Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 25 от 29.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2013 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2013 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

Издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.25 от 29 Март 2022г.

§ 1. Член 155а се изменя така:

"Чл. 155а. (1) Участниците на пазара по смисъла на чл. 2, т. 7 и 8 от Регламент (ЕС) 1227/2011 са длъжни да съхраняват на електронен/магнитен носител за срок от пет години данните за всички сключени сделки по договори за доставка на електроенергия и електроенергийни деривати с клиенти на едро и оператори на преносни системи, както и данни за сделки за договори за доставка на газ и на газови деривати с клиенти на едро и оператори на газопреносни системи, както и с оператори на системи за съхранение и за ВПГ.

(2) Данните по ал. 1 се предоставят на Комисията за енергийно и водно регулиране при поискване."

§ 2. Член 155б се изменя така:

"Чл. 155б. (1) Данните по чл. 155а следва да съдържат, когато е приложимо, подробности за елементите на съответната сделка, както следва:

1. данни за осъществените от тях сделки на пазарите за търговия на едро с енергия, включително оттеглени и анулирани нареждания за търгуване; информацията, която трябва да се съхранява, включва точно посочване на закупените и продадените на едро енергийни продукти, договорената цена и количество, датите и времето на изпълнение, страните по сделката и бенефициерите по сделката и всяка друга относима информация, която е посочена в приложение от Регламент за изпълнение (ЕС) № 1348/2014;

2. информация, представляваща основни данни, докладвани в съответствие с чл. 8 и 9 от Регламент за изпълнение (ЕС) № 1348/2014, свързана с капацитета и използването на съоръженията за производство, съхранение, потребление или пренос на електроенергия или природен газ или свързана с капацитета и използването на съоръжения за втечнен природен газ (ВПГ), включително планирана или непланирана неналичност на такива съоръжения.

(2) Съхраняваната информация включва също информацията, предоставена на АСЕР съгласно таблиците, посочени в Приложението - подробни данни за договори, подлежащи на докладване, към Регламент за изпълнение (ЕС) № 1348/2014, като това включва:

1. подлежащи на докладване подробни данни за стандартни договори за доставка на електроенергия и газ;

2. подлежащи на докладване подробни данни за нестандартни договори за доставка на електроенергия и газ;

3. подлежащи на докладване подробни данни за сделки с енергийни продукти на едро във връзка с пренос на електроенергия;

4. подлежащи на докладване подробни данни за енергийни продукти на едро във връзка с пренос на газ.

(3) Всеки участник на пазара е длъжен да съхранява за срок 5 години по достъпен и подходящ за ползване начин цялата документация, отнасяща се до сключените сделки, оттеглени и анулирани нареждания за покупка и/или продажба на енергийни продукти на едро; правила и процедури за идентифициране, избягване и/или преустановяване на нарушение по Регламент (ЕС) № 1227/2011; отговорности на персонала, както и вътрешна и външна кореспонденция във връзка със и/или по повод на търговията с такива продукти.

(4) Всеки участник на пазара е длъжен да съхранява за срок 5 години записи на телефонни разговори, отнасящи се до нареждания и/или сделки с енергийни продукти на едро, по начин, позволяващ удостоверяването на дадените нареждания за сделки с енергийни продукти на едро, включително когато лицето, получило нареждането, търгува за собствена сметка или за сметка на компания майка или свързано предприятие по смисъла на Регламент (ЕС) № 1227/2011. Когато нарежданията са дадени и/или сделките са сключени по други канали, различни от телефон, участникът на пазара е длъжен да осигури за срока по чл. 155а съхраняването на записите на друг траен носител, позволяващ тяхното възпроизвеждане, като документ, електронно съобщение, факс, протокол или бележки от срещи с клиент.

(5) Участници на пазара, които извършват дейност извън организиран борсов пазар на електрическа енергия и природен газ, са длъжни освен данните по ал. 1 да записват и съхраняват и информация за:

1. цените, които са съобщили на участниците на пазар за търговия с енергийни продукти на едро - свои клиенти, съгласно изискванията на ал. 1;

2. източника на информация за тези цени;

3. изпълнението на нарежданията;

4. всяка друга информация, която е предоставена на клиент във връзка със сключване на договор с енергиен продукт на едро."

§ 3. Член 155г се отменя.

§ 4. В чл. 155е:

1. В ал. 1 и 2 след израза "хартиен и" се добавя "/или".

2. Алинея 3 се отменя, а изразът в ал. 4 "по ал. 3" се заличава.

§ 5. В чл. 155ж се създава ал. 3:

"(3) Не се разглеждат искания, които не отговарят на условията на предходните алинеи."

§ 6. В § 1, т. 3 от допълнителните разпоредби след думата "всяко" се добавя "физическо или юридическо".

§ 7. В § 1 от допълнителните разпоредби се създава т. 4:

"4. "Пазар за търговия на едро с енергия" означава пазар в рамките на Съюза, на който се търгува на едро с енергийни продукти. Пазарите за търговия на едро с енергия обхващат както пазари на продукти, така и пазари на деривати. Те включват, наред с другото, регулирани пазари, многостранни търговски системи и извънборсови (OTC) сделки и двустранни договори, преки или с посредници."

Промени настройката на бисквитките