Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 18.VI

ПРАВИЛА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОЕМАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА

 

ПРАВИЛА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОЕМАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА

В сила от 18.06.2021 г.
Издадени от Комисията за защита на конкуренцията

Обн. ДВ. бр.51 от 18 Юни 2021г.

Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Предмет и цел на правилата

Чл. 1. (1) С настоящите правила се уреждат критериите и процедурата, въз основа на които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може с решение да одобри поемане на задължения от страна на предприятията и сдруженията на предприятия, спрямо които са предявени твърдения за извършено нарушение по чл. 15 или 21 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и чл. 101 или 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

(2) Целта на настоящите правила е да се гарантира в по-голяма степен правната сигурност на участниците в производствата пред КЗК по установяване на нарушения и налагане на санкции, като се увеличи прозрачността и ефективността на процедурата по разглеждане на предложения за поемане на задължения, съгласно чл. 75 от ЗЗК.

Правни основания и цел на поемането на задължения

Чл. 2. (1) По силата на чл. 75 от ЗЗК и чл. 5 от Регламент на Съвета № 1/2003 г. КЗК има правомощие да одобри поемането на задължения от ответната страна по образувано производство за установяване на нарушения и налагане на санкции по глави трета и четвърта от ЗЗК и по чл. 101 и 102 от ДФЕС.

(2) Поемането на задължения има за цел осигуряване на бързо и ефективно преустановяване на антиконкурентното поведение, което е предмет на предявени твърдения за извършени нарушения, както и за създаване на условия за възстановяване на конкуренцията на съответния пазар.

(3) Когато поемането на задължения е целесъобразно, КЗК може да постанови решение, с което прекратява образуваното пред нея производство, без да установява наличие на нарушение, а одобрените задължения придобиват обвързващ характер за съответните предприятия или сдружения на предприятия и подлежат на последващ контрол относно пълното, точното и своевременното им изпълнение.

Доброволен характер на поемането на задължения

Чл. 3. (1) В хода на образувано производство пред КЗК по глави трета и четвърта от ЗЗК и чл. 101 и 102 от ДФЕС ответните страни могат по своя инициатива да предложат поемането на задължения, с които да отговорят на повдигнатите срещу тях твърдения за извършено нарушение.

(2) Предложените задължения нямат обвързващ характер за съответните предприятия или сдруженията на предприятия до постановяване на окончателно решение, с което КЗК одобрява поемането на тези задължения.

Оперативна самостоятелност на КЗК

Чл. 4. (1) Отправеното от ответните страни предложение за поемане на задължения не обвързва комисията, която разполага със самостоятелна преценка както относно възможността за откриване на процедура за разглеждане на предложението, така и относно възможността за одобряване на конкретно предложени задължения.

(2) Комисията разполага с оперативна самостоятелност при преценката с какъв вид решение - за установяване на нарушение или за поемане на задължения, да преустанови поведението на предприятията или сдружението на предприятия, предмет на предявените съгласно чл. 74, ал. 1, т. 3 от ЗЗК твърдения за извършено нарушение.

Предложение за поемане на задължения

Чл. 5. (1) Всяка ответна страна в производство пред КЗК по глави трета или четвърта от ЗЗК и чл. 101 или 102 от ДФЕС има право да подаде до КЗК предложение за поемане на задължения, чрез изпълнението на които да се ангажира да преустанови поведението, предмет на предявените ѝ съгласно чл. 74, ал. 1, т. 3 от ЗЗК твърдения за извършено нарушение.

(2) В случай че твърденията за извършено нарушение са предявени на повече ответни страни, предложението за поемане на задължения може да бъде подадено и съвместно от няколко или от всички от тези ответни страни.

(3) В случай че в предложението за поемане на задължения се съдържа производствена, търговска или друга защитена от закон тайна, страната представя поверителен и неповерителен вариант на предложението, което да отговаря на изискванията, посочени в Правилата за достъп, използване и съхраняване на документи, представляващи производствена, търговска или друга защитена от закон тайна, приети с решение на комисията.

Срок за подаване на предложение за поемане на задължения

Чл. 6. (1) Ответните страни могат да подадат предложението за поемане на задължения в определения по чл. 74, ал. 2 от ЗЗК срок за представяне на възражения по твърденията за извършено нарушение.

(2) Срокът по ал. 1 започва да тече от момента, в който ответната страна е уведомена за предявените твърдения за извършено нарушение. Когато ответните страни са няколко, срокът за подаване на предложения започва да тече за всяка една от тях поотделно от момента на уведомяването ѝ.

