Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 82 от 14.X

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ, УДЪЛЖАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН И/ИЛИ ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ, НАРЕЧЕН "СТАРТЪП ВИЗА"

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ, УДЪЛЖАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН И/ИЛИ ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ, НАРЕЧЕН "СТАРТЪП ВИЗА"

Приета с ПМС № 318 от 07.10.2022 г.

Обн. ДВ. бр.82 от 14 Октомври 2022г.

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за издаване, удължаване и отнемане на удостоверението за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен "Стартъп виза", съгласно изискванията на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), наричано по-нататък "удостоверението".

Чл. 2. Удостоверението се издава от министъра на иновациите и растежа.

Чл. 3. Удостоверението предоставя възможност на чужденци да започнат и развият проекти, предвиждащи извършване на високотехнологична и/или иновативна дейност в страната, и е един от задължително изискуемите документи за получаване на разрешение за продължително пребиваване по чл. 24п, ал. 1 от ЗЧРБ.

Глава втора.
ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ

Чл. 4. (1) За издаването на удостоверението "Стартъп виза" по всяко постъпило заявление министърът на иновациите и растежа сформира Експертен съвет като консултативен орган.

(2) Членовете на Експертния съвет не получават възнаграждение за участието си.

(3) Членовете на Експертния съвет спазват правила за конфиденциалност в процеса на разглеждане на постъпилите заявления.

(4) Експертният съвет дава становище по:

1. представени проекти, кандидатстващи за издаване или удължаване на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект;

2. искания за внасяне на промени в одобрени проекти.

(5) Съставът на Експертния съвет за всеки отделен случай се определя със заповед на министъра на иновациите и растежа.

(6) В състава на всеки Експертен съвет могат да участват представители на Министерството на образованието и науката, Патентното ведомство, академичната общност, Българската академия на науките, браншови организации, професионални и други организации на бизнеса, като задължително се отправя покана за двама представители на юридически лица с нестопанска цел, обединяващи и имащи пряко отношение към стартъп компаниите и фондовете за дялово и рисково инвестиране.

(7) При необходимост и в зависимост от насочеността на конкретния проект председателят на Експертния съвет може да привлича към работата му външни експерти в съответната област без право на глас при оценка на проектите.

Глава трета.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН И/ИЛИ ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ

Чл. 5. За издаване на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект чужденците подават по електронен път в Министерството на иновациите и растежа заявление по образец и съответните приложения към него съгласно приложението.

Чл. 6. (1) В заявлението по чл. 5 заявителите предоставят:

1. основна информация за заявителя:

а) име;

б) вид и номер на документ за самоличност;

в) държава на произход;

г) постоянен или настоящ адрес;

д) телефонен номер; e-mail;

е) образование;

ж) месторабота;

2. основна информация за дружеството: наименование, регистрационен номер на дружеството - ЕИК или еквивалент, седалище и държава, в която е регистрирано дружеството, ако е приложимо;

3. основна информация за високотехнологичния и/или иновативен проект:

а) заглавие/наименование;

б) представяне на дейността, продукта и/или услугата;

в) финансови изчисления/анализи и прогнози за приблизителния размер на производство и за растежа на приходите и разходите за следващите 3 години от датата на подаване на заявлението;

г) анализ на пазара, продажби, клиенти и партньорства;

д) информация за човешките ресурси.

(2) Приложенията към заявлението са:

1. копие на документа за самоличност със снимката и личните данни на заявителя;

2. бизнес план и презентация на проекта;

3. документ за валиден патент за изобретение или валидно свидетелство за регистрация на полезен модел за ЕС, САЩ или държави - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, във връзка с проекта, когато е приложимо;

4. договор за инвестиция със специализиран международен фонд за дялово и рисково инвестиране за не по-малко от 100 000 лв., както и препоръка, издадена от съответния фонд, за приноса на заявителя в проекта, когато е приложимо;

5. договор или писмо за намерение за инвестиция от фонд за дялово и рисково инвестиране в Република България за не по-малко от 100 000 лв., когато е приложимо;

6. удостоверение за качество на проект (Seal of Excellence) по програмите "Хоризонт 2020" или "Хоризонт Европа", когато е приложимо;

7. доказателство, че проектът е отличен на специализиран конкурс или състезание в областта на иновациите и предприемачеството, организирани от Европейската комисия или Европейската космическа агенция, когато е приложимо;

8. доказателство за публикувани поне две научни статии в горните квартили Q1 или Q2 в международните бази данни Scopus или Web of Science, когато е приложимо;

9. документ за завършена степен на образование, когато е приложимо;

10. банков или еквивалентен документ, удостоверяващ наличието на лични средства на заявителя за поне 30 последователни дни преди датата на заявлението, покриващи размера на минимум три минимални работни заплати в Република България;

11. информация за реализирани продажби, свързани с дейността, продукта или услугата, доказани с договори, разходооправдателни документи и банкови извлечения за минимум 100 000 лв. за последните две години, когато е приложимо;

12. писма за намерение или договори за партньорство с български партньори, когато е приложимо.

(3) Информацията от заявлението по ал. 1 се попълва по образец съгласно приложение № 1 на български език или на английски език.

(4) Когато документите по ал. 2, т. 1 и 3 - 12 не са предоставени в оригинал, същите се представят под формата на копие, заверено с "Вярно с оригинала" и подписано от заявителя или упълномощено от него лице.

(5) Приложенията по ал. 2, т. 1 и 3 - 12, удостоверяващи декларираните обстоятелства, както и приложението по ал. 2, т. 2 и заявлението по чл. 6, когато са разработени или попълнени на английски език, следва да бъдат преведени на български език с легализиран превод.

(6) Заявлението и приложенията към него постъпват електронно по посочения в чл. 5 начин и получава входящ номер от деловодната система на Министерството на иновациите и растежа.

Чл. 7. (1) Заявлението и приложените към него документи се разглеждат от Експертния съвет в срок 30 дни след подаване на заявлението.

(2) В случай на установени непълноти и/или неточности по представените документи заявителят се уведомява за необходимостта от отстраняването им и му се предоставя срок 14 дни от получаването на уведомлението за отстраняването им.

(3) Когато в определения срок нередовностите не бъдат отстранени, министърът на иновациите и растежа издава мотивирано решение за отказ за издаването на удостоверение.

(4) Решението по ал. 3 се съобщава в 7-дневен срок от издаването му и може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

(5) Представената информация се разглежда съгласно следните критерии за експертна оценка:



№ по ред

Критерии

Приложени документи/начин на удостоверяване

Брой точки

1.

Обезпеченост със средства за издръжка на заявителя

Приложен е банков или еквивалентен документ, удостоверяващ наличието на лични средства на заявителя за поне 30 последователни дни преди датата на заявлението, покриващи размера на минимум три минимални работни заплати в Република България.

макс. 3 т.

2.

Финансови прогнози и наличен капитал

Представени са надлежно разработени, изчерпателни и реалистични финансови прогнози за проекта за 3 години от датата на подаване на заявлението, в които има информация на месечна база за приходи, преки разходи, оперативни разходи и нетна печалба и които залагат ръст на приходите за период три години от датата на подаване на заявление за кандидатстване за Стартъп виза.

макс. 3 т.

3.

Клиентска мрежа

Наличие на договори за реализирани продажби, доказани с договори, разходооправдателни документи и банкови извлечения за минимум 100 000 лв. за последните 2 години.

макс. 1 т.

4.

Инвестиции

Представено е копие на договор за инвестиция или писмо за намерение за инвестиция с фонд за дялово и рисково инвестиране или договор или писмо за намерение за инвестиция от фонд за дялово и рисково инвестиране за не по-малко от 100 000 лв.

макс. 1 т.

5.

Валиден патент или валидно свидетелство за регистрация на полезен модел

Представен е документ за валиден патент за изобретение или валидно свидетелство за регистрация на полезен модел за ЕС, САЩ или държави - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, във връзка с проекта.

макс. 1 т.

6.

Бизнес план и презентация

- Нереалистичност/реалистичност на заложените хипотези, прогнози и планове.

- Готовност за достигане до пазара и реализиране на приходи след 6 месеца.

- Липса/наличие на предвидена възможност за мащабируемост на проекта.

- Липса на възможност/възможност за развиване на екип и наемане на екип до 10 служители през първата година.

- Липса/наличие на експортен потенциал.

макс. 5 т.

7.

Изпълнение на критериите: минимален и максимален брой точки

 

макс. 14 т.

мин. 8 т.



Чл. 8. (1) В едномесечен срок от отстраняване на нередовностите Експертният съвет извършва проверка и оценка на заявлението и приложените към него документи съгласно критериите по чл. 7, ал. 5 и представя на министъра на иновациите и растежа доклад, който съдържа мотивирано предложение за издаване или за отказ за издаване на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект.

(2) Мотивираното предложение по ал. 1 съдържа:

1. пълна и точна оценка с мотиви за издаването на удостоверението, или

2. основания за отказ за издаване на удостоверението.

Чл. 9. (1) Министърът на иновациите и растежа се произнася по доклада с решение за:

1. издаване на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, валидно за срок 1 година от датата на издаването му;

2. отказ за издаване на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект.

(2) Решението по ал. 1 се съобщава в 7-дневен срок от издаването му и може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Чл. 10. Удостоверението за високотехнологичен и/или иновативен проект се издава на името на заявителя, като същият може да посочи още двама участници в екипа по разработване и изпълнение на проекта, след представяне на документите по чл. 6, ал. 2, т. 1 и 2, като в бизнес плана и презентацията се обоснове необходимостта от участието им.

Чл. 11. (1) В Министерството на иновациите и растежа се създава и поддържа електронна база данни за всички кандидатствали за издаване на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект и за проектите, получили такова удостоверение.

(2) Електронната база данни по ал. 1 съдържа следната информация:

1. номер и дата на заявлението за издаване на удостоверението, както и приложените по електронен път документи;

2. номер и дата на издаване на удостоверението.

(3) Достъп до електронната база данни по ал. 1 имат Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи и Държавна агенция "Национална сигурност".

Чл. 12. (1) При промяна в данните и обстоятелствата, декларирани в заявлението за издаване на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект и в приложените документи, отнасящи се до чл. 6, ал. 1 и ал. 2, т. 2, заявителят е длъжен да подаде заявление по електронен път в Министерството на иновациите и растежа в 7-дневен срок от настъпване на промяната.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат документите, удостоверяващи промяната.

Глава четвърта.
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА НА ИЗДАДЕНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН И/ИЛИ ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ

Чл. 13. (1) В срок един месец преди изтичането на срока на удостоверението по чл. 9, ал. 1, т. 1 заявителят представя по електронен път в Министерството на иновациите и растежа информация за извършеното до момента съобразно подаденото по чл. 6 заявление и приложенията към него, в т.ч. във връзка с изпълнението на разпоредбите на чл. 24п, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България относно участието му като съдружник или акционер в българско търговско дружество и притежаването на не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството, чийто предмет на дейност е заявеният при издаване на удостоверението.

(2) В едномесечен срок от постъпване на информацията по ал. 1 Експертният съвет представя на министъра на иновациите и растежа доклад, който съдържа становище относно изпълнението на изискванията за издаване на удостоверението за високотехнологичен и/или иновативен проект съгласно настоящата наредба и Закона за чужденците в Република България.

(3) Министърът на иновациите и растежа се произнася по доклада, като издава решение за:

1. удължаване на срока на издаденото удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект с още две години;

2. отказ от удължаване на издаденото удостоверение при несъответствие с разпоредбите на чл. 24п от Закона за чужденците или на настоящата наредба.

(4) Решението по ал. 3 се съобщава в 7-дневен срок от издаването му и може да се обжалва по реда на АПК.

(5) Решението по ал. 3 се вписва в електронната база данни по чл. 11.

Чл. 14. За издаването на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект или за удължаване на срока му не се събират такси.

Глава пета.
ОТНЕМАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН И/ИЛИ ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ

Чл. 15. (1) Удостоверението за високотехнологичен и/или иновативен проект се отнема с мотивирано решение на министъра на иновациите и растежа:

1. когато се установи, че за издаването или удължаването на удостоверението чужденецът е заявил неверни данни и/или не е уведомил Министерството на иновациите и растежа за промените в данните и обстоятелствата по чл. 12 в 7-дневен срок от настъпването им;

2. когато променените обстоятелства по чл. 12 възпрепятстват реализирането на проекта, изпълнението на разпоредбите на чл. 24п от Закона за чужденците в Република България или изпълнението на изискванията за издаване на удостоверението съгласно настоящата наредба;

3. след установени нарушения на българското законодателство, за което компетентен държавен орган с мотивирано писмо е уведомил Министерството на иновациите и растежа, и които се отнасят до обстоятелства, които възпрепятстват реализирането на проекта, изпълнението на разпоредбите на чл. 24п от Закона за чужденците в Република България или изпълнението на изискванията за издаване на удостоверението съгласно настоящата наредба.

(2) Решението по ал. 1 се съобщава в 7-дневен срок от издаването му и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(3) Решението по ал. 1 се вписва в електронната база данни по чл. 11.

Чл. 16. Министерството на иновациите и растежа уведомява за решенията по чл. 7, 9, 13 или 15, както и за всяка промяна в обстоятелствата по издаденото удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, водеща до неизпълнение на изискванията за издаване на удостоверението, което е основание за отнемане на предоставеното право на пребиваване, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи и Държавна агенция "Национална сигурност".

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Чужденец" е лице по смисъла на чл. 2 от ЗЧРБ.

2. "Проект" е заявлението за издаване на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен "Стартъп виза", заедно с всички приложени документи.

3. "Прототип" е оригинален модел (или тестова ситуация), който включва всички технически характеристики на новия продукт или процес.

4. "Минимално жизнеспособен продукт" (МЖП) се отнася до техника за разработка, при която се създава нов продукт с достатъчно функции, за да задоволи ранните потребители. Окончателният набор от функции е проектиран и разработен само след обмисляне на обратна връзка от първоначалните потребители на продукта. Минимално жизнеспособният продукт обикновено има достатъчно висока стойност, така че потребителите са готови да го използват или да го купят, демонстрира достатъчно бъдещи ползи за задържане на ранните потребители, осигурява обратна връзка за насочване на бъдещото развитие.

5. "Високотехнологичен" е проект, в основата на който стои използването на високи технологии за производството на нови високотехнологични продукти и/или услуги. Високите технологии са тези, отличаващи се с висока степен на сложност и за използването на които се изискват специализирани знания и умения.

6. "Иновативен" е проект, основан на технология, резултат от научния напредък и най-новите научни открития в съответната област и/или внедряване на нови, непознати до момента модели, методи, практики. Такъв проект се отличава с потенциала да създаде значима разлика в сравнение с текущата ситуация и да бъде катализатор за промяна в даден сектор или на даден пазар. Проектът осигурява иновативност и пазарна приложимост на съответната иновация, изпълнявайки поне едно от следните условия:

а) иновацията е защитена с валиден патент за изобретение;

б) иновацията е защитена с валидно свидетелство за регистрация на полезен модел;

в) предлаганата иновация представлява новост на световния/европейския пазар и превъзхожда алтернативните решения.

7. "Фонд/фондове за дялово и рисково инвестиране" са юридически лица, които управляват и инвестират чужди и/или собствени средства с цел инвестирането на тези средства в рискови/дялови високодоходни активи.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 24п, ал. 3 от Закона за чужденците в Република България.

§ 3. Министърът на иновациите и растежа заявява за вписване в Регистъра на услугите предоставяната от него административна услуга по електронен път чрез Интегрираната информационна система на държавната администрация в 7-дневен срок от влизането в сила на настоящата наредба.


Приложение към чл. 5


                     ДО ............................................

                     ...................................................

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

ЗА СТАРТЪП ВИЗА

От

................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. постоянен или настоящ адрес: гр./с.

................................................................................................................................................,

ул. (ж.к.) ............................................................................................., тел. ........................., факс ....................................,

електронен адрес ..................................................................................................................

Моля да бъде открита административна процедура за предоставяне на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен "Стартъп виза" за

 

(Име на проекта) .......................................................................................................................

Услугата се предоставя от

.....................................................................................................................................................

(посочва се органът, компетентен да издаде административния акт)

Заявявам желанието си издаденият индивидуален административен акт да бъде получен:

0 Чрез лицензиран пощенски оператор на адрес:

...................................................................................................................................................,

като декларирам, че пощенските разходи са за моя сметка, платими при получаването му за вътрешни пощенски пратки, и съм съгласен документите да бъдат пренасяни за служебни цели. Индивидуалният административен акт да бъде изпратен:

0 като вътрешна препоръчана пощенска пратка

0 като вътрешна куриерска пратка

0 като международна препоръчана пощенска пратка

0 лично от ЦАО при компетентния орган по електронен път на електронен адрес

Приложени документи:

0 Заявление до компетентния орган по образец, утвърден от него за съответната услуга.

0 Приложения към заявлението.

 

Дата:                                                                                           Подпис:

Гр./с. ...................................................                                                        (...........................)

 

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА СТАРТЪП ВИЗА

 

 

1. Основна информация за заявителя

 

Попълнете полетата по-долу с информация за лицето/лицата, което/които представят проекта.

 

Име на кандидата:

 

 

Вид и номер на документ за самоличност:

 

 

Държава на произход:

 

 

Постоянен или настоящ адрес:

 

 

Телефонен номер:

e-mail:

Образование:

 

Месторабота:

 

Ако е приложимо:

Наименование на компанията:

 

 

Регистрационен номер на компанията (ЕИК):

 

 

Седалище на компанията:

 

 

Държава, в която е регистрирана компанията:

 

 

 

2. Представяне на дейността, продукта и/или услугата

2.1. Опишете Вашия продукт или услуга. Какви ценни характеристики предоставя Вашият/Вашата продукт/услуга на клиентите? Какви проблеми разрешава и/или нужди задоволява Вашият/Вашата продукт/услуга?

 

 

2.2. Какво прави Вашите продукт/услуга иновативни, уникални или различни в сравнение с продуктите на Вашите конкуренти?

 

 

2.3. На каква технология се основава Вашият/Вашата продукт/услуга? Опишете неговата технология, ниво на зрялост, доказателства за ефективност и функционалност.

 

 

2.4. Към кой производствен сектор или сектор на услугите принадлежи Вашият/Вашата продукт/ услуга?

 

 

2.5. Наличен ли е прототип или минимално жизнеспособен продукт на Вашия/Вашата продукт/доставка на услуга? Ако е приложимо, моля да предоставите описание или доказателство за това. Каква е продажната цена за единичен/единична продукт/услуга?

 

 

2.6. Притежавате ли защита на правата за интелектуална собственост на Вашия/Вашата продукт/услуга като патент за изобретение или полезен модел? Ако е приложимо, представете като доказателство копие на документи, които го удостоверяват, и официален превод от заклет преводач съгласно изискванията в чл. 6 на настоящата наредба.

 

 

3. Производство, разходи и финанси

3.1. Какъв е приблизителният размер на месечното ви производство/доставка на услуги? Какви са Вашите очаквания за произведена продукция/доставени услуги през следващите 3 години?

 

 

3.2. Какви са разходите за изпълнение на Вашия проект? Какви са разходите за производство, предоставяне на услуги, маркетинг, управление и др.?

 

 

3.3. Представете финансови изчисления/анализи на Вашите прогнози за растежа на приходите и разходите през следващите 3 години. Предоставената информация за бъдещи стойности трябва да бъде за период от датата на подаване на Вашето заявление за кандидатстване за Стартъп виза. Представете информация за финансирането на проекта, както и основни индикатори за растеж (KPIs).

 

 

4. Анализ на пазара, продажби, клиенти и партньорства

 

4.1. Какъв е размерът на пазара на Вашия/Вашата продукт/услуга? В какви сегменти/пазари целите да навлезете с Вашия продукт? Какъв е профилът на Вашите потенциални клиенти? Опишете основните си конкуренти във Вашия пазарен сегмент? Какъв е пазарният потенциал на Вашия/Вашата продукт/услуга през следващите 5 години? Моля да предоставите в бизнес плана си маркетингова стратегия за развитие на продукта/услугата.

 

 

4.2. Осъществени ли са продажби на Вашия/Вашата продукт/услуга? Какви канали за реализация използвате за достъп до пазара? Как създавате и поддържате обратна връзка с клиентите си? Ако е приложимо, опишете или представете доказателства какви са приходите от продажби от началото на Вашия проект до настоящия момент и за период един месец?

 

 

4.3. Посочете Вашите основни потребители и техния брой? Ако е приложимо, моля да предоставите доказателства или копия от договори и фактури, които удостоверяват съществуването на реални клиенти и извършени продажби на продукта/услугата.

 

 

4.4. Представете информация за настоящите и потенциалните си бизнес партньори и доставчици. Ако е приложимо, моля да предоставите копия на писма за намерение за бизнес партньорство или копия на договори с бизнес партньори и доставчици.

 

 

 

5. Човешки ресурси

5.1. Опишете екипа от хора, които участват във Вашия проект. Моля, включете информация за броя на Вашите служители. Опишете тяхната роля във Вашия екип, техния опит, ценни компетентности и умения в областта на индустрията/услугите, към които принадлежи Вашият проект.

 

 

 

0 Декларирам, че съм автор на проекта и притежавам правата върху него.*

0 Съгласен съм с обработването на моите лични данни във връзка със заявлението ми за Стартъп виза, включително публикуването на моето име и името на моя проект, съгласно Закона за защита на личните данни.*

 

0 Потвърждавам, че съм запознат с това, че: администратор на предоставените от мен лични данни е Министерството на иновациите и растежа, с адрес: ул. "Александър I" № 12, п.к. 1000, София, България; личните ми данни ще бъдат обработвани единствено с цел провеждане на оценка за Стартъп виза; предоставянето на данни е доброволно, но отказ за предоставяне на информация може да доведе до невъзможност за оценка на кандидата.

 

* задължителни за попълване полета

Във връзка със заявлението се предоставят следните приложения:

 

0 Копие на документа за самоличност със снимката и личните данни на заявителя

(прилага се задължително);

0 Бизнес план и презентация на проекта (прилага се задължително);

0Копие на валиден патент за изобретение за високотехнологичния и/или иновативния проект (когато е приложимо);

0 Копие на валидно свидетелство за регистрация на полезен модел във високотехнологичния и/или иновативния проект (когато е приложимо);

0 Копие на договор за инвестиция със специализиран международен фонд за дялово и рисково финансиране за не по-малко от 100 000 лв., както и препоръка, издадена от съответния фонд за приноса на заявителя в проекта (когато е приложимо);

0 Копие на договор или писмо за намерение за инвестиция от фонд за дялово и рисково финансиране в Република България (когато е приложимо);

0Копие на Удостоверение за качество (Seal of Excellence) по програмите "Хоризонт 2020" или "Хоризонт Европа" за проекта (когато е приложимо);

0 Доказателство, че проектът е отличен на специализиран конкурс или състезание в областта на иновациите и предприемачеството, организирани от Европейската комисия или Европейската космическа агенция (когато е приложимо);

0 Доказателство за публикувани поне 2 научни статии в горните квартили Q1 или Q2 в международните бази данни Scopus или Web of Science (когато е приложимо);

Банков или еквивалентен документ, удостоверяващ наличието на лични средства на заявителя за поне 30 последователни дни преди датата на заявлението, покриващи размера на минимум три минимални работни заплати в Република България;

0Копия на фактури или други разходооправдателни документи за реализирани продажби, свързани с дейността, продукта или услугата (когато е приложимо); Копия на писма за намерение или договори за партньорство с български партньори

(когато е приложимо).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annex 1 to Article 5

To the attention of:

 

.............................................

..............................................

 

APPLICATION FORM

FOR A START-UP VISA

 

From

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

permanent or current address, city/town, street..........................................................................................................................................

...................................................................................................................................................

tel. ............................................................................................................................................., fax........................................................ e-mail address ..............................................................

 

Herewith I would like to apply for the opening of an administrative procedure for granting of a certificate for a high-tech and/or innovative project called Startup Visa for

 

[Project Name]

...................................................................................................................................................

The service is provided by.........................................................................................................

...................................................................................................................................................

(specify the authority competent to issue the administrative act)

I declare my wish to receive the individual administrative act issued:

0 By a licensed postal operator at the address:

..................................................................................................................................................

I declare that the postage is at my own expense, payable upon receipt of domestic mail, and I agree that the documents may be carried for official purposes. Individual administrative act to be sent:

0 by internal registered mail

0 as internal courier mail

0 as international registered mail

0 personally from the Centre for citizens’ administrative services to the competent authority electronically to an e-mail address

Attached documents:

0 Application Form to the competent authority in the form approved by it for the service concerned.

0 Attachments to the Application.

 

Date:

City/town ................................................................

                                                                                                                    Signature:

                                                                                                       (...........................)

 

A P P L I C A T I O N F O R M

F O R A S T A R T - U P V I S A

 

 

1. Basic information about the applicant

 

Complete the fields below with information about the person(s) submitting the project.

 

Applicant's name:

Type and number of a document for identity:

Country of origin:

Address registration:

Phone number:

E-mail:

Education:

Job:

If applicable:

Company name:

Company registration number (UIC):

Headquarter:

Country of company’s registration:

 

2. Presentation of the activity, product and/or service

2.1. Please describe your product or service. What valuable features does your product/service provide to customers? What problems does your product/service solve and/or needs does it satisfy?

 

 

2.2. What makes your product/service innovative, unique or different compared to your competitors' products?

 

 

2.3. What technology is your product/service based on? Describe its technology, maturity level, evidence of effectiveness and functionality.

 

 

 

2.4. Which manufacturing or service sector does your product/service belong to?

 

 

2.5. Is a prototype or minimum viable product of your product/service delivery available? If applicable, please provide a description or evidence of this. What is the selling price for a single product/service?

 

 

2.6. Do you have intellectual property rights protection for your product/service such as a patent for an invention or utility model? If applicable, provide as evidence a copy of documents certifying this and an official translation by a sworn translator, according to the requirements of art 6 of this Ordinance.

 

 

3. Production, costs and finance

 

3.1. What is the approximate amount of your monthly production/supply of services? What are your expectations for product/service delivery over the next 3 years?

 

 

3.2. What are the implementation costs of your project? What are the costs of production, service delivery, marketing, management, etc.?

 

 

3.3. Please provide financial calculations/analyses of your projections of revenue and expenditure growth over the next 3 years. The information for future value provided must be for the period from the date of submission of your Start-up Visa Application. Please, provide information on project funding as well as key growth indicators (KPIs).

 

 

4. Market analysis, sales, customers and partnerships

 

4.1. What is the size of the market for your product/service? What segments/markets do you aim to enter with your product? What is the profile of your potential customers? Describe your main competitors in your market segment? What is the market potential for your product/service over the next 5 years? Please provide in your business plan a marketing strategy for the product/service development.

 

 

4.2 Have you made sales of your product/service? What sales channels do you use to access the market? How do you create and maintain feedback from your customers? If applicable, please describe or provide evidence of what sales revenue has been generated from the start of your project to date and over one-month period?

 

 

4.3. Please specify your main customers and their number? If applicable, please provide evidence or copies of contracts and invoices that verify the existence of actual customers and sales of the product/service.

 

 

4.4. Please provide information about your current and potential business partners and suppliers. If applicable, please provide copies of letters of intent for business partnerships or copies of contracts with business partners and suppliers.

 

 

5. Human resources

5.1. Please describe the team of people involved in your project. Please include information on the number of your employees. Describe their role in your team, their experience, valuable competences and skills in the industry/service area to which your project belongs.

 

 

0 I declare that I am the co-author of the project and own the rights to it.*

 

0 I consent to the processing of my personal data with regard to my application for a Startup Visa, including the publication of my name and the name of my project in accordance with the Data Protection Act.*

 

0 I acknowledge that I am aware that: the administrator of the personal data I have provided is the Ministry of Innovation and Growth, with address. 12 Alexander I Str., 1000, Sofia, Bulgaria; my personal data will be processed solely for the purpose of conducting the evaluation for the Startup Visa; the provision of data is voluntary, but refusal to provide information may result in the impossibility to evaluate the applicant.

 

* compulsory fields

 

0 Copy of the applicant's identity document with photo and personal data (compulsory);

0 Business Plan and Project Presentation (compulsory);

0 Copy of a valid invention patent for the high-tech and/or innovative project (if applicable);

0 Copy of a valid utility model registration certificate for the high-tech and/or innovative project (if applicable);

0 Copy of an investment agreement with a specialised international equity and venture capital fund for not less than BGN 100 000 and a recommendation issued by the relevant fund on the applicant's contribution to the project (if applicable);

0 Copy of the contract or letter of intent for investments from a private equity and venture capital fund in the Republic of Bulgaria (if applicable);

0 Copy of the Seal of Excellence under Horizon 2020 or Horizon Europe for the project (if applicable);

0 Evidence that the project has been awarded in a specialised innovation and entrepreneurship competition or contest organised by the European Commission or the European Space Agency (if applicable);

0 Evidence of at least 2 scientific articles published in the upper quartiles Q1 or Q2 in the international databases Scopus or Web of Science (if applicable);

0 Bank or equivalent document certifying the availability of the applicant's personal finances for at least 30 consecutive days prior to the date of application in the amount of at least three minimum monthly salaries in the Republic of Bulgaria;

0 Copies of invoices or other supporting documentation for sales made related to the activity, product or service (if applicable);

0 Copies of letters of intent or partnership agreements with Bulgarian partners (if applicable).


Промени настройката на бисквитките