Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 16 от 25.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17 ОТ 21 ФЕВРУАРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ, И КОНТРОЛА НАД ТЯХ В МИНИСТЕРСТВОТО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17 ОТ 21 ФЕВРУАРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ, И КОНТРОЛА НАД ТЯХ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 96 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. (ДВ, БР. 32 ОТ 2011 Г.)

Обн. ДВ. бр.16 от 25 Февруари 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 6:

"6. дейности с взривни вещества и пиротехнически изделия, използвани в структурното звено в дирекция "Специални операции и борба с тероризма" при Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" (ДСОБТ - ГДЖСОБТ), изпълняващо дейности по чл. 39, ал. 5, т. 5 и 6 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР);".

2. Досегашната т. 6 става т. 7.

§ 2. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) В зависимост от периода на съхранение взривните вещества и пиротехническите изделия (ВВПИ) се определят за:

1. краткосрочно съхранение - когато ВВПИ, предоставени на структурното звено в ДСОБТ - ГДЖСОБТ, изпълняващо дейности по чл. 39, ал. 5, т. 5 и 6 от ЗМВР, се използват при учебно-тренировъчни занятия, моделни експерименти и изпълнение на неотложни действия;

2. дългосрочно съхранение - когато ВВПИ, предоставени на структурното звено в ДСОБТ - ГДЖСОБТ, изпълняващо дейности по чл. 39, ал. 5, т. 5 и 6 от ЗМВР, не се използват за срок, по-дълъг от една година."

§ 3. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "кодекс" се добавя "(НПК) и правилата за съхранение в структурите на МВР на веществени доказателства, събрани по реда и при условията на НПК".

2. Създава се ал. 3:

"(3) След постановяване на акт на прокурор и/или на съд ВВПИ по ал. 1 се унищожават съгласно правилата за съхранение в структурите на МВР на веществени доказателства, събрани по реда и при условията на НПК."

§ 4. В чл. 11 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създават т. 18 и 19:

"18. взривните вещества и пиротехническите изделия и изготвените специални заряди, заряди за разрушители на взривни устройства, използвани от структурното звено в ДСОБТ - ГДЖСОБТ, изпълняващо дейности по чл. 39, ал. 5, т. 5 и 6 от ЗМВР, се съхраняват в специално оборудвани помещения;

19. средствата за взривяване се съхраняват обезопасени отделно от взривните вещества и специалните заряди, в отделни помещения или каси."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Не се допуска съхраняване на ВВПИ, специални заряди, заряди за разрушители на взривни устройства и веществени доказателства по направление на бомбения тероризъм, събрани по реда и при условията на НПК, в помещения, различни от специално оборудваните за тази цел, след отпадане на необходимостта им за употреба и/или след приключване на задачата по неотложност. Не се допуска съхраняване на ВВПИ, специални заряди, заряди за разрушители на взривни устройства и веществени доказателства по направление на бомбения тероризъм, събрани по реда и при условията на НПК, в служебните превозни средства, извън времето за транспортиране и/или след приключване на задачата по неотложност. След завършване на моделните експерименти и учебно-тренировъчните занятия неизразходваните ВВПИ се връщат в склада за взривни вещества."

§ 5. В глава втора се създава раздел III:

"Раздел III

Съхранение на зачислените от изпращащата държава членка или от Европейската агенция за гранична и брегова охрана служебни огнестрелни оръжия и боеприпаси на редовния персонал на Европейската агенция за гранична и брегова охрана и на оперативния персонал от състава на Постоянния корпус на европейската гранична и брегова охрана, разположен на територията на Република България

Чл. 15а. Министерството на вътрешните работи може да съхранява зачислените от изпращащата държава членка или от Европейската агенция за гранична и брегова охрана служебни огнестрелни оръжия и боеприпаси на редовния персонал на Европейската агенция за гранична и брегова охрана и на оперативния персонал от състава на Постоянния корпус на европейската гранична и брегова охрана, разположен на територията на Република България в съответствие с Регламент (ЕС) 2019/1896 на Европейския парламент и на Съвета от 13 ноември 2019 година за европейската гранична и брегова охрана и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1052/2013 и (ЕС) 2016/1624 (ОВ, L 295, 14.11.2019 г.).

Чл. 15б. (1) В случаите по чл. 15а огнестрелните оръжия и боеприпасите се съхраняват в специално оборудвани помещения на оперативно дежурната част в структурните звена на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП).

(2) Огнестрелните оръжия и боеприпасите се съхраняват съгласно чл. 11, ал. 1, т. 1.

(3) При съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси сградите се осигуряват със сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника и система за физическа охрана при спазване на изискванията на чл. 12.

(4) Сградите за съхранение на огнестрелните оръжия и боеприпасите се разполагат на територия, отговаряща на изискванията на чл. 13.

(5) Огнестрелните оръжия и боеприпасите се съхраняват в метални каси в служебните им помещения или в специално оборудвани помещения на ГДГП, намиращи се под контрола на съответните длъжностни лица, при спазване на изискванията на чл. 14, ал. 1 и 2.

(6) Огнестрелните оръжия и боеприпасите се приемат за съхранение от служител/служители в ГДГП, определени със заповед на директора на ГДГП."

§ 6. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. бойни и инженерни припаси:

а) бойни и халосни патрони;

б) бойни и инертни гранатохвъргачни изстрели;

в) бойни и халосни изстрели за зенитни корабни установки;

г) земни, зенитни, морски и авиационни изделия, снарядени с взривно вещество и метателен заряд;

д) удължени заряди;

е) взриватели и запалки;

ж) пиропатрони и взривателни устройства;

з) капсул-детонатори и електродетонатори;

и) огнепроводен и детониращ шнур;

к) осветителни и сигнални реактивни патрони и ракети;

л) артилерийски гръмове и димки;

м) илюминационни и увеселителни кълба, гръмове и фойерверки;

н) специални заряди, необходими за моделни експерименти, учебно-тренировъчни занятия, изпълнение на неотложни задачи по противодействие на бомбения тероризъм;

о) веществени доказателства, събрани при условията и по реда на НПК;

п) други, неуказани конкретно."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Структурното звено в ДСОБТ - ГДЖСОБТ, изпълняващо дейности по чл. 39, ал. 5, т. 5 и 6 от ЗМВР, извършва транспортиране само на взривни вещества и пиротехнически изделия по ал. 1, т. 1 и бойни и инженерни припаси по ал. 1, т. 3."

§ 7. В чл. 18 се създава ал. 5:

"(5) Охраната и транспортирането на ВВПИ и специални заряди, необходими за моделни експерименти, учебно-тренировъчни занятия, изпълнение на неотложни задачи по противодействие на бомбения тероризъм, както и представляващи веществени доказателства, събрани при условията и по реда и на НПК, се осъществява от въоръжени служители на структурното звено в ДСОБТ - ГДЖСОБТ, изпълняващо дейности по чл. 39, ал. 5, т. 5 и 6 от ЗМВР, с превозни средства, зачислени на звеното. Превозните средства се осигуряват с годни и пломбирани противопожарни уреди. При необходимост се допуска съвместно транспортиране на взривни вещества от различни групи при спазване на следните изисквания:

1. средствата за взривяване се поставят в предната част на товарния отсек на превозното средство в специални сандъци;

2. взривните вещества и специалните заряди се отделят от средствата за взривяване по начин, изключващ тяхното съприкосновение, и се разполагат по възможност в задната част;

3. взривните вещества се закрепват или поставят в сандъци по начин, който не допуска удари и триене по време на транспортирането им."

§ 8. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея съкращението "ОБВВПИ" се заменя с "оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Служителите от структурното звено в ДСОБТ - ГДЖСОБТ, изпълняващо дейности по чл. 39, ал. 5, т. 5 и 6 от ЗМВР, притежаващи необходимата квалификация за експлоатация на взривни вещества, взривни и пиротехнически смеси, извършват експертни оценки за годността им за употреба по предназначение. При необходимост те извършват моделни експерименти за установяване на годност за употреба по предназначение."

§ 9. Член 31 се изменя така:

"Чл. 31. В МВР се извършват:

1. технически прегледи на боеприпаси и установяване на тяхната годност за използване по предназначение;

2. експертни оценки за годност за употреба по предназначение на взривни вещества, взривни и пиротехнически смеси за нуждите на МВР, досъдебното или съдебното производство, както и за нуждите на държавни институции."

§ 10. В чл. 50 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "оръжията и боеприпасите" се заменят с "ОБВВПИ".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия не се бракуват. Когато са негодни, боеприпасите преминават в трета категория, а ВВПИ преминават в четвърта категория с протокола по ал. 1 и подлежат на сдаване, утилизация или унищожаване."

§ 11. Член 53 се изменя така:

"Чл. 53. (1) Пиротехническите изделия и боеприпасите се унищожават чрез взривяване, изгаряне или чрез утилизация.

(2) Взривните вещества се унищожават чрез взривяване или изгаряне.

(3) За унищожаването на всяко конкретно взривно вещество се избира най-подходящият начин, посочен в инструкцията за употребата му.

(4) Унищожаването на взривни вещества се извършва на полигони за извършване на взривни дейности, кариери и/или изготвени площадки за унищожаване, като се осигурява противопожарна защита, медицинско осигуряване и необходимата охрана на подходите, периметъра и безопасните разстояния, съответстващи на вида и количеството взривни вещества съгласно приложение № 3 и приложение № 6.

(5) Площадката за унищожаване на взривни вещества се изгражда на безопасно разстояние, определено съгласно приложение № 3, но не по-малко от 1000 м от населени места, стратегически обекти, промишлени и строителни площадки и складове за взривни и запалими материали. Площадката и теренът на разстояние 10 м около нея се разчистват от горими материали.

(6) На служителите, които участват в унищожаването на взривни вещества, се осигурява укритие на безопасно разстояние от мястото на взривяване, изчислено за всеки конкретен случай. Когато не може да се осигури укритие, служителите се отдалечават извън границите на опасната зона за всеки конкретен случай.

(7) Забранява се съвместно унищожаване на взривни вещества от различни групи."

§ 12. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 думите "Боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, забранени за стрелба" се заменят с "Боеприпаси и пиротехнически изделия, забранени за стрелба".

2. Създават се т. 5 - 9:

"5. "Пиротехнически смеси" са вещества или смеси от вещества, предназначени да пораждат въздействие чрез топлина, светлина, звук, газ или дим или комбинация от тях, като резултат от недетонационни самоподдържащи се екзотермични химични реакции.

6. "Средства за взривяване" са принадлежности и промишлени изработки (изделия), съдържащи едно или повече взривни вещества, предназначени да предават начален импулс на взривното превръщане (възбудят детонационен импулс в заряд от взривни вещества).

7. "Моделен експеримент с ВВПИ" е практическо изследване на явлението взрив чрез възпроизвеждането му при контролирани условия и/или чрез целенасочено въздействие върху протичането му, както и изследване на годността за употреба по предназначение на ВВПИ.

8. "Специален заряд за неутрализиране/обезвреждане на импровизирано взривно устройство" е заряд от взривно вещество и/или средство за взривяване, предназначен за неутрализиране на взривно устройство и/или негови компоненти от конструкцията, към който са добавени допълнителни елементи в конструкцията му.

9. "Дейности с ВВПИ, използвани в структурно звено в ДСОБТ - ГДЖСОБТ, изпълняващо дейности по чл. 39, ал. 5, т. 5 и 6 от ЗМВР" са:

а) неутрализиране на взривни устройства, взривни вещества, пиротехнически изделия и пиротехнически смеси, както и разработване на технически средства, специални заряди и заряди за разрушители на взривни устройства и способи за извършване на тези дейности;

б) извършване на физико-химическо изследване и експертна оценка на взривни вещества, пиротехнически вещества и пиротехнически изделия, взривни и пиротехнически прекурсори;

в) извършване на моделни експерименти по досъдебни производства и в хода на съдебното производство;

г) изготвяне в лабораторни условия на необходимите взривни вещества и пиротехнически смеси за извършване на моделни експерименти или физико-химични анализи;

д) изготвяне и използване на заряди от взривни вещества, специални заряди и заряди за разрушители на взривни устройства при учебно-тренировъчни занятия и неотложни задачи по направление на противодействие на бомбения тероризъм."

§ 13. В приложение № 4 към чл. 30, ал. 1 в края на таблицата, след текста "При отказ на горния възел той се отрязва и търкателната запалка се изпитва без него." се добавя следната таблица:

"


№ по ред

Основни показатели и качествени състояния

Кой проверява

Н О Р М И

Специализирана лаборатория

Структура на МВР

I категория

II категория

III категория

IV категория

1

2

3

4

5

6

7

8

ПИРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ

1.

 

Външен вид

+

+

С пълни производствени данни, с неизтекъл срок на съхранение, определен от производителя, годни за употреба по предназначение.

Д О П У С К А Т С Е:

С изтекъл срок на съхранение, без производствени данни, негодни за употреба по предназначение.

Не се определя.

Не се определя.

Забележка.

След изтичане на срока за съхранение и употреба, определен от производителя, изделията се подлагат на оценка за съответствието на продукта, за което се изготвя протокол. При доказване годността на изделията за употреба по предназначение и за съхранение, в зависимост от резултатите, срокът за съхранението и употребата им се удължава с до 60% от сроковете, определени от производителя.

"

§ 14. Приложение № 5 към чл. 30, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 5 към чл. 30, ал. 3


КРИТЕРИИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ КАТЕГОРИИТЕ НА ОГНЕСТРЕЛНИТЕ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИТЕ - СОБСТВЕНОСТ НА МВР

I. Огнестрелно оръжие:

1. Стрелково оръжие:

1.1. първа категория - ново или намиращо се в експлоатация, изправно и годно за бойно използване, на което в канала на цевта и патронника няма следи от ръжда или раковини и откъртване на хрома; полетата и браздите в дулната част са износени на разстояние не повече от един калибър; оръжие, удовлетворяващо изискванията за нормален бой;

1.2. втора категория - намиращо се в експлоатация, изправно и годно за бойно използване, чийто канал на цевта и патронника имат слаби следи от ръжда или раковини и откъртване на хрома; полетата и браздите в дулната част са износени на дълбочина повече от един калибър; при това оръжието удовлетворява изискванията за нормален бой;

1.3. трета категория - изискващо среден ремонт;

1.4. четвърта категория - изискващо основен ремонт;

1.5. пета категория - негодно оръжие, възстановяването на което е технически невъзможно или икономически нецелесъобразно.

За основни детайли, които определят преминаването на оръжието в пета категория, да се считат:

- цевта с цевната кутия - за пушки и карабини;

- цевната кутия - за автомати и картечници;

- цевта и затворната кутия - за картечните пистолети;

- ложата (рамката) - за пистолети и револвери.

2. Ръчни противотанкови гранатохвъргачки (РПГ-7):

2.1. първа категория - нови или намиращи се в експлоатация, изправни и годни за бойно използване, на които в канала на тялото няма следи от ръжда или раковини и откъртване на хрома;

2.2. втора категория - намиращи се в експлоатация, изправни и годни за бойно използване, чиито канали на тялото имат слаби следи от ръжда и раковини и откъртване на хрома;

2.3. трета категория - изискващи среден ремонт;

2.4. четвърта категория - не се установява;

2.5. пета категория - негодни за бойно използване, възстановяването на които е технически невъзможно или икономически нецелесъобразно.

3. Гладкоцевно, малокалибрено и пневматично оръжие, газово оръжие, учебно оръжие, ракетни пистолети:

3.1. първа категория - ново или намиращо се и било в експлоатация, изправно и годно за използване;

3.2. втора категория - не се установява;

3.3. трета категория - изискващо среден ремонт;

3.4. четвърта категория - не се установява;

3.5. пета категория - негодно, възстановяването на което е технически невъзможно или икономически нецелесъобразно.

Забележка. При преминаване на оръжието в по-ниска категория с виновност се заплаща стойността на повредените детайли, по които се определя категорията. При раздуване на цевите същите се заплащат в пълен размер.

II. Боеприпаси:

1. Боеприпаси за стрелково оръжие (калибър до 14,5 мм включително):

1.1. Първа "А" категория:

1.1.1. Произведени през 1946 г. и по-късно, съхранявани в заводска херметическа опаковка, с пълни производствени данни.

1.1.2. Произведени през 1946 г. и по-късно, съхранявани в херметическа опаковка, налентовани и в пълнителите не повече от 5 години.

1.2. Първа "Б" категория:

1.2.1. Произведени от 1945 г. включително, съхранявани в заводска херметическа опаковка, с пълни производствени данни, в това число произведените във военно време, но преопаковани в заводите в следвоенния период (включително и сборни заводски партиди).

1.2.2. Произведени до 1945 г. включително, изправни по външен вид, съхранявани в нехерметическа опаковка или в насипно състояние.

1.2.3. Без производствени данни.

1.2.4. Сборни складови партиди.

1.2.5. Произведени през 1946 г. и по-късно, съхранявани в нехерметическа опаковка, а така също налентовани и в пълнителите повече от 5 години.

1.3. Втора категория - в насипно състояние, изискващи сортиране по вид на действие на куршума и степен на годност, а също така изискващи почистване от корозия и възстановяване на отличителното боядисване на куршума.

1.4. Трета категория:

1.4.1. Осечки (с отпечатък на жилото върху капсула).

1.4.2. С химически неустойчиви или балистически нестабилни барути (по данни от лабораторията).

1.4.3. С пукнатини по дулцето, корпуса и венеца на гилзите.

1.4.4. С побитости по куршумите и гилзите.

1.4.5. Със средна и голяма корозия по повърхността на гилзите и куршумите, неподлежащи на почистване.

1.4.6. С клатещи се и изпадащи куршуми.

1.4.7. С големи окиси по капсулите.

1.4.8. С признаци на продължително престояване във вода или смазка.

2. Ръчни гранати:

2.1. Първа категория:

2.1.1. От всички години на производство, боядисани, изправни по външен вид, с пълни производствени данни за снарядяването.

2.1.2. Указани в точка 2.1.1 без производствени данни за снарядяването (освен гранатите РГ-42).

2.2. Втора категория:

2.2.1. Изискващи сортиране по степен на годност и боядисване.

2.2.2. Със счупени и останали в отвора или неразвиващи се с ръка предпазни втулки.

2.3. Трета категория:

2.3.1. С изронена резба на отвора, която не задържа запалката.

2.3.2. С цялостни раковини от ръжда или пукнатини в метала на корпуса.

2.3.3. С деформирани централни тръбички или с голяма корозия по тях, които пречат за пълното и свободно влизане на запалката.

2.3.4. С изсипващо се взривно вещество от отвора на гранатата.

2.3.5. Гранати Ф-1 с отвор за скъсена запалка "Ковешников".

2.3.6. Гранати РГ-42 без маркировка за шифъра на взривното вещество.

3. Запалки за ръчни гранати:

3.1. Първа категория:

3.1.1. Произведени (преработени) през 1946 г. и по-късно, съхранявани в заводска херметическа опаковка, с пълни производствени данни.

3.1.2. Произведени през 1946 г. и по-късно, изправни по външен вид, с пълни производствени данни, съхранявани не повече от две години в нехерметическа опаковка.

3.2. Втора категория - не се определя.

3.3. Трета категория:

3.3.1. Негодни за бойно използване (по резултатите от изпитанията).

3.3.2. Деформирани (смачкани), които не влизат в отвора на гранатата или с пукнати по втулката, закъснителната тръбичка или корпуса.

3.3.3. Съхранявани в нехерметическа опаковка повече от две години.

4. Осветителни и сигнални патрони:

4.1. Първа категория:

4.1.1. Произведени през 1946 г. и по-късно, съхранявани в изправна херметическа заводска опаковка, с пълни производствени данни.

4.1.2. Произведени през 1946 г. и по-късно, съхранявани в нехерметическа опаковка, която е захерметизирана със смазка по установения начин, с пълни производствени данни.

4.2. Втора категория - подлежащи на сортиране по външен вид, калибровка и изземване на патроните с дефекти, указани в т. 4.3.3 за трета категория.

4.3. Трета категория:

4.3.1. Забранени за използване (по данни от лабораторията).

4.3.2. С откази в действието.

4.3.3. Със следните дефекти (от сортираните по външен вид):

- изпъкнали капсул-възпламенители над дънния срез на гилзата (за 26 мм патрони);

- явни признаци на овлажняване;

- пукнатини по корпуса на патрона;

- цялостни пукнатини по гилзата;

- свободно снемащи се капачки (за реактивните патрони);

- осево преместване на снарядяването;

- невлизащи в стрелящите приспособления;

- неясни опознавателни знаци.

Забележка. Когато в партидата повече от 50% от изделията са с дефекти, указани в т. 4.3.3 за трета категория, цялата партида се зачислява в трета категория.

5. Противотанкови гранати ПГ-7В и ОГ-7:

5.1. Първа категория:

5.1.1. Съхранявани в херметически опаковки с пълна маркировка.

5.1.2. Съхранявани без херметически чували (ако са постъпили така от производителя), изправни по външен вид и с пълна маркировка.

5.1.3. Съхранявани в херметически чували с нарушена херметичност, изправни по външен вид и с пълна маркировка.

5.2. Втора категория:

5.2.1. Без маркировка или с непълна маркировка (при наличие на данни за възстановяването ѝ).

5.2.2. С наличие на ръжда или лак по контактните повърхности.

5.3. Трета категория:

5.3.1. С цялостни пукнатини или побитости по челната част или по реактивния двигател с дълбочина, по-голяма от 1,5 мм.

5.3.2. С клатещ или превъртащ се с усилието на ръката обтекател на челната част.

5.3.3. С липса на електроверига в челната част.

5.3.4. С побита или изронена резба на челната част.

5.3.5. С нарушена херметичност на отверстията на сопловия блок.

5.3.6. С изпъкнал над повърхността на дъното капсул-възпламенител или калпаче, закриващи осовия канал (за гранатите РГ-7).

6. Барутни, стартови и маршови заряди за гранатохвъргачки:

6.1. Първа категория:

6.1.1. Съхранявани в херметически панели (пакети) с пълна маркировка по тях и опаковка.

6.1.2. Съхранявани по машините, изправни по външен вид и с пълна маркировка.

6.2. Втора категория - не се определя.

6.3. Трета категория:

6.3.1. Без производствени данни за барута.

6.3.2. Негодни за използване:

- с пукнатини и побитости по гилзата (за металните заряди);

- със скъсани торбички;

- овлажнени;

- с изпъкнали над среза на гилзата капсулни втулки, неподлежащи на дозавиване, или с потъване (хлътване) на централния контакт в ЭКВ-23А спрямо дъното на гилзата на дълбочина, по-голяма от 1 мм;

- с деформирана резба на цокъла им, деформирана преходна втулка, с тежко придвижване на стопора;

- с разединени контактни проводи на диафрагмата;

- с раковини по диафрагмата с диаметър, по-голям от 3 мм, и с дълбочина, по-голяма от 1,5 мм;

- с преместване (превъртане) на дисковете от възела за форсиране един спрямо друг при леко усилие с ръката.

7. Готови гранатохвъргачни изстрели ПГ-7В и ПГ-15В (ОГ-7В):

7.1. Първа категория:

7.1.1. Сглобени от елементи първа категория, съхранявани в херметическа опаковка и с пълна маркировка.

7.1.2. Сглобени от елементи първа категория, съхранявани в машините или в чували с нарушена херметичност, изправни по външен вид, с пълна маркировка (зарядите, съхранявани в херметични пенали).

7.2. Втора категория:

7.2.1. С граната, взривател или стартов (метателен) заряд във втора или трета категория.

7.2.2. С механически повреди (пукнатини, дълбоки побитости, пробойни) по предпазителното калпаче на челната част на взривателя.

7.2.3. Гранатата не може да се завива или съединява със стартовия (метателния) заряд.

7.3. Трета категория - с взриватели, опасни за работа, или които не могат да се отвиват.

8. За химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми, както и за светлинни, звукови и сълзотворни (химически) гранати се определят следните категории:

8.1. Първа категория - с пълни производствени данни, с неизтекъл срок на съхранение, определен от производителя. Годни за употреба по предназначение.

8.2. Втора категория - не се определя.

8.3. Трета категория - с изтекъл срок на съхранение без производствени данни. Негодни за употреба по предназначение.

Забележка. След изтичане на срока за съхранение и употреба, определен от производителя, изделията се подлагат на оценка за съответствието на продукта, за което се изготвя протокол. При доказване годността на продукта за употреба по предназначение и за съхранение, в зависимост от резултатите, срокът за съхранението и употребата им се удължава с до 60% от сроковете, определени от производителя."


§ 15. Създава се приложение № 6 към чл. 53, ал. 4:

"Приложение № 6 към чл. 53, ал. 4


УНИЩОЖАВАНЕ НА ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА

1. Унищожаване чрез взривяване:

Чрез взривяване се унищожават капсул-детонатори, електродетонатори, неелектрически детонатори, неелектрически конектори с детонатори, закъснители за детониращ шнур и други средства за взривяване, взривни вещества и детониращи шнурове, които не са загубили детонационните си качества, както и ексудирали нитроестерни взривни вещества. Нитроестерните взривни вещества се унищожават заедно с опаковката.

Количеството на взривни вещества, което може да се унищожи наведнъж чрез взривяване, се определя за всеки конкретен случай съобразно местните условия и изискванията/разрешенията на полигона, кариерата или изготвената площадка за унищожаване.

Взривните вещества, които ще се унищожават на части (на няколко пъти), се разполагат зад прикритие или на безопасно разстояние от мястото на взривяване.

Взривните вещества за унищожаване се взривяват по електрически способ чрез електродетонатори или с неелектрически системи и с помощта на боевици от годни взривни вещества.

Огневият начин на взривяване при унищожаване на взривни вещества се допуска по изключение.

При понижена детонационна способност на унищожаваните взривни вещества същите се взривяват в ями, като боевиците се поставят непосредствено върху взривните вещества и ямите се засипват с пръст. По същия начин се унищожават и средства за взривяване.

След завършване на унищожаването персоналът, който го е извършил, проверява за остатъци от взривни вещества и откази. При наличие те се събират и унищожават.

2. Унищожаване чрез изгаряне:

Изгарянето на взривни вещества се разрешава при подходящи метеорологични условия.

Забранява се изгарянето на взривни вещества при валежи, вятър, мъгла и намалена видимост.

Чрез изгаряне се унищожават огнепроводни шнурове, патрони за групово или единично запалване на огнепроводни шнурове, взривни вещества, загубили детонационните си свойства, вълноводи, барути, пиротехнически смеси, изделия от тях.

Забранява се унищожаването чрез изгаряне на капсул-детонатори, електродетонатори, закъснители за детониращ шнур и други средства за взривяване.

Взривните вещества, огнепроводните шнурове, патроните за групово или единично запалване на огнепроводни шнурове и пиротехническите изделия се изгарят поотделно върху клади от горими материали, като на всяка клада могат да се изгарят не повече от 10 кг. Патроните от взривни вещества се разстилат на кладата в един ред така, че да не се допират.

При изгаряне на димни или бездимни барути и пиротехнически състави те се разстилат на пътеки не по-широки от 0,30 м, при дебелина на слоя не повече от 0,10 м и разстояние между тях не по-малко от 5 м. Разрешава се едновременно да се запалят не повече от 3 пътеки.

Забранява се изгарянето на взривни вещества в тяхната опаковка.

Преди изгарянето им взривните вещества се проверяват за средства за взривяване и при наличие на такива те се отстраняват.

Безопасните разстояния при изгаряне на взривни вещества се определят по същия начин, както при взривяването на такива количества.

За подпалване на кладата от подветрената страна се прокарва огнепроводен шнур или пътека от леснозапалими материали (дървени стружки/стърготини, сухи храсти, хартия) с дължина най-малко 5 м.

Подпалването се извършва само след завършване на подготвителните работи и оттеглянето на персонала на безопасно разстояние или в укритие. След запалване на огнепроводния шнур или пътеката взривникът/служителят незабавно отива в укритието или се оттегля на безопасно място.

Кладата се изгражда с достатъчен обем, за да не се налага добавянето на горивен материал по време на изгарянето на взривните вещества.

Приближаването към мястото на унищожаване се разрешава след изгарянето на взривните вещества и кладата.

След изгарянето персоналът, извършващ тази дейност, проверява за неизгорели взривни вещества, като разравя пепелта с дървена лопата или гребло, събира остатъците и ги изгаря допълнително.

Към изгаряне на следващите взривни вещества се пристъпва само след като се установи, че на площадката няма остатъци от взривни вещества и огън от предишното изгаряне и че площадката е напълно изстинала.

3. Използване или унищожаване на опаковката на взривни вещества:

Опразнената опаковка се преглежда и почиства грижливо от остатъци от взривни вещества.

Дървената опаковка от взривни вещества, съдържащи нитроестери, се проверява и за наличие на следи от ексудат и при наличие на такива се измива с алкален разтвор.

Преди всяко изнасяне от склада опаковката се проверява за останали в нея взривни вещества.

Негодната за повторна употреба опаковка (с остатъци по нея от взривни вещества, с нарушена цялост и др.) се унищожава чрез изгаряне при спазване на изискванията на чл. 53."


Заключителни разпоредби

§ 16. В 6-месечен срок след влизането в сила на постановлението министърът на вътрешните работи утвърждава вътрешни правила за съхранението на служебни огнестрелни оръжия и боеприпаси, зачислени от изпращащата държава членка или от Европейската агенция за гранична и брегова охрана на редовния персонал на Европейската агенция за гранична и брегова охрана и на оперативния персонал от състава на Постоянния корпус на европейската гранична и брегова охрана, разположен на територията на Република България.

§ 17. В 6-месечен срок след влизането в сила на постановлението директорът на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" утвърждава мерки за безопасност при работа с взривни вещества, използвани в структурното звено в ДСОБТ - ГДЖСОБТ, изпълняващо дейности по чл. 39, ал. 5, т. 5 и 6 от ЗМВР, които включват:

1. Основни мерки за безопасност при дейности, свързани с взривни вещества и средства за взривяване.

2. Мерки за безопасност при огневи начин на взривяване.

3. Мерки за безопасност при електрически начин на взривяване.

4. Мерки за безопасност при дейности с неелектрическа инициираща система.

5. Мерки за безопасност при дейности, свързани с използване на специални заряди и разрушители на взривни устройства.

Промени настройката на бисквитките