Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 101 от 20.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 53 ОТ 23.12.2016 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ОТЧЕТНОСТТА, ОЦЕНКАТА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ И ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ РЕЗЕРВИ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, ПРЕЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ И ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД (ДВ, БР. 6 ОТ 2017

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 53 ОТ 23.12.2016 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ОТЧЕТНОСТТА, ОЦЕНКАТА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ И ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ РЕЗЕРВИ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, ПРЕЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ И ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД (ДВ, БР. 6 ОТ 2017 Г.)

В сила от 01.01.2023 г.
Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.101 от 20 Декември 2022г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) С наредбата се определят:

1. изискванията към:

а) финансовите отчети, справки, доклади и приложения на застрахователите и презастрахователите и тяхното представяне в Комисията за финансов надзор, наричана по-нататък "Комисията";

б) консолидираните финансови отчети на застрахователите и презастрахователите, които са участващи предприятия в други застрахователи или презастрахователи, на застрахователните холдинги и на финансовите холдинги със смесена дейност и тяхното представяне в Комисията;

2. допълнителните изисквания за оценката на активите и пасивите във връзка с надзора върху платежоспособността;

3. редът за оценка на задълженията по застрахователни и презастрахователни договори за целите на задължителното счетоводно отчитане и за целите на надзора на платежоспособността, принципите, които се прилагат за изчисляване на размера на техническите резерви и задълженията по застрахователни и презастрахователни договори, както и максималният размер на техническата лихва за застраховките по раздел I от приложение № 1 от Кодекса за застраховането."

2. В ал. 2 т. 1 се отменя.

3. Алинея 3 се отменя.

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Годишен финансов отчет по чл. 126, ал. 1, т. 1 от Кодекса за застраховането е годишният финансов отчет за целите на задължителното счетоводно отчитане съгласно Закона за счетоводството.

(2) Годишен доклад по чл. 126, ал. 1, т. 2 от Кодекса за застраховането е годишният актюерски доклад по чл. 100, ал. 2, т. 2 от същия кодекс. Годишни доклади по смисъла на чл. 126, ал. 1, т. 2 от Кодекса за застраховането са и отчетът за платежоспособност и финансово състояние по същия кодекс."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Заедно с годишните доклади по чл. 126, ал. 1, т. 2 от Кодекса за застраховането и в срока за тяхното представяне застрахователят, съответно презастрахователят, представя в Комисията и Доклада за фактически констатации от проверката и заверката на справките по чл. 304, параграф 1, буква "г" от Делегиран регламент (ЕС) 2015/35 на Комисията от 10 октомври 2014 г. за допълнение на Директива 2009/138/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно започването и упражняването на застрахователна и презастрахователна дейност (Платежоспособност II) (ОВ, L 12/1 от 17.01.2015 г.)."

3. Създават се ал. 4 - 6:

"(4) Застрахователите и презастрахователите представят най-малко веднъж на три години редовен надзорен отчет съгласно чл. 304, параграф 1, буква "б" от Регламент (ЕС) 2015/35. При значителни промени на рисковия профил застрахователите и презастрахователите представят годишен редовен надзорен отчет, а при липса на такива промени уведомяват писмено Комисията за това обстоятелство.

(5) Всички застрахователи и презастрахователи, както и Гаранционният фонд, представят за целите на финансовия надзор в Комисията периодични справки, доклади и приложения.

(6) (В сила от 20.12.2022 г.) Общите изисквания към финансовите отчети, както и структурата, формата, съдържанието и периодичността на представяне на периодичните справки, докладите и приложенията по ал. 5 се определят със заповед на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор"."

§ 3. Членове 3 - 9 се отменят.

§ 4. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Заглавието на чл. 10 се изменя така:

"Оценка на задълженията по застрахователни или презастрахователни договори за целите на задължителното счетоводно отчитане".

2. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За целите на задължителното счетоводно отчитане застрахователят, съответно презастрахователят, оценява задълженията за остатъчно покритие и задълженията за възникнали претенции съгласно принципите и правилата, определени с международните стандарти за финансова отчетност (МСФО)."

3. Алинеи 2 - 4 се отменят.

4. В ал. 5 изречение второ се заличава.

5. Създава се ал. 6:

"(6) За целите на надзора на платежоспособността застрахователите без право на достъп до единния пазар образуват пренос-премийния резерв по чл. 119, ал. 1, т. 3 от Кодекса за застраховането и резерва за предстоящи плащания по чл. 119, ал. 1, т. 2 от същия кодекс съгласно изискванията на част втора, дял трети от същия кодекс и съгласно Регламент (ЕС) 2015/35. Пренос-премийният резерв се определя съгласно указанията за премийния резерв по Приложение II от Регламент (ЕС) 2015/2450. Резервът за предстоящи плащания се определя съгласно указанията за резерва за претенции по Приложение II от Регламент (ЕС) 2015/2450. При определяне на резервите по изречения първо, второ и трето се определя най-добра прогнозна оценка по правилата на чл. 154 от Кодекса за застраховането и Регламент (ЕС) 2015/35 и не се изчислява добавка за риск."

§ 5. Член 11 се отменя.

§ 6. В чл. 12 се създават ал. 3 и 4:

"(3) При изготвяне на справките и докладите за надзорни цели, включително по отношение на оценката на активите и пасивите, застрахователите без право на достъп до единния пазар на Европейския съюз спазват насоките по ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 1 и 2.

(4) Комисията за финансов надзор издава указания по прилагането на ал. 1 - 3."

§ 7. В чл. 13, ал. 2 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. годишният финансов отчет по чл. 126, ал. 1, т. 1 от Кодекса за застраховането се подава в подходящ за обработка електронен формат, съдържащ заверен годишен финансов отчет и одиторски доклад, подписани с квалифициран електронен подпис;".

2. Точка 4 се изменя така:

"4. другите елементи на редовната надзорна отчетност по чл. 304 и 372 от Регламент (ЕС) № 2015/35 се подават във формата по т. 1, подписани с квалифициран електронен подпис;".

§ 8. В част първа заглавието на глава втора се изменя така:

"ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДАННИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ОЦЕНКАТА НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПО ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ДОГОВОРИ".

§ 9. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. Застрахователят, съответно презастрахователят, гарантира, че данните, използвани за определяне оценката на задълженията по застрахователни и/или презастрахователни договори, покриват достатъчно голям период от наблюдения и исторически данни, който характеризира измерваната реалност, както и с достатъчно ниво на детайлност, за да позволят анализ на използваните модели."

§ 10. В чл. 15, ал. 2 думите "техническите резерви" се заменят със "задълженията по застрахователни и/или презастрахователни договори".

§ 11. Член 16 се отменя.

§ 12. В чл. 31 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "като оповестява и документирането за обработката и прилагането на корекции към историческите данни, когато такова е направено" се заличават.

2. Алинея 2 се отменя.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато вътрешните данни на застрахователя или презастрахователя не отговарят на изискванията на чл. 19 от Регламент (ЕС) 2015/35/ЕО, застрахователят и презастрахователят могат да използват относимите пазарни данни, публикувани от Комисията, за изчисляването на техническите си резерви и задълженията по застрахователни и/или презастрахователни договори."

4. Алинея 4 се отменя.

§ 13. Раздел I "Общи изисквания към финансовите отчети на застрахователите" от глава трета с чл. 32 - 38 се отменя.

§ 14. Раздел II "Специални изисквания към някои позиции на отчета за финансовото състояние" от глава трета с чл. 39 - 63 се отменя.

§ 15. Раздел III "Специални изисквания, отнасящи се до някои позиции на отчета за печалбите и загубите" от глава трета с чл. 64 - 72 се отменя.

§ 16. Заглавието на раздел ІV в глава трета се изменя така:

"Раздел ІV

Правила за оценка на активи и задължения".

§ 17. Член 73 се изменя така:

"Оценка на финансови активи

Чл. 73. При оценката на финансовите активи застрахователят, съответно презастрахователят, спазва принципите на МСС и МСФО."

§ 18. Членове 73а - 75 се отменят.

§ 19. В чл. 76 се правят следните изменения:

1. Заглавието на чл. 76 се изменя така:

"Изисквания към независимите оценители при изготвяне на оценка на инвестициите в недвижими имоти".

2. В ал. 3 думата "през" се заличава, а думата "две" се заменя с "три".

3. Алинея 9 се отменя.

§ 20. Членове 77 - 83 се отменят.

§ 21. Член 84 се изменя така:

"Оценка на задълженията за остатъчно покритие съгласно МСФО

Чл. 84. Задълженията за остатъчно покритие се оценяват съгласно разпоредбите МСФО по следните методи:

1. общ модел;

2. подход на разпределение на премиите;

3. подход на променливото възнаграждение."

§ 22. Член 85 се отменя.

§ 23. В чл. 86 се правят следните изменения:

1. Заглавието се изменя така:

"Определяне на откупна стойност".

2. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Основата за определяне на откупните стойности по чл. 452 на Кодекса за застраховането е математическият резерв. Математическият резерв представлява спестовната част от записаните премии по чл. 1, параграф 11 от Регламент (ЕС) 2015/35 от началото на застрахователния договор, увеличена с гарантирания доход от инвестирането им и суми за очаквано покриване на риск и административни разходи. Математическият резерв включва и допълнително разпределена доходност, когато е предвидена съгласно условията на договора."

3. Алинеи 2 - 5 се отменят.

4. Алинеи 6 - 8 се изменят така:

"(6) Използваният метод за изчисляване на резерва по ал. 1 се основава на благоразумни актюерски оценки.

(7) Сметните основи при определяне на премиите и откупната стойност се определят на базата на благоразумни допускания, като се отчитат условията по застрахователния договор, видът на договора и очакваната стойност на бъдещите административни разходи и комисиони. Използваните допускания се оповестяват в актюерския доклад по Наредба № 31 от 2.08.2006 г. за условията и реда за провеждане на изпит и за признаване на правоспособност на отговорен актюер, за признаване на правоспособност, придобита извън Република България, за формата на актюерската заверка, формата и съдържанието на актюерския доклад и на справките по Кодекса за застраховането, които отговорният актюер заверява, както и за формата и задължителното съдържание на годишния актюерски доклад по Кодекса за социално осигуряване (ДВ, бр. 71 от 2006 г.) (Наредба № 31 от 2.08.2022 г.).

(8) Методите за изчисление на откупните стойности не могат да се променят необосновано и се оповестяват в актюерския доклад по Наредба № 31 от 2.08.2022 г."

5. Алинеи 9 и 10 се отменят.

6. В ал. 11 думата "резервите" се заменя с "и откупната стойност".

7. Алинеи 13 - 16 се отменят.

§ 24. Член 87 се изменя така:

"Публичност на основата и методите за разпределяне на доход

Чл. 87. (1) Основата и методите за определяне на откупната стойност по застраховките по раздел I от приложение № 1 от Кодекса за застраховането, включително разпределеният по застрахователните договори доход - при застрахователните договори с участие в дохода от инвестиции, се публикуват на интернет страницата на застрахователя. В годишния актюерски доклад, представян в Комисията, застрахователите посочват: общия доход от инвестиране на техническите резерви и начина, по който е определен; частта от този доход, разпределен по застрахователните договори, и базата, на която е направено разпределението.

(2) Разпределянето на доход по застрахователните договори с участие в дохода от инвестиции се извършва на базата на индивидуалния размер на математическия резерв през текущата година съгласно условията на договора.

(3) Разпределеният доход се изплаща на застрахованите или на третите ползващи се лица или се включва в математическия резерв по договорите."

§ 25. Член 88 се отменя.

§ 26. Член 89 се изменя така:

"Задължения за възникнали претенции

Чл. 89. (1) Задълженията за възникнали претенции се оценяват съгласно разпоредбите на МСФО.

(2) Задълженията за възникнали претенции включват:

1. предявени, но неизплатени претенции;

2. възникнали, но непредявени претенции;

3. разходите за уреждане на претенциите."

§ 27. В чл. 90 се правят следните изменения:

1. Заглавието се изменя така:

"Правила при завеждане на претенциите".

2. Алинея 1 се отменя.

3. Алинеи 4 - 7 се изменят така:

"(4) При първоначално завеждане на претенцията в информационната система тя се оценява въз основа на статистически методи, като при извършване на последваща експертна оценка стойността ѝ се променя така, че да отразява очаквания размер на плащането по претенцията.

(5) Разходите за уреждане на претенциите се включват в оценката на задължението независимо от техния източник.

(6) Суми, които подлежат на възстановяване поради встъпване в правата на застрахованите спрямо трети лица (суброгация) или придобиване на право на собственост върху застрахования обект (абандон), се приспадат от задължението за възникнали претенции, като сумите се посочват в пояснителните бележки към финансовия отчет по Закона за счетоводството.

(7) Когато обезщетението за вреда трябва да бъде изплатено във вид на анюитет, сумите, които трябва да бъдат оценени за тази цел, се изчисляват според признати актюерски методи."

4. Алинея 9 се отменя.

5. Алинеи 10 и 11 се изменят така:

"(10) Претенциите по застрахователни или презастрахователни договори, предявени по съдебен ред, по които има произнасяне на съда, се завеждат в информационната система на застрахователя и/или презастрахователя с пълния размер на уважената претенция, в т. ч. за присъдените лихви и разноски.

(11) Претенциите по застрахователни или презастрахователни договори, предявени по съдебен ред, за които дружеството е уведомено и по които няма произнасяне на съда или които са били отхвърлени на предходна инстанция, преди решението да е влязло в сила, се оценяват, като цената на исковете заедно с дължимите лихви и известните разноски по делата може да се коригират с коефициент, освен когато е налице нормативно ограничение на размера на обезщетението."

6. Алинея 16 се отменя.

§ 28. Членове 91 - 101 се отменят.

§ 29. Член 107 се отменя.

§ 30. В чл. 111 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 3 се изменя така:

"3. размер на собствените средства за покриване на гаранционния капитал;"

б) точка 4 се отменя.

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3:

а) в текста преди т. 1 думите "или всяко значително неспазване на границата на платежоспособност" се заличават;

б) точки 3 и 4 се отменят.

§ 31. В чл. 115, ал. 2 думите "и презастрахователните" се заличават.

§ 32. Допълнителната разпоредба с § 1 се отменя.

§ 33. Параграф 4 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 4. (1) До момента, в който данните за предявените претенции в базата данни на Информационния център на Гаранционния фонд отговарят на изискванията за необходимото качество, застрахователите представят в Комисията в електронен вид, заверени с електронен подпис, данни за броя и стойността на предявените и изплатени претенции, по държава на осъществяване на дейност, ежегодно до 10-о число на месец януари във формата на таблица съгласно приложение № 9, в това число за всяка от следните рискови групи:

1. леки автомобили и товарни автомобили с допустима максимална маса до 5 тона;

2. товарни автомобили с допустима максимална маса над 5 тона и автобуси;

3. седлови влекачи;

4. моторни превозни средства, различни от посочените в т. 1 - 3.

(2) Датата, към която данните по ал. 1 отговарят на необходимото качество, се определя със заповед на заместник-председателя."

§ 34. Приложения № 1 - 8 се отменят.

§ 35. Създава се приложение № 9 към § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби:

"Приложение № 9 към § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби













"

§ 36. Навсякъде в наредбата думата "комисията" се заменя с "Комисията".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 37. За целите на подаването на отчетността за 2023 г., ако не е предвидено друго в Регламент (ЕС) 2015/2450:

1. "Записани премии" означава премиите, дължими на застрахователно или презастрахователно предприятие за определен период от време, независимо от това дали тези премии са свързани изцяло или отчасти със застрахователно или презастрахователно покритие, осигурено в различен период от време.

2. "Получени премии" означава премиите, свързани с риска, покрит от застрахователното или презастрахователното предприятие за определен период от време.

§ 38. (1) Комисията издава указанията по чл. 12, ал. 4 във връзка с ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 1 и 2 в срок до 12 месеца от влизането в сила на тази наредба.

(2) Комисията издава указанията по чл. 12, ал. 4 във връзка с ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 3 в срок до 12 месеца от влизането в сила на тази наредба.

§ 39. Одобренията по чл. 91, ал. 4 и по чл. 92, ал. 1 се извършват за последен път с референтна дата към 31.12.2022 г.

§ 40. В Наредба № 15 от 5.05.2004 г. за воденето и съхраняването на регистрите от Комисията за финансов надзор и за подлежащите на вписване обстоятелства (обн., ДВ, бр. 54 от 2004 г.; изм., бр. 15 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 12 и 53 от 2006 г., бр. 22 от 2007 г., бр. 63 и 68 от 2008 г., бр. 13 от 2009 г.; изм., бр. 49 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 68 и 90 от 2014 г., бр. 95 от 2017 г., бр. 101 от 2018 г.; доп., бр. 41 и 55 от 2019 г.; изм. и доп., бр. 30 и 61 от 2020 г. и бр. 48, 60 и 97 от 2021 г.; изм. и доп., бр. 47 от 2022 г.) в чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 19:

а) букви "а" - "к" се отменят;

б) в буква "л" след думите "S.02.01.01" се поставя запетая и се добавя "S.05.01.01";

в) в буква "м" след думите "S.02.01.02" се поставя запетая и се добавя "S.05.01.02";

г) създава се буква "н":

"н) годишна справка Премии, претенции и разходи по вид дейност (за застрахователите без право на достъп до единния пазар на ЕС) и годишна справка Баланс (за застрахователите без право на достъп до единния пазар на ЕС) съгласно заповед на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор" по чл. 2, ал. 6 от Наредба № 53 от 23.12.2016 г. за изискванията към отчетността, оценката на активите и пасивите и образуването на техническите резерви на застрахователите, презастрахователите и Гаранционния фонд (ДВ, бр. 38 от 20.05.2016 г.) по отношение на застрахователите без право на достъп до единния пазар на Европейския съюз."

2. Алинеи 2 - 6 се отменят.

§ 41. В Наредба № 31 от 2.08.2006 г. за условията и реда за провеждане на изпит и за признаване на правоспособност на отговорен актюер, за признаване на правоспособност, придобита извън Република България, за формата на актюерската заверка, формата и съдържанието на актюерския доклад и на справките по Кодекса за застраховането, които отговорният актюер заверява, както и за формата и задължителното съдържание на годишния актюерски доклад по Кодекса за социално осигуряване (обн., ДВ, бр. 71 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 51 от 2008 г., бр. 66 от 2013 г., бр. 54 от 2014 г.; изм., бр. 38 от 2016 г., бр. 6 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 83 от 2018 г., бр. 41 от 2019 г., бр. 81 от 2020 г.; изм., бр. 48 от 2021 г.; изм. и доп., бр. 60 от 2021 г. и бр. 23 от 2022 г.) се правят следните изменения:

1. Член 22 се отменя.

2. В приложение № 1, раздел V "Технически резерви":

а) в т. 2 думите "и Наредба № 53 от 2016 г. за изискванията към отчетността, оценката на активите и пасивите и образуването на техническите резерви на застрахователите, презастрахователите и Гаранционния фонд (ДВ, бр. 6 от 2017 г.) (Наредба № 53)" се заличават;

б) точка 4 се отменя.

§ 42. В Наредба № 51 от 28.04.2016 г. за собствените средства и за изискванията за платежоспособност на застрахователите, презастрахователите и групите застрахователи и презастрахователи (обн., ДВ, бр. 38 от 2016 г.; изм., бр. 6 от 2017 г.) се правят следните изменения:

1. Членове 35, 81 и 86 се отменят.

2. Приложение № 2 към чл. 86, ал. 2 се отменя.

§ 43. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2023 г., с изключение на § 2, т. 3 по отношение на ал. 6, който влиза в сила от датата на обнародването на наредбата в "Държавен вестник".

§ 44. Наредбата е приета с Решение № 250-Н от 15.12.2022 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките