Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 30.III

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" (ДВ, БР. 63 ОТ 2020 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" (ДВ, БР. 63 ОТ 2020 Г.)

В сила от 30.03.2021 г.
Издаден от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.26 от 30 Март 2021г.

§ 1. В чл. 4, т. 3 думите "по акредитирани докторски програми" се заменят със "само по акредитирани професионални направления и специалности от регулираните професии и по акредитирани докторски програми".

§ 2. В чл. 8, ал. 2, т. 2 след думите "ЗОВСРБ, ЗВО, ЗРАСРБ" се поставя запетая, а думите "и този правилник" се заменят с "този правилник и други нормативни актове, регламентиращи дейността и законовите задължения на университета".

§ 3. В чл. 19, ал. 11 думите "раждане, осиновяване" се заменят с "раждане и осиновяване".

§ 4. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 5 се създава т. 3:

"3. искане за включване на университета в списъка на изследователските висши училища."

2. В ал. 6:

а) в т. 16 думите "атестационните комисии в" се заменят с "атестационната комисия на";

б) в т. 24 се създава буква "д":

"д) учредяване на спортен клуб по чл. 43, ал. 1, т. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта и приема правилник за организацията и дейността му;".

§ 5. Член 27 се отменя.

§ 6. В чл. 41, ал. 1 изречение първо се изменя така: "Директорът на департамента е хабилитирано лице. Той се избира, освобождава или отзовава при условията и по реда на Закона за висшето образование."

§ 7. В глава втора заглавието на раздел четвърти се изменя така: "Институти".

§ 8. В чл. 43 думите "Институтът за научноизследователска и иновационна дейност" се заменят с "Институтът".

§ 9. В чл. 49, ал. 4 се създават изречения второ и трето: "При определяне на кворума от списъчния състав се изключват лицата в отпуск при временна неработоспособност, поради бременност, раждане и осиновяване и за отглеждане на малко дете или в командировка извън страната. Общият брой на тези лица не може да бъде повече от една четвърт от броя на лицата в списъчния състав."

§ 10. В края на глава втора се създава раздел VII и чл. 51а:

"Раздел VII

Мандатност

Чл. 51а. (1) Лица, избирани на ръководните длъжности декан на факултет, директор на департамент, началник/ръководител на катедра и техните заместници, не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата на една и съща длъжност.

(2) Лицата, заемащи изборни длъжности, както и членовете на академичния съвет и на факултетния съвет се освобождават по тяхно желание или могат да бъдат отзовани преди изтичането на мандата с решение на органа, който ги е избрал, прието с мнозинство повече от половината от списъчния му състав.

(3) Мандатът на лицата по ал. 1 - цивилни служители, се прекратява предсрочно, освен в случаите по чл. 35 от Закона за висшето образование и при навършване на 65-годишна възраст. Органът, който ги е избрал, провежда частичен избор в срок до два месеца.

(4) При предсрочно освобождаване за един мандат се счита времето, през което лицето е заемало съответната ръководна длъжност повече от две години.

(5) На ръководна длъжност не може да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не позволява да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст."

§ 11. Създава се чл. 64а:

"Чл. 64а. Академичните длъжности по спомагателно длъжностно разписание се заемат по реда на чл. 62, ал. 2."

§ 12. В чл. 80, ал. 1, т. 13 думите "коледните и новогодишните" се заменят с "коледните, новогодишните и великденските".

Заключителни разпоредби

§ 13. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките