Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 34 от 23.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 161 ОТ 16 АПРИЛ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ОПРАВОМОЩАВАНЕ НА ЛИЦА ЗА ПРОВЕРКА НА СРЕДСТВА ЗА ИЗМЕРВАНЕ, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА МЕТРОЛОГИЧЕН КОНТРОЛ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 31 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 161 ОТ 16 АПРИЛ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ОПРАВОМОЩАВАНЕ НА ЛИЦА ЗА ПРОВЕРКА НА СРЕДСТВА ЗА ИЗМЕРВАНЕ, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА МЕТРОЛОГИЧЕН КОНТРОЛ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 31 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2003 Г.)

В сила от 23.04.2021 г.

Обн. ДВ. бр.34 от 23 Април 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2а след думите "първоначална проверка" се добавя "и последваща проверка след ремонт".

§ 2. В чл. 4 думите "ал. 1" и запетаята пред тях се заличават.

§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст става ал. 1 и в нея след думата "персонал" се поставя запетая и се добавя "нает по трудово правоотношение, с трудови договори, регистрирани по реда на чл. 62 от Кодекса на труда".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Допуска се лица от персонала по ал. 1 да не са наети по трудово правоотношение, ако:

1. са неограничено отговорни съдружници, когато заявителят е събирателно или командитно дружество, и управители на търговски дружества, или

2. заявителят е едноличен търговец и самият той е включен в персонала по ал. 1."

§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "на качеството" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицата по чл. 4 със сертифицирана система за управление по БДС EN ISO/IEC 9001 трябва да поддържат и удовлетворяват изискванията на т. 4 - 7 от БДС EN ISO/IEC 17025."

§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) основният текст се изменя така:

"(2) В заявлението по ал. 1 се посочва Единният идентификационен код по чл. 23, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или кодът по БУЛСТАТ и наименованието на нормативния акт за създаване и броят на "Държавен вестник", в който е обнародван, и към заявлението се прилагат:";

б) в т. 3 думите "на качеството" се заличават;

в) точка 4 се изменя така:

"4. един контролиран екземпляр от документите от системата за управление;"

г) точка 5 се изменя така:

"5. копия на свидетелствата/сертификатите за калибриране на еталоните и средствата за измерване;"

д) точка 6 се изменя така:

"6. копия на свидетелствата/сертификатите на сертифицираните сравнителни материали, когато такива се използват при проверката на средствата за измерване;"

е) в т. 7 думите "отговорник по качество, освен ако са посочени поименно в Наръчника по качеството" се заменят с "отговорник за системата за управление";

ж) точка 8 се изменя така:

"8. копие от диплома за завършено средно образование за специалистите, които ще извършват проверките, сертификати за преминато обучение по БДС EN ISO/IEC 17025 и копие от сертификат за одитор по БДС EN ISO 19011 поне за един от тях;"

з) в т. 9 думата "магистър" се заменя с "бакалавър";

и) в т. 10 думите "на качеството за лицето, определено за отговорник по качеството" се заменят със "за лицето, определено за отговорник за системата за управление";

к) създава се нова т. 11:

"11. копие на документ или декларация, удостоверяващи, че лицето разполага с еталони, спомагателно оборудване и помещения и/или подвижни лаборатории, съгласно чл. 46, т. 1 от Закона за измерванията;"

л) създава се т. 12:

"12. копие от сертификат за системата за управление по БДС EN ISO/IEC 9001 за лицата по чл. 6, ал. 2 със сертифицирана система за управление;"

м) досегашната т. 11 става т. 13.

2. Създава се ал. 3:

"(3) Заявлението по ал. 1 може да се подава по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги."

§ 6. В чл. 8, ал. 1 думите "14 дни" се заменят с "10 работни дни".

§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 47, ал. 1" се заменят с "чл. 47".

2. В ал. 2 пред думата "дни" се добавя "работни".

§ 8. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "по качеството" се заменят със "за управление".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Конспектите за теоретичния и практическия изпит се одобряват от председателя на ДАМТН по предложение на главния директор на Главна дирекция "Метрологичен надзор" след предварително съгласуване от БИМ и се публикуват на официалната интернет страница на ДАМТН."

§ 9. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 пред думата "дни" се добавя "работни".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Заповедта за оправомощаване съдържа:

1. наименованието, седалището и адреса на управление на оправомощеното лице и ЕИК/БУЛСТАТ;

2. вида на проверките, за които се оправомощава лицето;

3. средствата за измерване, за проверката на които се оправомощава лицето, както и измерваната величина, обхвата на измерване и класа на точност или допустимата грешка на средствата за измерване;

4. адрес на лабораторията и регистрационния номер на моторното превозно средство, в което е разположена подвижната лаборатория, когато има такава;

5. условията за извършване на проверката на средства за измерване и описание на оборудването;

6. имената на лицето, което пряко ръководи извършването на проверките, и на лицето, отговорник за системата за управление;

7. списък на служителите, които ще извършват проверките, и зачислените им индивидуални номера на знаците за проверка;

8. документите, съгласно които се извършват проверките;

9. срока на оправомощаването."

3. В ал. 3 думите "в срок 3 дни от издаването им" се заменят с "по реда на Административнопроцесуалния кодекс".

§ 10. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случай че настъпилите промени водят до несъответствие с условията за оправомощаване и оправомощеното лице не е подало заявление по чл. 13, ал. 1 за изменение в заповедта за оправомощаване, главният директор на Главна дирекция "Метрологичен надзор" в срок 7 работни дни от уведомяването прави мотивирано предложение до председателя на ДАМТН за отнемане на оправомощаването."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Оправомощените лица уведомяват ДАМТН при направени промени в системата за управление в 14-дневен срок от настъпване на промените, като прилагат екземпляри на коригираните документи."

§ 11. В чл. 13, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думата "заявление" се добавя "по образец съгласно приложение № 2".

2. В т. 1 думите "и адреса/седалището" се заличават.

3. В т. 2 след думите "обстоятелствата по чл. 11, ал. 2, т." се добавя "4 и".

4. Създават се т. 4 и 5:

"4. данни за лицето, което пряко ръководи извършването на проверките, като към заявлението прилага документите по чл. 7, ал. 2, т. 9;

5. данни за отговорника за системата за управление, като към заявлението прилага документите по чл. 7, ал. 2, т. 10."

§ 12. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. Разпоредбите на този раздел се прилагат и в случаите по чл. 13, ал. 1, т. 2 и 3, както и при подаване на заявление по чл. 50, ал. 3 от Закона за измерванията, като срокът за произнасяне е два месеца от датата на постъпване на заявленията в ДАМТН. Когато промяната не изисква проверка на място, срокът за издаване на заповед за изменение на заповедта за оправомощаване е един месец."

§ 13. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Формата, по която се отчита дейността на оправомощените лица, се утвърждава от главния директор на Главна дирекция "Метрологичен надзор" и се публикува на официалната интернет страница на ДАМТН."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Оправомощените лица заявяват до 30 октомври на текущата година необходимия брой знаци за проверка за следващата календарна година, като неизползваните и повредени знаци от предходната година се отчитат и връщат в Главна дирекция "Метрологичен надзор" до 15 януари."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Оправомощените лица са длъжни в срок 3 работни дни да обявят пред ДАМТН вида, номерата и броя на изгубените или откраднатите знаци."

4. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) След изтичането на срока за оправомощаване на заповедта за оправомощаване или влязла в сила заповед по чл. 53 от Закона за измерванията оправомощените лица са длъжни в срок 7 работни дни да върнат зачислените им знаци в Главна дирекция "Метрологичен надзор".

(5) Невърнатите по ал. 2 и 4, изгубени или откраднати знаци се обявяват на официалната интернет страница на ДАМТН за невалидни."

5. Досегашната ал. 3 става ал. 6.

§ 14. Създават се чл. 17 - 21:

"Чл. 17. Лицата по чл. 4 трябва да осигуряват калибриране на еталоните и на спомагателното оборудване в акредитирани лаборатории през период не по-голям от 5 години.

Чл. 18. Оправомощените лица за извършване на проверка на стендове за измерване на спирачните сили на пътно превозно средство, газоанализатори на отработени газове от моторни превозни средства или димомери са длъжни да отразяват проверките в информационната система по чл. 11, ал. 3 на Наредба № Н-32 от 2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

Чл. 19. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор публикува на официалната си интернет страница следната информация за оправомощените лица:

1. данни за лицето и лабораториите;

2. номера на заповедта за оправомощаване;

3. срока на валидност на оправомощаването;

4. вида на проверката и обхвата на измерване при проверка;

5. номерата на зачислените индивидуални знаци за проверка;

6. средствата за измерване за проверката, за които е оправомощено лицето.

Чл. 20. При постъпило уведомление от оправомощено лице за временно преустановяване на дейност това обстоятелство се отразява в информацията по чл. 19.

Чл. 21. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор води и публикува на официалната си интернет страница "Списък на лицата, на които е отнето оправомощаването", в който се вписват следните данни:

1. данни за лицето и лабораториите;

2. номера на заповедта за оправомощаване;

3. номера на заповедта за отнемане на оправомощаването."

§ 15. В приложение № 1 към чл. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думата "или" се заменя с "и/или".

2. В т. 5 думата "природен" се заличава.

3. Точка 6 се отменя.

4. В т. 7 думата "Радарскоростомери" се заменя с "Радарни скоростомери";

5. В т. 8 думите "Спирачни стендове за автомобили" се заменят със "Стендове за измерване на спирачните сили на пътни превозни средства".

6. В т. 9 думата "на" се заменя със "за".

7. В т. 10 думите "за отработени газове от бензинови двигатели" се заменят с "на отработени газове от моторни превозни средства".

8. Точка 12 се отменя.

9. В т. 13 думата "атомни" се заменя с "ядрени".

§ 16. Приложение № 2 към чл. 7, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 7, ал. 1


До

Държавната агенция

за метрологичен и технически надзор

ЗАЯВЛЕНИЕ

за оправомощаване за проверка на средства за измерване

От ....................................................................................................................................................

(име, седалище и адрес на управление, ЕИК/код по Булстат, нормативен акт за създаване и брой на "Държавен вестник", в който е обнародван, телефон и факс на заявителя)

Адрес за кореспонденция: (адрес, телефон и факс, e-mail):        

Представлявано от ....................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

(трите имена на представляващия)

□ 1. Кандидатствам за оправомощаване за1:

първоначална проверка;

последваща проверка;

първоначална и последваща проверка

□ 2. Да бъде извършена промяна в заповедта за оправомощаване:

........................................................................................................................................................ ,

(попълват се съответните таблици в зависимост от настъпилата промяна в заповедта за оправомощаване)

на следните средства за измерване:

№ по ред

Наименование на средството за измерване, компонента, спомагателното оборудване или допълнителното устройство

Тип на средството за измерване2

№ в регистъра на одобрените за използване типове средства за измерване2

Обхват на измерване

Клас на точност/допустима грешка

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________

1 Нужното се отбелязва.

2 Попълва се, когато лицето кандидатства за проверка само на определени типове средства за измерване.

Разполагам със следните еталони, оборудване, помещения и персонал, необходими за извършване на дейността:

А. Списък на еталоните и сертифицираните сравнителни материали

по

ред

Наименование на средството за измерване или сравнителния материал

Тип

Производител

№ и дата на свидетелството за калибриране или сертификата

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б. Списък на спомагателното оборудване, включително спомагателните средства за измерване

по

ред

Наименование на оборудването или средството за измерване

Тип

Производител

№ на свидетелството за калибриране3

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________

3 Попълва се за средства за измерване.

В. Списък на помещенията или мобилните лаборатории, в които ще се извършва проверката на средствата за измерване

по ред

Помещение/мобилна

лаборатория

Площ, m2

Граници на влияещите фактори (температура, относителна влажност и др.) в помещението или мобилната лаборатория

Средства за измерване за контрол на влияещите фактори (№ по ред от списък Б)

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г. Данни за персонала, който ще извършва проверките

Наименование на структурното звено (попълва се, ако е обособено такова): ...................

.........................................................................................................................................................

Адрес, телефон, факс, e-mail на прекия ръководител: ...........................................................

.........................................................................................................................................................

№ по ред

Име, презиме и фамилия

Длъжност

Образование, степен и специалност, № и дата на дипломата

№ и дата на сертификата за обучение по системи за управление

1

2

3

4

5

1.

 

Ръководител4

 

 

2.

 

Отговорник за системата за управление4

 

 

3.

 

 

 

 

 

______________

4 Когато е и служител, който ще извършва проверките, това се отбелязва.

Прилагам следните документи по чл. 7, ал. 2 от Наредбата за реда за оправомощаване на лица за проверка на средства за измерване, които подлежат на метрологичен контрол:

1. ................................................................................................................................................

2. ................................................................................................................................................

Заявявам желанието си издаденият индивидуален административен акт да бъде получен:

(отбелязва се избраният начин на получаване и се полага подпис)

□ На място в звеното за административно обслужване на ДАМТН

 

 

( подпис на заявителя)

□ Чрез лицензиран пощенски оператор, като вътрешна куриерска пратка, на адрес:........................................................................................................., и декларирам, че пощенските разходи са за моя сметка, като давам съгласие документите да бъдат пренасяни за служебни цели

( подпис на заявителя)

□ С международна препоръчана пощенска пратка с известие за доставяне на адрес ...............

и декларирам, че пощенските разходи са за моя сметка, като давам съгласие документите да бъдат пренасяни за служебни цели

( подпис на заявителя)

□ С международна куриерска услуга на адрес: .................................................................................................................................,

и декларирам, че пощенските разходи са за моя сметка, като давам съгласие документите да бъдат пренасяни за служебни цели

( подпис на заявителя)

□ По електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги

(подпис на заявителя)

 

Дата:

Пряк ръководител на дейността по проверка на средства за измерване:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис)

Заявител: ...................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис)"

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 17. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

§ 18. Започналите до влизането в сила на постановлението производства по оправомощаване се довършват по досегашния ред.

§ 19. Оправомощените до влизането в сила на постановлението лица са длъжни да изпълнят изискванията на § 14 относно чл. 17 в едногодишен срок от обнародването на наредбата.

§ 20. Оправомощените лица са длъжни да приведат системите за управление по чл. 6 от Наредбата за реда за оправомощаване на лица за проверка на средства за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, в съответствие с БДС EN ISO/IEC 17025:2018 "Общи изисквания за компетентността на лаборатории за изпитване и калибриране (ISo/Iec 17025:2017)" в срок до 1 юни 2021 г.

§ 21. В тримесечен срок от влизането в сила на постановлението ДАМТН публикува на официалната си интернет страница конспектите по чл. 10, ал. 3.

§ 22. В Наредбата за опаковките, използвани като съдове за измерване на обема на затворените в тях течности, приета с Постановление № 41 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 19 от 2003 г.; изм., бр. 40 от 2006 г.), в чл. 20 ал. 4 се изменя така:

"(4) Номиналната вместимост на бутилките се обявява в литри, милилитри или сантилитри."

Промени настройката на бисквитките