Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 25.VI

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-532 ОТ 09.09.2014 Г. ЗА РЕДА ЗА СЪХРАНЯВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА ЛИЧНИТЕ КАДРОВИ ДЕЛА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 78 ОТ 2014 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-532 ОТ 09.09.2014 Г. ЗА РЕДА ЗА СЪХРАНЯВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА ЛИЧНИТЕ КАДРОВИ ДЕЛА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 78 ОТ 2014 Г.)

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.53 от 25 Юни 2021г.

§ 1. В наименованието на инструкцията думите "реда за съхраняване" се заменят със "съставяне, водене, съхраняване".

§ 2. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. Инструкцията определя реда за съставяне, водене и съхраняване на личните кадрови дела на служителите от Министерството на вътрешните работи (МВР), както и условията и реда за тяхното ползване."

§ 3. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. (1) Обработването на лични данни в ЛКД се осъществява в съответствие с разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) (ОВ, L 119/1 от 4 май 2016 г.).

(2) Обработването на информацията, съхранявана в личните кадрови дела, се осъществява за целите на:

1. възникването, преминаването и прекратяването на трудовото или служебното правоотношение на служителите;

2. изпълнението на трудовия договор, включително изпълнението на задълженията, установени със закон или с колективни споразумения, управлението, планирането и организацията на работата, равенството и многообразието на работното място, здравословните и безопасни условия на труд, защитата на имуществото на работодателя или на служителя;

3. упражняване и ползване на индивидуална или колективна основа на правата и облагите от заетостта;

4. архивирането в обществен интерес, за научни или исторически изследвания или за статистически цели.

(3) Достъпът до информацията, съхранявана в личните кадрови дела, е ограничен и се осъществява при спазване разпоредбите на ЗЗКИ, ЗЗЛД и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните)."

§ 4. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 4 се изменя така:

"4. началниците на отдели и сектори при ДЧР - МВР, по направление кадрова дейност - с ЛКД на служителите от структурите, които отделите и секторите им водят на отчет;"

б) в т. 5 думите "отделите по т. 4" се заменят със "звената по т. 4".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Държавните служители от ДЧР - МВР, извън посочените в ал. 1, т. 4 и 5 могат да се запознават с ЛКД на служители съобразно функционалната им компетентност - с разрешение на директора на ДЧР - МВР, а когато той отсъства - на неговия заместник."

§ 5. В чл. 18, ал. 1 думите "Националната разузнавателна служба" се заменят с "Държавна агенция "Разузнаване".

§ 6. В чл. 26 т. 1 се изменя така:

"1. служителите, заемащи длъжности началник на сектор и по-високи - до министъра на вътрешните работи;".

§ 7. В чл. 27 думите "като посочват и мотивите за това" и запетаята пред тях се заличават.

§ 8. В чл. 29 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "ръководителите на съответните структури" се заменят с "оправомощени от него длъжностни лица".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Комисията, която разглежда заявленията за достъп до ЛКД на служителите по чл. 26, т. 1, се назначава от министъра на вътрешните работи."

3. В ал. 4 думите "назначават от директора" се заменят със "състоят от служители".

4. В ал. 5 думите "на останалите служители, се назначават от ръководителите" се заменят с "извън случаите по ал. 3 и 4, се състоят от служители".

§ 9. Параграф 2 в заключителните разпоредби се отменя.

§ 10. В раздел първи на приложение № 2 към чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 след думата "карта" се добавя "(когато е било представено по силата на нормативен акт)".

2. Точка 10 се изменя така:

"10. Декларация за съгласие за обработване на лични данни, когато такава е подадена съгласно чл. 4, ал. 1, т. 2 от ЗЗЛД (отм., ДВ, бр. 17 от 2019 г.)."

Преходни разпоредби

§ 11. Декларациите по чл. 35, ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приложени за съхранение в ЛКД на служителите, се изваждат от делата, като това обстоятелство се отразява в описа на приложените материали. Декларациите се съхраняват съгласно вътрешните правила по чл. 10 от Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване конфликт на интереси, приета с Постановление № 209 на Министерския съвет от 2018 г. (ДВ, бр. 81 от 2018 г.).

Промени настройката на бисквитките