Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 13 от 16.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 48 ОТ 12 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 13 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 12 ОТ 2010 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 48 ОТ 12 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 13 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 12 ОТ 2010 Г.)

В сила от 02.08.2021 г.

Обн. ДВ. бр.13 от 16 Февруари 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 4:

"(4) Заявлението за издаване на временна карта за самоличност е по образец съгласно приложение № 2 и се разпечатва служебно от НАИФ "НРБЛД"."

2. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

§ 2. В чл. 16, ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се ново изречение второ: "Заявленията, въз основа на които са издадени временни карти за самоличност, се съхраняват в структурата на МВР, в която са регистрирани."

2. Досегашното изречение второ става изречение трето.

§ 3. Създава се глава втора "а" с чл. 21а - 21в:

"Глава втора "а"

УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВРЕМЕННА КАРТА ЗА САМОЛИЧНОСТ


Чл. 21а. (1) Временната карта за самоличност се издава служебно от ОДМВР/СДВР по седалище на съда, наложил мярката по чл. 68, ал. 2 от НПК, или от ДБДС - МВР, в срок до 8 работни часа от получаване по служебен път на съдебното разпореждане за налагането.

(2) След издаване на временната карта за самоличност структурата по ал. 1 уведомява за това съда, постановил мярката по чл. 68, ал. 2 от НПК, и лицето, на което е издадена.

(3) В случаите на невъзможност за издаване поради липса на някои от необходимите биометрични данни или ако от първоначалното снемане на биометричните данни са изминали повече от 59 месеца, при издаване на временна карта за самоличност се спазва редът на чл. 31а от ЗБЛД.

(4) При получаване на служебно издадената временна карта за самоличност лицето предава на ОДМВР/СДВР или на ДБДС - МВР, издадената му лична карта.

Чл. 21б. (1) Временна карта за самоличност се подменя в ОДМВР/СДВР или в ДБДС - МВР, по постоянен адрес на лицето или по седалище на съда, наложил мярката по чл. 68, ал. 2 от НПК, въз основа на заявление по образец съгласно приложение № 2, подадено лично от заявителя. Заявлението може да се подаде и от лице, упълномощено от заявителя с нотариално заверено изрично пълномощно, в случаите по чл. 17, ал. 5 от ЗБЛД.

(2) При подмяна на временна карта за самоличност към заявлението се прилагат:

1. при изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на временната карта за самоличност - декларация по чл. 17, ал. 1, когато такава не е подавана, и удостоверителен документ за тези обстоятелства, ако има издаден такъв документ от компетентните органи и той не може да бъде изискан по служебен път;

2. при съществени и трайни изменения на образа - официален документ от съответните компетентни органи;

3. при изтичане срока на валидност на временната карта за самоличност, при повреждане и в случаите по т. 2 - предходната временна карта за самоличност.

(3) При промяна в гражданското състояние, в случай че промяната не е отразена в Националната база данни "Население", към заявлението за подмяна на временната карта за самоличност се прилагат предходната временна карта за самоличност и:

1. при промяна на ЕГН - удостоверителен документ от съответната общинска администрация по постоянен адрес на заявителя;

2. при промяна на имената - официален документ, удостоверяващ промяната, както и удостоверителен документ от съответната общинска администрация по постоянен адрес на лицето за извършената промяна в неговия електронен личен регистрационен картон;

3. при промяна на постоянен адрес - удостоверителен документ от съответната общинска администрация;

4. при промяна на пола - официален документ от съответните компетентни органи.

Чл. 21в. (1) Предадените и отнетите лични карти и паспорти се съхраняват от съответното звено "БДС" при ОДМВР/СДВР или в ДБДС - МВР, където са регистрирани заявленията, въз основа на които са издадени.

(2) При отмяна на постановената мярка по чл. 68, ал. 2 от НПК отнетите или върнатите лични карти, които не са обявени за невалидни, срокът им на валидност не е изтекъл и няма промяна в личните данни на лицето се връщат на лицето от ОДМВР/СДВР или от ДБДС - МВР, където се съхраняват. Лицето предава на ОДМВР/СДВР или на ДБДС - МВР, издадената му временна карта за самоличност."

§ 4. В глава трета, раздел ІІ се създава чл. 32а:

"Чл. 32а. При отмяна на постановената мярка по чл. 68, ал. 2 от НПК паспортите, дипломатическите паспорти, служебните паспорти, моряшките паспорти и военните карти за самоличност, които не са обявени за невалидни, срокът им на валидност не е изтекъл и няма промяна в личните данни на лицето се връщат на лицето от органа, който ги съхранява. Лицето предава на ОДМВР/СДВР или ДБДС - МВР, издадената му временна карта за самоличност."

§ 5. В чл. 33, ал. 1, изречение второ след думите "лична карта" се поставя запетая и се добавя "временна карта за самоличност".

§ 6. В § 1 на преходните и заключителните разпоредби след думите "чл. 31, ал. 1" се поставя запетая и се добавя "чл. 32б, ал. 1".

§ 7. Приложение № 2 към чл. 5, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 5, ал. 1



"

Заключителни разпоредби

§ 8. Постановлението влиза в сила на 2 август 2021 г.

Промени настройката на бисквитките