Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 82 от 14.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 316 ОТ 7 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ И НА РАЗМЕРА НА ЕДНОКРАТНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПО ИНДИВИДУАЛНИ ЖАЛБИ, УВАЖЕНИ ОТ ОРГАНИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ, КОНТРОЛИРАЩИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОСНОВНИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 316 ОТ 7 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ И НА РАЗМЕРА НА ЕДНОКРАТНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПО ИНДИВИДУАЛНИ ЖАЛБИ, УВАЖЕНИ ОТ ОРГАНИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ, КОНТРОЛИРАЩИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОСНОВНИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ В ОБЛАСТТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

В сила от 14.10.2022 г.

Обн. ДВ. бр.82 от 14 Октомври 2022г., изм. ДВ. бр.26 от 26 Март 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) По реда на това постановление се изплащат еднократни обезщетения по индивидуални жалби, уважени от органите на Организацията на обединените нации (ООН), контролиращи изпълнението на основните международни договори в областта на правата на човека, наричани по-нататък "договорни органи на ООН".

(2) Изплащането на обезщетенията е проява на хуманно отношение на държавата към гражданите.

(3) Обезщетение може да получи жалбоподател по уважена жалба от договорен орган на ООН за претърпени имуществени и/или неимуществени вреди от нарушения по прилагането на основните международни договори в областта на правата на човека.

(4) По реда на това постановление се определя и изплаща обезщетение по уважена индивидуална жалба в размер не повече от 10 000 лв.

Чл. 2. (1) Решенията на договорните органи на ООН се получават в Министерството на външните работи посредством Постоянното представителство на Република България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2024 г.) Решението на договорния орган на ООН се включва в дневния ред за заседание на Съвета към Националния координационен механизъм по правата на човека за обсъждане.

(3) На заседанието по ал. 2 се обсъждат и допълнителни мерки, свързани с постоянния диалог с договорните органи на ООН като част от международните мониторингови механизми по правата на човека.

Чл. 3. (1) За изплащането на обезщетение жалбоподателят по уважената жалба от договорния орган на ООН подава заявление до министъра на външните работи. Заявлението може да бъде подадено чрез пълномощник.

(2) Заявлението трябва да е подписано и да съдържа:

1. имената по документ за самоличност, единен граждански номер и адрес, телефон, факс и електронен адрес, ако има такъв - за българските граждани;

2. имената по документ за самоличност, личен номер на чужденец и адрес, телефон, факс и електронен адрес, ако има такъв - за чужденците;

3. номера на уважената жалба и договорния орган, който я е разгледал;

4. решението на договорния орган на ООН, въз основа на което се предвижда изплащане на обезщетение от страна на българската държава;

5. претърпените имуществени, неимуществени вреди и направените съдебни разноски;

6. банкова сметка на заявителя;

7. пълномощно, ако заявлението е подадено от пълномощник.

(3) Заявителят прилага декларация в свободен текст, че не е отправял предходно искане за обезщетение за същото нарушение и обезщетение не му е изплатено по друг ред.

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2024 г.) Изплащането на обезщетението се одобрява с решение на Министерския съвет след обсъждането му в Съвета към Националния координационен механизъм по правата на човека по предложение на министъра на външните работи въз основа на постигнато споразумение между заявителя и Министерството на външните работи относно неговия размер.

(2) Министерството на външните работи посредством Постоянното представителство на Република България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева уведомява договорните органи на ООН за изплатените еднократни обезщетения.

Чл. 5. Средствата за изпълнение на постановлението се осигуряват в рамките на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на външните работи за всяка календарна година.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на това постановление:

1. "Договорни органи на ООН" са комитети от независими експерти в системата на ООН, които наблюдават изпълнението на основните международни договори в областта на правата на човека от държавите - страни по тях.

2. (отм. - ДВ, бр. 26 от 2024 г.)

Заключителни разпоредби

§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 28, ал. 3 от Закона за международните договори на Република България, чл. 6, т. 2 от Закона за нормативните актове и чл. 8, ал. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

§ 3. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на външните работи.

§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките