Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 72 от 31.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-02-20-5 ОТ 15 ДЕКЕМВРИ 2016 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СЪЗДАВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИТЕ РЕГИСТРИ (ДВ, БР. 4 ОТ 2017 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-02-20-5 ОТ 15 ДЕКЕМВРИ 2016 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СЪЗДАВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИТЕ РЕГИСТРИ (ДВ, БР. 4 ОТ 2017 Г.)

В сила от 01.10.2021 г.
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.72 от 31 Август 2021г.

§ 1. В чл. 4, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Изречение второ се изменя така: "Кадастралната карта и кадастралните регистри се създават и поддържат в цифров вид."

2. Изречение трето се заличава.

§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) създава се нова т. 8:

"8. очертанията на самостоятелни обекти в сгради и в съоръжения на техническата инфраструктура;"

б) досегашните т. 8, 9, 10, 11 и 12 стават съответно т. 9, 10, 11, 12 и 13.

2. Алинея 2 се отменя.

3. Алинея 4 се отменя.

§ 3. В чл. 6, ал. 1 цифрата "9" се заменя с "10".

§ 4. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се отменя.

2. В ал. 4 думите "установяват и изобразяват" се заменят с "нанасят в кадастралната карта по данни от Главна дирекция "Гранична полиция".

§ 5. В чл. 11, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В изречение първо думата "представители" се заменя с "по един представител".

2. В края на изречение второ след думата "управители" се поставя запетая и се добавя "а съпредседатели са представителите на областните администрации".

§ 6. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 след думата "образувания" се добавя "и индустриални паркове извън границите на населените места и селищните образувания".

2. В ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

а) изречение второ се изменя така: "В тези случаи за поземления имот се въвеждат два вида трайно предназначение на територията.";

б) създават се трето и четвърто изречения: "Начинът на трайно ползване на имотите в тези територии се определя в зависимост от вида на собствеността на защитената територия - при изключителна държавна собственост за начин на трайно ползване се записва съответният начин на трайно ползване на защитената територия. В останалите случаи за начин на трайно ползване се записва съответният начин на трайно ползване за земеделската, горската или урбанизираната територия."

§ 7. В чл. 14, ал. 1 т. 1 се изменя така:

"1. геодезически измервания на означените на място граници в съответствие с правото на собственост;".

§ 8. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. (1) Самостоятелен обект в сграда или в съоръжение на техническата инфраструктура, по смисъла на § 1, т. 1 ДР на ЗКИР, се отразява в кадастралната карта в производството по създаването и поддържането ѝ в цифров вид при спазване изискванията на ал. 6 - 8.

(2) Самостоятелен обект в сграда или в съоръжение на техническата инфраструктура се изобразява чрез неговото очертание в хоризонталния разрез на сградата или на съоръжението на техническата инфраструктура на съответния етаж. Когато самостоятелният обект е разположен на няколко етажа, се изобразяват очертанията му на всеки етаж. Ниво в самостоятелен обект, което не съвпада с етаж от сградата, няма графично изображение. Броят на нивата на самостоятелния обект се надписват.

(3) Очертание на самостоятелен обект в сграда или в съоръжение на техническата инфраструктура се определя приоритетно от:

1. одобрен инвестиционен проект;

2. граници, описани в документ за собственост и измервания на място.

(4) В производството по поддържане на кадастралната карта, при невъзможност за определяне очертанието на самостоятелен обект по реда на ал. 3, определянето се извършва въз основа на измерване от правоспособно лице по кадастър по искане на собственика на самостоятелния обект и собствениците на съседните самостоятелни обекти.

(5) Очертанието на самостоятелен обект се привързва към координатите на две идентични точки от границата на сградата или на съоръжението на техническата инфраструктура, в които е разположен.

(6) Номерацията на самостоятелните обекти - жилища в сградата, се извършва по входове и започва от най-ниския жилищен етаж, като по възможност се запазват административните им номера. Самостоятелните обекти, които не са жилища, получават номер след последния номер за жилище. Самостоятелните обекти в съоръженията на техническата инфраструктура се номерират с единна номерация за цялото съоръжение, като се започва от северозападния край на първия подземен етаж или на първия надземен етаж със самостоятелни обекти.

(7) Номерата на самостоятелните обекти започват от 1 и са уникални за цялата сграда или съоръжение на техническата инфраструктура. Нови самостоятелни обекти получават номера след последния използван номер в сградата или съоръжението на техническата инфраструктура.

(8) Когато един самостоятелен обект се състои от две или повече части на един или различни етажи, частите се номерират с един и същ номер. Всички части имат самостоятелни площи. Площта на самостоятелния обект е сумата от площите на всички негови части."

§ 9. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "x, y - координатите на точката при контролно (повторно) определяне чрез геодезическо измерване и изчисление в координатната система на кадастралната карта" се заменят с "x, y - координатите на идентичната точка при контролно определяне чрез геодезическо измерване и изчисление в координатната система на кадастралната карта".

2. В ал. 3 думата "същите" се заменя с "идентичните".

3. Алинеи 4 и 5 се изменят така:

"(4) Допустимите стойности на ΔS и ∂S за урбанизирани територии са:

1. за точки от трайно материализирани граници на поземлени имоти, сгради от основното застрояване и на съоръжения на техническата инфраструктура ΔS <= 30 сm и ∂S <= 20 cm;

2. за точки от нетрайно материализирани граници на поземлени имоти и постройки на допълващото застрояване ΔS <= 60 сm и ∂S <= 40 cm.

(5) Допустимите стойности на ΔS и ∂S за неурбанизирани територии са:

1. за точки от трайно материализирани граници на поземлени имоти, на масивни сгради и на съоръжения на техническата инфраструктура ΔS <= 60 сm и ∂S <= 40 cm;

2. за точки от нетрайно материализирани граници на поземлени имоти ΔS <= 120 сm и ∂S <= 80 cm;

3. за точки от нематериализирани граници ΔS <= 180 сm и ∂S <= 120 cm."

4. Алинеи 6, 7 и 8 се отменят.

§ 10. В чл. 19 въвеждащото изречение се изменя така:

"Допустимата разлика в площта, определена след контролно измерване на точките от границите на поземлен имот или сграда, се изчислява по формулата:".

§ 11. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, изречение второ:

а) думата "означават" се заменя с "посочват";

б) думите "съгласно ал. 10" се заличават.

2. В ал. 4 изречение трето се заличава.

3. В ал. 6 думите "възлова до възлова точка" се заменят с "начална до крайна точка на полигонов ход".

4. В ал. 9 изречения първо и второ се заменят със следното изречение: "Точките от РГО в урбанизираната територия се реперират, като реперирането може да се извърши и чрез координиране в планово и височинно положение."

5. Алинея 12 се изменя така:

"(12) Измерванията с ГНСС апаратура се извършват в съответствие с раздел II, глава четвърта от Инструкция № РД-02-20-25 от 20 септември 2011 г. за определяне на геодезически точки с помощта на глобални навигационни спътникови системи (ДВ, бр. 79 от 2011 г.)."

6. Алинея 14 се изменя така:

"(14) За урбанизирани територии с площ, по-малка от 15 хектара, при липса на точки от ГММП, определени в ККС 2005, привързването на РГО се извършва от станциите на инфраструктурните ГНСС мрежи."

§ 12. В чл. 25, ал. 1, т. 2 думите "надземни и брой подземни" се заличават.

§ 13. В чл. 28, ал. 1, т. 4 думата "предходен" се заменя с "предишен".

§ 14. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 6 и 7 се заличават.

2. В ал. 2 т. 2 и 3 се заличават.

3. В ал. 3 се правят следните изменения:

а) точка 2 се заличава;

б) създава се т. 3:

"3. данни от геодезически измервания, извършени след завършване на строеж - обект на кадастъра, определящи границите му."

4. В ал. 4 думата "данни" се заменя с "планове, карти и регистри във вид и формат, налични при тях,".

5. В ал. 5 се правят следните изменения:

а) в т. 1 думите "актовете и данните" се заменят с "актове, планове, карти и регистри във вид и формат, налични при тях,";

б) в т. 2 думите "актовете и данните" се заменят с "актове, планове, карти и регистри във вид и формат, налични при тях,";

в) в т. 3 думите "плановете, данните" се заменят с "планове, карти и регистри във вид и формат, налични при тях,";

г) в т. 4 думите " , или схеми на сградите по етажи, изработени съгласно изискванията на тази наредба" се заличават;

д) точки 7 и 8 се изменят така:

"7. координатен регистър на границите на защитените територии, резерватите и недвижимите културни ценности, които представляват обект на кадастъра, в цифров вид, в координатната система съгласно чл. 4, ал. 2;

8. координатен регистър на границите на нарушените територии, в цифров вид, в координатната система съгласно чл. 4, ал. 2."

6. В ал. 7 думите "съгласуван с АГКК," се заличават.

§ 15. В чл. 32 ал. 2 се изменя така:

"(2) Заповедта по чл. 35, ал. 1 ЗКИР се обнародва в "Държавен вестник" и в 5-дневен срок се разгласява чрез два централни всекидневника и се обявява на подходящи места с публичен достъп в сградата на службата по геодезия, картография и кадастър, общината, кметството и на електронната страница на АГКК."

§ 16. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Правоспособното лице, определено със заповедта съгласно чл. 35, ал. 1 ЗКИР, организира кампанията за разясняване на целите, задачите и значението на кадастъра, на правата и задълженията на участниците в него непосредствено след обнародването на заповедта в "Държавен вестник"."

2. В ал. 2, изречение първо думите "информация за реда и начина на означаване на границите на поземлените имоти, както и" се заличават.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Собствениците, съответно носителите на други вещни права, са длъжни да представят актовете, удостоверяващи правата им върху имотите в урбанизираните територии, и да осигурят свободен достъп до имота за извършване на работите по кадастъра. Собствениците са длъжни да означат с трайни знаци за своя сметка границите на поземлените си имоти."

4. Алинея 5 се отменя.

5. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Правоспособното лице издава на собствениците, съответно на носителите на други вещни права, удостоверителни документи за изпълнени задължения по представяне на документите по чл. 38, ал. 1, т. 3 ЗКИР."

6. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Разходите за отстраняване на непълноти или грешки в кадастралната карта и кадастралните регистри са за сметка на собствениците на недвижими имоти само ако липсващите или неточно отразени данни за имотите не съществуват в източниците по чл. 41 ЗКИР и без изпълнение на задълженията им по чл. 36 и чл. 38, ал. 1 - 3 ЗКИР не биха могли да се включат в кадастъра."

§ 17. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "участва в" се заменят с "провежда".

2. В т. 8 думите "за изработване на схеми по етажи" се заличават.

§ 18. В чл. 36 ал. 6 се отменя.

§ 19. В чл. 37 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) При изработването на кадастрална карта и кадастрални регистри за отделен имот или за група имоти границите на поземлените имоти, на сградите и на съоръженията на техническата инфраструктура със самостоятелни обекти се заснемат и координират чрез геодезически измервания."

2. В ал. 2 изречение първо се заличава.

§ 20. В чл. 38 ал. 3 се изменя така:

"(3) Издадените и вдлъбнатите части от границите на сгради, на съоръжения на техническата инфраструктура и на трайно материализирани граници на поземлени имоти се заснемат, ако са по-големи от 20 см."

§ 21. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) За поземлен имот - язовир, в кадастралната карта се нанасят границите на два или повече поземлени имота при наличие на санитарно-охранителна зона и един имот - при липса на такава. Границата на пояс I на санитарно-охранителната зона на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води се нанасят в кадастралната карта като поземлен имот."

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) За поземления имот река или езеро в кадастралната карта се нанасят границите, определени по данни от източниците по чл. 36."

3. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Данните за границите на поземлените имоти по ал. 4 и 5 се предоставят от собственика на имота или от лицето, на което са предоставени права на управление. Собствеността върху имотите по ал. 4 и 5 се определя в съответствие с глава втора на Закона за водите. Собствеността върху санитарно-охранителните зони в горска територия се определя съгласно глава трета от Закона за горите."

4. В ал. 7 изречение второ се изменя така: "Морските плажове и дюни, за които няма издадени актове за държавна собственост или координатите на границите в акта не съответстват на границите, определени в специализираните карти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), се нанасят в кадастралната карта съобразно границите им, определени в специализираните карти по ЗУЧК."

5. Алинея 9 се отменя.

6. Алинея 11 се изменя така:

"(11) Границите на обектите по ал. 1 - 5 и ал. 8 се нанасят в кадастралната карта от материалите, предоставени по реда на чл. 30. Когато за имотите по ал. 1 - 5 не са предоставени данни, границите им се отразяват така, както са нанесени в източниците по чл. 36. Границите на имотите по ал. 1 - 3, за които няма предоставени материали по реда на чл. 30 и не са отразени в източниците по чл. 36, се определят чрез геодезически измервания при изработване на кадастралната карта."

§ 22. В чл. 40 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато сграда или съоръжение е с различен брой етажи, в регистъра на недвижимите имоти за брой етажи на сградата или съоръжението се записват максималният брой надземни или максималният брой подземни етажи."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Етажите на сгради или на съоръжение на техническата инфраструктура в кадастъра са подземни и надземни. Първият надземен етаж е етажът, таванът на който е разположен на повече от 1,5 м над котата на средното ниво на прилежащия терен (на прилежащия тротоар към улицата). Надземните етажи се номерират във възходящ ред, като се започва от първия надземен етаж, с номера: "етаж № 1", "етаж № 2" и т.н. до последния. В броя на надземните етажи се включват и таванските етажи, разположени в подпокривното пространство, до които има осигурен достъп и са предвидени за самостоятелни обекти или за помещения, които принадлежат към самостоятелни обекти, или са предназначени за общо ползване. Етажите под първия надземен етаж са подземни с номера: "етаж № -1", "етаж № -2" и т.н. до най-ниско разположения."

§ 23. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За отстраняване на несъответствията в границите на поземлените имоти, получени при обединяване на данните по чл. 41, ал. 1 ЗКИР, правоспособното лице по чл. 35, ал. 2 ЗКИР, съответно по чл. 35б, ал. 2 ЗКИР, изработва карта на контактната зона и списък на засегнатите имоти в територията на контактната зона."

2. Алинеи от 4 до 11 се изменят така:

"(4) Списъкът на засегнатите имоти се изработва по образец, одобрен от изпълнителния директор на АГКК, и съдържа: идентификаторите на имотите и номерата им от предходен план за всеки засегнат поземлен имот; трайно предназначение на територията; начин на трайно ползване; данни за собствеността - имена, документ за собственост и адрес на собственик; площ на имотите и източника на данни по чл. 41, ал. 1 ЗКИР - за границите им; площ на засегнатата част; допустима разлика в площта mPДОП . Резултатите от изпълнение на дейностите по ал. 3 и списъкът на засегнатите имоти се изработват в цифров вид.

(5) Границите на имотите се определят от геодезическите измервания на материализирани граници и от границите на урбанизираната територия, определена съгласно чл. 13, ал. 1, т. 1.

(6) При нематериализирани граници границите на имотите се определят:

1. от границите от източниците по чл. 41, ал. 1 ЗКИР за териториите, в които имотите не се пресичат и разстоянията между идентични точки от границите са по-големи от допустимите стойности, определени в чл. 18; за териториите, които не принадлежат към поземлени имоти, се формират поземлени имоти;

2. въз основа на анализ на точността на разстоянията между идентични точки от границите на поземлените имоти, определени от източниците по чл. 41, ал. 1 ЗКИР, за териториите, в които имотите се пресичат или когато разстоянието между идентични точки от граница, от различни източници, е в допустимите стойности, определени в чл. 18.

(7) Картата на контактната зона и списъкът на засегнатите имоти се разглеждат от комисията по чл. 47, ал. 1 ЗКИР. Решенията на комисията се обективират в протокол, в който за всеки имот се посочват причината за констатираното несъответствие и начинът за отстраняването му. Протоколът на комисията се придружава от списъка на засегнатите имоти, като съдържанието му се допълва с отбелязване за имотите, които представляват явна фактическа грешка или непълнота, или грешка. Решенията на комисията се вземат с обикновено мнозинство от присъстващите при спазване изискванията на ал. 5 и 6.

(8) При наличие на явна фактическа грешка за определяне на трайното предназначение на територията водеща е границата на урбанизираната територия. Начинът на трайно ползване на поземлените имоти се определя по наличните документи и съобразно съответния приложим нормативен акт.

(9) При необходимост комисията може да извършва проверка на място, за което се съставя констативен протокол.

(10) Лицето по чл. 35, ал. 2, съответно по чл. 35б, ал. 2 ЗКИР, отразява решенията на комисията, като коригира границите на имотите в контактната зона съобразно протокола, преди приемането на кадастралната карта и кадастралните регистри по реда на чл. 45 ЗКИР.

(11) След отразяване на основателните възражения по реда на чл. 48, ал. 2 ЗКИР правоспособното лице по чл. 35, ал. 2 ЗКИР, съответно по чл. 35б, ал. 2 ЗКИР, коригира списъка на засегнатите имоти и изработва проекти за отстраняване на установените непълнота или грешка, или явна фактическа грешка."

3. Създават се ал. 12 - 15:

"(12) Комисията по чл. 45 ЗКИР приема отразените основателни възражения в кадастралната карта и кадастралните регистри и проектите за отстраняване на непълнота или грешка, или явна фактическа грешка.

(13) Комисията по чл. 47, ал. 1 ЗКИР съставя протокол за отстраняване на явна фактическа грешка в контактната зона, придружен от списък на имотите с установена явна фактическа грешка или непълнота, или грешка. В списъка за всеки имот с установена явна фактическа грешка се посочва наличието или липсата на основание за обезщетяване. Един екземпляр от протокола и списъкът на имотите с явна фактическа грешка се изпращат на директора на областна дирекция "Земеделие" за обезщетяване на собствениците по реда на ЗСПЗЗ и ЗВСГЗГФ. Протоколът и списъкът към него се изработват по образец, одобрен от изпълнителния директор на АГКК.

(14) За територия с одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, за която е установена непълнота или грешка в производството по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри, правоспособното лице по чл. 35, ал. 2 ЗКИР, съответно чл. 35б, ал. 2 ЗКИР, изработва проекти за отстраняване на непълнотата или грешката. Въз основа на приетите проекти за отстраняване на непълнотата или грешката се извършва изменение в кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти служебно от СГКК по реда на чл. 70.

(15) След приемане на проектите за отстраняване на явна фактическа грешка изменението в кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти се извършва служебно по реда на чл. 53б, ал. 5, т. 1 или 2 ЗКИР."

§ 24. В чл. 43а се създава ал. 3:

"(3) Документ, доказващ форсмажорното обстоятелство, не се изисква от правоспособното лице в случаите на забрани и/или ограничения, въведени със закон, с акт на Министерския съвет или с друг административен акт, който е обнародван или публично известен."

§ 25. В чл. 44 ал. 3 се изменя така:

"(3) В срока по чл. 46, ал. 2 ЗКИР СГКК осигурява достъп до приетите кадастрална карта и кадастрални регистри в цифров вид. Приетите кадастрална карта и кадастрални регистри са публично достъпни и чрез Кадастрално-административната информационна система. Заинтересованите лица могат да правят писмени възражения по кадастралната карта и кадастралните регистри пред службата по геодезия, картография и кадастър."

§ 26. В чл. 46 ал. 2 се изменя така:

"(2) За одобряване се представят: кадастралната карта, кадастралният регистър на недвижимите имоти и регистърът на геодезическата основа, в цифров вид, подписани с квалифициран електронен подпис, от лицето по чл. 35, ал. 2 ЗКИР, съответно по чл. 35б, ал. 2 ЗКИР. Кадастралната карта се представя изчертана и на традиционен носител съгласно изискванията на приложение № 1."

§ 27. В чл. 47, ал. 2 думата "електронен" се заменя с "цифров".

§ 28. В чл. 51 ал. 4 се отменя.

§ 29. В чл. 52 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 2 и 3 се отменят.

2. В ал. 3 думите "в съответствие с инструкцията по чл. 51, ал. 4" се заличават.

§ 30. В чл. 56 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думите "по местонахождение на имота" се заличават.

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Органи или лица, които създават или поддържат данни за зони на ограничения, в 7-дневен срок от възникването и/или изменението им ги предоставят на Агенцията по геодезия, картография и кадастър във вид и съдържание съгласно чл. 78."

3. Създава се нова ал. 6:

"(6) Постоянният и настоящият адрес (местожителството) на собствениците или носителите на други вещни права се установяват чрез справка от Национална база данни "Население", когато в производството по изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри се установи, че в кадастралния регистър на недвижимите имоти липсват данни за адресите на заинтересованите лица."

4. Досегашните ал. 6, 7, 8 и 9 стават съответно ал. 7, 8, 9 и 10.

5. Досегашната ал. 10 става ал. 11 и се изменя така:

"(11) Службата по геодезия, картография и кадастър издава отказ за извършване на изменението, когато при регистрирано заявление за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри се установи, че:

1. има издадено удостоверение за неприет проект;

2. при издадено удостоверение за приет проект, в производството по изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри бъдат представени нови данни и документи, които не са били известни към момента на издаване на удостоверението за приет проект и обосновават невъзможност за извършване на изменението."

§ 31. В чл. 57 ал. 2 се изменя така:

"(2) След изтичане на срока за отстраняване на дефектите службата по геодезия, картография и кадастър се счита за задължено лице в случаите на непълнота или грешка в кадастралната карта и кадастралните регистри, когато границите на имот съществуват в източниците по чл. 41 ЗКИР и могат да бъдат еднозначно определени въз основа на тях, независимо дали собственикът, съответно носителят на друго вещно право, е изпълнил задълженията си по чл. 33, ал. 3. Отстраняване на непълнотата или грешката в имота, включително изработване на проекта за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, е за сметка на службата по геодезия, картография и кадастър."

§ 32. В чл. 58 се създава ал. 4:

"(4) За всяко регистрирано заявление за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри се създава административна преписка в цифров вид съгласно § 1, т. 6 от Наредба № РД-02-20-4 от 2016 г. за предоставяне на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри. Документите и данните в преписката са структурирани по начин, който дава възможност за търсене, разглеждане и класифициране най-малко по една от следните характеристики: идентификатор, стар номер, адрес, собственик, ЕГН, ЕИК, входящ номер на заявление, изходящ номер на уведомление и др."

§ 33. В чл. 59, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. в урбанизирани територии - съгласно чл. 19, ал. 1 от ЗУТ за територии, които не са урегулирани с подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, а за територии, които са урегулирани - съгласно проект за изменение на действащия план за регулация, приет от експертен съвет на одобряващата администрация;".

2. Точка 3 се изменя така:

"3. в горски територии - съгласно § 3, ал. 1 ПЗР на ЗВСГЗГФ и чл. 26 и 27 от Наредба № 49 от 2004 г. за поддържане на картата на възстановената собственост."

§ 34. В чл. 61 след думата "територията" се добавя "или с различен начин на трайно ползване".

§ 35. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) изречение първо се изменя така:

"Новопостроена сграда, преустройство, реконструкция, надстрояване или пристрояване, с което се променя граница или очертание на сграда или самостоятелен обект в сграда, или в съоръжение на техническата инфраструктура, се нанася в кадастралната карта и кадастралните регистри след завършване на строежа.";

б) в изречение второ думите "от органа, издал разрешението за строеж," се заличават и думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случаите на преустройство завършването му се удостоверява с констативен акт по чл. 176, ал. 1 ЗУТ (приложение № 15 от Наредба № 3 от 2003 г.). Несъществени отклонения от инвестиционния проект, с които се променят основни кадастрални данни на сграда или самостоятелен обект, извършени след нанасяне на обектите в кадастралната карта, но преди въвеждането им в експлоатация, се изменят въз основа на екзекутивната документация по чл. 175, ал. 2 ЗУТ."

3. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Строежите - обекти на кадастъра, които не се въвеждат в експлоатация, се нанасят в кадастралната карта и кадастралните регистри въз основа на разрешение за строеж и заснемане на сградата/постройката от правоспособно лице по кадастър. Промяна на предназначението на сграда/постройка или самостоятелен обект, при която не се извършват строителни или монтажни работи, се отразява в кадастралната карта и кадастралните регистри въз основа на разрешението за промяна на предназначението по чл. 147а от ЗУТ.

(4) Премахната сграда се заличава в кадастралната карта и кадастралните регистри след удостоверяване от органа, издал разрешението за премахване, или след постъпване на данни от общинската администрация. При липса на документи, удостоверяващи премахването, сграда се заличава въз основа на протокол, съставен от правоспособно лице по кадастър, след извършена от него проверка на място. Протоколът се съставя по образец, одобрен от изпълнителния директор на АГКК."

§ 36. Член 65 се изменя така:

"Чл. 65. (1) Подробните устройствени планове по чл. 110 ЗУТ и техни изменения, с които се променят граници на поземлени имоти, се отразяват в кадастралната карта и кадастралните регистри с проект за изменение, без издаване на заповед.

(2) Подробни устройствени планове по предходната алинея, с изключение на тези по § 8 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-5 от 16.10.2016 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри (ДВ, бр. 25 от 2018 г.), се съгласуват от службата по геодезия, картография и кадастър преди одобряването им. За съгласуването се представя проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри в съответствие с предвижданите промени на граници по ПУП. Заявителят представя на службата по геодезия, картография и кадастър разрешение за изработване на ПУП, придружено от задание или скица с предложение за изменението му. Разрешение за изработване на ПУП не се изисква в случаите на чл. 135а, ал. 1 ЗУТ.

(3) Службата по геодезия, картография и кадастър отказва да съгласува проекта на ПУП, когато за изработването му не са използвани актуални данни от кадастралната карта и кадастралните регистри, когато се констатира непълнота или грешка или явна фактическа грешка в кадастралната карта и кадастралните регистри, или проектът за изменение на кадастралната карта не отговаря на изискванията на ЗКИР и тази наредба.

(4) Съгласуването или отказът за съгласуване на проекта на ПУП се извършва с издаване на удостоверение за приемане или неприемане на проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри.

(5) Приетият проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри се отразява в кадастралната карта и кадастралните регистри след предоставяне в СГКК на документи за прилагане на ПУП и протокол за трасиране и координиране на новите граници на недвижимите имоти. За парцеларните планове по чл. 110, ал. 1, т. 5 ЗУТ не се изисква протокол за трасиране и координиране на новите граници на недвижимите имоти. Изпълнителният директор одобрява образец на протокола за трасиране и координиране на граници.

(6) За сключване на сделки за прилагане на ПУП поземлените имоти се индивидуализират в скица-проект.

(7) В проекта за изменение на КККР, изработен по проекта на ПУП по чл. 16, ал. 1 ЗУТ, в границите на новообразуван урегулиран поземлен имот се образуват отделни поземлени имоти, когато урегулираният поземлен имот попада едновременно върху имоти с различно трайно предназначение на територията или с различен начин на трайно ползване.

(8) При промяна на граници в съгласуван проект за ПУП, извършена в административното производство до одобряването му, в СГКК се представя за съгласуване преработен съгласно промяната проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри.

(9) Проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри за прилагане на ПУП не се нанася, когато за изработването му не са използвани актуални данни от кадастралната карта и кадастралните регистри, когато се констатира непълнота или грешка или явна фактическа грешка в кадастралната карта и кадастралните регистри, или проектът за изменение на кадастралната карта не отговаря на изискванията на ЗКИР и тази наредба."

§ 37. В чл. 67, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В изречение първо след абревиатурата "ПЗРЗСПЗЗ" се добавя "за която няма одобрен и влязъл в сила план на новообразуваните имоти".

2. В изречение второ думите "ал. 8" се заменят с "ал. 5".

§ 38. В чл. 69, ал. 1 се правят следните допълнения:

1. След думата "скица-проект" се добавя наклонена черта и "схема-проект".

2. След думата "скица" се добавя наклонена черта и "схема".

§ 39. В чл. 71 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 цифрата "4" се заменя с "5" и думите "изменението на" се заменят с "дейностите по отстраняване на непълнотата или грешката в".

2. В ал. 2 след думата "измерванията" се добавя "и изработи проекта за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри".

3. Алинея 3 се отменя.

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) След приемане на проекта за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри Агенцията по геодезия, картография и кадастър уведомява заинтересованите лица, чиито права се засягат от изменението, чрез обявление, обнародвано в "Държавен вестник". Обявяването в сградите на службата по геодезия, картография и кадастър, общината и кметството, по местонахождение на имотите, се извършва в 5-дневен срок от обнародване на обявлението в "Държавен вестник"."

5. В ал. 5 числото "14" се заменя с "30" и думите "получаване на уведомлението" се заменят с "публикуване на обявата".

§ 40. В чл. 73 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение второ:

а) след думата "изменението" се поставя запетая и съюзът "и" се заличава;

б) след думата "трасиране" се добавя " - в урбанизирана територия".

2. В ал. 5 се правят следните изменения:

а) в т. 1 думите "чл. 18, ал. 4, т. 2, съответно по чл. 18, ал. 5, т. 2 или ал. 6" се заменят с "чл. 18, ал. 4, съответно по чл. 18, ал. 5";

б) точка 2 се изменя така:

"2. при разлики, по-малки от допустимите по чл. 18, ал. 4, съответно по чл. 18, ал. 5, границите, определени с данните от геодезическите измервания, се отразяват в кадастралната карта и са в съответствие с документите за собственост."

3. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Когато границите на поземлените имоти в кадастралната карта отговарят на изискванията за точност по чл. 18, ал. 4, съответно на чл. 18, ал. 5, те могат да бъдат коригирани еднократно при последващи геодезически измервания само със съгласието на собствениците."

4. В ал. 7 се правят следните изменения и допълнения:

а) думите "и графичен" и "и писмен" се заличават;

б) създава се изречение второ: "Когато липсва РГО и е създадена нова, се предават и данни по реда на чл. 23."

§ 41. В чл. 74 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 преди думата "Съществуващи" се добавя "Извън случаите на чл. 62,".

2. В ал. 2 запетаята след думите "т. 1" и думите "буква "а" се заличават.

§ 42. Член 75 се изменя така:

"Чл. 75. (1) Проектът за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри се изработва и представя в цифров вид във формата по чл. 12, т. 5 ЗКИР.

(2) Проектната документация за изменение на кадастралната карта съдържа и следните текстови и графични материали в цифров вид:

1. вид на изменението;

2. данни за правоспособното лице - номер от регистъра на правоспособните лица и наименование/име;

3. данни за възложителя на проекта;

4. обхват на проекта - идентификатори на обектите на кадастъра, които се засягат от изменението, както и координати на подробните точки, които се запазват и ограничават изменението;

5. данни от кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти в обхвата на изменението;

6. проектни данни за изменението;

7. материали и данни от геодезически измервания и обработката им по чл. 73, ал. 7;

8. материали от геодезически измервания и данни за нови точки от геодезическата основа по чл. 26, както и реперни карнети по чл. 23, ал. 10;

9. документи, удостоверяващи основанието за исканото изменение;

10. обяснителна записка.

(3) Когато изменението се отнася до граница на поземлен имот, данните по ал. 2, т. 5 съдържат и данни за сградите, но не съдържат данни за самостоятелните обекти в обхвата на изменението.

(4) Когато изменението се отнася до нанасяне на сграда или съоръжение на техническата инфраструктура, до промяна на граница на сграда или съоръжение на техническата инфраструктура, данните по ал. 2, т. 5 задължително включват и данни за поземления имот, в който е разположена сградата или съоръжението на техническата инфраструктура.

(5) Когато изменението се отнася до самостоятелен обект в сграда или в съоръжение на техническата инфраструктура, данните по ал. 2, т. 5 задължително включват данни за сградата или съоръжението на техническата инфраструктура, в които попада самостоятелният обект.

(6) Когато се нанася сграда или съоръжение на техническата инфраструктура със самостоятелни обекти или се нанася надстрояване или пристрояване на сграда със самостоятелни обекти, проектът съдържа и данни за самостоятелните обекти.

(7) Проектните данни за всяко изменение по ал. 2, т. 6 съдържат:

1. вид на обектите - поземлен имот, сграда, съоръжение на техническата инфраструктура, самостоятелен обект;

2. състояние на обектите - нови или изменени;

3. временни идентификатори съгласно наредбата по чл. 26, ал. 4 ЗКИР;

4. границите или очертанията на обектите, които се изменят или са нови;

5. данни по чл. 25, ал. 1, т. 1 - 3 за обектите на изменение;

6. данни за собствениците, носителите на други вещни права и актовете, от които черпят правата си, съгласно чл. 25, ал. 2 и 3.

(8) При отчуждаване на реални части от поземлени имоти с цел изграждане и реконструкция на обекти от транспортната инфраструктура проектът за изменение в кадастралната карта се изработва въз основа на данни от парцеларен план.

(9) Обяснителната записка по ал. 1, т. 10 съдържа:

1. данните по ал. 1, т. 1 - 4;

2. обосновка на изменението;

3. данни и материали, послужили за изработване на проекта за изменение;

4. анализ на измерванията и резултатите - геодезическа основа, инструменти, метод на измерване, метод на обработка, максимални разлики в абсолютното положение на точки от съществуващи граници на поземлени имоти и сгради, максимални разлики при координиране на проектните точки.

(10) Всички данни, материали и документи, изработени от правоспособното лице, се подписват с квалифициран електронен подпис.

(11) Правоспособното лице предоставя застрахователна полица и документ, удостоверяващ преминат курс за поддържане и повишаване на професионалната квалификация или данни за тях, ако в регистъра по чл. 19, т. 1 от Наредба № 3 от 16.02.2001 г. за водене и съхраняване на регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра, данните са неактуални или липсват."

§ 43. Член 76 се отменя.

§ 44. В чл. 77 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "по местонахождението на имотите" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Не се приема проект за изменение на кадастралната карта, който не отговаря на изискванията, посочени в тази наредба, и/или когато граници на недвижими имоти, които се изменят с проекта, са предмет на изменение на приет проект."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) След актуализиране на кадастралната карта и кадастралните регистри или след изтичане на 6-месечния срок приетият проект за изменение се съхранява в електронен архив."

§ 45. В чл. 78, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 2 предлогът "чрез" се заменя със "с".

2. В т. 10 се правят следните изменения:

а) думите "в подходящ мащаб" се заличават;

б) цифрата "8" се заменя с "5".

§ 46. Член 79 се изменя така:

"Чл. 79. Изменение на данни в кадастралния регистър на недвижимите имоти се извършва въз основа на предоставени документи или идентификационни данни за документи, в случай че за същите има създадени регистри на държавната или общинската администрация, или с тях се удостоверяват данни, които се съдържат в база данни на държавната или общинската администрация."

§ 47. Член 80 се изменя така:

"Чл. 80. (1) Службата по геодезия, картография и кадастър нанася в кадастралната карта и кадастралните регистри новите или променените граници на обектите на кадастъра, определени при създаването, обновяването или поддържането в актуално състояние на специализираните карти и регистри на обектите по чл. 6, ал. 4 и 5 ЗУЧК. Измененията се извършват по искане на органа, в чиито правомощия е управлението на тези обекти.

(2) При възникване на нови обекти или промени в границите на обектите по чл. 6, ал. 4, т. 1, 2 и 5 ЗУЧК, с които се променят изходните данни, при които са определени границите на охранителни зони "А" и "Б", службата по геодезия, картография и кадастър нанася измененията на зоните на ограничение в кадастралната карта и кадастралните регистри по искане на органа, в чиито правомощия е управлението на обектите по чл. 6, ал. 4, т. 1, 2 и 5 ЗУЧК.

(3) Измененията по ал. 1 се извършват по реда на чл. 54 ЗКИР - за имоти в урбанизирана територия, или по реда на чл. 53б ЗКИР - за имоти в неурбанизирана територия, въз основа на проект, изработен от правоспособно лице по кадастър, съгласно чл. 75.

(4) Зоните на ограничение се отразяват в кадастралната карта и кадастралните регистри въз основа на проект, изработен от правоспособно лице по кадастър, съгласно чл. 78.

(5) В проекта за изменение на КККР частта от поземления имот, засегната от непълнотата или грешката, или явната фактическа грешка, се обособява като отделен поземлен имот, за който се записват дублиращи се права на собственост.

(6) При нанасяне на нов обект, в случаите на чл. 6, ал. 8 ЗУЧК, службата по геодезия, картография и кадастър издава скица-проект съгласно чл. 52, ал. 1, т. 2 ЗКИР."

§ 48. Член 81 се изменя така:

"Чл. 81. (1) Явна фактическа грешка в кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти се отстранява от Агенцията по геодезия, картография и кадастър при констатирането ѝ по заявление от заинтересовано лице или при установяването ѝ от службата по геодезия, картография и кадастър.

(2) Когато явната фактическа грешка се установи по повод на искане за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри по реда на глава седма, административното производство се прекратява до отстраняване на явната фактическа грешка.

(3) В случаите на чл. 51, ал. 5 от ЗКИР кметът на общината съобщава на заинтересованите лица за започване на дейностите по отстраняване на явната фактическа грешка с обявление, което се поставя на определените за това места в сградата на общината, района или кметството и се публикува на интернет страницата на общината. Обявлението съдържа данни за: имотите - обект на изменение, срока за означаване на границите и правоспособното лице, което ще извърши измерванията и изработи проекта за изменение на кадастралната карта.

(4) След приемане на проекта за изменение на кадастралната карта заинтересованите лица, засегнати от изменението, се уведомяват за започване на административното производство за отстраняване на явната фактическа грешка от:

1. службата по геодезия, картография и кадастър по реда на АПК, когато се засягат до 50 поземлени имота;

2. Агенцията по геодезия, картография и кадастър чрез обявление, обнародвано в "Държавен вестник", когато се засягат повече от 50 поземлени имота; в 5-дневен срок от обнародването в "Държавен вестник" се извършва обявяване и в сградите на службата по геодезия, картография и кадастър, общината и кметството, по местонахождение на имотите.

(5) Заинтересованите лица по ал. 3 могат да се запознаят с проекта за изменение и да направят възражения по него:

1. в случаите по ал. 4, т. 1 - в 7-дневен срок от получаване на уведомлението;

2. в случаите по ал. 4, т. 2 - в 14-дневен срок от обнародване на обявата в "Държавен вестник".

(6) Службата по геодезия, картография и кадастър, след изтичане на сроковете по ал. 5, изяснява фактите и обстоятелствата от значение за установяване на явната фактическа грешка, като преценява основателността на исканията и възраженията на заинтересованите лица."

§ 49. В глава осма "Отстраняване на явна фактическа грешка" се създават чл. 81а - 81в:

"Чл. 81а. (1) За констатиране на явната фактическа грешка правоспособното лице по кадастър изработва карта на контактната зона и списък на засегнатите имоти.

(2) Геодезическите измервания на граничните точки на поземлените имоти в обхвата на засегнатите имоти се извършват от правоспособното лице по кадастър при спазване на приложимите условия и ред по чл. 37 - 39 и чл. 73.

(3) Границите на поземлените имоти в контактната зона се определят след съвместяване и анализ на данните, получени от обработката на геодезическите измервания, данните от картата на възстановената собственост и от кадастралната карта, както и от всички налични данни и документи (строителни книжа, подробни устройствени планове, разрешителни, актове за въвеждане в експлоатация, данни за проведени процедури за отчуждаване или обезщетяване и др.), въз основа на които се установява вярното им местоположение в съответствие с действащите нормативни изисквания към момента на тяхното възникване.

(4) Явна фактическа грешка се констатира, когато разликите ΔSi между идентични точки от границите на имотите от кадастралната карта и картата на възстановената собственост са в допустимите норми по чл. 18, ал. 5, а разликите ΔSi между идентични точки от границите на имотите от кадастралната карта и определените въз основа на геодезически измервания и анализ на наличните данни и документи не отговарят на изискванията за точност по чл. 18, ал. 5.

(5) Явна фактическа грешка е налице и когато границите на поземлени имоти са материализирани и не са отразени в картата на възстановената собственост, съответно в кадастралната карта. Не се считат за явна фактическа грешка променени или заличени на място полски пътища, чиито граници са определени в плана за земеразделяне, одобрен по реда на ЗСПЗЗ.

(6) Списъкът на засегнатите имоти съдържа: идентификаторите на имотите и номерата им от предходен план за всеки засегнат поземлен имот; трайно предназначение на територията; начин на трайно ползване; данни за собствеността - имена, документ за собственост и адрес на собственик; площ на имотите и източника на данни по чл. 41, ал. 1 ЗКИР - за границите им; площ на засегнатата част; допустима разлика в площта mPДОП.

(7) Проектът за изменение на кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти се изработва съгласно чл. 75, отразяващ предложение за отстраняване на явната фактическа грешка. Проектът за изменение е с обхват всички поземлени имоти с констатирана явна фактическа грешка. За имотите, които остават свободни след отстраняване на грешката, правоспособното лице посочва в проекта фактическото ползване на имота.

Чл. 81б. (1) Картата на контактната зона, списъкът на засегнатите имоти и проектът се разглеждат от комисията по чл. 47, ал. 1 ЗКИР. Решенията на комисията се обективират в протокол, в който за всеки имот се посочват начинът за отстраняване на явната фактическа грешка и наличието или липсата на основание за обезщетяване. Протоколът се придружава от списък на имотите или частите от тях, които представляват явна фактическа грешка. Решенията на комисията се вземат с обикновено мнозинство от присъстващите при спазване изискванията на чл. 81а, ал. 3 - 5.

(2) Трайното предназначение на територията и начинът на трайно ползване на поземлените имоти се определят по наличните документи и съобразно съответния приложим нормативен акт.

(3) При необходимост комисията може да възлага извършване на проверка на място, за което се съставя констативен протокол.

(4) При липса на основание за обезщетяване комисията дава предложение за провеждане на отчуждителна процедура за собствениците на засегнатите имоти по реда на съответния приложим закон.

(5) Въз основа на решенията на комисията по чл. 47, ал. 1 ЗКИР СГКК приема проекта за изменение или го връща за преработване на правоспособното лице.

(6) При наличие на основание за обезщетяване службата по геодезия, картография и кадастър изпраща приетите проекти за изменение за съгласуване от директора на областна дирекция "Земеделие" по отношение обезщетението по реда на чл. 10б, ал. 1 ЗСПЗЗ, съответно по чл. 6 ЗВСГЗГФ и § 8 ПЗРЗВСГЗГФ.

(7) Измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри при отстраняване на явна фактическа грешка се одобряват със заповед по чл. 53б, ал. 5, т. 1 или 2 ЗКИР. Заповедта, придружена от скица-проект, се изпраща на общинската служба по земеделие за провеждане на процедура по обезщетяване.

(8) Службата по геодезия, картография и кадастър изпраща заповедта, придружена от скица-проект, до компетентния орган за провеждане на отчуждителната процедура съгласно решението на комисията по чл. 47, ал. 1 ЗКИР.

Чл. 81в. (1) Нанасяне на липсваща или неточно отразена сграда или съоръжение на техническата инфраструктура, в което има самостоятелен обект, в кадастралната карта се извършва при спазване на чл. 74 и 75. Изменението в кадастралната карта се одобрява със заповед по чл. 53б, ал. 5, т. 1 ЗКИР.

(2) Премахване на сграда се удостоверява по реда на чл. 62, ал. 4. За изменението се уведомява и директорът на областна дирекция "Земеделие"."


§ 50. В чл. 82 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Актуалността и точността на съдържанието на плановете, одобрени по реда на отменените ЗЕКНРБ и ЗТСУ, както и на одобрените кадастрални планове по реда на § 40, ал. 3 и 4 ПЗРЗИДЗКИР (ДВ, бр. 36 от 2004 г.), се проверяват от правоспособно лице. Оценката за точност на плана се проверява при условие, че оценката за актуалност отговаря на изискванията по ал. 5."

2. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Когато статистическият анализ за точност показва разпределение, близко до нормалното, и ∆S и ∂s отговарят на допустимите стойности по чл. 18, ал. 4, т. 1, в доклада по ал. 3 се записва, че действащият план отговаря на изискванията за точност. Данните и материалите от координирането, оцифряването, трансформирането на плана в координатната система на кадастралната карта и анализът се прилагат към доклада."

§ 51. Член 83 се изменя така:

"Чл. 83. (1) За поддържане на кадастрална карта и кадастрални регистри и за изработване на комбинирани скици графичните планове по чл. 82, ал. 1 се проверяват за актуалност и точност и се съставя доклад по реда на чл. 82.

(2) Допустимите стойности на ∆S и ∂s за граници на поземлени имоти, определени от графичен план, са:

1. за точки от трайно материализирани граници на поземлени имоти, сгради от основното застрояване и на съоръжения на техническата инфраструктура ΔS <= 60 сm и ∂S <= 40 cm;

2. за точки от нетрайно материализирани граници на поземлени имоти и сгради от допълващото застрояване ΔS <= 90 сm и ∂S <= 60 cm.

(3) За поддържане на кадастралната карта в актуално състояние могат да се използват само планове, които са проверени по реда на чл. 82 и са в допуските на ал. 2. Графичните планове се преобразуват в цифров вид съгласно изискванията в приложение № 9.

(4) Дейностите по ал. 1, 2 и 3 се извършват от правоспособно лице по кадастър."

§ 52. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. "Граница на сграда" се определя от външните очертания на ограждащите стени на първия надземен или на полуподземния етаж, включително и проходите в тези очертания."

2. В т. 4 след думата "самопресичат" се поставя запетая и се добавя "или пресичат помежду си".

3. Точка 8 се изменя така:

"8. "Контактна зона" е участък от картата, в който при обединяване на данни от източниците по чл. 41, ал. 1 ЗКИР се получават несъответствия в границите на поземлените имоти - неидентифицирани територии и/или застъпвания."

4. Точка 12 се изменя така:

"12. "Очертание на самостоятелен обект" е контурът, ограничен от външните ограждащи стени на обекта и осовите линии на разделителните стени към съседните обекти или към прилежащите помещения, или общите части в сградата. Контурът на самостоятелния обект обхваща още лоджиите, балконите и терасите по външните им очертания."

5. В т. 14 думата "предходен" се заменя с "предишен".

6. Точка 18 се изменя така:

"18. "Форсмажорни обстоятелства" са:

а) природни бедствия, като: вятър със скорост над 5 степен по скалата на Бофорт, средна действителна скорост над 9 m/sec; дъждове, градушки и снеговалеж със средна сума за денонощие над 5 mm (l/m2); заледявания и снежна покривка над 50 mm; продължителни застудявания (повече от 10 дни) със средна дневна температура на въздуха под +10°С; намалена видимост поради мъгла, валеж, запрашеност, задименост, възпрепятстващи пряка видимост до 300 m; земетресения; свличане на земни маси и други природни стихии;

б) пожари, производствени аварии;

в) военни действия, стачки, бунтове, безредици и др.;

г) забрани и/или ограничения, въведени със закон, с акт на Министерския съвет или с друг административен акт."

7. Създават се т. 19, 20, 21 и 22:

"19. "Трайно материализирана граница" е граница, която може да бъде: стена на сграда; ограда, изпълнена от бетон, зидани камъни, тухли, метал с бетонна или каменна подземна основа; зидана или бетонна подпорна стена, суха зидария с височина на зида над 1,20 м и стена на масивно съоръжение или граница, означена с трайни знаци по реда на чл. 38, ал. 1, т. 2 ЗКИР.

20. "Нетрайно материализирана граница" е граница, която може да бъде: ограда, изградена от градински мрежи, суха зидария с височина на зида до 1,20 м, бодлива тел, жив плет, но с бетонирани бетонни или метални колове между тях или граница на обект на техническата инфраструктура.

21. "Нематериализирана граница" е граница, която е определена с влязъл в сила план или карта, граница, одобрена или определена по реда на закон, вкл. границите на обектите на техническата инфраструктура и границите, представляващи структурни линии на естествени и изкуствени форми на релефа.

22. "Брой етажи" е броят на надземните етажи или на подземните етажи в подземна сграда."

§ 53. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 4 се правят следните изменения и допълнения:

а) в ал. 2 думите "на чл. 83" се заменят с " ,определен в приложение № 9";

б) в ал. 5, т. 1 думите "чл. 54а, ал. 3 ЗКИР" се заменят с "§ 7,".

2. Параграф 7 се изменя така:

"§ 7. До одобряване на кадастрална карта и кадастрални регистри по реда на ЗКИР удостоверения, че строежите, подлежащи на въвеждане в експлоатация, са нанесени в кадастралния план, се издават от общинската администрация."

3. В § 8, т. 3 след думата "обем" се поставя точка и текстът до края на изречението се заличава.

4. Параграф 13 се отменя.

5. В § 15 се правят следните изменения:

а) в ал. 1:

аа) точка 4 се заличава;

аб) точка 7 се изменя така:

"7. неприемането на проект за изменение на кадастралната карта, съгласно който границите на недвижими имоти, които се изменят с проекта, са предмет на изменение на приет проект.";

б) в ал. 2 датата "31.12.2020 г." се заменя с "31.12.2023 г.".

§ 54. В § 8 на преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-5 от 2016 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри (обн., ДВ, бр. 25 от 2018 г., в сила от 20.03.2018 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. Във въвеждащия текст думите "за които до 20.12.2017 г. има разрешение за изработването им," се заличават.

2. Точка 1 се изменя така:

"1. в службата по геодезия, картография и кадастър се представя проектът на подробен устройствен план в цифров вид във формата по чл. 12, т. 5 ЗКИР; службата по геодезия, картография и кадастър проверява актуалността на кадастралната карта, послужила за изработване на проекта на подробен устройствен план, както и за наличието на непълнота или грешка, или явна фактическа грешка в кадастралната карта и кадастралните регистри; непълнота или грешка, или явна фактическа грешка в кадастралната карта и кадастралните регистри се установява въз основа на предоставени данни от геодезически измервания на трайни топографски обекти с естествен или изкуствен произход, които представляват граници на поземлени имоти, отразени в кадастралната карта; за извършената проверка службата по геодезия, картография и кадастър издава удостоверителен документ;".

§ 55. В приложение № 2 към чл. 13, ал. 2, в таблицата "Класификатор за трайно предназначение на териториите" се създават редове 8, 9 и 10:

"


8

Урбанизирана територия - защитена

9

Земеделска територия - защитена

10

Горска територия - защитена

"

§ 56. В приложение № 3 към чл. 14, ал. 4 "Класификатор за начините на трайно ползване на поземлените имоти" се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 5. "Поземлени имоти за курортно-рекреационни обекти" на ред със запис "1680" в колона 1 "Код", числото "7200," се добавя преди "7258" в колона 3 "Стар код за съответствие".

2. В т. 6. "Поземлени имоти за производствени и складови обекти" на ред със запис "1920" в колона 1 "Код" числото "3300," се добавя след "2390" в колона 3 "Стар код за съответствие".

3. В т. 13. "Поземлени имоти - пасища, мери" на ред със запис "2800" в колона 1 "Код" след "2260" се поставя запетая и се добавя числото "2300" в колона 3 "Стар код за съответствие".

4. В т. 15. "Поземлени имоти - недървопроизводителни горски площи" на ред със запис "3050" в колона 1 "Код" числото "2330," се добавя преди "2900" в колона 3 "Стар код за съответствие".

5. В т. 18. "Поземлени имоти за добив на полезни изкопаеми" на ред със запис "3560" в колона 1 "Код" се добавят числата "5100, 5110, 5111, 5112, 5113, 5114, 5115, 5116, 5117, 5119," преди "5200" в колона 3 "Стар код за съответствие".

§ 57. В приложение № 4 към чл. 16, ал. 3 "Класификатор за предназначение на сградите, на съоръженията на техническата инфраструктура със самостоятелни обекти и на самостоятелните обекти в тях" се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2. "Обществени сгради" на ред със запис "250" в колона 1 "Код" числото " , 391" се добавя след "259" в колона 3 "Стар код за съответствие".

2. В т. 3. "Производствени, складови и инфраструктурни сгради":

а) на ред със запис "420" в колона 1 "Код" второто число "433" се заменя с "443" в колона 3 "Стар код за съответствие";

б) на ред със запис "470" в колона 1 "Код" след числото "714" се добавят числата "720, 721, 722, 723, 724," в колона 3 "Стар код за съответствие".

3. В т. 4. "Самостоятелни обекти в сгради и в съоръжения на техническата инфраструктура":

а) на ред със запис "500" в колона 1 "Код", в колона 2 "Наименование" след думите "Жилище, апартамент" се добавя тире и думите "в жилищна или вилна сграда, или в сграда със смесено предназначение";

б) на ред със запис "510" в колона 1 "Код", в колона 2 "Наименование" думите "за творческа дейност" се заменят с "в жилищна или вилна сграда, или в сграда със смесено предназначение";

в) след ред със запис "510" в колона 1 "Код" се създава нов ред: в колона 1 "Код" се записва "521" и в колона 2 "Наименование" се записва "Апартамент в апартаментен хотел".

§ 58. Приложение № 5 към чл. 17, ал. 8 "Схеми на етажи в сгради и в съоръжения на техническата инфраструктура" и форма 1 към него се отменят.

§ 59. В приложение № 6 се правят следните изменения:

1. Думите "Приложение № 6 към чл. 18, ал. 7" се заменят с "Приложение № 6 към чл. 82, ал. 6".

2. В заглавието на приложението думите "кадастрална карта или" се заличават.

3. В изречение първо думите "кадастрална карта или на" и думите "кадастрална карта или" се заличават.

4. В т. 1.2, изречение пето думите "кадастрална карта, респективно" се заличават.

5. В т. 2, изречение първо думите "кадастрална карта или" се заличават.

6. В т. 2.1 се правят следните изменения:

а) в изречение първо думите "кадастрална карта и" се заличават;

б) в изречения 4 и 5 думите "кадастрална карта" и наклонената черта след тях се заличават.

7. В т. 2.2.3, изречение първо след думата "създаване" се добавя "или поддържане".

§ 60. В приложение № 7 към чл. 25, ал. 4 "Кадастрален регистър на недвижимите имоти" се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 10, в таблицата на ред 6, в колона "Наименование на колона" думите "надземни/подземни" се заличават и в колона "Съдържание" изречения първо и второ се изменят така: "За сгради се записва като цяло число максималният брой надземни етажи, а за подземна сграда - максималният брой подземни етажи."

2. Във форма 1 към приложение № 7, в колона 6 думите "надземни/подземни" се заличават.

§ 61. В приложение № 8 към чл. 36, ал. 2 "Изисквания за извършване на геодезически измервания" се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. Геодезическите измервания се осъществяват чрез технологии, които осигуряват данни за определяне на геодезически координати на точки от граници, с точност, по-висока от определената в чл. 18, ал. 4, т. 1, съответно - чл. 18, ал. 5, т. 1, намалени три пъти."

2. Създава се т. 8:

"8. Външни стълби, оградени входове, вътрешни чупки, сгради, попадащи във вътрешни дворове (без видимост откъм улицата), и други елементи могат да се нанасят в кадастралната карта чрез измерване с мерна лента (ролетка) или ръчни лазерни далекомери (електронни лазерни ролетки), отговарящи на изискванията за точност, посочени в т. 4, буква "б", като измерванията се извършват от вече определени граници на поземлени имоти и сгради, чрез използване на технологиите по т. 3, букви "а" - "в"."

3. Изречението "За определяне на геодезически координати на точки от граници чрез фотограметрични технологии се прилагат изискванията на Наредба № РД-02-20-16 от 2011 г. за планирането, изпълнението, контролирането и приемането на аерозаснемане и на резултатите от различни дистанционни методи за сканиране и интерпретиране на земната повърхност, в сила от 23.08.2011 г., издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (ДВ, бр. 65 от 2011 г.)" се изменя така:

"За определяне на геодезически координати на точки от граници с фотограметрични технологии, чрез използване на пилотирани въздухоплавателни средства, се прилагат изискванията на Наредба № РД-02-20-16 от 2011 г. за планирането, изпълнението, контролирането и приемането на аерозаснемане и на резултатите от различни дистанционни методи за сканиране и интерпретиране на земната повърхност, в сила от 23.08.2011 г., издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (ДВ, бр. 65 от 2011 г.). За определяне на геодезически координати на точки от граници с фотограметрични технологии, чрез използване на безпилотни въздухоплавателни средства (БЛС), се прилагат изискванията на Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/947, Делегиран регламент (ЕС) 2019/945 и изискванията на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация"."

§ 62. В приложение № 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "Приложение № 9 към чл. 83, ал. 1" се заменят с "Приложение № 9 към чл. 83, ал. 3".

2. Създава се т. 1а:

"1а. При преобразуване в цифров вид на част от планове и карти територията, която се сканира и векторизира или дигитализира, е с обхват най-малко на един квартал."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 63. (1) Започнатите, но незавършени до влизане в сила на тази наредба производства по изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри се довършват по досегашния ред.

(2) Производството се счита за започнато, ако до датата на влизане в сила на тази наредба в СГКК има регистрирано заявление за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри.

§ 64. (1) Започнатите, но незавършени до влизане в сила на тази наредба производства по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри се довършват по досегашния ред.

(2) За започнато производство се счита денят на обнародване в "Държавен вестник" на заповедта за откриване на производство по създаване на кадастралната карта и кадастралните регистри или денят на издаване на заповедта по чл. 35б, ал. 1 от ЗКИР.

§ 65. Навсякъде в текста думите "Министерството на земеделието и храните", "министъра на земеделието и храните" и абревиатурата "МЗХ" се заменят съответно с "Министерството на земеделието, храните и горите", "министъра на земеделието, храните и горите" и "МЗХГ".

§ 66. Наредбата влиза в сила един месец след обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките