Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 16.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ И НА ТЕХНИТЕ АСОЦИАЦИИ И ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОДОБРЯВАНЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА ОДОБРЕНИТЕ ОПЕРАТИВНИ ПРОГ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ И НА ТЕХНИТЕ АСОЦИАЦИИ И ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОДОБРЯВАНЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА ОДОБРЕНИТЕ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ (ДВ, БР. 42 ОТ 2007 Г.)

Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.22 от 16 Март 2021г.

§ 1. В чл. 1, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 2 се отменя.

2. В т. 3 думите "и групи производители" се заличават.

3. Точки 7 и 8 се отменят.

§ 2. В чл. 4, ал. 1 думите "и група производители" се заличават.

§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. са създадени по инициатива на техните членове и извършват една или повече от дейностите, изброени в чл. 152, параграф 1, буква б) на Регламент (ЕС) № 1308/2013 за постигане на поне една от целите, посочени в чл. 160, ал. 1 на Регламент (ЕС) № 1308/2013;"

б) в т. 2, буква "ж" думата "произведени" се заличава.

2. В ал. 4:

а) в основния текст думите "и включва" се заменят с "като";

б) създава се т. 4:

"4. в случаи на болести по растенията, нашествия на вредители и загуби, причинени извън отговорността и контрола на организацията на производители, стойността на предлаганата на пазара продукция се изчислява в съответствие с изискванията на чл. 23, параграф 4 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/891 на Комисията."

§ 4. Членове 6 - 7г се отменят.

§ 5. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "и асоциациите на организации на производители на плодове и зеленчуци" се заличават.

2. В ал. 2 се създава нова т. 14:

"14. декларация от членовете на организацията по чл. 4а, ал. 1 от Закона за малките и средните предприятия."

3. В ал. 3 основният текст се изменя така: "Асоциациите на организациите на производители на плодове и зеленчуци подават в Министерството на земеделието, храните и горите заявление за признаване по образец съгласно приложение № 2. Заедно със заявлението асоциациите на организациите на производители на плодове и зеленчуци представят:".

4. В ал. 5 думите "отстрани непълнотите или нередовностите" се заменят с "предостави исканата информация".

§ 6. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "тримесечен" се заменя с "четиримесечен", а изречение второ се заличава.

2. В ал. 3 думите "групите производители", "групи производители", "група производители" и "и не по-често от веднъж годишно" се заличават.

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Когато при проверка по ал. 3 и в случаите на чл. 23а, ал. 1, т. 1 се установи, че организация на производители на плодове и зеленчуци не отговаря на изискванията по чл. 3 - 5, се свиква комисията по чл. 9, ал. 6 и в двумесечен срок от установяване на несъответствията се изпраща уведомително писмо до организацията на производители за констатираните нарушения и за предприемане в срок до 4 месеца на съответните корективни мерки. Министерството на земеделието, храните и горите изпраща и уведомление до ДФ "Земеделие" по чл. 11, ал. 3, т. 2. Организацията на производители на плодове и зеленчуци уведомява Министерството на земеделието, храните и горите за предприетите корективни мерки в рамките на определения за това срок, след което комисията по чл. 9, ал. 6 извършва проверка дали съответствието с критериите за признаване е постигнато."

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Когато по реда на ал. 4 се установи неспазване на изискванията на чл. 3, ал. 5 и чл. 5, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 152, параграф 1, буква в), подточка ii) на Регламент (ЕС) № 1308/2013, т. 2, буква е), т. 3, 5 и 7, се прилагат разпоредбите на чл. 59, параграф 1 - 3 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/891 на Комисията. В тези случаи след получаване на уведомлението по чл. 11, ал. 3, т. 2 изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" със заповед преустановява плащанията."

5. Създава се ал. 5а:

"(5а) Когато след изтичане на четиримесечния срок по ал. 4 установените несъответствия на изискванията по ал. 5 са отстранени, Министерството на земеделието, храните и горите уведомява изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", който със заповед възобновява плащанията. В случай че несъответствията не са отстранени, министърът на земеделието, храните и горите издава заповед за временно спиране на признаването за срок до 12 месеца, който започва да тече от датата на получаване на уведомителното писмо по ал. 4. За периода, през който е спряно признаването, на организацията не се изплаща финансово подпомагане, а годишният размер на изплатеното финансово подпомагане след отмяна на спирането на признаването се намалява с 2 % за всеки календарен месец или част от него. От момента, в който се потвърди, че установените несъответствия на изискванията по ал. 5 са отстранени, спирането на признаването се отменя със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Ако в рамките на срока на временно спиране на признаването съответствието с изискванията по ал. 5 все още не бъде постигнато, министърът на земеделието, храните и горите издава заповед по чл. 12, ал. 1."

6. Създава се нова ал. 6:

"(6) В случай че след изтичане на четиримесечния срок по ал. 4 установените несъответствия с изискванията по чл. 3 - 5, различни от посочените в ал. 5, не са отстранени, Министерството на земеделието, храните и горите уведомява изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", който със заповед временно преустановява плащанията. От момента, в който се потвърди, че изискванията по чл. 3 - 5, различни от посочените в ал. 5, са изпълнени, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" със заповед възобновява плащанията, като годишният размер на изплатената финансова помощ се намалява с 1 % за всеки календарен месец или част от него. Когато установеното нарушение на изискванията на чл. 5, ал. 1, т. 4 не бъде отстранено до 15 октомври на втората година след годината, през която не са спазени изискванията, министърът на земеделието, храните и горите издава заповед по чл. 12, ал. 1."

7. Досегашната ал. 6 става ал. 7.

8. Създава се ал. 8:

"(8) Когато неспазването на изискванията по чл. 3 - 5 се дължи на установени непреодолима сила и/или събития от извънреден характер, ал. 4 не се прилага в съответствие с чл. 64, параграф 2, буква а) от Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно финансирането, управлението и мониторинга на общата селскостопанска политика и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 352/78, (ЕО) № 165/94, (ЕО) № 2799/98, (ЕО) № 814/2000, (ЕО) № 1290/2005 и (ЕО) № 485/2008 на Съвета (ОВ, L 347 от 20.12.2013 г.) (Регламент (ЕС) № 1306/2013). В тези случаи ползвателят на помощта уведомява писмено Министерството на земеделието, храните и горите и/или ДФ "Земеделие" в срока по чл. 78 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/891 на Комисията."

§ 7. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. В ал. 3:

а) в т. 1 думите "признатите групи производители" се заличават;

б) точка 2 се изменя така:

"2. настъпили промени и обстоятелства, установени при извършване на проверките по чл. 10, ал. 3, както и за резултатите от тях."

2. В ал. 6 думите "група производители" се заличават.

§ 8. В чл. 12, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "групата производители на плодове и зеленчуци" се заличават.

2. В т. 2 след думата "прекратяване" се добавя "заличаване".

3. Създават се т. 5 и 6:

"5. когато организацията на производители или асоциацията на организации на производители на плодове и зеленчуци възпрепятства провеждането на проверката по чл. 10, ал. 3, като в продължение на една година след изпращане на известие за извършване на проверката не може да бъде осъществен контакт с организацията или асоциацията и са получени най-малко две обратни разписки от пощенски оператор за недоставени писма на Министерството на земеделието, храните и горите;

6. когато не бъдат отстранени установените нередности по чл. 10, ал. 5 - 6 в рамките на определения за това срок."

§ 9. В чл. 13 думите "чл. 7а, ал. 6, т. 2 и" се заличават.

§ 10. В чл. 14, ал. 3 думите "групи производители" се заличават.

§ 11. В чл. 18, ал. 1 думите "пар. 2" се заличават.

§ 12. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Оперативният фонд се формира съгласно чл. 32 от Регламент (ЕС) № 1308/2013. Организациите на производители и/или техните асоциации осигуряват собственото си участие в оперативния фонд чрез:

1. влагане на собствени средства (в т.ч. банкови кредити или друго външно финансиране);

2. събиране на членски внос или на други вноски от членовете на организацията/асоциацията на производители, предвидени в устава, в учредителния или в дружествения договор на кооперацията или дружеството; размерът на вноските на членовете на организацията на производители и на асоциацията на организации на производители се определя с решение на управителния орган."

2. Създават се ал. 7 и 8:

"(7) Организациите на производители могат да увеличат или намалят размера на оперативния фонд с максимум 25 % от първоначално одобрения размер за целия период на изпълнение на оперативната програма, при условие че докажат, че са спазени общите цели на оперативната програма.

(8) При всяко заявяване на изменение в размера на оперативния фонд ДФ "Земеделие" извършва проверка за спазване изискванията на ал. 7."

§ 13. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Националната стратегия се публикува на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и може да бъде изменена не по-късно от 2 месеца преди началната дата на годишното представяне на предложенията за оперативните програми."

2. В ал. 2, т. 2 се изменя така:

"2. насърчаване и комуникация, включително действия и дейности, насочени към диверсификация и окрупняване на пазарите на плодове и зеленчуци, независимо дали е с превантивна цел, или във времена на криза;".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Оперативните програми трябва да включват две или повече екологични действия или поне 10 % от разходите по оперативните програми следва да покриват екологични действия, които са допустими съгласно приложение № 1 "Национална рамка за екологични дейности" от Националната стратегия за устойчиви оперативни програми на организации на производители на плодове и зеленчуци в Република България. При екологичните действия се спазват изискванията на чл. 33, параграф 5 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 и чл. 3 от Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/892 на Комисията. Когато най-малко 80 % от производителите - членове на ОП, са поели един или повече еднакви агроекологични и климатични ангажименти или ангажименти за биологично земеделие, предвидени в чл. 28, параграф 3 и чл. 29, параграфи 2 и 3 от Регламент (ЕС) № 1305/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета (ОВ, L 347, 20.12.2013 г.), тогава всеки от тези ангажименти, покриващ условието за 80 %, се счита за едно екологично действие съгласно чл. 33, параграф 5, буква а) от Регламент (ЕС) № 1308/2013."

4. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Подадената от организацията на производители оперативна програма се оценява съгласно приложение № 10. Тя трябва да показва икономическа жизнеспособност, която следва да се доказва при първоначалното одобрение на оперативната програма и при нейните последващи изменения, съобразно заложените в нея инвестиции и дейности, като се преизчислява и оперативният фонд. Изпълнението на оперативната програма трябва да води до значително подобряване на цялостната дейност на организацията чрез постигането на минимум две от целите по чл. 152, параграф 1, буква в) от Регламент (ЕС) № 1308/2013 или две от целите по чл. 33, параграф 1 на Регламент (ЕС) № 1308/2013, като подобряването на изпълнението се отчита чрез индикаторите от приложения № 1 и 3 от Националната стратегия за устойчиви оперативни програми на организации на производители на плодове и зеленчуци в Република България и въз основа на показателите, посочени в раздел 4 от приложение II към Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/892 на Комисията."

§ 14. В чл. 20а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Организациите на производители могат да изтеглят от пазара количества с цел безвъзмездно разпространение, които не надхвърлят 5 % от обема на предлаганата на пазара продукция съгласно чл. 34, параграф 4 на Регламент (ЕС) № 1308/2013 и чл. 43 на Делегиран регламент (ЕС) 2017/891 на Комисията."

2. В ал. 3 в изречение второ думата "безплатно" се заменя с "безвъзмездно" и се създава изречение четвърто: "Изтеглените от пазара продукти следва да отговарят на изискванията, посочени в чл. 15 на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/892 на Комисията."

§ 15. В чл. 20д се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) В оперативната програма може да бъдат включени и разходи, свързани с реализирането на заложените инвестиции, извършени както в процеса на нейната подготовка - до 12 месеца, преди датата на подаване на програмата, така и по време на нейното изпълнение, които не могат да надхвърлят 4,75 на сто от общия размер на допустимите разходи за съответната инвестиция. Допустими са:

1. разходи за изготвяне на технически и/или работен проект, включително и изготвяне на технологичен проект, които не може да превишават 2,25 на сто от допустимите разходи за съответната инвестиция;

2. разходи за строителен надзор, които не може да превишават 1 на сто от допустимите разходи за съответната инвестиция;

3. разходи за предпрограмно проучване, енергийно обследване, оценка на въздействието върху околната среда, хонорари за архитекти и инженери, извън тези по т. 1 и 2, които не може да превишават 1,5 на сто от допустимите разходи за съответната инвестиция;

4. действително платените разходи по т. 1, 2 и 3, доказани със съответните документи."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Административните разходи и разходите за персонал, свързани с изпълнението на оперативните фондове и оперативните програми, които отговарят на условията за допустимост, се ограничават до действително извършените разходи и включват:

1. режийни разходи, специфично свързани с оперативния фонд или оперативната програма, включително разходи за управление и персонал, доклади и проучвания за оценяване, разходи за водене на счетоводство и за управление на отчетността, в размер до 2 % от оперативния фонд, формиран съгласно чл. 19, ал. 1, и не повече от 180 000 евро;

2. разходи за квалифициран персонал, заплати и осигуровки, които са извършени пряко от организацията на производители или асоциацията на организации на производители, свързани с реализирането на една от следните мерки:

а) подобряване или поддържане на високо ниво на качество или опазване на околната среда;

б) подобряване на нивото на предлагането на пазара;

3. юридически и административни разходи при сливане/вливане на организации на производители или асоциации на организации на производители."

3. В ал. 3:

а) основният текст се изменя така: "Разходите по т. 11 от приложение № 10а за закупуване на незастроена земя не трябва да надхвърлят:";

б) в т. 2 думите "на цялата оперативна програма" се заменят със "за инвестицията, за която е необходимо закупуването на земята".

§ 16. В чл. 20е, ал. 1 думите "при придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензии" се заличават.

§ 17. В чл. 20ж се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 5 думите "изтичане на срока на договора" се заменят с "края на минималния период на собственост на имуществото, определен съгласно § 1, т. 12 от допълнителната разпоредба".

2. В ал. 6 основният текст се изменя така: "До края на минималния период на собственост на подпомаганите активи организацията на производители или асоциацията на организации на производители и нейните членове са длъжни:".

3. Създават се ал. 7 - 11:

"(7) В срок от влизане в сила на договора за финансово подпомагане до края на минималния период на собственост на подпомаганите активи, с цел установяване на целевото изпълнение, ДФ "Земеделие" има право да:

1. извършва административни проверки и проверки на място;

2. проверява материалните ценности, счетоводната отчетност, документите и техническите носители на информация, както и техническото оборудване за нейното набиране и програмно осигуряване във връзка с одобрената инвестиция;

3. изисква от ползвателя или упълномощените от него лица документи, сведения и справки.

(8) Обект на проверките по ал. 7 е спазването на договорните задължения, както и изпълнението на задълженията по ал. 6.

(9) Когато при проверките по ал. 7 се установи, че организацията на производители или асоциацията на организации на плодове и зеленчуци не изпълнява договорни задължения и не спазва изискванията на ал. 6, ДФ "Земеделие" уведомява писмено ползвателя на помощта за констатираното неизпълнение и за последствията от това.

(10) Ползвателят на помощта не се санкционира, когато отстрани или преустанови неспазването на задълженията по ал. 9 в едномесечен срок, но не извън рамките на минималния период на собственост на подпомаганите активи.

(11) Когато ползвателят на помощта не отстрани или не преустанови нарушенията по ал. 9 в срока по ал. 10, дължи връщане на получената финансова помощ заедно със законната лихва върху нея."

§ 18. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 основният текст се изменя така: "В срока по чл. 33, параграф 2 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/891 на Комисията със заповед на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие":".

2. Създава се нова ал. 5:

"(5) Когато установи нередовност на подадените документи или непълнота на заявените в тях данни, ДФ "Земеделие" изпраща уведомително писмо до организацията на производители или асоциацията на организации на производители за тяхното отстраняване в срок от десет работни дни от датата на неговото получаване. Когато в определения срок организацията на производители или асоциацията на организации не отстрани непълнотите или нередовностите, заявлението се разглежда в съответствие с наличните документи."

3. В ал. 6, т. 5 се отменя.

§ 19. В чл. 21а, ал. 6 основният текст се изменя така: "В тримесечен срок от датата на подаване на искане по ал. 2, но не по-късно от срока по чл. 34, параграф 1 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/891 на Комисията, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" със заповед:".

§ 20. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 се изменя така:

"3. да добавят национална финансова помощ към оперативния фонд, ако такава не е била заявена при първоначалното одобрение на оперативната програма."

2. В ал. 5 думите "ал. 1 и 4" се заменят с "ал. 1 и 2" и се създава трето изречение: "В случаите по ал. 3 и 4 в едномесечен срок от подаване на искането ДФ "Земеделие" изпраща на организацията на производителите писмо, с което мотивирано съгласува или не съгласува исканите промени."

3. В ал. 8 първо изречение се изменя така: "Когато исканите изменения не съответстват на ал. 1 и на целите на оперативната програма, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" издава заповед за отказ.", а в изречение второ думата "и" се заменя с "или".

§ 21. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 4 думите "5 години" се заменят с "минималния период на собственост".

2. В ал. 6 думите "параграф 2" се заменят с "параграф 3".

3. В ал. 7 в изречение първо след думите "ведно с изискуемите документи" се добавя "по приложение № 10г", а в изречение четвърто думите "приложение № 10г" се заменят с "приложение № 10в".

4. Създава се ал. 8:

"(8) В случай че са подадени заявления за авансови плащания, не се приемат заявления за междинни плащания, а само заявления за окончателно плащане за останалата част от допустимата за подпомагане сума за съответния период от оперативната програма."

§ 22. В чл. 23а ал. 4 се изменя така:

"(4) Междинно плащане се изплаща за одобрена обособена част от инвестиция в размер до 80% от частта от помощта, която съответства на вече изразходваните в рамките на оперативната програма суми за съответния период в съответствие с чл. 12, параграф 3 от Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/892 на Комисията. Останалата част от допустимата финансова помощ за одобрената инвестиция се изплаща на етап окончателно плащане за съответния период от оперативната програма."

§ 23. В чл. 23б се създават ал. 4 - 6:

"(4) Когато неизпълнението на задълженията по ал. 1 от организациите на производители се дължи на установени непреодолима сила и/или събития от извънреден характер, не се прилага ал. 2 в съответствие с чл. 64, параграф 2, буква а) от Регламент (ЕС) № 1306/2013. В тези случаи ползвателят на помощта уведомява писмено ДФ "Земеделие" в срока по чл. 78 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/891 на Комисията.

(5) На контрол за спазване на нормативни и договорни задължения подлежат ползвателите на финансова помощ и техните членове по подпомаганите инвестиции, разходи и дейности, както и свързаните с тях документи.

(6) Контрол по ал. 5 се упражнява от служители на ДФ "Земеделие", Министерството на земеделието, храните и горите, Сметната палата, Европейската комисия, Европейската сметна палата, Европейската служба за борба с измамите, одитни и сертифициращи органи."

§ 24. В чл. 25, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "групите производители" се заменят с "асоциациите на организации".

2. Точка 2 се отменя.

§ 25. В наименованието на глава пета след думата "Подпомагане" се добавя "на организации на производители и мониторинг".

§ 26. Членове 26 и 27 се отменят.

§ 27. В чл. 28, ал. 1 - 4 се отменят.

§ 28. Членове 29 - 31 се отменят.

§ 29. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "групата" се заменя с "призната група".

2. В ал. 4 думите "по чл. 6, ал. 1" се заличават.

3. Създава се ал. 5:

"(5) Когато неизпълнението на задълженията по ал. 1 от групите на производители се дължи на установени непреодолима сила и/или събития от извънреден характер, не се прилага ал. 2 в съответствие с чл. 64, параграф 2, буква а) от Регламент (ЕС) № 1306/2013. В тези случаи ползвателят на помощта уведомява писмено ДФ "Земеделие" в срока по чл. 78 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/891 на Комисията."

§ 30. В чл. 33, ал. 1 и 2 думата "групата" се заличава.

§ 31. В чл. 34 се създава ал. 7:

"(7) В случаите по ал. 2 ДФ "Земеделие" извършва проверките по чл. 20ж, ал. 7."

§ 32. Създава се чл. 35:

"Чл. 35. (1) В случаите на преобразуване на организациите на производители по чл. 262 и 262а от Търговския закон:

1. организацията на производители, която е резултат от това вливане/сливане, поема правата и задълженията на отделните организации на производители, които са се влели/слели;

2. новата организация на производители трябва да отговаря на всички изисквания за признаване по чл. 3 - 5;

3. организацията на производители, която е резултат от това вливане, следва в седемдневен срок след вписване на промените в Търговския регистър да представи в Министерството на земеделието, храните и горите следните документи:

а) списък на членовете на новосъздадената организация;

б) молби от членовете на сливащите се дружества за членство в новосъздадената организация;

в) декларация от всеки член на новосъздадената организация, че за конкретния продукт членува само в една организация на производители;

г) копие на вътрешен правилник.

(2) В случаите на преобразуване на организациите на производители по чл. 262а от Търговския закон новоучреденото дружество следва в седемдневен срок след вписване на промените в Търговския регистър да:

1. подаде в ДФ "Земеделие" заявление за получаване на номер за целите на системата за идентификация съгласно чл. 22 на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/892 на Комисията, в случай че сливащите се организации на производители са бенефициери по схема, администрирана от ДФ "Земеделие";

2. подаде в Министерството на земеделието, храните и горите заявление за признаване по реда на чл. 9, ал. 1; министърът на земеделието, храните и горите въз основа на становището по чл. 9, ал. 6 със заповед признава новата организация на производители на плодове и зеленчуци или прави мотивиран отказ.

(3) Организацията на производители, която е резултат от вливането/сливането, може да изпълнява програмите успоредно и отделно до 1 януари на годината след вливането/сливането или да обедини оперативните програми от момента на вливането/сливането.

(4) Обединяването на оперативните програми в резултат на вливането/сливането се извършва съгласно чл. 34 на Делегиран регламент (ЕС) 2017/891 на Комисията. След обединяването на оперативните програми може да се увеличи или намали размерът на оперативния фонд в съответствие с изискванията на чл. 19, ал. 7.

(5) При представяне на обединената оперативна програма и по искане на призната организация на производители, която е резултат от вливането/сливането, финансовата помощ от Съюза може да се увеличи от 50 % на 60 %.

(6) Екологични действия по отделните програми, чиито дългосрочни цели и очаквани ползи не са били постигнати преди вливането/сливането, следва да се продължат в обединената оперативна програма."

§ 33. В допълнителната разпоредба в § 1 се правят следните допълнения:

1. В т. 9 накрая се добавя "и доказани със съответните документи".

2. Създават се т. 10 - 13:

"10. "Частично изпълнение на оперативна програма" е изпълнение на оперативната програма, при което има отпадане на предвидените в програмата инвестиции и дейности за съответната година, но при условие, че са реализирани дейностите по чл. 20, ал. 5 и поне една инвестиционна дейност и са спазени изискванията на чл. 19, ал. 7.

11. "Окончателно плащане" е предоставянето на финансова помощ след отчитане на изпълнението на всеки годишен период от оперативната програма.

12. "Минимален период на собственост на подпомагания актив" е периодът, в който подпомаганият актив задължително остава собственост на организацията на производители за по-дългия от следните два периода: или до пет години от датата на придобиване на актива, за който е предоставена финансова помощ, или до получаване на окончателното плащане за последната година на оперативната програма. За организации на производители, които по смисъла на Закона за малките и средните предприятия представляват микро-, малки и средни предприятия, този период е по-дългият от двата периода: или до три години от датата на придобиване на актива, за който е предоставена финансова помощ, или до получаване на окончателното плащане за последната година на оперативната програма.

13. "Непреодолима сила" е по смисъла на чл. 2, параграф 2 от Регламент (ЕС) № 1306/2013."

§ 34. Приложение № 1 към чл. 9, ал. 1 се изменя така:


"Приложение № 1 към чл. 9, ал. 1


Образец на заявление за признаване на организация на производители на плодове и зеленчуци

                                                              ДО

                                                              МИНИСТЪРА
                                                             НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,

                                                              ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

ЗАЯВЛЕНИЕ

от ...................................................................................................................................................,

(трите имена по лична карта)

длъжност ......................................................................................................................................,

(управител, председател или друго)

на ...................................................................................................................................................,

(наименование на дружеството или кооперацията)

със седалище в гр. (с.) .................................................................................................................,

(населено място)

адрес на управление: ..................................................................................................................,

(улица № , ж.к., бл., вх., ап. №)

с предмет на дейност .................................................................................................................,

район на дейност .........................................................................................................................,

(област)

адрес за кореспонденция: ..........................................................................................................,

(населено място, улица № , ж.к., бл., вх., ап. №)

телефон за връзка: ............................................., е- mail адрес: .................................................

УВАЖАЕМИ/А ГОСПОДИН/ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Моля, представляваната от мен .............................................................................................

(посочва се съответната форма на учредяване - кооперация/събирателно дружество/дружество с ограничена отговорност)

да бъде призната за организация на производители в сектор "Плодове и зеленчуци" за следните видове плодове и/или зеленчуци:

плодове: .......................................................................................................................................,

(изброяват се продуктите 1)

зеленчуци: ...................................................................................................................................,

(изброяват се продуктите1)

плодове, предназначени за преработка ....................................................................................,

(изброяват се продуктите1)

зеленчуци, предназначени за преработка ................................................................................,

(изброяват се продуктите1)

Организация на производители .................................................................................................

(изписва се името на ОП2, както е записано в Търговския регистър)

 

включва ........................ броя членове - производители на плодове/зеленчуци.

 

Организацията е създадена за постигане на поне една от следните цели (отбелязват се избраните цели):

1. Планиране и приспособяване на продукцията към търсенето на пазара по отношение на качеството и количеството 0

2. Концентриране на предлагането и на пускането на пазара на продуктите, произведени от членовете им, включително чрез директно предлагане на пазара 0

3. Оптимизиране на производствените разходи и на възвръщаемостта на инвестициите за постигане на стандартите в областта на околната среда и хуманното отношение към животните и за стабилизиране на цените на производителите 0

Към заявлението прилагам следните документи (излишното се зачертава):

1. вътрешен правилник за дейността на организацията;

2. счетоводни документи, които доказват стойността на предлаганата на пазара от членовете на организацията и/или от нея продукция през предходната година съгласно чл. 5, ал. 4 (таблица 1 към заявлението);

3. списък на членовете на организацията, включително членовете, които не са производители на плодове и зеленчуци (таблица 2 към заявлението);

4. справка-декларация по образец за годишната стойност на предлаганата на пазара от членовете на организацията продукция през предходната календарна година (декларация 1 към заявлението);

5. декларация по образец от членовете на организацията, че за всеки отделен вид плодове или зеленчуци членуват само в една организация на производители (декларация 2 към заявлението);

6. декларация от членовете на организацията по чл. 4а, ал. 1 от Закона за малките и средните предприятия;

7. декларация по образец от членовете на организацията за свързани лица по смисъла на § 1, т. 8 от допълнителната разпоредба на Наредба № 11 от 2007 г. (декларация 3 към заявлението);

8. пълномощно с нотариално заверен подпис - когато заявлението се подава от пълномощник.

Декларирам, че при всяка промяна на обстоятелствата, свързани с условията за признаване, организацията на производители писмено ще уведоми Министерството на земеделието, храните и горите в 14-дневен срок от настъпване на промяната.

                                                                                                                         0 ДА   0 НЕ

Декларирам, че съм представил попълнени всички приложения, неразделна част от заявлението.

                                                                                                                 0ДА    0 НЕ

Дата: ...........                                                                        Заявител: ...........................................

(подпис на управителя на ОП)

Таблица 1

Справка за издадени разходооправдателни документи за реализирана продукция от членовете през предходната календарна година

Членове*

Вид на
продукта**

Разходооправдателен документ

Получено плащане за извършената продажба

К-во
(в кг)

Ед. цена без ДДС (лв.)

Сума без ДДС (лв.)

дата

ДА/НЕ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо:

-

-

-

-

 

-

 

 

* Описват се всички продажби на всеки член.

** Посочват се продукти съгласно част IX от Приложение 1 на Регламент (ЕС) № 1308/2013.

*** При необходимост се добавят допълнителни редове.

 

Дата: ...........................

Заявител: .......................................................

 

(подпис на управителя на ОП)

 

Таблица 2

Списък на членовете на организацията на производители

Членовете* на ОП

Членовете на ОП са регистрирани производители на плодове и зеленчуци по чл. 7 или чл. 31 от ЗПЗП

Членовете на ОП не членуват в друга организация на производители с плодовете и зеленчуците, за които се иска признаване

ДА/НЕ

ДА/НЕ

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Изписва се името на члена, за който се отнася информацията.

** При необходимост се добавят допълнителни редове.

Дата: ...........................

Заявител: .......................................................

 

(подпис на управителя на ОП)

 

Декларация 1

СПРАВКА-ДЕКЛАРАЦИЯ

за годишната стойност на предлаганата на пазара от членовете на организацията продукция

Долуподписаният (та) ..................................................................................................................

(трите имена по лична карта)

в качеството си на .......................................................................................................................

(управител, председател или друго)

на ...................................................................................................................................................,

(наименование на дружеството или кооперацията)

адрес на управление: .................................................................................................................,

(улица № , ж.к., бл., вх., ап.)

с предмет на дейност ..................................................................................................................

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ

Общата годишна стойност на предлаганата на пазара продукция от долупосочените поименно3 членове на организацията отговаря на изискванията на Наредбата за условията

 

и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за оперативните програми, и е в размер - общо .............................................. лв., формирана, както следва4:

 

1. ............................. - ........................... лв.

2. ............................. - ........................... лв.

3. ............................. - ........................... лв.

4. ............................. - ........................... лв.

5. ............................. - ........................... лв.

6. ............................. - ........................... лв.

n. ............................. - ........................... лв.

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от НК за предоставени от мен неверни данни.

 

Дата: ...........................

Декларатор: ..................................................

 

(подпис на управителя на ОП)

 

Декларация 2

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ, ЧЛЕНУВАЩ В ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Долуподписаният/ата ..............................................................................................................

(трите имена на членуващия ЗС или представляващия на членуващото ЮЛ)

В качеството ми на: .....................................................................................................................

(посочва се статутът - физическо лице - ЗС/юридическо лице)

с ЕИК .............................................................................................................................................

(само за ЮЛ )

със седалище в гр./с. ...................................................................................................................,

адрес за кореспонденция: ........................................................................................................

(населено място, улица № , ж.к., бл., вх., ап.)

В качеството ми на член на организация на производители:

....................................................................................................................................................

(изписва се името на ОП, както е записано в Търговския регистър)

Участвам в ОП със следните продукти5: .................................................................................

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

Членувам само в една група/организация на производители с посочените от мен продукти.

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от НК за предоставени от мен неверни данни.

Дата: ...........................

Декларатор: ..................................................

 

                                        (подпис)

 

Декларация 3

ДЕКЛАРАЦИЯ

за липса на свързаност с друг/и член/ове на организация на производители

........................................................................................

(наименование на организацията на производители)

 

Долуподписаният/ата .............................................................................................................

(трите имена на членуващия ЗС или представляващия на членуващото ЮЛ)

с ЕГН/ЛНЧ или дата на раждане на чужд гражданин .........................................................., с

постоянен адрес: ..................................................., с лична карта № .......................................,

издадена на ......................... от МВР - ..............................

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

по смисъла на § 1, т. 8 от допълнителната разпоредба на Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми (вярното твърдение се отбелязва в празното квадратче със знак "Х").

Не съм свързано лице с друг от членовете на дружество .................................................... 0

........................................................................................................................................................

(посочва се името на организацията)

Съм свързано лице с друг от членовете на дружество ......................................................... 0

 .......................................................................................................................................................

(посочва се името на организацията)

А именно:

........................................................................................................................................................

(посочват се имената на свързаните лица)

И заедно притежаваме не повече/повече от 40 % от гласовете и дяловете в

 ........................................................................................................................................................

(посочва се името на организацията на производители)

Задължавам се при промяна на декларираните обстоятелства писмено да уведомя Министерството на земеделието, храните и горите в 14-дневен срок от настъпване на промяната.

Известно ми е, че за неверни данни в настоящата декларация нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ...........................

Декларатор: ..................................................

 

                                   (подпис)

______________

1 Посочват се продукти съгласно част IX от Приложение 1 на Регламент (ЕС) № 1308/2013.

2 ОП - Организация на производители.

3 "Поименно" означава, че имената на всеки член на организацията се изписват заедно с годишния му оборот.

4 Срещу всяка от т. 1 - n се изписва името на члена и годишната стойност на реализираната от него продукция.

5 Посочват се продукти съгласно част IX от Приложение 1 на Регламент (ЕС) № 1308/2013.


"

§ 35. Приложение № 2 към чл. 9, ал. 2, т. 9 става приложение № 2 към чл. 9, ал. 3 и се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 9, ал. 3


Образец на заявление за признаване на асоциация на организации на производители на плодове и зеленчуци

 

                                                      ДО

                                                      МИНИСТЪРА
                                                      НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,

                                                      ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

от .....................................................................................................................................................,

(трите имена по лична карта)

длъност ..........................................................................................................................................,

(управител, председател или друга)

на ....................................................................................................................................................,

(наименование на дружеството или сдружението)

със седалище в гр. (с.) ...................................................................................................................,

(населено място)

адрес на управление: ....................................................................................................................,

(улица №, ж.к., бл., вх., ап. №)

с предмет/цел на дейност ............................................................................................................,

район на дейност ..........................................................................................................................,

(област)

ЕИК - единен идентификационен код (код по БУЛСТАТ) ....................................................,

адрес за кореспонденция: ...........................................................................................................,

(населено място, улица № , ж.к., бл., вх., ап. №)

телефон за връзка: .......................................................................................................................,

е- mail адрес: ..................................................................................................................................

УВАЖАЕМИ/А ГОСПОДИН/ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Моля, представляваното от мен дружество/сдружение да бъде признато за асоциация на организации на производители на плодове и зеленчуци в сектор "Плодове и зеленчуци" за следните видове плодове и/или зеленчуци:

плодове: .........................................................................................................................................,

.........................................................................................................................................................

(изброяват се продуктите 6)

зеленчуци: .....................................................................................................................................

........................................................................................................................................................,

(изброяват се продуктите6)

плодове, предназначени за преработка ......................................................................................

........................................................................................................................................................,

(изброяват се продуктите6)

зеленчуци, предназначени за преработка ..................................................................................

.........................................................................................................................................................

(изброяват се продуктите6)

Асоциацията на организации на производители ....................................................................

.........................................................................................................................................................

(наименование на АОП7)

 

включва ........................ броя членове - производители на плодове/зеленчуци, която осъществява следните функции, делегирани от нейните членове:

...........................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

(описват се делегираните функции)

Към заявлението прилагам следните документи (излишното се зачертава):

1. списък на членовете на асоциацията;

2. пълномощно с нотариално заверен подпис - когато заявлението се подава от пълномощник;

3. при прилагане на чл. 8а - доказателства, че това е подходящ начин да се постигнат целите на асоциацията.

Декларирам, че при всяка промяна на обстоятелствата, свързани с условията за признаване, асоциацията на организации на производители писмено ще уведоми Министерството на земеделието, храните и горите в 14-дневен срок от настъпване на промяната.                                                                                                      0 ДА 0 НЕ

 

Дата: ...........................

Заявител: ........................................................

 

(подпис на управителя на АОП)

_____________________

6 Посочват се продукти съгласно част IX от Приложение 1 на Регламент (ЕС) № 1308/2013.

7 Асоциация на организации на производители на плодове и зеленчуци.

"

§ 36. Приложение № 6 към чл. 7, ал. 2, приложение № 7 към чл. 7, ал. 3, приложение № 8 към чл. 7, ал. 3 и приложение № 9 към чл. 7, ал. 5 се отменят.

§ 37. Приложение № 10 към чл. 7а, ал. 2 става приложение № 10 към чл. 20, ал. 7.

§ 38. В приложение № 10а т. 16 се изменя така:

"16. свързани с допустимите инвестиционни разходи по програмата, в т.ч. разходи за предпроектни проучвания, енергийно обследване, оценка на въздействието върху околната среда, хонорари за архитекти и инженери, извършени както в процеса на подготовка на оперативната програма, така и по време на нейното изпълнение;".

§ 39. В приложение № 10б се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 17 накрая думите "при придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензии" се заличават.

2. Точка 20 се изменя така:

"20. Заверени копия от договори за предоставяне на услуги, свързани с инвестицията, в т.ч. за предпроектни проучвания, енергийно обследване, оценка на въздействието върху околната среда, хонорари за архитекти и инженери, извършени както в процеса на подготовка на оперативната програма, така и по време на нейното изпълнение (при кандидатстване за финансиране на такива услуги)."

3. Създава се т. 28:

"28. Копие от решение на управителния орган на дружеството, с което се определя размерът на вноските на членовете на организацията на производители и/или на асоциацията на организации на производители в оперативния фонд."

§ 40. Приложение № 11 към чл. 26, ал. 2 и приложение № 12 към чл. 30, ал. 2 се отменят.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 41. За договори по чл. 21, ал. 4, сключени до влизане в сила на тази наредба, както и за подадени през 2020 г. оперативни програми по чл. 21, ал. 1 се прилага досегашния ред.

§ 42. В случаите, когато група на производители на плодове и зеленчуци, призната съгласно чл. 125д от Регламент (ЕО) № 1234/2007, не е изпълнила одобрения план за признаване и не е призната като организация на производители по реда на отм. чл. 7г, ал. 2, министърът на земеделието, храните и горите издава заповед за оттегляне на признаването.

§ 43. За оперативни програми, за които след 29 декември 2020 г. е подадено заявление за удължаване на продължителността им до пет години в съответствие с чл. 21а, ал. 2, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" може да одобри удължаване само до 31 декември 2022 г. съгласно чл. 33, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1308/2013.

§ 44. Подадените оперативни програми по чл. 21, ал. 1 през 2021 г. и 2022 г. могат да имат максимална продължителност от три години съгласно чл. 33, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1308/2013.

§ 45. В Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти (обн., ДВ, бр. 10 от 2015 г.; изм., бр. 34 и 43 от 2018 г. и бр. 38 от 2019 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 19 досегашният текст става ал. 1 и се създава ал. 2:

"(2) Признатите от министъра на земеделието, храните и горите организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти подават в Министерството на земеделието, храните и горите уведомление за стойността на предлаганата на пазара продукция през предходната година в срок до 30 април на следващата календарна година."

2. В чл. 23, ал. 1:

a) в т. 2 след думата "прекратяване" се добавя "заличаване";

б) създава се т. 5:

"5. когато организацията на производители възпрепятства провеждането на проверката по чл. 20, ал. 2, като в продължение на една година след изпращане на известие за извършване на проверката не може да бъде осъществен контакт с нея и са получени най-малко две обратни разписки от пощенски оператор за недоставени писма на Министерството на земеделието, храните и горите."

§ 46. В Наредба № 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители (обн., ДВ, бр. 34 от 2015 г.; изм., бр. 34 от 2018 г. и бр. 38 от 2019 г.) се правят следните допълнения:

1. В чл. 11, ал. 1 се създава второ изречение: "Признатите от министъра на земеделието, храните и горите организации на производители подават в Министерството на земеделието, храните и горите уведомление за стойността на предлаганата на пазара продукция през предходната година в срок до 30 април на следващата календарна година."

2. В чл. 13, ал. 1:

a) в т. 2 след думата "прекратяване" се добавя "заличаване";

б) създава се т. 5:

"5. когато организацията на производители, асоциацията на организации на производители или междубраншовата организация възпрепятства провеждането на проверката по чл. 11, ал. 2, като в продължение на една година след изпращане на известие за извършване на проверката не може да бъде осъществен контакт с нея и са получени най-малко две обратни разписки от пощенски оператор за недоставени писма на Министерството на земеделието, храните и горите."

3. В чл. 25, ал. 1 се създава второ изречение: "Признатите от министъра на земеделието, храните и горите групи на производители подават в Министерството на земеделието, храните и горите уведомление за стойността на предлаганата на пазара продукция през предходната година в срок до 30 април на следващата календарна година."

Промени настройката на бисквитките