Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 10.XI

НАРЕДБА № Н-11 ОТ 29 ОКТОМВРИ 2020 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ИЗДРЪЖКА, ОБУЧЕНИЕ, КВАЛИФИКАЦИЯ И/ИЛИ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА

 

НАРЕДБА № Н-11 ОТ 29 ОКТОМВРИ 2020 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ИЗДРЪЖКА, ОБУЧЕНИЕ, КВАЛИФИКАЦИЯ И/ИЛИ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ИМ В СЛУЧАИТЕ ПО ЧЛ. 260, АЛ. 1, 2 И 3 ОТ ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

В сила от 10.11.2020 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.96 от 10 Ноември 2020г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба определя реда и начина за изчисляване на разходите за:

1. издръжка, обучение, квалификация и/или преквалификация на военнослужещите с цел възстановяването им при прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основанията, посочени в чл. 260, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), пропорционално на неизпълнения първоначален и/или на неизпълнените удължени срокове на военната служба;

2. издръжка и обучение на курсантите, отстранени от обучение по реда, определен с правилниците на висшите военни училища, или напуснали по собствено желание по време на обучението, с цел възстановяването им съгласно чл. 260, ал. 2 от ЗОВСРБ за периода, в който са били обучавани;

3. издръжка и обучение на кадетите, отстранени от обучение по реда, определен с правилниците на професионалните колежи, или напуснали по собствено желание по време на обучението, с цел възстановяването им съгласно чл. 260, ал. 3 от ЗОВСРБ за периода, в който са били обучавани.

Глава втора.
РАЗХОДИ ЗА ИЗДРЪЖКА, ОБУЧЕНИЕ, КВАЛИФИКАЦИЯ И/ИЛИ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И НАЧИН ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕТО ИМ

Чл. 2. Разходи по смисъла на тази наредба са тези, които подлежат на възстановяване съгласно чл. 260, ал. 1, 2 и 3 от ЗОВСРБ.

Чл. 3. Разходите за категориите обучаеми по смисъла на чл. 260, ал. 1 от ЗОВСРБ са:

1. разходи във висше военно училище за времето на обучение като курсант;

2. разходи във военна академия за времето на обучение като слушател;

3. разходи във военните академии, висшите военни училища и Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" за времето на обучение като докторант;

4. разходи за времето на обучение като кадет в професионален колеж в дневна форма на обучение;

5. разходи за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по гражданска специалност, както и за времето на обучение като докторант в гражданско висше училище;

6. разходи по сключен договор за предоставяне на стипендия по чл. 143 от ЗОВСРБ;

7. разходи при участие в курс с продължителност над 3 месеца или на стойност по-голяма от пет минимални работни заплати;

8. разходи за времето на обучение във висше военно училище за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" в задочна форма на обучение от професионално направление "Военно дело";

9. разходи за времето на обучение в курс във висше военно училище за придобиване на професионална квалификация по военно дело;

10. разходи за времето на обучение като кадет в професионален колеж в задочна форма на обучение.

Чл. 4. Разходите по чл. 260, ал. 2 от ЗОВСРБ са разходите за издръжка и обучение на курсантите за периода, през който са били обучавани, до отчисляването им от обучение във висшето военно училище или напускането им по собствено желание по време на обучението.

Чл. 5. Разходите по чл. 260, ал. 3 от ЗОВСРБ са разходите за издръжка и обучение на кадетите за периода, през който са били обучавани, до отчисляването им от обучение в професионалните колежи или напускането им по собствено желание по време на обучението.

Чл. 6. (1) Разходите по чл. 3, т. 1 - 4 и т. 8 - 10 за времето на обучение се изчисляват по начина, посочен в приложението с отчитане на показателите по таблици 1, 2 и 3.

(2) Информация за разходите по ал. 1 се предоставя съответно от началника на военното училище или началника на военната академия.

(3) Информация за получените основно месечно възнаграждение и допълнителните възнаграждения с постоянен характер за обучаемите в задочна форма на обучение за времето на допълнителния платен отпуск за обучение се предоставя от финансовия орган, където военнослужещият се е водил на доволствие по време на обучението.

Чл. 7. (1) Разходите по чл. 3, т. 5 за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по гражданска специалност, както и за времето на обучение като докторант в гражданско висше училище са в размер на сбора от:

1. полученото основно месечно възнаграждение и допълнителните възнаграждения с постоянен характер за времето на ползвания допълнителен платен отпуск по чл. 197, ал. 3 от ЗОВСРБ и за времето на престояване в специален щат на министъра на отбраната съгласно чл. 112, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ) по отношение на военнослужещи, на които е разрешено да се обучават по специалност "Право";

2. разходите за обучението, извършени от Министерството на отбраната.

(2) Информация за получените възнаграждения по ал. 1, т. 1 се предоставя от финансовия орган на военното формирование или съответната структура, където военнослужещият се е водил на доволствие в периода на обучението. В случай че същото е закрито, информацията се предоставя от съответния правоприемник.

(3) Информация за разходите по ал. 1, т. 2 се предоставя от директора на дирекция "Управление на човешките ресурси в отбраната" в Министерството на отбраната.

Чл. 8. (1) Разходите по чл. 3, т. 6 по сключен договор за предоставяне на стипендия по чл. 143 от ЗОВСРБ са в размер на сбора от:

1. получената стипендия;

2. разходите за обучението, извършени от Министерството на отбраната.

(2) Информация за разходите по ал. 1, т. 1 се предоставя от директора на дирекция "Финанси" в Министерството на отбраната.

(3) Информация за разходите по ал. 1, т. 2 се предоставя от директора на дирекция "Управление на човешките ресурси в отбраната" в Министерството на отбраната.

Чл. 9. (1) Разходите по чл. 3, т. 7 при участие в курс с продължителност над 3 месеца в страната са в размер на стойността на курса, определена в регистъра на курсовете във военните академии и висшите военни училища за съответната учебна година, или разходите за участието в курса, извършени от Министерството на отбраната, когато курсът е проведен извън Министерството на отбраната.

(2) Информация за разходите по ал. 1 се предоставя от:

1. началника на военното училище или военната академия, където е проведен курсът;

2. директора на дирекция "Управление на човешките ресурси в отбраната" в Министерството на отбраната, когато курсът е проведен извън Министерството на отбраната.

Чл. 10. (1) Разходите по чл. 3, т. 7 при участие в курс с продължителност над 3 месеца в чужбина са в размер на сбора от:

1. изплатените от Министерството на отбраната пътни, дневни и квартирни пари по повод командироването на военнослужещия;

2. разходите за участието в курса, извършени от Министерството на отбраната.

(2) Информация за разходите по ал. 1, т. 1 се предоставя от директора на дирекция "Финанси" в Министерството на отбраната.

(3) Информация за разходите по ал. 1, т. 2 се предоставя от директора на дирекция "Управление на човешките ресурси в отбраната" в Министерството на отбраната.

Чл. 11. (1) Разходите за издръжка и обучение на курсантите по чл. 4 за времето на обучението им се изчисляват по начина, посочен в приложението с отчитане на показателите по таблици 1, 2 и 3.

(2) Разходите по ал. 1 се определят от началника на военното училище.

Чл. 12. (1) Разходите за издръжка и обучение на кадетите по чл. 5 за времето на обучението им се изчисляват по начина, посочен в приложението с отчитане на показателите по таблици 1, 2 и 3.

(2) Информация за разходите по ал. 1 се предоставя от началника на военното училище.

Чл. 13. Военните академии, висшите военни училища и Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" изготвят и поддържат база данни за разходите, дължими за възстановяване по чл. 260 от ЗОВСРБ, за един обучаем по специалности, специализации и докторски програми.

Глава трета.
РЕД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И СЪБИРАНЕ НА ПОДЛЕЖАЩИТЕ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ РАЗХОДИ ЗА ИЗДРЪЖКА, ОБУЧЕНИЕ, КВАЛИФИКАЦИЯ И/ИЛИ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ

Чл. 14. (1) Подлежащите на възстановяване разходи по чл. 260, ал. 1 от ЗОВСРБ се определят от длъжностното лице, което издава заповедта за отчисляване от списъчния състав по чл. 73, ал. 8 от ППЗОВСРБ.

(2) Подлежащите на възстановяване разходи по чл. 260, ал. 2 и 3 от ЗОВСРБ се определят от началника на висшето военно училище.

Чл. 15. (1) За определяне подлежащите на възстановяване разходи по чл. 260, ал. 1 от ЗОВСРБ длъжностното лице по чл. 14, ал. 1 установява дали е налице неизпълнен от военнослужещия първоначален и/или неизпълнени удължени срокове на военната му служба.

(2) Когато първоначалният срок не е изтекъл, неизпълнението се състои от неизпълнения първоначален срок и неизпълнените удължени срокове за всяко обучение, като първият неизпълнен удължен срок започва да тече от момента на изтичане на първоначалния срок, а всеки от следващите - от момента на изтичането на предходния неизпълнен удължен срок за обучение по последователността на обученията.

(3) Когато първоначалният срок е изтекъл, неизпълнението се състои от неизпълнените последователно удължени срокове за всяко обучение.

Чл. 16. При наличие на неизпълнен първоначален и/или неизпълнени удължени срокове на военна служба по искане на длъжностното лице по чл. 14, ал. 1 длъжностните лица по предходната глава предоставят информация за разходите в срок 7 работни дни.

Чл. 17. (1) Въз основа на получената информация по чл. 16 длъжностното лице по чл. 14, ал. 1 изчислява всеки от разходите, подлежащи на възстановяване, пропорционално на неизпълнения първоначален и/или на неизпълнените удължени срокове на военната служба.

(2) Сборът от разходите по ал. 1 формира вземането по чл. 260, ал. 1 от ЗОВСРБ.

Чл. 18. В заповедта за отчисляване от списъчния състав се посочват неизпълненият първоначален и/или неизпълнените удължени срокове на военната служба, както и че вземането по чл. 260, ал. 1 от ЗОВСРБ се удържат от полагащите се обезщетения и други вземания на военнослужещия при прекратяване на договора му за военна служба.

Чл. 19. (1) За определяне на разходите, подлежащи на възстановяване по чл. 260, ал. 1 от ЗОВСРБ, се изготвя справка, в която се посочват:

1. неизпълненият първоначален и/или неизпълнените удължени срокове на военната служба поотделно;

2. размерът на разходите по чл. 3 поотделно;

3. сумата, пропорционална на неизпълнения първоначален и/или неизпълнените удължени срокове на военната служба за всеки един подлежащ на възстановяване разход поотделно;

4. неиздължената сума по чл. 5 към датата на прекратяване на договора за военна служба;

5. сборът от сумите по т. 3 и 4.

(2) Справката се изготвя от кадровия и финансовия орган и се подписва от длъжностното лице по чл. 14, ал. 1.

(3) Длъжностното лице по чл. 14, ал. 1 издава заповед за удържане на сумата по ал. 1, т. 5 от обезщетението и другите вземания, които задълженото лице има право да получи.

(4) Заповедта по ал. 3 се съгласува с финансовия орган и юрисконсулта, обслужващи военното формирование или съответната структура.

Чл. 20. (1) Екземпляр от заповедта по чл. 19, ал. 3 с копие от справката се връчват на задълженото лице, като в случаите, когато след извършеното удържане е наличен остатък от вземането по чл. 260, ал. 1 от ЗОВСРБ, на лицето се връчва покана за доброволно плащане в едномесечен срок от датата на връчването ѝ.

(2) В поканата изрично се упоменава, че в случай, че няма доброволно плащане в указания срок, след тази дата сумата ще бъде търсена по съдебен ред заедно със законната лихва.

Чл. 21. При липса на доброволно плащане в указания срок или при наличие на частично такова справката по чл. 19 заедно с поканата за доброволно плащане с отметка за датата на връчване и всички съпътстващи документи се предоставят на дирекция "Правно-нормативна дейност в отбраната" в Министерството на отбраната за организиране събиране на вземането по съдебен ред.

Чл. 22. (1) За определяне на разходите, подлежащи на възстановяване по чл. 260, ал. 2 от ЗОВСРБ, кадровият и финансовият орган изготвят справка, която се подписва от началника на висшето военно училище.

(2) В справката по ал. 1 се посочват:

1. периодът на обучение;

2. размерът на разходите по чл. 4.

(3) Справката се предоставя на юриста, обслужващ съответното висше военно училище, за събиране на вземането по съдебен ред.

Чл. 23. (1) За определяне на разходите, подлежащи на възстановяване по чл. 260, ал. 3 от ЗОВСРБ, кадровият и финансовият орган изготвят справка, която се подписва от началника на военното училище.

(2) В справката по ал. 1 се посочват:

1. периодът на обучение;

2. размерът на разходите по чл. 5.

(3) Справката се прилага към предложението на началника на военното училище до министъра на отбраната за отчисляване от обучение на кадета.

(4) В заповедта на министъра на отбраната за отчисляване от обучение се посочва сумата, която военнослужещият дължи на основание чл. 260, ал. 3 от ЗОВСРБ, и се разпорежда същата да се удържа по реда на чл. 446 от Гражданския процесуален кодекс от месечното възнаграждение на военнослужещия.

(5) При промяна на местослуженето, преди да е погасено цялото вземане по реда на ал. 4, финансовият орган по предходното местослужене изготвя справка, в която се посочват удържаната сума и непогасеното до момента вземане по чл. 260, ал. 3 от ЗОВСРБ.

(6) Справката се подписва от ръководителя/командира/началника по предходното местослужене и се изпраща до структурата/военното формирование по новото местослужене на военнослужещия за изпълнение.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Първоначален срок на военната служба" е срокът по чл. 142, ал. 5, чл. 143, ал. 1 и чл. 144, ал. 3 от ЗОВСРБ.

2. "Удължени срокове на военната служба" са сроковете по чл. 145, ал. 1 от ЗОВСРБ.

§ 2. Разходите за издръжка, обучение, квалификация и/или преквалификация се изчисляват на база на финансовите отчети на военните академии, висшите военни училища и Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

§ 3. При изчисляването на разходите по чл. 3, т. 1 за времето на обучение като курсант не се включват разходите за издръжка по таблица 1 от приложението за срока, който се признава за наборна военна служба.

Заключителни разпоредби

§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 260, ал. 4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 5. Наредбата влиза в сила в деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Приложение към чл. 6, 11 и 12


Начин за изчисляване на разходите по чл. 3, т. 1 - 4 и т. 8 - 10, чл. 4 и 5


1. Разходите за издръжка на курсантите, слушателите, кадетите и докторантите във военните академии, висшите военни училища и Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" се определят като сбор от разходите, отнасящи се до личната издръжка на съответната категория обучаеми, включващи разходите за храна, облекло, основно месечно възнаграждение и допълнителни възнаграждения с постоянен характер, задължителни осигурителни вноски от работодателя, стипендии, пътни пари, застраховки срещу злополука и др.

2. Общо разходите, извършвани от военните академии, висшите военни училища и Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", се формират съгласно показателите по таблици 1, 2 и 3.

3. Разходите за персонална издръжка по таблица 1 се пренасят изцяло в общия размер на разходите по чл. 3, т. 1 - 4 и т. 8 - 10, чл. 4 и 5. Разходите за издръжка и обучение по таблици 2 и 3 се разпределят между обучаемите, за които са извършени.

4. Разходите за издръжка и обучение по таблици 2 и 3 се разпределят между обучаемите, за които са извършени в съответните факултети.

5. Общият размер на разходите по чл. 3, т. 1 - 4 и т. 8 - 10, чл. 4 и 5 на един курсант, слушател, кадет или докторант за една учебна година се определя по формулата:


ОР = РПИ + РП + РИ + РУП, където:


Общи разходи (ОР) са разходи по чл. 3, т. 1 - 4 и т. 8 - 10, чл. 4 и 5 на един обучаем (курсант, слушател, кадет или докторант) за една учебна година;

Разходи за персонална издръжка (РПИ) - по таблица 1;

Разходи за персонал (РП) - по таблица 2;

Разходи за издръжка (РИ) - по таблица 2;

Разходи за учебен процес (РУП) - по таблица 3.

6. В разходите по чл. 3, т. 1 - 4, т. 8 - 10, чл. 4 и 5 за конкретна учебна година се включват разходите за последните четири месеца на предходната календарна и първите осем месеца на календарната година, в която завършва съответната учебна година, намалени с размера на средствата, изразходвани от военната академия (висшето военно училище) за обучение на специализанти.

7. Разходите за персонална издръжка (РПИ) на курсантите се определят като сбор от извършените разходи по показателите, посочени в таблица 1.


Таблица 1


№ по ред

Показатели

1.

Стипендии.

2.

Храна.

3.

Вещево доволствие.

3.1.

Работно, специално и друг вид облекло по ЗОВСРБ и постелен инвентар.

3.2.

Облекло за безопасни условия на труд.

4.

Медицинско обслужване.

5.

Задължително застраховане.

6.

Пътни пари (ВПД).

8. При определяне размера на разходите за персонална издръжка (РПИ) на слушателите в задочна форма на обучение и на докторантите в задочна форма на обучение се вземат предвид получените основно месечно възнаграждение и допълнителни възнаграждения с постоянен характер само за времето на допълнителния платен отпуск за обучение.

9. Разходите за персонал и за издръжка се определят въз основа на отчетни данни за извършените разходи на образователните институции и договорно регламентирани с други второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на отбраната по параграфи от Единна бюджетна класификация (ЕБК), посочени в таблица 2.


Таблица 2


по

ред

Показатели

I.

Разходи за персонал

1.

Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения.

2.

Други възнаграждения и плащания за персонала.

2.1.

За нещатен персонал, нает по трудови правоотношения (ДРД).

2.2.

За персонал по спомагателно длъжностно разписание (СДР).

2.3.

Хонорари и възнаграждения на лица, наети по граждански договори.

3.

Задължителни осигурителни вноски от работодатели (държавно обществено осигуряване, здравноосигурителни вноски, допълнително задължително осигуряване).

II.

Разходи за издръжка

1.

Разходи за медикаменти.

2.

Учебни разходи.

3.

Художествена, техническа и друга специализирана литература.

4.

Материали.

4.1.

Канцеларски материали.

4.2.

Консумативи и резервни части за хардуер.

4.3.

Резервни части за невоенна техника.

4.4.

Резервни части за военна техника.

4.5.

Други материали и материали за безопасни условия на труд.

5.

Вода, горива и енергия.

5.1.

Вода.

5.2.

Електроенергия.

5.3.

Топлоенергия.

5.4.

Горива и смазочни материали.

5.5.

Въглища, дърва, газификация и др.

6.

Разходи за външни услуги.

6.1.

Наеми.

6.2.

Разходи за телекомуникационни и пощенски услуги.

6.3.

Разходи за поддръжка на софтуер.

6.4.

Разходи за поддръжка на хардуер.

6.5.

Разходи за абонамент на преса.

6.6.

Разходи за абонаментно поддържане на техниката.

6.7.

Разходи за пране и химическо чистене.

6.8.

Други ползвани външни услуги.

7.

Командировки в страната.

8.

Командировки в чужбина.


Таблица 3


по

ред

Показатели

 

Разходи за учебен процес

1.

Боеприпаси и имитационни средства.

2.

Други разходи, некласифицирани в други параграфи и подпараграфи от ЕБК.

3.

Транспорт и настаняване при изпълнение на задачи, свързани с подготовката за изпълнение на военна служба извън мястото им за обучение, както и при пътуване по медицински причини.

10. Размерът на общите разходи (ОР) се определя в следната последователност:

10.1. Определят се разходите за персонална издръжка (РПИ) на курсантите като сбор от извършените разходи по показателите, посочени в таблица 1.

10.2. Определят се разходите за персонал (РП), посочени в раздел I на таблица 2.

10.3. Определят се разходите за издръжка (РИ), посочени в раздел II на таблица 2.

10.4. Определят се разходите за учебен процес (РУП), посочени в таблица 3.

10.5. Разходите по т. 10.4 се изчисляват за всяка специализация и за всеки курс поотделно с цел разпределянето им между броя на курсантите, за които са извършени. При определяне на разходите за всяка специализация се взема предвид стойността на изразходваните материални ресурси в процеса на изпълнение на учебния план и други разходи, некласифицирани в други параграфи и подпараграфи от ЕБК, които не са включени в сумите по съответните параграфи на отчета за бюджетните разходи на военните академии, висшите военни училища и Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", като например боеприпаси, имитационни средства, гориво-смазочни материали и др. Към този вид разходи се класифицират и разходите, извършени от военните академии, висшите военни училища и Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" за обучение на докторанти, във връзка с извършени изследвания и реализирани публикации по темата на докторантурата, както и за разработването и защитата на дисертацията.

За слушателите не се изчисляват разходи по таблица 3.

11. При определяне на общите разходи (ОР) се изчислява приравненият брой на обучаемите, както следва:

11.1. Трима студенти в редовна форма на обучение по индивидуален учебен план, задочна или дистанционна форма на обучение се приравняват на един студент в редовна форма на обучение.

11.2. Един докторант в редовна форма на обучение се приравнява на двама студенти в редовна форма на обучение, а трима докторанти в задочна форма на обучение се приравняват на двама студенти в редовна форма на обучение.

11.3. Трима военнослужещи в задочна форма на обучение (обучаеми във ВА, ВВУ и ПСК/ПСтК) се приравняват на един студент в редовна форма на обучение.

11.4. Общият приравнен брой на обучаемите се определя, като към броя на студентите в редовна форма на обучение се прибави броят на курсантите, слушателите, военнослужещите за придобиване на професионална квалификация и кадетите в редовна форма на обучение, броят на военнослужещите по т. 11.3 и броят на обучаемите по т. 11.1 и 11.2.

Промени настройката на бисквитките