Предложение за поемане на задължения и право на писмени възражения по предявените твърдения

Чл. 7. Подаването до КЗК на предложение за поемане на задължения не препятства правото на ответните страни да представят и писмени възражения заедно със съответните доказателства, както и да заявят дали желаят да упражнят правата си по чл. 76, ал. 1 от ЗЗК във връзка с предявените им твърдения за извършено нарушение, в посочения в определението по чл. 74, ал. 1, т. 3 от ЗЗК срок.

Същност на предложените задължения

Чл. 8. (1) Предложените задължения по чл. 75 от ЗЗК могат да имат поведенчески или структурен характер, както и да бъдат от положително или отрицателно естество.

(2) Задълженията имат поведенчески характер, когато са свързани с предприемане на определени действия или предписват въздържане от определени действия (напр. изменение на общи условия; промяна на търговски практики и др.). Задълженията със структурен характер предвиждат промяна в правно-организационната форма на съответното предприятие или сдружение на предприятия или в положението му спрямо други предприятия или сдружения на предприятия на пазара.

(3) Предложените задължения могат да бъдат положителни, когато предписват осъществяване на определено поведение, или отрицателни, когато изискват преустановяване или въздържане от осъществяване на конкретно поведение.

Раздел II.
ПРИЛОЖНО ПОЛЕ НА ПРОЦЕДУРАТА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОЕМАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Неприложимост на процедурата

Чл. 9. (1) Процедурата за разглеждане на предложение за поемане на задължение е неприложима в случай на тежко нарушение на закона по смисъла на § 1, т. 16 от допълнителните разпоредби на ЗЗК.

(2) В определени случаи комисията счита, че поемането на задължения е неподходящо и чл. 75 от ЗЗК не следва да се прилага, като например при твърдения за:

- забранени споразумения или съгласувани практики между предприятия, участващи на различни пазари (т. нар. вертикални споразумения), имащи за цел или резултат разпределяне на пазари или източници на снабдяване, пряко или косвено определяне на цени за препродажба;

- злоупотреби с господстващо положение, имащи изключващ от пазара ефект (т.нар. структурни злоупотреби), когато се засяга конкуренцията на съществена част от пазара.

(3) В определени случаи в рамките на своята оперативна самостоятелност с оглед постигане целите на закона, заложени в чл. 1, ал. 1 от ЗЗК, КЗК не приема за разглеждане предложението за поемане на задължения, а вместо това приема, че следва да се упражнят правомощията ѝ по установяване на нарушение и/или налагане на санкция по чл. 77 от ЗЗК, с което да се окаже достатъчен възпиращ ефект спрямо съответните предприятия или сдружения на предприятия, като например при:

- неизпълнение на влязло в сила решение на КЗК;

- извършване на повторно нарушение, както и при наличие на сходни прояви в миналото, макар те да не са установени с предходно решение на КЗК;

- извършване на нарушение, обхващащо значителен период от време;

- извършване на продължавано нарушение по смисъла на § 1, т. 8 от допълнителните разпоредби на ЗЗК;

- извършване на нарушение, в резултат на което са причинени значителни по размер вреди или са увредени широк кръг субекти, които биха имали правен интерес от предявяване на искове за обезщетение на вредите.

Приложимост на процедурата

Чл. 10. (1) Процедурата за разглеждане на предложения за поемане на задължения е приложима в случаите, когато КЗК прецени, че:

1. поемането на задълженията би довело до бързо и ефективно преустановяване на противоправното поведение на ответните предприятия или сдружения на предприятия, на които са предявени твърдения за извършено нарушение;

2. поемането на задълженията е от естество да доведе до създаване на условия за възстановяване на конкуренцията;

3. изпълнението на предложените задължения не зависи от приемането на актове от компетентността на други органи на централната или на местната власт, и

4. прекратяването на производството пред КЗК по този ред ще има по-ефективен възпиращ ефект спрямо предприятията или сдруженията на предприятия.

(2) Посочените критерии в ал. 1 не се оценяват от комисията, когато твърдяното нарушение попада в случаите по чл. 9.

Раздел III.
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА НА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПОЕМАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Чл. 11. (1) Предложението за поемане на задължения, прието за разглеждане, се оценява от комисията въз основа на следните критерии:

1. предложените задължения следва да бъдат пропорционални на тежестта и продължителността на твърдяното нарушение и да водят до бързото и ефективното му прекратяване;

2. предложението не може да включва единствено задължение за прекратяване на антиконкурентното поведение, а следва да съдържа конкретните мерки, чрез които това ще бъде постигнато и чрез които ще бъде възстановена нарушената конкурентна среда на пазара;

3. в случай че твърдяното нарушение е вече прекратено към момента, в който ответната страна предлага поемане на задължения, то, за да бъдат одобрени, задълженията следва да водят до незабавно възстановяване на нарушената конкурентна среда на пазара;

4. предложените задължения следва да бъдат относими, т.е. пряко свързани с предмета на производството и ясно да отговарят на същността на предявените твърдения за извършено нарушение;

5. задълженията следва да бъдат адекватни и достатъчни, т.е. да способстват за пълно и ефективно преодоляване на конкурентните проблеми, посочени в определението на КЗК за предявяване на твърденията за извършено нарушение;

6. предложените задължения следва да бъдат подходящи за създаване на условия за възстановяване на конкуренцията на пазара; когато са предложени няколко задължения, одобряват се онези от тях, които са най-ефективни за постигане на тази цел;

7. задълженията следва да са съответни, т.е. да не надхвърлят необходимото за преодоляване на конкурентните проблеми, възникнали от твърдяното нарушение; въпреки това могат да бъдат одобрени допълнителни задължения, в случай че те улесняват или са предпоставка за изпълнението на главните поети задължения;

8. предложените задължения следва да са съразмерни, като не водят до натоварване на ответните предприятия или сдружения на предприятия с поемане на разходи, които надхвърлят по размер евентуалната санкция, която би им била наложена, в случай че производството пред КЗК приключи по общия ред;

9. задълженията следва да бъдат от такова естество, че да е налице обективна възможност за осъществяване на контрол от страна на КЗК по отношение на пълното, точното и своевременното им изпълнение;

10. предложените задължения следва да бъдат безусловни, като изпълнението им следва да зависи изцяло от волята и поведението на ответната страна, която ги е предложила; по изключение могат да бъдат одобрени задължения, за чието осъществяване е необходимо съдействие или съгласие от трето лице; в този случай изпълняемостта на задълженията следва да бъде доказана по несъмнен начин от ответната страна, като доказателствата за съдействието или съгласието на това трето лице следва да бъдат представени в комисията заедно с предложението за поемане на задължения.

(2) Комисията оценява предложените задължения според горепосочените критерии, като взема предвид и всички обстоятелства, относими към конкретния случай, становищата, представени в процедурата по разглеждане на предложението, и информацията, получена в резултат от допитването до участниците на пазара и/или техни обединения.

Раздел IV.
ПРОЦЕДУРА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОЕМАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Предварителна оценка на предложението

Чл. 12. (1) Всяко постъпило предложение за поемане на задължения по чл. 75 от ЗЗК в определения по чл. 74, ал. 2 от ЗЗК срок за представяне на възражения по твърденията за извършено нарушение се разглежда в закрито заседание на КЗК за извършване на оценка за съответствието на предложението с критериите, посочени в чл. 9 и/или 10 от настоящите правила.

(2) В случай че процедурата е приложима, съгласно критериите по чл. 9 и 10 от настоящите правила, комисията постановява определение, с което приема за разглеждане предложението за поемане на задължения.

(3) В случай че процедурата по поемане на задължения е неприложима, производството продължава по общия ред.

Уведомяване на участниците в производството

Чл. 13. (1) В случай че КЗК постанови определение, с което приема предложението за поемане на задължения за разглеждане, тя уведомява:

1. ответната страна, подала предложението;

2. останалите ответни страни, срещу които са предявени същите твърдения за извършено нарушение;

3. подателя на искането за образуване на производство пред КЗК, и

4. конституираните заинтересовани лица по чл. 43, ал. 2 от ЗЗК.

(2) На лицата по т. 2 - 4 от ал. 1 се предоставя неконфиденциален вариант на предложението, като се определя срок не по-дълъг от 30 дни, в който могат да представят становище.

(3) След уведомяване на ответната страна за определението за приемане за разглеждане на предложението за поемане на задължения на същата се дава подходящ срок, в който да представи обобщение на предложените задължения, което не съдържа производствена, търговска или друга защитена от закон тайна. Обобщението следва да съдържа достатъчно информация относно целта, същността, обхвата и ефекта на така предложените задължения, която да позволи на лицата по чл. 14, ал. 3 да представят мотивирани становища.

Допитване до участниците на пазара и техни обединения

Чл. 14. (1) Комисията публикува съобщение в регистъра по чл. 68 от ЗЗК, в което се съдържа кратко обобщение на предмета на производството и на представеното от ответната страна обобщение на предложението за поемане на задължения.

(2) Едновременно с това за повишаване на прозрачността на процедурата комисията публикува и на интернет страницата си съобщение за пресата, в което се съдържа информацията за извършване на допитване до участниците на пазара.

(3) В определения от комисията срок, който е не по-дълъг от 30 дни, всички участници на пазара и/или техни обединения (в т.ч. конкуренти на участниците в производството и участници на други засегнати пазари, сдружения, браншови организации и др.) могат да представят информация и становище във връзка с предложените задължения. Срокът тече от деня на публикуване на съобщението в регистъра по чл. 68 от ЗЗК.

(4) В срока за извършване на допитване по чл. 75, ал. 3 от ЗЗК в случай на необходимост, обоснована от естеството на засегнатия сектор, комисията може да изиска от съответния секторен регулатор становище във връзка с предложените задължения, като му предостави публичен вариант на предложението за поемане на задължения.

(5) Комисията може да изиска становище от трети страни, които биха могли да бъдат засегнати от предложените задължения.

Разглеждане на становищата по чл. 13 и резултатите от допитването до участниците на пазара

Чл. 15. (1) След изтичане на срока по чл. 75, ал. 3 от ЗЗК комисията информира страните в производството относно обобщените резултати от допитването.

(2) По преценка на комисията могат да бъдат проведени и срещи с участниците в производството и/или участниците на пазара и/или техни обединения.

(3) Комисията въз основа на представените становища по чл. 13 и резултатите от допитването по чл. 14 може да пристъпи към окончателна оценка на предложението за поемане на задължения съгласно чл. 18.

Изменение на предложението за поемане на задължения

Чл. 16. (1) В определени случаи, когато така предложените задължения не са достатъчни, за да възстановят нарушената конкурентна среда на пазара, комисията уведомява страната, която ги е предложила, като ѝ предоставя срок, в който може да предложи нови задължения или изменение, и/или допълнение на вече предложените такива.

(2) Ако предложените от страната нови или изменени задължения са съществено променени по своята същност и/или обхват, комисията:

- уведомява лицата по т. 2 - 4 на чл. 13 за това, като им предоставя срок не по-дълъг от 30 дни, в който могат да представят становище, и

- пристъпва към ново допитване до участниците на пазара и/или техни обединения съгласно чл. 14; повторното допитване е окончателно, след което комисията извършва окончателна оценка на предложените задължения съгласно чл. 18 от настоящите правила.

(3) В случай че предложените задължения не са изменени значително по своята същност и/или обхват или предприятията не представят в определения от комисията срок изменен вариант на предложението за поемане на задължения или ново предложение, комисията пристъпва към извършване на окончателна оценка на предложените задължения съгласно чл. 18 от настоящите правила.

Оттегляне на предложението за поемане на задължения

Чл. 17. (1) Ответната страна, подала предложение за поемане на задължения, може по всяко време до постановяването на решение по чл. 75, ал. 2 или по чл. 77, ал. 1 от ЗЗК да оттегли предложението си, като уведоми писмено комисията за това.

(2) В случай на оттегляне на предложението за поемане на задължения производството пред КЗК продължава по общия ред, за което се уведомяват лицата, посочени в чл. 13, ал. 1, т. 2 - 4 от настоящите правила.

Раздел V.
РЕШЕНИЕ ЗА ПОЕМАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ. КОНТРОЛ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА. ПОСЛЕДИЦИ ОТ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА

Окончателна оценка на предложените задължения

Чл. 18. (1) Окончателната оценка на предложението за поемане на задължения се извършва в закрито заседание на комисията.

(2) Когато прецени, че поемането на предложените задължения е подходящо и целесъобразно с оглед критериите за оценка съгласно чл. 11, събрания доказателствен материал, постъпилите становища и резултатите от допитването до участниците на пазара и/или техни обединения, комисията постановява решение по чл. 75, ал. 2 от ЗЗК, с което одобрява задълженията.

(3) В противен случай предложението за поемане на задължения заедно с представените доказателства, становища и информация се прилага към преписката и производството продължава по общия ред.

(4) Липсата на положително становище по първоначалното или измененото предложение за поемане на задължения от някое от лицата, посочени в чл. 13, ал. 1, т. 2 - 4 и чл. 14, не е пречка за продължаване на процедурата по разглеждане на предложението, нито осуетява възможността производството да приключи с решение по чл. 75, ал. 2 от ЗЗК, освен когато за изпълнението на задълженията е необходимо съдействие или волеизявление за съгласие от страна на някое от лицата, от които КЗК е изискала становище по предложението.

Решение за поемане на задължения

Чл. 19. (1) С решението по чл. 75, ал. 2 от ЗЗК комисията:

1. одобрява, изцяло или частично, предложените от ответната страна/страни задължения;

2. идентифицира всички предприятия или сдружения на предприятия, които са обвързани с всяко от одобрените задължения;

3. определя срок за изпълнение на всяко от одобрените задължения;

4. постановява, че вече не съществуват основания за продължаване на производството;

5. прекратява производството пред КЗК, без да установява нарушение.

(2) С решението комисията може:

1. да определи срок на действие на поетите задължения;

2. да задължи ответните страни да уведомяват периодично КЗК, както и да представят определени доказателства относно изпълнението на одобрените задължения;

3. да постанови предварително изпълнение на решението.

(3) Решението съдържа и:

1. предявените твърдения за извършено нарушение;

2. фактите, на които се основават предявените твърдения за извършено нарушение;

3. подаденото предложение за поемане на задължения;

4. постъпилите в процедурата по разглеждане на предложението за поемане на задължения становища и резултатите от допитването съгласно чл. 13, ал. 1, т. 2 - 4 и чл. 14;

5. анализ за съответствието на предложението с посочените в чл. 11 от настоящите правила критерии за оценка.

(4) Комисията прекратява производството на основание чл. 75, ал. 2 от ЗЗК само спрямо тези ответни страни, по отношение на които са налице основания за одобряване поемането на задължения. По отношение на останалите производството продължава по общия ред.

Контрол по изпълнението на поетите задължения

Чл. 20. (1) Комисията осъществява контрол относно пълното, точно и своевременно изпълнение на поетите задължения, като може по собствена инициатива по всяко време след постановяване на решението за поемане на задължения да упражни правомощията по чл. 45 от ЗЗК.

(2) При осъществяване на контрола по изпълнение на поетите задължения комисията може да приема сигнали и информация от всички физически и юридически лица, включително предприятия, сдружения на предприятия, държавни органи и органи на местното самоуправление, неправителствени организации.

(3) Комисията следи за пълното, точно и своевременно изпълнение на задължението на ответните страни за периодично уведомяване и/или за представяне на определени доказателства относно изпълнението на поетите задължения.

Възобновяване на производството пред КЗК

Чл. 21. (1) Комисията може по своя инициатива или по искане на заинтересовано лице да възобнови производството, прекратено с решението за поемане на задължения, когато:

1. настъпи промяна по отношение на някое от обстоятелствата, на които се основава решението за поемане на задължения;

2. в КЗК бъдат получени данни, от които може да се направи обосновано предположение, че съответните предприятия или сдружения на предприятия не изпълняват пълно, точно или своевременно някое от поетите задължения;

3. в КЗК постъпят данни, от които може да се направи обосновано предположение, че решението за поемане на задължения се основава на непълна, неточна, недостоверна или заблуждаваща информация, независимо от подателя на тази информация.

(2) КЗК проучва наличието на достатъчно данни за някое от обстоятелствата, посочени в ал. 1, след което в закрито заседание преценява дали да постанови решение на основание чл. 75, ал. 6 от ЗЗК, с което да възобнови производството.

(3) Възобновеното производство продължава по общия ред, като не се допуска повторното му прекратяване с решение за поемане на задължения съгласно чл. 75 от ЗЗК освен в хипотезата на чл. 75, ал. 6, т. 1 от ЗЗК, когато промяната в обстоятелствата е от обективен характер.

Раздел VI.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Настоящите правила са разработени в съответствие с чл. 75 от ЗЗК и се основават на практиката по правоприлагане във връзка с одобряване на задължения на КЗК, ЕК, националните органи по конкуренция на страните - членки на Европейския съюз, и съдебната практика на ВАС.

§ 2. Настоящите правила могат да бъдат своевременно изменяни и допълвани от КЗК с правила, отразяващи последното развитие на правоприлагането, с оглед повишаване на ефективността на производството по чл. 75 от ЗЗК.

§ 3. Настоящите правила са приети с Решение № 605 на Комисията за защита на конкуренцията от 10.06.2021 г. на основание чл. 60, ал. 1, т. 24 от Закона за защита на конкуренцията и влизат в сила от датата на тяхното обнародване в "Държавен вестник".

§ 4. Настоящите правила отменят Правилата за разглеждане на предложения за поемане на задължения по Закона за защита на конкуренцията, приети с Решение № 131 от 9.02.2010 г. на КЗК.


Извадка от Неофициален раздел бр. 51 от 18.06.2021 г. на ДВ

Промени настройката на бисквитките