Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 84 от 21.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 13 ОТ 22.12.2003 Г. ЗА ТЪРГОВО ПРЕДЛАГАНЕ ЗА ЗАКУПУВАНЕ И ЗАМЯНА НА АКЦИИ (ДВ, БР. 4 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 13 ОТ 22.12.2003 Г. ЗА ТЪРГОВО ПРЕДЛАГАНЕ ЗА ЗАКУПУВАНЕ И ЗАМЯНА НА АКЦИИ (ДВ, БР. 4 ОТ 2004 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.84 от 21 Октомври 2022г.

§ 1. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 думите "в Централния депозитар" се заличават, а след думите "т. 1" се добавя "в централния депозитар на ценни книжа, при който е регистрирана емисията акции, които са обект на търгово предложение".

2. В ал. 2, т. 3 думите "Централния депозитар" се заличават, а след думите "придобиването на акции" се добавя "в централния депозитар на ценни книжа, при който е регистрирана емисията акции, които са обект на търгово предложение".

§ 2. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "и на страницата на електронна медия за оповестяване на икономическа и финансова информация" се заменят с "или на интернет страницата на информационна агенция или друга медия, която може да осигури ефективно разпространение на регулирана информация до обществеността във всички държави членки".

2. В ал. 2, т. 1 след думата "адреса" се поставя запетая и се добавя "както и електронна поща (e-mail)".

§ 3. В чл. 22 ал. 3 се изменя така:

"(3) Подобрените търгови предложения се регистрират в Комисията и съществените им условия се публикуват незабавно в един централен ежедневник или на интернет страницата на информационна агенция или друга медия, която може да осигури ефективно разпространение на регулирана информация до обществеността във всички държави членки, в които са публикувани първоначалното търгово предложение, съответно първоначалните конкурентни предложения, ако в срок 3 работни дни Комисията не издаде забрана. Член 151, ал. 5, чл. 152 и 153 ЗППЦК се прилагат съответно."

§ 4. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1:

аа) буква "а" се изменя така:

"а) ако предложителят е физическо лице - имената, адрес за кореспонденция, телефон (факс) и електронен адрес (e-mail);"

бб) в буква "б":

ааа) в подбуква "аа" след думата "настъпили" се поставя запетая и се добавя "както и единният идентификационен код (ЕИК) и когато е приложимо - идентификационният код на правния субект (Legal Entity Identifier code - LEI code)";

ббб) подбуква "бб" се изменя така:

"бб) имената, адрес за кореспонденция, телефон (факс) и електронен адрес (e-mail) на физическите лица, съответно наименование, седалище, адрес на управление, и единния идентификационен код на юридическите лица, които са членове на управителния и контролния орган на предложителя, съответно аналогични данни за чуждестранните лица, както и на представителите на юридическите лица, които са членове на управителния и контролния орган на предложителя;"

ввв) в подбуква "вв" думите "трите имена и бизнес адреса" се заменят с "имената и адрес за кореспонденция";

б) в т. 2 думите "ако има такива" и запетаята пред тях се заличават;

в) в т. 13 след думата "мястото" се добавя "и/или интернет страницата";

г) в т. 15 след думите "централния ежедневник" се добавя "или интернет страницата на информационна агенция или друга медия, която може да осигури ефективно разпространение на регулирана информация до обществеността във всички държави членки", а думите "в който" се заменят с "където".

2. В ал. 3:

а) точка 2 се изменя така:

"2. търговото предложение в електронен формат, даващ възможност за търсене в документа;"

б) създават се т. 5 - 7:

"5. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път;

6. ако предложителят и свързаните с него лица и/или лицата по чл. 149, ал. 2 ЗППЦК, чрез които предложителят притежава акции с право на глас, са юридически лица, които не са регистрирани в Република България - актуално удостоверение за вписването им в съответния регистър или предоставяне на информация за осигурен достъп по интернет до този регистър на общоприет език в Европейския съюз;

7. заверено копие от сключените споразумения за обща политика по управление на дружеството - обект на търгово предложение чрез съвместно упражняване на притежаваните от тях права на глас, ако има такива."

3. Създават се ал. 4 - 5:

"(4) В случаите на издадена временна забрана към коригираното търгово предложение се прилага:

1. коригираното търгово предложение в електронен формат, даващ възможност за търсене в документа и за проследяване на извършените промени спрямо първоначално регистрираното търгово предложение;

2. декларация от предложителя, че е уведомил за коригираното търгово предложение управителния орган на дружеството - обект на търгово предложение, представителите на своите служители или служителите, когато няма такива представители, както и регулирания пазар, на който са приети за търговия акциите на дружеството.

(5) Документите по чл. 24, ал. 3, т. 3, 6 и 7, които са издадени на език, различен от българския, трябва да бъдат съпроводени от превод на български език и легализирани в съответствие с изискванията на действащото законодателство."

§ 5. В чл. 27 думите "чл. 79, ал. 4, т. 2 или ал. 5, т. 3 ЗППЦК" се заменят с "чл. 1, параграф 4, буква "е" и параграф 5, буква "д" от Регламент (ЕС) 2017/1129 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2017 г. относно проспекта, който трябва да се публикува при публично предлагане или допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар, и за отмяна на Директива 2003/71/ЕО (ОВ, L 168/12 от 30 юни 2017 г.)".

§ 6. В чл. 33, ал. 2 след думите "централния ежедневник" се добавя "или медия", а думите "или на интернет страницата на информационна агенция или друга медия, която може да осигури ефективното разпространение на регулираната информация до обществеността във всички държави членки" се заличават.

§ 7. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 думите "управителния орган на" се заличават.

2. В ал. 5 думите "Управителният орган на публичното" се заменят с "Публичното", а думата "си" се заменя с "на управителния орган".

3. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Предложителят и публичното дружество - обект на търгово предложение, представят на заместник-председателя доказателства за изпълнението на задълженията си по ал. 1 и 5 в срок 3 работни дни от изпълнението им."

§ 8. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "съответно упълномощеният от него инвестиционен посредник" и запетаята преди тях се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В случай че предложителят достигне в резултат на търговото предложение пряко, чрез свързани лица или непряко в случаите на чл. 149, ал. 2 ЗППЦК най-малко 95 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, това обстоятелство се публикува в срока и по реда на ал. 1 заедно с разясняване на условията и реда, при които е възможно да бъдат осъществени правата по чл. 157а и 157б ЗППЦК, включително изрично посочване на цената или на приложимия начин на определяне на цената съгласно чл. 157а, ал. 3 ЗППЦК. В срока по предходното изречение предложителят представя информацията и на Комисията, и на регулирания пазар, на който акциите на публичното дружество - обект на търгово предложение, са приети за търговия."

§ 9. В чл. 39 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "Централния депозитар" се заменят с "централния депозитар на ценни книжа".

2. В ал. 3 думите "в един централен ежедневник" се заменят с "централния ежедневник или медия по чл. 24, ал. 1, т. 15".

§ 10. В чл. 43, ал. 3 думите "Централния депозитар" се заменят с "централния депозитар на ценни книжа".

§ 11. В чл. 44в, ал. 3 след думите "ал. 2" се поставя запетая и се добавя "по която са преведени паричните средства, необходими за заплащането на цената на акциите - предмет на изкупуване" и се поставя запетая.

§ 12. В чл. 44г думите "го публикува" се заменят с "публикува съществените му условия", а след думата "ежедневник" се добавя "или медия".

§ 13. В чл. 44ж, ал. 2 думата "ежедневника" се заменя с "централния ежедневник или медия".

§ 14. В чл. 44л, ал. 3, т. 2 думите "чл. 56, ал. 1, т. 1 от Наредба № 38 от 2007 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (обн., ДВ, бр. 67 от 2007 г.)" се заменят с "глава осма на Наредба № 38 от 21.05.2020 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (ДВ, бр. 51 от 2020 г.)".

§ 15. В чл. 44н, ал. 2 думата "ежедневника" се заменя с "централния ежедневник или медия".

§ 16. Навсякъде в наредбата думата "комисията" се заменя с "Комисията".

Заключителни разпоредби

§ 17. В Наредба № 41 от 11.06.2008 г. за изискванията към съдържанието на обосновката на цената на акциите на публично дружество, включително към прилагането на оценъчни методи, в случаите на преобразуване, договор за съвместно предприятие и търгово предлагане (обн., ДВ, бр. 59 от 2008 г.; попр., бр. 65 от 2008 г., изм. и доп., бр. 83 от 2017 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 6:

а) в ал. 3, т. 6 цифрата "2" се заменя с "3";

б) създава се ал. 4:

"(4) Комисията, съответно заместник-председателят, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", в хода на съответното административно производство може да изиска от заявителя да представи нова оценка на акциите на оценяваното дружество по метода на ликвидационната стойност, изготвена от друг оценител, сертифициран от Камарата на независимите оценители в България, когато са изпълнени следните условия:

1. налице е някое от обстоятелствата по ал. 3, съгласно което може да се допусне, че ликвидационната стойност е възможно да надвишава предложената от търговия предложител цена за една акция на оценяваното дружество;

2. констатирани са непълноти и несъответствия в представената оценка, които поставят под съмнение обективността и/или качеството на изготвената оценка."

2. В чл. 21 се създава ал. 3:

"(3) В случаите на внасяне на коригирано търгово предложение след издадена временна забрана информацията по ал. 1, т. 9 и датата на регистриране в комисията на търговото предложение не се променят."

3. Навсякъде в наредбата думата "комисията" се заменя с "Комисията".

§ 18. Наредбата е приета с Решение № 246-Н от 11.10.2022 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките