организиране и провеждане на мероприятия във или около военни обекти;

3. установяване местонахождението на лица и вещи, по отношение на които СВП осъществява законовите си функции.

Чл. 12. По искане на СВП органите на КПКОНПИ могат да оказват съдействие при:

1. разкриване на престъпления от общ характер в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната;

2. провеждане на оперативно-издирвателни действия на органите на СВП по отношение на лицата, по които службата осъществява законовите си функции;

3. извършване на проверки по заявителски материали и военни досъдебни производства, за които е необходима експертна помощ от органи на КПКОНПИ при спазване на изискванията на действащото законодателство.

Чл. 13. Взаимодействието по чл. 11 и 12 се извършва въз основа на писмено искане от председателя на КПКОНПИ или оправомощен от него член на Комисията, за СВП - от директора на службата или от оправомощен негов заместник, а при неотложност искането се отправя устно, като впоследствие се документира във възможно най-кратък срок.

Чл. 14. (1) В изпълнение на тази инструкция КПКОНПИ и СВП съгласуват техническите и програмните средства, необходими за свързване с КИС за обмен на данни.

(2) Разходите за осигуряване на каналите за връзка, техническите и програмните средства са за сметка на всяка една от организациите и се уточняват за всеки конкретен случай.

Чл. 15. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Служба "Военна полиция" могат да обменят научно-техническа информация и документация, технологии и образци на технически средства по задачи от законовата им компетентност.

Чл. 16. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Служба "Военна полиция" обменят, при необходимост, информация за предстоящи работни семинари, конференции, обучения и срещи от взаимен интерес с оглед участието им в тях.

Чл. 17. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Служба "Военна полиция" си оказват взаимна помощ и обменят информация при подбора и изучаването на кандидати за работа, обменят учебни материали, осигуряват лектори и провеждат съвместни работни семинари, конференции и обучения.

Чл. 18. С писмена заявка до директора на СВП КПКОНПИ може да ползва Учебно-тренировъчната база на СВП във връзка с посочените дейности по глава девета от ЗПКОНПИ.

Заключителни разпоредби

§ 1. Настоящата инструкция се издава на основание чл. 27, ал. 2 от ЗПКОНПИ.

§ 2. Настоящата инструкция влиза в сила от деня на обнародването в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките