Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 17 от 1.III

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 4 ОТ 16.07.2010 Г. ЗА ПРОТИВОГРАДОВАТА ЗАЩИТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 57 ОТ 2010 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 4 ОТ 16.07.2010 Г. ЗА ПРОТИВОГРАДОВАТА ЗАЩИТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 57 ОТ 2010 Г.)

Издадена от министъра на транспорта и съобщенията

Обн. ДВ. бр.17 от 1 Март 2022г.

§ 1. В чл. 1, ал. 1 думите "Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ)" се заменят с "Министерството на земеделието (МЗ)".

§ 2. В чл. 3 се създава изречение второ: "Разрешаването и забраняването на провеждане на стрелба (активиране или деактивиране на ПБГ) се извършва по реда на раздел втори."

§ 3. В чл. 5, ал. 4 след абревиатурата "ПБГ" се поставя запетая и се добавят думите "само когато са активирани" и запетая след тях.

§ 4. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. Полигоните за борба с градушките се активират и деактивират като опасни зони от ЦКИВП."

§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "30 минути преди началото на въздействието иска разрешение от ЦКИВП за стрелба от РП или ПБГ, като посочва ПБГ, от който ще се извърши стрелбата" се заменят с "20 минути преди началото на противоградова дейност отправя искане до дежурните служители от ДП "РВД" и ВВС в ЦКИВП за активиране на определен ПБГ чрез радиопрограмния ръководител (РПР) за борба с градушките в ЦКИВП".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Дежурните от ДП "РВД" и ВВС в ЦКИВП координират и съгласуват със съответните органи за обслужване на въздушното движение (ОВД) и военни контролни органи времето за освобождаване на засегнатото въздушно пространство."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Въз основа на координацията по предходната алинея дежурният служител от ДП "РВД" в ЦКИВП дава разрешение за активиране на даден ПБГ не по-късно от 20 минути след получаване на искането за активиране на даден ПБГ и при условие, че е получил информацията по чл. 8."

4. Създава се ал. 4:

"(4) В случай на възникнали оперативни нужди от страна на ВВС, застрашаващи безопасността на полетите, времето за получаване на разрешението за активиране може да бъде удължено, но не повече от 30 минути след получаване на искането за активиране на даден ПБГ."

§ 6. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. Органите за ОВД и военните контролни органи след получаване на искане от ЦКИВП са длъжни 5 минути преди началото на определеното време за активиране на ПБГ да освободят района на въздействието от въздухоплавателни средства, като за това докладват в ЦКИВП."

§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Центърът за координиране използването на въздушното пространство информира съответните засегнати органи за ОВД и Военни контролни органи."

2. В ал. 2 думите "полетите при необходимост" се заменят с "полетите по искане на даден орган за ОВД или военен контролен орган".

3. В ал. 3 думите "получаване на разрешението по чл. 6" се заменят с "активиране на даден ПБГ".

4. В ал. 4 думите "въздействието срещу градоносните облаци" се заменят с "противоградовата дейност".

§ 8. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. (1) При долитане/излитане на полет по разписание до/от гражданските летища за обществено ползване в Република България при активирани ПБГ, при условие че не може да бъде осигурен алтернативен маршрут за долитане/излитане на ВС:

1. съответният орган за ОВД изисква от ЦКИВП деактивирането на съответния ПБГ, като предоставя разчетно време за навлизане на ВС в активирания ПБГ не по-късно от 20 минути преди началото на навлизането в тях или веднага щом е получил такава информация, когато времето е по-малко от 20 минути;

2. дежурният служител от ДП "РВД" в ЦКИВП разпорежда на РПР за борба с градушките в ЦКИВП деактивирането на съответните ПБГ веднага щом има информация, че ВС ще навлезе или навлиза в ПБГ.

(2) От КП на съответната РДБГ информират РПР за борба с градушките в ЦКИВП за прекратяване на стрелбите в съответните ПБГ.

(3) След получаване на информацията по ал. 2 РПР за борба с градушките информира дежурния служител от ДП "РВД" и ВВС в ЦКИВП за прекратяване на дейностите в съответните ПБГ.

(4) Незабавно след уведомяването по предходната алинея дежурният служител от ДП "РВД" в ЦКИВП снема ограниченията за противоградова дейност в съответните ПБГ и информира съответните органи за ОВД и дежурния служител от ВВС в ЦКИВП, който информира съответните военни контролни органи.

(5) Процедурата по ал. 1, т. 1 и 2 и ал. 2 - 4 се прилага и за полети в извънредно и аварийно състояние, медицински полети, полети за търсене и спасяване, полети за контрол на въздухоплаването при охрана на въздушното пространство и полети за пожарогасене.

(6) По време на изпълнението на дейностите по противоградова защита, ако възникнат случаи, които не са уредени с тази инструкция, те се изясняват и разрешават от ЦКИВП."

§ 9. В чл. 11 думата "въздействие" се заменя с "противоградова защита".

§ 10. В чл. 12, ал. 2 думите "разрешената стрелба по градоносните облаци" се заменят с "дейността по противоградова защита".

§ 11. В чл. 12а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "самолетите за противоградова защита" се заменят с "въздухоплавателни средства за въздействие върху потенциално градоопасни облаци".

2. В ал. 2 думите "самолетите за противоградова защита" се заменят с "въздухоплавателни средства за въздействие върху потенциално градоопасни облаци", а думите "с ЦКИВП" се заменят със "със съответните военни контролни органи, определени в заповедта по чл. 4, ал. 8".

3. Създава се ал. 3:

"(3) Командният пункт за използване на въздухоплавателни средства за въздействие върху потенциално градоопасни облаци информира радиопрограмния ръководител за борба с градушките в ЦКИВП за начало и край на полетите, който информира останалите дежурни в ЦКИВП."

§ 12. В заглавието на раздел III след думата "ръководител" се добавя "за борба с градушките".

§ 13. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. В т. 8 след думите "ПБГ" се добавя "(номер на ПБГ, време на активиране, време на начало на дейност, край на дейност, време на деактивиране)".

2. В т. 9 думата "полигоните" се заменя с "командните пунктове".

§ 14. В § 3 от заключителните разпоредби думите "министъра на земеделието и храните" се заменят с "министъра на земеделието".

Заключителни разпоредби

§ 15. Инструкцията е съгласувана с министъра на отбраната и министъра на земеделието.

Промени настройката на бисквитките