Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 6.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 1999 Г. ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ ЕМИСИИТЕ НА ЛЕТЛИВИ ОРГАНИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ ПРИ СЪХРАНЕНИЕ, ТОВАРЕНЕ ИЛИ РАЗТОВАРВАНЕ И ПРЕВОЗ НА БЕНЗИНИ (ДВ, БР. 75 ОТ 1999 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 1999 Г. ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ ЕМИСИИТЕ НА ЛЕТЛИВИ ОРГАНИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ ПРИ СЪХРАНЕНИЕ, ТОВАРЕНЕ ИЛИ РАЗТОВАРВАНЕ И ПРЕВОЗ НА БЕНЗИНИ (ДВ, БР. 75 ОТ 1999 Г.)

В сила от 06.11.2020 г.
Издадена от министъра на околната среда и водите, министъра на икономиката, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.95 от 6 Ноември 2020г.

§ 1. В чл. 14а се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Всички съществуващи бензиностанции трябва да са оборудвани със система, съответстваща на Етап II на УБП."

3. Алинея 4 се отменя.

4. В ал. 5 думите "Алинеи 1 и 2" се заменят с "Алинеи 1 и 3".

§ 2. В чл. 14б основният текст се изменя така:

"Чл. 14б. Всички бензиностанции трябва да отговарят на следните изисквания:".

§ 3. В чл. 14г, ал. 5 думите "с изключение на случаите по чл. 14а, ал. 4" се заличават.

§ 4. В чл. 14д, ал. 2 думите "бензиностанции по чл. 14а, ал. 1, 2 и 4" се заменят с "бензиностанции по чл. 14а, ал. 1 и 3".

§ 5. Заглавието на глава пета "а" се изменя така:

"Глава пета "а"

ОПРАВОМОЩАВАНЕ НА ЛИЦА ЗА ПРОВЕРКА НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА УЛАВЯНЕ НА БЕНЗИНОВИТЕ ПАРИ ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СИСТЕМИТЕ, СЪОТВЕТСТВАЩИ НА ЕТАП II НА УБП".

§ 6. Член 14е се изменя така:

"Чл. 14е. (1) Оправомощаването на лица за извършване на проверки на ефективността на УБП при експлоатация на системите, съответстващи на Етап II на УБП, включва:

1. преглед на заявлението и приложените документи към него;

2. оценка на място относно компетентността на персонала за прилагане на методите за проверка, описани в методиката на БИМ, и внедряването на системата за управление на качеството в съответствие с БДС EN ISO/IEC 17020;

3. издаване на заповед за оправомощаване и вписване в списъка на лицата, които са оправомощени да извършват проверка или за издаване на заповед за отказ.

(2) Етапите по ал. 1 се извършват след предварително платена такса за съответния етап съгласно Тарифата за таксите, които се събират от Българския институт по метрология."

§ 7. Член 14ж се изменя така:

"Чл. 14ж. (1) Лицата, които кандидатстват за оправомощаване за извършване на проверки на системите, съответстващи на Етап II на УБП, подават в БИМ заявление по образец, утвърден от председателя на БИМ, и публикувано на електронната страница на института.

(2) Към заявлението се прилагат на хартиен или електронен носител:

1. декларация по образец - приложение № 9, че заявителят изпълнява изискванията на чл. 30к, ал. 3, т. 3, 4 и 5 от ЗЧАВ за проверката, за която кандидатства;

2. копие на документите от системата за управление на качеството в съответствие с БДС EN ISO/IEC 17020, на хартиен и на електронен носител;

3. в случаите, когато не са издадени от БИМ - заверено копие на свидетелствата за калибриране на еталоните и средствата за измерване, като при електронно подаване на документи се допуска заверено сканирано копие;

4. заверено от заявителя копие от акт за определяне на служител, който пряко ръководи извършването на проверките;

5. трите имена, номер, серия, регистрационен номер и дата на издаване на диплома за завършено средно професионално образование за специалистите, които ще извършват проверките, както и видът и номерът на договора/ите, по които са наети лицата;

6. трите имена, номер, серия, регистрационен номер и дата на издаване на диплома за висше образование за завършена образователно-квалификационна степен "магистър" по специалност, приложима за проверката, за лицето, което пряко ръководи извършването на проверките, както и видът и номерът на договора, по който е наето лицето;

7. трите имена, номер, серия, регистрационен номер и дата на издаване на диплома за висше образование за завършена образователно-квалификационна степен "бакалавър" за лицето, определено за отговорник по качеството на структурното звено, което извършва проверките, както и видът и номерът на договора, по който е наето лицето;

8. списък на еталони, средства за измерване и спомагателно оборудване, които да позволяват прилагането на методите, определени в методиката на БИМ, които са с осигурена проследимост - съгласно приложение № 10;

9. документ за платена държавна такса за преглед на документите, когато плащането не е извършено по електронен път."

§ 8. В чл. 14з след думите "по чл. 14ж," се добавя "ал. 2,".

§ 9. Член 14к се изменя така:

"Чл. 14к. (1) Когато заявлението е редовно и не са установени или са отстранени нередовностите в него и/или приложенията към него, председателят на БИМ определя комисия, която извършва оценка на място относно компетентността на персонала за прилагане на методите за проверка, описани в методиката на БИМ, и внедряването на системата за управление на качеството в съответствие с БДС EN ISO/IEC 17020, отразяваща дейността по проверките и начина за изпълнение на задълженията, които произтичат от ЗЧАВ и тази наредба.

(2) Оценката на място включва: провеждане на теоретичен и практически изпит, проверка на записите, които показват внедряването на функционираща система за управление, свързана с дейността по проверките на системите, съответстващи на Етап II на УБП, и начина за изпълнение на задълженията, които произтичат от ЗЧАВ и тази наредба. Провеждането на практическия изпит се извършва на обект (бензиностанция), осигурен от заявителя.

(3) За дейността по ал. 2 комисията съставя констативен протокол за резултатите от оценката на място и за проведения изпит на специалистите.

(4) Въз основа на констатациите от протокола по ал. 3 в срок до 7 дни от съставянето му председателят на комисията по ал. 1 изготвя доклад до председателя на БИМ с предложение за издаване на заповед за оправомощаване или за отказ, в случай че заявителят не отговаря на изискванията на тази наредба."

§ 10. Член 14л се изменя така:

"Чл. 14л. (1) Заповедта за оправомощаване за извършване на проверки е със срок четири години и съдържание - съгласно чл. 30к, ал. 7 от ЗЧАВ, а заповедта за отказ съдържа мотивите, поради които оправомощаването е отказано.

(2) Заповедта за оправомощаване за извършване на проверки или за отказ се връчва на заявителя в срок до 3 дни от издаването ѝ срещу документ за платена държавна такса.

(3) За подновяване на срока за оправомощаване лицата подават заявление и приложенията към него в шестмесечен срок преди изтичането на срока на валидност на оправомощаването."

§ 11. Член 14м се изменя така:

"Чл. 14м. (1) При промяна в обстоятелствата, свързани с условията за оправомощаване или с данните, вписани в заповедта за оправомощаване за извършване на проверки, оправомощените лица са длъжни да уведомяват писмено БИМ и да подадат заявление за изменение на заповедта за оправомощаване за извършване на проверки при промени съгласно чл. 30к, ал. 10 от ЗЧАВ в срок до 14 дни от настъпването им.

(2) В срок до един месец от постъпването на заявлението по ал. 1 председателят на БИМ:

1. издава заповед за изменение на заповедта за оправомощаване за извършване на проверка, когато са изпълнени изискванията на законодателството и лицето продължава да отговаря на условията за оправомощаване;

2. отказва изменение и може да отмени заповедта за оправомощаване за извършване на проверка, в случай че настъпилите промени водят до несъответствие с условията за оправомощаване.

(3) Редът и начинът за действие по ал. 1 и 2 се определят в процедурите на БИМ по чл. 14р, ал. 1."

§ 12. Член 14н се изменя така:

"Чл. 14н. (1) В 14-дневен срок от установяване на обстоятелство по чл. 30к, ал. 16 от ЗЧАВ или постъпило искане от оправомощеното лице председателят на БИМ със заповед прекратява оправомощаването за извършване на проверки.

(2) Оправомощеното лице не трябва да извършва дейности по проверка на системите, съответстващи на Етап II на УБП, в случай на прекратяване на оправомощаването.

(3) Редът и начинът за издаването на заповедта по ал. 1 се определят в процедурите на БИМ по чл. 14р, ал. 1."

§ 13. Създава се чл. 14н1:

"Чл. 14н1. (1) В 14-дневен срок от постъпване на искане от оправомощено лице за временно спиране на дейността председателят на БИМ издава заповед, в която посочва периода на спиране и срока, в който оправомощеното лице трябва да върне предоставените му знаци за проверка в БИМ.

(2) Когато оправомощеното лице за извършване на проверки не върне предоставените му знаци за проверка съгласно заповедта по ал. 1, те се обявяват за невалидни и информацията за това се публикува на интернет страницата на БИМ в срок до 5 дни от изтичането на срока за връщане.

(3) В периода на временно спиране на оправомощаването оправомощеното лице не трябва да извършва дейности по проверка на системите, съответстващи на Етап II на УБП."

§ 14. Създава се чл. 14н2:

"Чл. 14н2. (1) Оправомощеното лице за извършване на проверки може да подаде искане за възобновяване на оправомощаването до председателя на БИМ в срок до 30 дни преди изтичане на периода на временното спиране по чл. 14н1.

(2) Председателят на БИМ издава заповед за възобновяване на оправомощаването по ал. 1 преди датата на изтичането на временното спиране.

(3) Редът и начинът за издаването на заповедта по ал. 2 се определят в процедурите на БИМ по чл. 14р, ал. 1."

§ 15. Създава се чл. 14н3:

"Чл. 14н3. (1) В 7-дневен срок от издаване на заповедта за оправомощаване, заповедта за прекратяване или заповедта за временно спиране на оправомощаването БИМ вписва:

1. оправомощеното лице в списък на лицата, оправомощени да извършват проверка на ефективността на УБП при експлоатация на системите, съответстващи на Етап II на УБП;

2. лицето, на което оправомощаването е прекратено, или лицето, на което оправомощаването е временно спряно - в списък на лицата, на които е прекратено или временно спряно оправомощаването за извършване на проверки.

(2) Списъкът по ал. 1, т. 1 съдържа:

1. наименование, адрес, телефон, факс, електронен адрес на лицето;

2. номера и датата на заповедта за оправомощаване;

3. срока на валидност на заповедта за оправомощаване;

4. вида на проверката, за която е оправомощено лицето;

5. индивидуалните номера на проверителите на оправомощеното лице;

6. метод/и за извършване на проверката.

(3) Списъкът по ал. 1, т. 2, освен изброеното в ал. 2, съдържа и:

1. номер на заповедта за отнемане/временното спиране на оправомощаването;

2. основание и мотиви за отнемането/временното спиране на оправомощаването;

3. начална дата на временното спиране;

4. крайна дата на временното спиране."

§ 16. В чл. 14о ал. 2 се изменя така:

"(2) Оправомощените лица заявяват необходимия брой стикери за проверка в срок до 10 дни от получаване на заповедта за оправомощаване/възобновяване - за текущата година, и до 30 юли на текуща година - за следваща календарна година."

§ 17. Член 14р се изменя така:

"Чл. 14р. (1) Българският институт по метрология извършва планов или извънпланов надзор на оправомощените лица за извършване на проверки по ред и начин, определени в процедури на БИМ, публикувани на интернет страницата му.

(2) Плановият надзор се извършва най-малко веднъж на всеки 12 месеца за периода на оправомощаването за извършване на проверки след платена такса от оправомощеното лице съгласно Тарифата за таксите, които се събират от Българския институт по метрология.

(3) При извършване на надзор по ал. 1 оправомощените лица заплащат разходите за командировки на експертите от БИМ."

§ 18. В § 1 от допълнителните разпоредби т. 20 се отменя.

§ 19. Приложение № 9 към чл. 14ж, ал. 2, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 9 към чл. 14ж, ал. 2, т. 1

Образец

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

от ....................................................................................................................................................

В качеството си на управител/изпълнителен директор на .......................................................

 

Декларирам, че:

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

(наименование на лицето, което кандидатства за оправомощаване)

1. Не участва, включително наетият от него персонал, в проектирането, производството, доставката, вноса, дистрибуцията, монтирането, използването и ремонтирането на системите, съответстващи на Етап II на УБП, за проверката на които кандидатстваме.

2. Не участва в капитала, управлението или контрола на търговски дружества, които извършват дейностите по т. 1.

3. Няма в капитала или в органите на управление и контрол участие на лица, които са имали и/или имат участие в капитала или в органите на управление и контрол на лица, чието оправомощаване е отнето, в срок една година преди подаване на заявлението за оправомощаване.

Декларирам, че проверките ще се извършват безпристрастно и обективно.

 

Дата ............................................

Декларатор: ...............................

                        (име, подпис)

§ 20. Създава се приложение № 10 към чл. 14ж, ал. 2, т. 8:

"Приложение № 10 към чл. 14ж, ал. 2, т. 8


Списък на оборудването (еталони, средства за измерване и спомагателно оборудване)
на ...................................................................................
(
наименование на фирмата)

І. ЕТАЛОНИ И СРЕДСТВА ЗА ИЗМЕРВАНЕ (СИ)

по

ред

Наименование, тип, иден тификационен №

Обхват на еталона/СИ

Неопределеност

Свидетелство за калибриране (СК) №/дата, издадено от

Периодичност на калибриране

Контролиран параметър/ характеристики

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Указания за попълване на таблицата: ......................................................................................

КОЛОНА 3 - посочва се обхватът, в който е калибриран еталонът или СИ, в т. ч. точките на калибриране, ако е приложимо.

КОЛОНА 4 - посочва се неопределеността за съответните точки на калибриране.

КОЛОНА 6 - посочва се периодът, който органът е определил за рекалибриране на еталона или СИ.

КОЛОНА 7 - посочват се параметрите/характеристиките, за които еталонът или СИ участва при осигуряване на метрологична проследимост.

ІІ. СПОМАГАТЕЛНО ОБОРУДВАНЕ

по

ред

Наименование, тип, идентификационен №

Обхват

 

Свидетелство за калибриране (СК) №/дата, издадено от

Периодичност на калибриране

Контролиран параметър/

характеристики

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата: ...........................

РЪКОВОДИТЕЛ НА ДЕЙНОСТТА ПО ПРОВЕРКА НА СУБП:

..........................................

(име, фамилия и подпис)


"

Заключителни разпоредби

§ 21. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките