Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 62 от 5.VIII

НАРЕДБА № 17 ОТ 21 ЮЛИ 2022 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "РАБОТНИК В ДЪРВООБРАБОТВАНЕТО"

 

НАРЕДБА № 17 ОТ 21 ЮЛИ 2022 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "РАБОТНИК В ДЪРВООБРАБОТВАНЕТО"

В сила от 05.08.2022 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.62 от 5 Август 2022г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определя държавният образователен стандарт (ДОС) за придобиването на квалификация по професията 543090 "Работник в дървообработването" от област на образование "Производство и преработка" и професионално направление 543 "Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло" съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 2. Държавният образователен стандарт за придобиването на квалификация по професията 543090 "Работник в дървообработването" съгласно приложението към тази наредба определя изискванията за придобиването на първа степен на професионална квалификация за специалностите 5430901 "Производство на фасонирани материали", 5430902 "Производство на тапицирани изделия", 5430903 "Производство на бъчви", 5430904 "Производство на плетени изделия от дървесина", 5430905 "Производство на врати и прозорци" и 5430906 "Производство на мебели".

Чл. 3. Въз основа на ДОС по чл. 1 и рамковите програми по чл. 10, ал. 3, т. 1 и 6 от Закона за професионалното образование и обучение се разработват типови учебни планове за ученици, учебни планове за лица, навършили 16 години, и учебни програми за обучението по специалностите по чл. 2.

Раздел II.
Съдържание на държавния образователен стандарт

Чл. 4. (1) ДОС по чл. 1 определя изискванията към кандидатите, описанието на професията, единиците резултати от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите.

(2) Държавният образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията 543090 "Работник в дървообработването" включва общата, отрасловата и специфичната професионална подготовка с необходимите професионални компетентности, които гарантират на обучаемия възможността за упражняване на професията след завършване на обучението.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Типовите учебни планове по чл. 3, разработени въз основа на тази наредба, се прилагат от учебната 2022/2023 година за учениците, които от тази година започват обучението си за придобиване на професионална квалификация по професията.

(2) Учениците, които са приети за обучение за придобиване на професионална квалификация по професията в системата на училищното образование до учебната 2021/2022 година включително, се обучават и завършват обучението си по учебните планове и учебните програми, които са действали при постъпването им.

(3) Лицата, навършили 16 години, които към влизане в сила на тази наредба се обучават в квалификационен курс, завършват обучението си по учебните планове и учебните програми, по които са започнали.

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 22, ал. 6 във връзка с ал. 2, т. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование и отменя Наредба № 15 от 2012 г. за придобиване на квалификация по професията "Работник в дървообработването" (ДВ, бр. 12 от 2012 г.).

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение към чл. 2



Държавен образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията
"Работник в дървообработването"

 

Професионално направление:

543

Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло

Наименование на професията:

543090

Работник в дървообработването

Код

Специалност

Степен на
професионална

квалификация:

Ниво по Национална

квалификационна рамка (НКР)

Ниво по Европейска квалификационна рамка

(ЕКР)

5430901

Производство на фасонирани материали

Първа

2

2

5430902

Производство на тапицирани изделия

Първа

2

2

5430903

Производство на бъчви

Първа

2

2

5430904

Производство на плетени изделия от дървесина

Първа

2

2

5430905

Производство на врати и прозорци

Първа

2

2

5430906

Производство на мебели

Първа

2

2



1. Изисквания към кандидатите

1.1. Изисквания към кандидатите за входящо минимално образователно и/или квалификационно равнище за придобиване на степен на професионална квалификация съгласно Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО)

За придобиване на първа степен на професионална квалификация по професията "Работник в дървообработването" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от ЗПОО (утвърден от министъра на образованието и науката със Заповед № РД-09-413 от 12.05.2003 г., посл. изм. и доп. със Заповед № РД-09-4493 от 18.11.2021 г.) изискванията за входящото минимално образователно равнище към кандидатите са:

• за ученици - завършено основно образование;

• за лица, навършили 16 години - завършен начален етап на основното образование или успешно завършен курс за ограмотяване, организиран от училища в системата на предучилищното и училищното образование по реда на Закона за насърчаване на заетостта или на Закона за предучилищното и училищното образование, или валидирани компетентности за начален етап на основно образование по чл. 167, ал. 1, т. 4 от Закона за предучилищното и училищното образование, а в случаите на продължаващо професионално обучение - и придобита квалификация по част от професията.

Здравословното състояние на кандидата се удостоверява с медицински документ, доказващ, че професията, по която желае да се обучава, не му е противопоказна.

1.2. Валидиране на професионални знания, умения и компетентности

Придобиването на квалификация по професията "Работник в дървообработването" - първа степен на професионална квалификация, или по част от нея чрез валидиране на придобити с неформално или информално учене резултати от ученето се осъществява съгласно Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за валидиране на професионални знания, умения и компетентности, издадена от министъра на образованието и науката (ДВ, бр. 96 от 2014 г.).

2. Описание на професията

2.1. Трудови дейности, отговорности, личностни качества, особености на условията на труд, оборудване и инструменти, изисквания за упражняване на професията, определени в законови и подзаконови актове (здравословно състояние, правоспособност и др.)

Работникът в дървообработването работи в предприятия от дървообработващата и мебелната промишленост, в които се произвеждат материали и изделия от дървесина - фасонирани материали, слепена и слоистослепена дървесина, детайли и елементи за подови настилки, детайли и елементи за облицоване на стени, дървесни плочи, мебели, врати и прозорци, тапицирани изделия, художествени изделия от дървесина, музикални инструменти от дървесина, дървени детски играчки, плетени изделия от дървесина, бъчви, амбалажи, опаковки и палети от дървесина, струговани изделия и други специални изделия от дървесина.

Работникът разпознава и използва необходимите по количество и качество суровини, основни и спомагателни материали за производството на изделия от дървесина. Обработва дървесината с ръчни инструменти и извършва ръчно шлифоване, подрежда дървения материал на фигури, изпълнява в последователен ред различните технологични операции. Работникът в дървообработването прилага правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Работната среда в предприятията за дървообработване и производство на мебели се характеризира със завишени нива на шум, прах, химически вещества, които не трябва да надхвърлят пределно допустимите норми. Тези условия на труд налагат работникът в дървообработването задължително да използва защитно работно облекло, маски за лице, ръкавици, очила, защитни приспособления за уши и др. Може да работи: в производствени помещения с дървообработващи машини, на работни места за ръчни и спомагателни операции, в складове за материали и готова продукция, в сушилни стопанства. Отговаря за качеството на своята работа и на произведената продукция.

В своята професионална дейност работникът използва следните предмети и средства на труда:

• суровини, основни и спомагателни материали, обков;

• ръчни инструменти и приспособления;

• универсални и специализирани дървообработващи машини и режещи инструменти за тях, съоръжения и инструменти за заточване;

• средства за вътрешнозаводски транспорт, опаковъчна техника, контролно-измервателни уреди;

• техническа документация (чертежи, спецификации, разходни норми, инструкции, схеми);

• работно облекло, лични и колективни предпазни средства.

Работното време на работника в дървообработването е с нормална продължителност, а за производства, които се характеризират със завишени количества на химически вещества (формалдехид в лепилата, ацетон, бензол, толуол в лаковете и др.), то е намалено с продължителност съгласно Кодекса на труда.

Лицата, практикуващи професията, трябва да бъдат физически издръжливи, подвижни и сръчни. В професионалната си дейност работникът трябва да проявява съобразителност, чувство за отговорност и умения да реагира правилно в критична ситуация. Необходимо е да осъществява ефективна комуникация с колеги, с ръководството на предприятието, както и да умее да работи в екип.

2.2. Възможности за продължаване на професионалното обучение

Лицата, придобили първа степен на професионална квалификация по професията "Работник в дървообработването", могат да продължат обучението си по професии от професионално направление "Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло", като обучението по общата задължителна професионална подготовка, единна за всички професионални направления, и отрасловата задължителна професионална подготовка по професионално направление "Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло" се зачита.

След придобиване на първа степен на професионална квалификация по професия "Работник в дървообработването" обучаваният има право да продължи обучението си за придобиване на втора степен на професионална квалификация по друга професия от професионално направление "Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло".

При продължаващото професионално обучение се организира обучение за усвояване на единиците резултати от ученето, които лицата не притежават.

2.3. Възможности за професионална реализация съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД - 2011) в Република България, утвърдена със Заповед № РД-01-42 от 11.02.2022 г. на министъра на труда и социалната политика

Придобилите първа степен на квалификация по професията "Работник в дървообработването" могат да постъпват на работа на подходящи длъжности от единични групи 7521 Работници по обработка на дърво и 7522 Дърводелци, мебелисти и сродни на тях, както и на други подходящи длъжности, допълнени при актуализиране на НКПД.

3. Единици резултати от ученето (ЕРУ)

3.1. Списък на единиците резултати от ученето (ЕРУ) и резултати от учене (РУ) по видове професионална подготовка

ЕРУ по обща професионална подготовка - единна за всички професии с първа степен на професионална квалификация от СППОО

ЕРУ 1. Здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ)

1.1. РУ Спазва разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

1.2. РУ Спазва изискванията за превантивна дейност по опазване на околната среда

1.3. РУ Участва в овладяването на рискови и аварийни ситуации

ЕРУ 2. Икономика

2.1. РУ Познава основите на пазарната икономика

2.2. РУ Познава основните характеристики на производствената дейност

ЕРУ 3. Предприемачество

3.1. РУ Познава общи принципи на предприемачеството

3.2. РУ Формира предприемаческо поведение

ЕРУ по отраслова професионална подготовка - единна за професиите от професионално направление "Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 4. Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в професионалната дейност

4.1. РУ Обработва информация и съдържание с ИКТ

4.2. РУ Осъществява комуникация посредством ИКТ

4.3. РУ Създава цифрово съдържание с ИКТ

ЕРУ 5. Организиране на работния процес

5.1. РУ Извършва предварителна подготовка на работното място

5.2. РУ Организира дейностите на работното място

5.3. РУ Общува ефективно в работния екип

ЕРУ 6. Суровини, материали и инструменти

6.1. РУ Подбира суровини и материали

6.2. РУ Подбира подходящи инструменти

6.3. РУ Извършва основни монтажни и довършителни работи

ЕРУ 7. Операции по опаковане, товарене, укрепване, транспортиране и разтоварване на обработените изделия

7.1. РУ Извършва опаковане на готовите изделия

7.2. РУ Извършва товаро-разтоварни и укрепващи дейности на суровини, материали и готови изделия

ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на фасонирани материали" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 8. Подготовка на суровини и бичени материали, използвани за производство на фасонирани материали

8.1. РУ Подбира суровини и бичени материали, използвани за производство на фасонирани материали

8.2. РУ Подрежда бичени материали и заготовки, използвани за производството на фасонирани материали

ЕРУ 9. Основни технологични операции и процеси при производството на фасонирани материали

9.1. РУ Извършва основни технологични операции при преработка на трупи за получаване на бичени материали и заготовки за производството на фасонирани материали

9.2. РУ Извършва основни технологични операции при производството на детайли от различни заготовки с различно предназначение

ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на тапицирани изделия" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 10. Подготовка на основните и спомагателни материали за производство на тапицирани изделия

10.1. РУ Подбира тапицерски материали за производство на тапицирани изделия

10.2. РУ Подрежда фасонирани материали за производство на тапицирани изделия за сушене

ЕРУ 11. Основни технологични операции и процеси при производството на тапицирани изделия

11.1. РУ Извършва основни технологични операции при подготовка на дървесината и дървесните материали и изграждане на скелета на тапицираните изделия

11.2. РУ Извършва основни технологични операции при изграждане на пружиниращата част на тапицираните изделия

11.3. РУ Извършва основни технологични операции при облицоване на тапицираните изделия

ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на бъчви" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 12. Подготовка на обла дървесина, използвана за производство на бъчви и други артикули на бъчварското производство

12.1. РУ Подбира обла дървесина, използвана за производство на бъчви и други артикули на бъчварското производство

12.2. РУ Подрежда обла дървесина, използвана за производство на бъчви и други артикули на бъчварското производство

ЕРУ 13. Основни технологични операции и процеси при производството на бъчви и други артикули на бъчварското производство

13.1. РУ Извършва основни технологични операции при преработка на трупи за получаване на бичени материали и заготовки за производството на бъчви и други дървени опаковки

13.2. РУ Извършва основни технологични операции при получаване на заготовки и детайли за производството на бъчви и други дървени опаковки

13.3. РУ Извършва основни технологични операции при сглобяване и повърхностно обработване на готови изделия

ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на плетени изделия от дървесина" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 14. Подготовка на основните и спомагателни материали за производство на плетени изделия от дървесина

14.1. РУ Подбира дървесни материали за производство на плетени изделия от дървесина

14.2. РУ Подрежда дървените фасонирани материали за производство на плетени изделия от дървесина за сушене

ЕРУ 15. Основни технологични операции и процеси при производството на плетени изделия от дървесина

15.1. РУ Извършва основни технологични операции при производство на плетен плосък елемент (плот на маса, седалка на табуретка, дъно на ракла и др.)

15.2. РУ Извършва основни технологични операции при производство на плетен криволинеен елемент (облегалка на стол, седалка на стол, облегалка на шезлонг и др.)

15.3. РУ Извършва повърхностно обработване на готови изделия

ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на врати и прозорци" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 16. Подготовка на основните и спомагателни материали за производство на врати и прозорци

16.1. РУ Подбира дървесни материали за производство на врати и прозорци

16.2. РУ Подрежда дървените фасонирани материали за производство на врати и прозорци за сушене

16.3. РУ Подрежда спомагателни материали за производство на врати и прозорци

ЕРУ 17. Основни технологични операции и процеси при производството на врати и прозорци

17.1. РУ Извършва спомагателни дейности при производство на крила за врати

17.2. РУ Извършва спомагателни дейности при производство на прозорци

ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на мебели" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 18. Подготовка на основните и спомагателни материали за производство на мебели

18.1. РУ Подбира дървесни материали за производство на мебели

18.2. РУ Подрежда фасонирани материали за производство на мебели за сушене

18.3. РУ Подрежда спомагателни материали за производство на мебели

ЕРУ 19. Основни технологични операции и процеси при производството на мебели

19.1. РУ Извършва спомагателни дейности при производство на мебели от масивна дървесина

19.2. РУ Извършва спомагателни дейности при производство на мебели от плочести дървесни материали

19.3. РУ Извършва повърхностно обработване на готови изделия

3.2. Описание на ЕРУ

ЕРУ по обща професионална подготовка, единна за всички професии с първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 1


Наименование на единицата:

Здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ)

Ниво по Национална квалификационна рамка (НКР):

2

Ниво по Европейска квалификационна рамка (ЕКР):

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 1.1:

Спазва разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

Знания

• Познава основните нормативни разпоредби за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд за конкретната трудова дейност

• Описва основните рискове за здравето и безопасността при конкретната трудова дейност

• Посочва основните мерки за защита и средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на ЗБУТ

• Познава правилата за работа в съответствие с изискванията и процедурите за осигуряване на пожарна и аварийна безопасност

Умения

• Прилага необходимите мерки за защита

• Използва средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на ЗБУТ

• Използва различни видове пожарогасители

Компетентности

• Поддържа работната среда в съответствие с хигиенните норми, като работи с грижа за собственото си здраве и за живота и здравето на другите работници

• Изпълнява трудовата дейност при спазване на необходимите мерки за осигуряване на безопасност и здраве при работа

Резултат от учене 1.2:

Спазва изискванията за превантивна дейност по опазване на околната среда

Знания

• Познава основните разпоредби за опазване на околната среда, отнасящи се до конкретната трудова дейност

• Описва рисковете от замърсяване на околната среда при извършваната трудова дейност

• Изброява основните изисквания за разделно събиране на отпадъци

• Познава разпоредбите за съхранение, използване и изхвърляне на опасни продукти

Умения

• Разпознава опасни продукти

• Спазва изискванията за разделно събиране на отпадъци

• Прилага разпоредбите за съхранение, използване и изхвърляне на опасни продукти

• Прилага изискванията за съхранение на опасни продукти

Компетентности

• Изпълнява трудовата дейност при спазване изискванията и правилата за опазване на околната среда

Резултат от учене 1.3:

Участва в овладяването на рискови и аварийни ситуации

Знания

• Разграничава основните рискови и аварийни ситуации

• Познава основните изисквания за осигуряване на аварийна безопасност

• Изброява основните стъпки за действия при аварии и аварийни ситуации

• Познава видовете травми и методите за оказване на първа помощ

Умения

• Разпознава рисковете, които могат да доведат до възникване на пожар и/или авария

• Спазва изискванията за осигуряване на пожарна и аварийна безопасност

• Спазва правилата за действия при възникване на авария

• Оказва първа помощ на пострадали при авария

Компетентности

• Участва в овладяването на възникнал пожар и/или авария в съответствие с установените вътрешнофирмени правила за пожарна и аварийна безопасност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Решаване на казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основни теоретични знания за:

- здравословни и безопасни условия на труд на работното място

- превантивна дейност за опазване на околната среда

- овладяване на аварийни ситуации и оказване на първа помощ на пострадали

- работа в съответствие с изискванията и процедурите за осигуряване на аварийна безопасност

За средство 2:

• Избира най-подходящия тип поведение при зададените рискови ситуации

• Вярно и точно определя необходимите действия за оказване на първа помощ


ЕРУ 2


Наименование на единицата:

Икономика

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 2.1:

Познава основите на пазарната икономика

Знания

• Познава базовите принципи на пазарната икономика

• Описва ролята на държавата в пазарната икономика

• Посочва основните икономически субекти в бизнеса

Умения

• Ориентира се относно функциите на различните икономически субекти

• Обяснява начина на функциониране на пазарната икономика

Компетентности

• Способен е да обясни значението на пазарната икономика

Резултат от учене 2.2:

Познава основните характеристики на производствената дейност

Знания

 

• Познава основните икономически принципи в предприятията

• Дефинира основни икономически понятия - приходи, разходи, печалба, рентабилност

Умения

• Обяснява основни икономически понятия в контекста на дейността на организацията

Компетентности

• Способен е да назове икономическите принципи в контекста на дейността на фирмата

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Решаване на практически казус

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични знания в областта на икономиката

За средство 2:

• Вярно, точно и мотивирано определя действията за разрешаване на проблема в зададения казус


ЕРУ 3


Наименование на единицата:

Предприемачество

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 3.1:

Познава общи принципи на предприемачеството

Знания

• Описва същността на предприемачеството

• Изброява принципите на предприемаческата дейност

• Посочва видовете предприемачески умения

Умения

• Спазва възприетите предприемачески процеси (модели), свързани с професионалната дейност

• Открива практически примери за успешно управление на дейността на организацията

Компетентности

• Способен е да предложи идеи за успешно изпълнение на трудовите дейности

Резултат от учене 3.2:

Формира предприемаческо поведение

Знания

 

• Посочва характеристиките на предприемаческото поведение

• Изрежда видовете предприемаческо поведение

• Описва факторите, които влияят върху предприемаческото поведение

Умения

• Прилага в дейността си подходящи предприемачески идеи

• Преценява необходимостта от промени, свързани с подобряване на работата

Компетентности

• Способен е да предложи решение за оптимизиране на трудовите дейности

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Решаване на практически казус

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични знания в областта на предприемачеството

За средство 2:

• Вярно, точно и мотивирано определя действията за разрешаване на проблема в зададения казус


ЕРУ по отраслова професионална подготовка - единна за професиите от професионално направление "Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 4


Наименование на единицата:

Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в професионалната дейност

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 4.1:

Обработва информация и съдържание с ИКТ

Знания

• Изброява интернет търсачки

• Познава начини за оценка на надеждността на информацията в интернет

• Описва начините за съхраняване на цифрова информация (текст, изображения, аудио, видео, уебстраници и др.)

• Посочва начините за възпроизвеждане на вече записано цифрово съдържание

Умения

• Използва търсачка за намиране на информация

• Съхранява цифрово съдържание (текст, изображения, аудио, видео, уебстраници и др.)

• Възпроизвежда записано цифрово съдържание

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при обработването на информация

Резултат от учене 4.2:

Осъществява комуникация посредством ИКТ

Знания

• Изрежда доставчици на услугата електронна поща

• Изброява софтуер за аудио- и видеоразговори

• Посочва доставчици на услуги за споделяне на файлове

• Познава софтуерни продукти, свързани с професионалната дейност

Умения

• Използва електронна поща

• Използва основни функции на софтуер за аудио- и видеоразговори

• Споделя файлове, спазвайки правилата на онлайн комуникация

• Работи със софтуерни продукти, свързани с професионалната дейност

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при онлайн комуникация

Резултат от учене 4.3:

Създава цифрово съдържание с ИКТ

Знания

• Посочва софтуер за създаване и редакция на просто цифрово съдържание в един формат (текст, таблици, изображения)

• Изброява основните функции на софтуер за създаване и редакция на просто цифрово съдържание

Умения

• Създава просто цифрово съдържание в един формат (текст, таблици, изображения)

• Редактира просто цифрово съдържание

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при създаването на електронно съдържание

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Изпълнение на задача, свързана със създаване и редакция на просто цифрово съдържание в един формат (текст, таблици, изображения)

Средство 2:

• Изпълнение на задача, свързана със споделянето на файл в интернет пространството и изпращане на връзка (линк) за сваляне до друг потребител по електронната поща

Условия за провеждане на оценяването:

 

За средства 1 и 2:

• Учебен/компютърен кабинет

• Персонален компютър или лаптоп

• Достъп до интернет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Поставените задачи са изпълнени самостоятелно и в рамките на предварително зададеното за това време

За средство 2:

• Демонстрирани са основни знания, умения и компетентности, свързани с употребата на ИКТ


ЕРУ 5


Наименование на единицата:

Организиране на работния процес

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 5.1:

Извършва предварителна подготовка на работното място

Знания

• Изрежда правилата за подготовка на работното място

• Познава видовете инструктаж за работа

• Посочва предназначението на използваната техника и оборудване

Умения

• Следва изискванията при подготовка на работното място

• Подготвя работното си място

• Спазва правилата за ЗБУТ

Компетентности

• Способен е самостоятелно или в екип да подготви работното си място, като спазва изискванията за ЗБУТ

Резултат от учене 5.2:

Организира дейностите на работното място

Знания

• Описва основните работни процеси и дейности на работното място

• Описва организацията на работния процес в съответствие с поставените задачи

• Познава правилата за рационална организация на работното място

• Изброява възможни грешки от технологичен характер

Умения

• Спазва ЗБУТ

• Установява отклонения от качеството на извършваните операции

• Уведомява съответното длъжностно лице при техническа неизправност или отклонения от качеството на извършваните операции

• Поддържа ред и чистота на работното място

Компетентности

• Способен е да подготви и организира работното си място с цел обезпечаване на качествено изпълнение на поставените задачи при спазване на изискванията за ЗБУТ

Резултат от учене 5.3:

Общува ефективно в работния екип

Знания

• Познава отделните длъжности в екипа, техните взаимоотношения и йерархични връзки

• Познава правилата за общуване в работния екип

• Спазва задълженията и отговорностите, които носи като участник в работния екип

Умения

• Комуникира ефективно с екипа и персонала

• Прилага етични норми на поведение в работния екип

• Работи в екип по поставените задачи

Компетентности

• Способен е да комуникира ефективно с всички участници в трудовия процес при спазване на йерархията

• Поема отговорности при работа в екип

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит

Средство 2:

• Изпълнение на практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Демонстрира задълбочени знания, свързани с подготовката и организацията за работа

За средство 2:

• Ефективно подготвя и организира работното място

• Поставената задача е изпълнена самостоятелно и в рамките на предварително зададеното за това време


ЕРУ 6


Наименование на единицата:

Суровини, материали и инструменти

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 6.1:

Подбира суровини и материали

Знания

• Изброява видовете суровини и материали

• Описва характерните особености на използваните суровини и материали

• Изброява изискванията за транспорт и съхранение на основните и спомагателните материали

Умения

• Сортира суровини и материали по вид, размери и качество

• Попълва технологична документация

Компетентности

• Подпомага подбора на суровини и материали съобразно изискванията на конструкторската и технологичната документация

Резултат от учене 6.2:

Подбира подходящи инструменти

Знания

• Изброява видовете режещи инструменти

• Описва видовете ръчни инструменти и предназначението им

• Разпознава видовете режещи и ръчни инструменти

Умения

• Използва подходящи видове ръчни инструменти съобразно операцията

• Борави с инструментите според изискванията за безопасност

Компетентности

• В състояние е самостоятелно и прецизно да подготви ръчните инструменти и приспособления за работа

Резултат от учене 6.3:

Извършва основни монтажни и довършителни работи

Знания

• Обяснява приложението на ръчните инструменти и приспособления за монтажни и довършителни работи

• Разпознава конкретните инструменти и приспособления съобразно основните монтажни и довършителни работи

Умения

• Използва подходящи инструменти и приспособления съобразно основните монтажни и довършителни работи

• Борави с инструментите според изискванията за безопасност

Компетентности

• В състояние е прецизно и безопасно да извърши необходимите основни монтажни и довършителни работи

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с демонстриране на знания и умения относно подбора на суровини, материали и инструменти

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с основните суровини, материали и инструменти

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при подбора на суровини, материали и инструменти


ЕРУ 7


Наименование на единицата:

Операции по опаковане, товарене, укрепване, транспортиране и разтоварване на обработените изделия

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 7.1:

Извършва опаковане на готовите изделия

Знания

• Назовава начините за опаковане на готовите изделия съобразно вида им

• Дефинира изискванията към опаковките

Умения

• Прилага начините за опаковане на готовите изделия и изискванията към опаковките

• Попълва технологична документация

Компетентности

• Способен е самостоятелно да опакова готовите изделия съобразно конкретното изделие и изискванията на конкретната технологична документация

Резултат от учене 7.2:

Извършва товаро-разтоварни и укрепващи дейности на суровини, материали и готови изделия

Знания

• Описва изискванията към товаро-разтоварните и укрепващите дейности на суровини, материали и готови изделия

• Изброява изискванията за транспорт и съхранение на основните и спомагателните материали и готовите изделия

Умения

• Извършва товаро-разтоварни и укрепващи дейности на суровини, материали и готови изделия

• Извършва транспортиране на обработени материали до съоръжения и работни места по технологичния поток

Компетентности

• Способен е да извършва навременно и безопасно товаро-разтоварни дейности на суровини, материали и готови изделия

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с опаковане, товарене, укрепване и разтоварване на обработените изделия

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет/реална работна среда

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с опаковане, товарене, укрепване, транспортиране и разтоварване на обработените изделия

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при опаковане, товарене, укрепване, транспортиране и разтоварване на обработените изделия


ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на фасонирани материали" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 8


Наименование на единицата:

Подготовка на суровини и бичени материали, използвани за производство на фасонирани материали

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 8.1:

Подбира суровини и бичени материали, използвани за производство на фасонирани материали

Знания

• Познава суровините (трупите за бичене) по дървесни видове

• Познава свойствата и недостатъците по облата дървесина

• Изброява дървесните видове, използвани за производството на фасонирани материали

• Познава бичените материали, използвани за производството на фасонирани материали

Умения

• Подбира суровините (трупите) за разбичване на заготовки за производство на фасонирани материали

• Разпознава свойствата и недостатъците по облата дървесина

• Подбира бичени материали за производството на фасонирани материали

Компетентности

• Спазва изискванията за избор на необходимата суровина за производството на фасонирани материали в съответствие с изискванията на технологичната документация

• Спазва изискванията за избор на необходимите бичени материали за производството на фасонирани материали в съответствие с изискванията на технологичната документация

Резултат от учене 8.2:

Подрежда бичени материали и заготовки, използвани за производството на фасонирани материали

Знания

• Познава свойствата и недостатъците по фасонираната дървесина

• Познава операциите по измерване, маркиране, кубиране, сортиране и антисептиране на фасонираната дървесина

• Познава материалите за антисептиране на фасонирана дървесина

• Познава заготовките за получаване на конструктивни елементи за дървени подови настилки, за дървени стенни облицовки, за дървени амбалажи и опаковки и за дървени палети

Умения

• Определя недостатъците по фасонираната дървесина

• Извършва операциите по измерване, маркиране, кубиране и сортиране на фасонираната дървесина

• Използва материали за антисептиране на фасонирана дървесина

• Сортира фигури, получени елементи за дървени подови настилки, за дървени стенни облицовки, за дървени амбалажи и опаковки и за дървени палети

Компетентности

• Проявява съобразителност при откриване на възможни недостатъци по фасонираната дървесина

• Спазва изискванията на операциите по измерване, маркиране, кубиране и сортиране на фасонираната дървесина

• Организира сортирането и подреждането на фигури на получени елементи за дървени подови настилки, за дървени стенни облицовки, за дървени амбалажи и опаковки и за дървени палети

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит/практическа задача

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с подбора, сортирането и подреждането на суровини и бичени материали за производство на фасонирани материали

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с подбора, сортирането и подреждането на суровини и бичени материали за производство на фасонирани материали

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при подбора, сортирането и подреждането на суровини и бичени материали за производство на фасонирани материали


ЕРУ 9


Наименование на единицата:

Основни технологични операции и процеси при производството на фасонирани материали

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 9.1:

Извършва основни технологични операции при преработка на трупи за получаване на бичени материали и заготовки за производството на фасонирани материали

Знания

• Назовава технологичните операции за разбичване на трупи

• Описва технологичните операции при работа със специализирани машини за производство на бичени материали

• Познава технологичната дисциплина за изпълнение на технологичните операции при работа с машини за разбичване на трупи

Умения

• Извършва разбичване на трупи на основни машини за бичене на трупи

• Изпълнява основни технологични операции при работа със специализирани машини за производство на бичени материали

• Изпълнява дейности, свързани с механизирано подаване и разбичване на трупи

Компетентности

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите в производството на заготовки при производството на фасонирани материали

• Произвежда качествени бичени материали и заготовки за производството на фасонирани материали

Резултат от учене 9.2:

Извършва основни технологични операции при производството на детайли от различни заготовки с различно предназначение

Знания

• Назовава технологичните операции за производство на детайли и елементи за подови настилки, стенни облицовки, амбалаж, палети и други изделия от дървесина

• Познава технологичната дисциплина за изпълнение на основните технологични операции и процеси в производството на детайли за подови настилки, за стенни облицовки, за амбалаж, за палети и други изделия от дървесина

Умения

• Извършва производство на детайли и елементи за подови настилки, стенни облицовки, амбалаж, палети и други изделия от дървесина

• Изпълнява основни технологични операции при работа със специализирани машини за производство на детайли и елементи за подови настилки, стенни облицовки, амбалаж, палети и други изделия от дървесина

• Изпълнява помощни дейности по подаване и поемане на заготовки за обработване на машини при производство на детайли и елементи за подови настилки, стенни облицовки, амбалаж, палети и други изделия от дървесина

Компетентности

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите при производството на детайли и елементи за подови настилки, стенни облицовки, амбалаж, палети и други изделия от дървесина

• Произвежда качествени детайли и елементи за подови настилки, стенни облицовки, амбалаж, палети и други изделия от дървесина

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит/практическа задача

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с основни технологични операции при производството на детайли от различни заготовки с различно предназначение: за подови настилки; за стенни облицовки; за амбалаж; за палети и други изделия от дървесина

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с основни технологични операции при производството на детайли от различни заготовки с различно предназначение: за подови настилки; за стенни облицовки; за амбалаж; за палети и други изделия от дървесина

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при изпълнението на основни технологични операции при производството на детайли от различни заготовки с различно предназначение: за подови настилки; за стенни облицовки; за амбалаж; за палети и други изделия от дървесина


ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на тапицирани изделия" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 10


Наименование на единицата:

Подготовка на основните и спомагателните материали за производство на тапицирани изделия

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 10.1:

Подбира тапицерски материали за производство на тапицирани изделия

Знания

• Изброява дървесните видове, използвани за производството на тапицирани изделия

• Разпознава дървесните материали, използвани за производството на тапицирани изделия

• Изброява основните и спомагателните недървесни материали за производство на тапицирани изделия

• Разпознава основните и спомагателните недървесни материали за производство на тапицирани изделия

Умения

• Подбира основни дървесни материали, използвани за производство на тапицирани изделия съобразно изискванията на техническата документация

• Подбира основни недървесни материали за производство на тапицирани изделия съобразно изискванията на техническата документация

• Подбира спомагателни материали за производство на тапицирани изделия

Компетентности

• Спазва изискванията за избор на необходимата дървесина, дървесни и недървесни материали за производство на тапицирани изделия в съответствие с изискванията на техническата документация

Резултат от учене 10.2:

Подрежда фасонирани материали за производство на тапицирани изделия за сушене

Знания

• Познава процеса на сушене на дървесината

• Познава устройството и функциите на сушилните съоръжения

• Познава процесите и технологията на хидротермична обработка на дървесината

Умения

• Определя влажността на дървесината

• Подрежда фасонирани материали за сушене

• Подготвя сушилните съоръжения за провеждане на процеса на хидротермична обработка на дървесината

Компетентности

• Спазва изискванията за подреждане на фасонирани материали за сушене

• Проявява съобразителност при откриване и отстраняване на възможни дефекти при сушенето на дървесината

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит/практическа задача

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с подбора на основните и спомагателни материали за производство на тапицирани изделия

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с подбора на основните и спомагателните материали за производство на тапицирани изделия

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при подбора на основните и спомагателните материали за производство на тапицирани изделия


ЕРУ 11


Наименование на единицата:

Основни технологични операции и процеси при производството на тапицирани изделия

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 11.1:

Извършва основни технологични операции при подготовка на дървесината и дървесните материали и изграждане на скелета на тапицираните изделия

Знания

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при първично разкрояване на дървесината и дървесните материали за изграждане на скелета на тапицираните изделия

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при формиране на детайли от масивна дървесина

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при сглобяване на скелета на тапицираните изделия

Умения

• Подпомага дейностите при първичното разкрояване на дървесината и дървесните материали за изграждане на скелета на тапицираните изделия

• Подпомага дейностите при формиране на детайли от масивна дървесина

• Подпомага или извършва сглобяване на скелета на тапицираните изделия

Компетентности

• Спазва изискванията за подготовка на дървесината и дървесните материали и изграждане на скелета на тапицираните изделия в съответствие с изискванията на техническата документация

• Проявява съобразителност при откриване и отстраняване на възможни дефекти при изграждане на скелета на тапицираните изделия

Резултат от учене 11.2:

Извършва основни технологични операции при изграждане на пружиниращата част на тапицираните изделия

Знания

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при изграждане на мека тапицерия без пружинираща част

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при изграждане на мека тапицерия с пружинираща част

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при изграждане на полумека тапицерия

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при изграждане на полутвърда тапицерия

Умения

• Подпомага дейностите при изграждане на мека тапицерия без пружинираща част

• Подпомага дейностите при изграждане на мека тапицерия с пружинираща част

• Подпомага дейностите при изграждане на полумека тапицерия

• Подпомага дейностите при изграждане на полутвърда тапицерия

Компетентности

• Спазва изискванията за изграждане на пружиниращата част на тапицираните изделия в съответствие с изискванията на техническата документация

• Проявява съобразителност при откриване и отстраняване на възможни дефекти при изграждане пружиниращата част на тапицираните изделия

Резултат от учене 11.3:

Извършва основни технологични операции при облицоване на тапицираните изделия

Знания

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при разкрояване на облицовъчните материали - плат, кожа и др.

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при шиене и приковаване на облицовъчните материали - плат, кожа и др.

Умения

• Подпомага и извършва дейности при разкрояване на облицовъчните материали - плат, кожа и др.

• Подпомага и извършва дейности при шиене и приковаване на облицовъчните материали - плат, кожа и др.

Компетентности

• Спазва изискванията за облицоване на тапицираните изделия в съответствие с изискванията на техническата документация

• Проявява съобразителност при откриване и отстраняване на възможни дефекти при облицоване на тапицираните изделия

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит/практическа задача

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с основни технологични операции и процеси при производството на тапицирани изделия

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с основни технологични операции и процеси при производството на тапицирани изделия

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при извършване на основни технологични операции и процеси при производството на тапицирани изделия


ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на бъчви" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 12


Наименование на единицата:

Подготовка на обла дървесина, използвана за производство на бъчви и други артикули на бъчварското производство

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 12.1:

Подбира обла дървесина, използвана за производство на бъчви и други артикули на бъчварското производство

Знания

• Познава видовете обла дървесина, използвана за производство на бъчви и други артикули на бъчварското производство (дъб, бук, акация, черница)

• Познава свойствата и недостатъците по облата дървесина

• Изброява дървесни видове трупи, използвани за производството на бъчви и други дървени опаковки (бурета, каци, бъклици)

Умения

• Подбира облата дървесина по видове, използвана за производство на бъчви и други дървени опаковки

• Сравнява свойствата и недостатъците по облата дървесина

• Преценява качеството на облата дървесина, използвана за производство на бъчви и други дървени опаковки

Компетентности

• Спазва изискванията за избор на обла дървесина по видове, използвана за производство на бъчви и други дървени опаковки, в съответствие с изискванията на технологичната документация

• Спазва изискванията за избор на обла дървесина съобразно недостатъците, използвана за производство на бъчви и други дървени опаковки, в съответствие с изискванията на технологичната документация

Резултат от учене 12.2:

Подрежда обла дървесина, използвана за производство на бъчви и други артикули на бъчварското производство

Знания

• Познава свойствата и недостатъците на дървесните видове за производство на бъчви и други дървени опаковки

• Познава операциите по измерване, маркиране, кубиране и сортиране на облата дървесина за производство на бъчви и други дървени опаковки

• Познава детайлите за производство на бъчви и други дървени опаковки

Умения

• Определя недостатъците по облата дървесина за производство на бъчви и други дървени опаковки

• Определя недостатъците по детайлите за производство на бъчви и други дървени опаковки

• Извършва операциите по измерване, маркиране и кубиране на обла дървесина

• Сортира облата дървесина за производство на бъчви и други дървени опаковки

• Сортира детайли за производство на бъчви и други дървени опаковки

Компетентности

• Проявява съобразителност при откриване на възможни недостатъци по облата дървесина и детайли за производство на бъчви и други дървени опаковки

• Спазва изискванията на операциите по измерване, маркиране, кубиране и сортиране на облата дървесина

• Организира разпознаването и сортирането на обла дървесина за производство на бъчви и други дървени опаковки

• Организира разпознаването, сортирането и подреждането на детайли за производство на бъчви и други дървени опаковки

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит/практическа задача

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с подбора, сортирането и подреждане на обла дървесина и детайли за производство на бъчви и други дървени опаковки

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с подбора, сортирането и подреждането на обла дървесина и детайли за производство на бъчви и други дървени опаковки

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при подбора, сортирането и подреждането на обла дървесина и детайли за производство на бъчви и други дървени опаковки


ЕРУ 13


Наименование на единицата:

Основни технологични операции и процеси при производството на бъчви и други артикули на бъчварското производство

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 13.1:

Извършва основни технологични операции при преработка на трупи за получаване на бичени материали и заготовки за производството на бъчви и други дървени опаковки

Знания

• Назовава технологичните операции за преработване на обла дървесина

• Описва последователността на технологичните операции при работа с основни машини за разбичване и цепене на обла дървесина

• Познава технологичната дисциплина за изпълнение на технологичните операции при работа с машини за разбичване и цепене на обла дървесина

Умения

• Извършва преработване на трупи на основни машини за разбичване и цепене на обла дървесина

• Изпълнява основни технологични операции при работа с дърворезни машини за производство на бичени материали

• Изпълнява дейности, свързани с механизирано подаване и обработване на обла дървесина

Компетентности

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите при преработване на обла дървесина на основни машини за разбичване и цепене на обла дървесина

• Произвежда качествени бичени материали за производството на бъчви и други дървени опаковки

Резултат от учене 13.2:

Извършва основни технологични операции при получаване на заготовки и детайли за производството на бъчви и други дървени опаковки

Знания

• Назовава технологичните операции за производство на заготовки и детайли за бъчви и други дървени опаковки

• Описва последователността на технологичните операции при работа с основни дърворезни машини

• Познава технологичната дисциплина за изпълнение на основните технологични операции и процеси в производството на заготовки и детайли за бъчви и други дървени опаковки

Умения

• Извършва производство на заготовки и детайли за бъчви и други дървени опаковки

• Изпълнява основни технологични операции при работа с дърворезни машини за производство на заготовки и детайли за бъчви и други дървени опаковки

• Изпълнява помощни дейности по подаване и поемане на заготовки и детайли, предназначени за получаване на бъчви и други дървени опаковки

Компетентности

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите при производството на заготовки и детайли, предназначени за получаване на бъчви и други дървени опаковки

• Произвежда качествени заготовки и детайли, предназначени за получаване за бъчви и други дървени опаковки

Резултат от учене 13.3:

Извършва основни технологични операции при сглобяване и повърхностно обработване на готови изделия

Знания

• Назовава технологичните операции за сглобяване на дъна на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки

• Описва последователността на технологичните операции при сглобяване на тела (фенери) на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки

• Познава технологичната дисциплина при изпълнение на "опалване" на фенери на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки

• Познава видовете шкурки за ръчно и механизирано шлифоване и почистване

• Познава материалите за предпазване на изделията от разрушаване чрез нанасяне на защитно-декоративни покрития

• Познава технологичната дисциплина при обработване на външната повърхност на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки за съхраняване на течности, пулпове и други хранителни продукти

Умения

• Извършва ръчно и механизирано сглобяване на дъна на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки

• Извършва ръчно и механизирано сглобяване на тела (фенери) на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки

• Изпълнява "опалване" на фенери на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки

• Извършва ръчно и механизирано шлифоване и почистване на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки

• Използва материалите за предпазване на изделията от разрушаване чрез обработване на външната повърхност на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки за съхраняване на течности, пулпове и други хранителни продукти

Компетентности

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите при сглобяване на дъна на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите при сглобяване на тела (фенери) на бъчви, бурета, каци и други дървени опаковки

• Способен е стриктно да предпазва изделията от разрушаване чрез обработване на външната повърхност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит/практическа задача

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с изпълнението на основни технологични операции и процеси при производството на бъчви и други артикули на бъчварското производство

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с основни технологични операции и процеси при производството на бъчви и други артикули на бъчварското производство

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при изпълнението на основни технологични операции и процеси при производството на бъчви и други артикули на бъчварското производство



ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на плетени изделия от дървесина" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 14


Наименование на единицата:

Подготовка на основните и спомагателните материали за производство на плетени изделия от дървесина

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 14.1:

Подбира дървесни материали за производство на плетени изделия от дървесина

Знания

• Изброява дървесните видове, използвани за производството на плетени изделия от дървесина

• Разпознава обла тънка дървесина, използвана за плетене

• Разпознава спомагателни материали за производство на плетени изделия от дървесина

Умения

• Подбира обла тънка дървесна, използвана за плетене съобразно изискванията на техническата документация

• Подбира спомагателни материали за производство на плетени изделия от дървесина

Компетентности

• Спазва изискванията за избор на необходимата дървесина и дървесни материали за производство на плетени изделия от дървесина в съответствие с изискванията на технологичната документация

Резултат от учене 14.2:

Подрежда дървените фасонирани материали за производство на плетени изделия от дървесина за сушене

Знания

• Познава процеса на сушене на дървесината

• Познава устройството и функциите на сушилните съоръжения

• Познава процесите и технологията на хидротермична обработка на дървесината

Умения

• Определя влажността на дървесината

• Подрежда дървените фасонирани материали за сушене

• Подготвя сушилните съоръжения за провеждане на процеса на хидротермична обработка на дървесината

Компетентности

• Спазва изискванията за подреждане на дървените фасонирани материали в съответствие с изискванията на технологичната документация

• Проявява съобразителност при откриване и отстраняване на възможни дефекти при сушенето на дървесината

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с подбора на основните и спомагателните материали за производство на плетени изделия от дървесина

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с подбора на основните и спомагателните материали за производство на плетени изделия от дървесина

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при подбора на основните и спомагателните материали за производство на плетени изделия от дървесина


ЕРУ 15


Наименование на единицата:

Основни технологични операции и процеси при производството на плетени изделия от дървесина

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 15.1:

Извършва основни технологични операции при производство на плетен плосък елемент (плот на маса, седалка на табуретка, дъно на ракла и др.)

Знания

• Познава видовете сплитки при изплитане на изделия

• Описва технологията за изплитане на плосък елемент като плот на маса, седалка на табуретка, дъно на ракла

• Познава различни възли и примки за привързване и укрепване на изплетените плоски елементи, агрегати и изделия

Умения

• Прилага видовете сплитки при изплитане на изделия

• Прилага технологията за изплитане на плосък елемент като плот на маса, седалка на табуретка, дъно на ракла

• Прилага различни възли и примки за привързване и укрепване на изплетените плоски елементи, агрегати и изделия

Компетентности

• Спазва изискванията при изплитане на плосък елемент в съответствие с изискванията на технологичната документация

• Проявява съобразителност при откриване и отстраняване на възможни дефекти при изплитане на плосък елемент

Резултат от учене 15.2:

Извършва основни технологични операции при производство на плетен криволинеен елемент (облегалка на стол, седалка на стол, облегалка на шезлонг и др.)

Знания

• Познава видовете сплитки при изплитане на изделия

• Описва технологията за изплитане на криволинеен елемент като облегалка на стол, седалка на стол, облегалка на шезлонг

• Познава различни възли и примки за привързване и укрепване на изплетените криволинейни елементи, агрегати и изделия

Умения

• Прилага видовете сплитки при изплитане на изделия

• Прилага технологията за изплитане на криволинеен елемент като облегалка на стол, седалка на стол, облегалка на шезлонг

• Прилага различни възли и примки за привързване и укрепване на изплетените криволинейни елементи, агрегати и изделия

Компетентности

• Спазва изискванията при изплитане на криволинеен елемент в съответствие с технологичната документация

• Проявява съобразителност при откриване и отстраняване на възможни дефекти при изплитане на криволинеен елемент

Резултат от учене 15.3:

Извършва повърхностно обработване на готови изделия

Знания

• Познава видовете шкурки за ръчно и механизирано шлифоване и почистване

• Познава материалите за предпазване на изделията от разрушаване чрез нанасяне на защитно-декоративни покрития

Умения

• Извършва ръчно и механизирано шлифоване и почистване на плетени изделия от дървесина

• Използва материалите за предпазване на изделията от разрушаване чрез нанасяне на защитно-декоративни покрития съобразно технологичната документация

Компетентности

• Способен е да шлифова и почиства изработените изделия

• Способен е да нанася защитно-декоративни покрития върху готовите плетени изделия

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с основни технологични операции и процеси при производството на плетени изделия от дървесина

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с основни технологични операции и процеси при производството на плетени изделия от дървесина

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при изпълнение на основни технологични операции и процеси за производството на плетени изделия от дървесина


ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на врати и прозорци" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 16


Наименование на единицата:

Подготовка на основните и спомагателните материали за производство на врати и прозорци

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 16.1:

Подбира дървесни материали за производство на врати и прозорци

Знания

• Изброява дървесните видове, използвани за производството на врати

• Познава дървесните материали, използвани за производството на врати

• Изброява дървесните видове за производството на прозорци

• Познава дървесните слепени елементи, използвани за производството на прозорци

Умения

• Подбира дървесина и дървесни материали за производство на врати

• Подбира дървесина и дървесни материали за производство на прозорци

Компетентности

• Спазва изискванията за избор на необходимата дървесина и дървесни материали за производство на врати в съответствие с технологичната документация

• Спазва изискванията за избор на необходимата дървесина за производство на прозорци в съответствие с технологичната документация

Резултат от учене 16.2:

Подрежда дървените фасонирани материали за производство на врати и прозорци за сушене

Знания

• Познава процеса на сушене на дървесината

• Познава устройството и функциите на сушилните съоръжения

• Познава процесите и технологията на хидротермична обработка на дървесината

Умения

• Определя влажността на дървесината

• Подрежда дървените фасонирани материали за сушене

• Подготвя сушилните съоръжения за провеждане на процеса на хидротермична обработка на дървесината

Компетентности

• Спазва изискванията за подреждане на дървените фасонирани материали в съответствие с технологичната документация

• Проявява съобразителност при откриване и отстраняване на възможни дефекти при сушенето на дървесината

Резултат от учене 16.3:

Подрежда спомагателни материали за производство на врати и прозорци

Знания

• Изброява спомагателните материали, използвани за производството на врати

• Изброява спомагателните материали за производството на прозорци

Умения

• Подбира и подрежда спомагателните материали, използвани за производството на врати

• Подбира и подрежда спомагателните материали за производството на прозорци

Компетентности

• Спазва изискванията за подреждане на спомагателните материали в съответствие с технологичната документация

• Спазва изискванията за подбиране на спомагателни материали в съответствие с технологичната документация

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит

Средство 2:

Решаване на практическа задача, свързана с подбора на основните и спомагателните материали за производство на врати и прозорци

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с подбора на основните и спомагателните материали за производство на врати и прозорци

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при подбора на основните и спомагателните материали за производство на врати и прозорци


ЕРУ 17


Наименование на единицата:

Основни технологични операции и процеси при производството на врати и прозорци

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 17.1:

Извършва спомагателни дейности при производство на крила за врати

Знания

• Класифицира видовете врати по форма и конструкция

• Изброява основните съставни части на вратите

• Изброява основните машини и инструменти за изработване на надлъжни и напречни профили и отвори за обкова

Умения

• Изпълнява спомагателни дейности при подготовка за пресоване на крила за врати

• Изпълнява спомагателни дейности при обработване на детайли и агрегати на основните машини и съоръжения в процеса на производство на крила за врати

• Извършва ръчно обработване на повърхностите на детайлите и агрегатите

Компетентности

• Разпознава и използва масивна дървесина и дървесни материали, използвани за производство на врати в съответствие с изискванията на технологичната документация

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите за производството на различните видове врати

Резултат от учене 17.2:

Извършва спомагателни дейности при производство на прозорци

Знания

• Класифицира видовете прозорци по форма и конструкция

• Изброява основните съставни части на прозорците

• Познава основните съединения за събиране на рамки и каси

• Изброява основните машини и инструменти за изработване на надлъжни и напречни профили и отвори за обкова

Умения

• Изпълнява спомагателни дейности при обработване на детайли и агрегати на основните машини и съоръжения в процеса на производство на прозорци

• Извършва предварително сглобяване на агрегати

• Извършва ръчно обработване на повърхностите на детайлите и агрегатите

Компетентности

• Разпознава и използва масивна дървесина и дървесни и спомагателни материали, използвани за производство на прозорци в съответствие с изискванията на технологичната документация

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите за производството на различните видове прозорци

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана със спомагателни дейности при производство на врати и прозорци

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани със спомагателни дейности при производство на врати и прозорци

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при спомагателни дейности за производство на врати и прозорци


ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Производство на мебели" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 18


Наименование на единицата:

Подготовка на основните и спомагателните материали за производство на мебели

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 18.1:

Подбира дървесни материали за производство на мебели

Знания

• Изброява дървесните видове, използвани за производството на мебели

• Познава дървесните материали, използвани за производството на мебели

Умения

• Подбира дървесина и дървесни материали за производство на мебели

• Спазва изискванията на техническата документация

Компетентности

• Спазва изискванията за избор на необходимата дървесина и дървесни материали за производство на мебели в съответствие с технологичната документация

Резултат от учене 18.2:

Подрежда фасонирани материали за производство на мебели за сушене

Знания

• Познава процеса на сушене на дървесината

• Познава устройството и функциите на сушилните съоръжения

• Познава процесите и технологията на хидротермична обработка на дървесината

Умения

• Определя влажността на дървесината

• Подрежда фасонирани материали за сушене

• Подготвя сушилните съоръжения за провеждане на процеса на хидротермична обработка на дървесината

Компетентности

• Спазва изискванията за подреждане на фасонирани материали в съответствие с технологичната документация

• Проявява съобразителност при откриване и отстраняване на възможни дефекти при сушенето на дървесината

Резултат от учене 18.3:

Подбира и подрежда спомагателни материали за производство на мебели

Знания

• Изброява спомагателните материали, използвани за производството на мебели

• Описва спомагателните материали за производството на мебели

Умения

• Подбира спомагателните материали, използвани за производството на мебели

• Подрежда спомагателните материали, използвани за производството на мебели

Компетентности

• Спазва изискванията за подбор на спомагателните материали в съответствие с технологичната документация

• Спазва изискванията за подреждане на спомагателни материали в съответствие с технологичната документация

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит/практическа задача

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с подбора на основните и спомагателните материали за производство на мебели

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с подбора на основните и спомагателните материали за производство на мебели

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при подбора на основните и спомагателните материали за производство на мебели


ЕРУ 19


Наименование на единицата:

Основни технологични операции и процеси при производството на мебели

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Работник в дървообработването

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 19.1:

Извършва спомагателни дейности при производство на мебели от масивна дървесина

Знания

• Класифицира видовете корпусни и решетъчни мебели

• Изброява основните конструктивни елементи на корпусните и решетъчните мебели

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при производство на мебели от масивна дървесина

Умения

• Изпълнява спомагателни дейности при формиране на детайли и агрегати от масивна дървесина

• Извършва сглобяване на несложни агрегати

Компетентности

• Разпознава и използва масивна дървесина и спомагателни материали, използвани за производство на мебели от масивна дървесина в съответствие с изискванията на технологичната документация

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите за производството на различните видове мебели от масивна дървесина

Резултат от учене 19.2:

Извършва спомагателни дейности при производство на мебели от плочести дървесни материали

Знания

• Описва видовете плочести дървесни материали

• Описва основните технологични операции и използваните машини и съоръжения при производство на мебели от плочести дървесни материали

Умения

• Изпълнява спомагателни дейности при разкрояване на плочести дървесни материали

• Извършва спомагателни дейности при облицоване на плочи с фурнир или фолио

Компетентности

• Разпознава и използва плочести материали от дървесина, използвани за производство на мебели от плочести дървесни материали в съответствие с изискванията на технологичната документация

• Спазва стриктно технологичната последователност и процесите за производството на различните видове мебели от плочести дървесни материали

Резултат от учене 19.3:

Извършва повърхностно обработване на готови изделия

Знания

• Познава видовете шкурки за ръчно и механизирано шлифоване

• Познава материалите за предпазване на изделията от разрушаване чрез нанасяне на защитно-декоративни покрития

Умения

• Извършва ръчно шлайфане на изделия от дървесина и дървесни материали

• Нанася ръчно защитно-декоративни покрития за предпазване на изделията от разрушаване

Компетентности

• Способен е да обработва изработените изделия съобразно изискванията на технологичната документация

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест/писмен изпит/практическа задача

Средство 2:

• Решаване на практическа задача, свързана с основни технологични операции и процеси при производството на мебели

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

• Демонстрирани са теоретични знания, свързани с основни технологични операции и процеси при производството на мебели

За средство 2:

• Демонстрира професионални умения при извършване на основни технологични операции и процеси при производството на мебели


4. Изисквания към материалната база

4.1. Учебен кабинет по теория

В учебен кабинет се провежда обучението по теория на професията. Обзавеждането на учебния кабинет включва: работна маса и стол за всеки обучаван, учебна дъска, работна маса и стол за преподавателя, компютър с мултимедия или интерактивен дисплей. Помощно оборудване - чертожни инструменти, мостри, дървесина.

Разположението на работните места на обучаваните трябва да осигурява необходимата видимост на учебната дъска и свободно преминаване от едно до друго учебно място.

4.2. База за обучение по практика

Обучението по практика на професията се провежда в учебни работилници или на реално работно място при предварително сключен договор с предприятие. Базата за обучение по практика се оборудва с машини и съоръжения, както и със съответни помагала, съобразно усвояваната професия и специалност. Учебните работилници трябва да осигуряват работни места за всички обучавани, както и едно работно място за обучаващия.

Работното място на обучавания е в съответствие с нормативите за извършване на съответната дейност. За работно място се счита площта, върху която се намират машините, съоръженията и инвентарът, необходими за работа.

Основно оборудване - тезгяхи, преносими ел. инструменти, приспособления (вайми, стяги, кнехтове, чукове, отвертки), машини и инструменти, демонстрационни макети и модели, реални образци, онагледяващи табла, учебни видеофилми, програмни продукти, съобразени с изискванията и целите на професионалната подготовка.

Помощно оборудване - прахосмукачка, ютия, чукове, калибри, шаблони, спомагателни материали (лепило PVA, шкурка, лакове), рулетки, моливи и др.

4.2.1. Основно оборудване на базата за обучение по практика за специалност "Производство на фасонирани материали"

Учебната работилница за "Производство на фасонирани материали" трябва да разполага със: банциг с вагонетка; циркуляр за надлъжно рязане на дървесина; циркуляр за напречно рязане на дървесина и универсален банциг.

4.2.2. Основно оборудване на базата за обучение по практика за специалност "Производство на тапицирани изделия"

Учебната работилница за "Производство на тапицирани изделия" трябва да разполага със: циркуляр за напречно рязане на дървесина; универсален банциг за рязане на дървесина; циркуляр за надлъжно рязане на дървесина; абрихт; щрайхмус; банциг за рязане на площни текстилни материали; банциг за рязане на поропласти; шевна машина; ръчни електрически инструменти за пробиване, забиване на кламери и гвоздеи, за навиване на винтове.

4.2.3. Основно оборудване на базата за обучение по практика за специалност "Производство на бъчви"

Учебната работилница за "Производство на бъчви" трябва да разполага със: циркуляр за напречно рязане на дървесина; универсален банциг; циркуляр за надлъжно рязане на дървесина; машина за цепене на обла дървесина; абрихт; щрайхмус; универсална фреза; лентова шлайфмашина; пробивна машина; съоръжение за събиране на фенери; помощни съоръжения, като кнехтове за стягане, ръчни електрически инструменти за пробиване и шлайфане; печка за опалване.

4.2.4. Основно оборудване на базата за обучение по практика за специалност "Производство на плетени изделия от дървесина"

Учебната работилница за "Производство на плетени изделия от дървесина" трябва да разполага със: циркуляр за напречно рязане на дървесина; универсален банциг; циркуляр за надлъжно рязане на дървесина; абрихт; щрайхмус; бусола или струг; гореща преса; универсална фреза; лентова шлайфмашина; пробивна машина и с други помощни съоръжения, като кнехтове за стягане, ръчни електрически инструменти.

Помощно оборудване - прахосмукачка, ютия, калибри, шаблони, рулетки, спомагателни материали (лепило PVA, шкурка, лакове), отвеси, моливи и др.

4.2.5. Основно оборудване на базата за обучение по практика за специалност "Производство на врати и прозорци"

Учебната работилница за "Производство на врати и прозорци" трябва да разполага със: циркуляр за напречно рязане на дървесина; универсален банциг; циркуляр за надлъжно рязане на дървесина; абрихт; щрайхмус; шипорезна машина; гореща преса; универсална фреза; лентова шлайфмашина; тривалова шлайфмашина; пробивна машина и с други помощни съоръжения, като кнехтове за стягане, ръчни електрически инструменти.

Помощно оборудване - прахосмукачка, калибри, шаблони, рулетки, спомагателни материали (лепило PVA, шкурка, лакове), отвеси, моливи и др.

4.2.6. Основно оборудване на базата за обучение по практика за специалност "Производство на мебели"

Учебната работилница за "Производство на мебели" трябва да разполага със: циркуляр за напречно рязане на дървесина; универсален банциг; циркуляр за надлъжно рязане на дървесина; абрихт; щрайхмус; гореща преса; универсална фреза; лентова шлайфмашина; пробивна машина, кантираща машина и с други помощни съоръжения, като кнехтове за стягане, ръчни електрически инструменти; кабина за нанасяне на защитно-декоративни покрития; пистолети за шприцване на покрития.

5. Изисквания към обучаващите

По учебен предмет или модул от професионалната подготовка могат да преподават лица със завършено висше образование по съответната специалност.

По учебен предмет или модул от професионалната подготовка, за който няма съответното професионално направление в Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с Постановление № 125 от 2002 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 64 от 2002 г.), могат да преподават лица без висше образование и без професионална квалификация "учител", ако са придобили съответната професионална квалификация при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

Препоръчително е на всеки три години обучаващите да преминават курс за актуализиране на професионалните знания, умения и компетентности.


Промени настройката на бисквитките