Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 47 от 30.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 12.09.2019 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ФАРМАКО-ТЕРАПЕВТИЧНО РЪКОВОДСТВО ПО НУКЛЕАРНА МЕДИЦИНА (ДВ, БР. 78 ОТ 2019 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 12.09.2019 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ФАРМАКО-ТЕРАПЕВТИЧНО РЪКОВОДСТВО ПО НУКЛЕАРНА МЕДИЦИНА (ДВ, БР. 78 ОТ 2019 Г.)

Издадена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти

Обн. ДВ. бр.47 от 30 Май 2023г.

§ 1. В приложението към член единствен се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел II "Радиофармацевтици за диагностични цели", т. 2 "Циклотронни и реакторни радиофарвацевтици":

1.1. В т. 2.1 след текста:

" - 68Ga-маркирани соматостатинови аналози (DOTA-TATE, DOTA-TOC, DOTA-NOC) - използва се при невроенкоринни тумори (НЕТ) - стадиране, рестадиране, оценка на терапевтичен отговор, рестадиране при биохимичен рецидив, планиране на лъчелечение, планиране и проследяване на лечение от радиопептидна терапия със същите лиганди, но терапевтичен радионуклид - 177Lu, 90Y или друг."

на нов ред се добавя нова позиция със следното съдържание:

" - 68Ga-маркирани инхибитори на фибробласт-активиращия протеин (FAPI) - използват се като алтернатива на FDG при солидни тумори с очаквано ниска или доказано ниска утилизация на FDG (изключва се простатен карцином и НЕТ)."

1.2. В т. 2.2 след текста:

"- 18F-Fluorocholine - стадиране, рестадиране, мониториране на лечението, рестадиране при биохимичен рецидив на простатен карцином (използва се само ако няма достъп до 68Ga-PSMA); локализиране на аденоми/хиперплазия при хиперпаратироидизъм."

на нов ред се добавя нова позиция със следното съдържание:

"- 18F-FES (fluoroestrogen) - визуализация на естрогенови рецептори при пациент с хормон-позитивен карцином на млечна жлеза."

2. В раздел III "ПРИЛОЖЕНИЕ 1: ВИДОВЕ ПРОТОКОЛИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНВЕЦИОНАЛНИ И ХИБРИДНИ НУКЛЕАРНОМЕДИЦИНСКИ ОБРАЗНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ":

2.1. Създава се нов Протокол № 9 със следното съдържание:

"ПРОТОКОЛ № 9

За сърдечна амилоидоза



Индикации за изследването:

Суспекция за амилоидоза, ангажираща сърцето (транстиретинова или амилоидоза на леки вериги) и за диференциране на двете форми.

Контраиндикации:

Бременност и кърмене

Странични ефекти:

Няма

Подготовка на пациента

Радиофармацевтик: 99mTc-PYP (99mTc-HMDP/DPD)

Активност:

370 - 925 MBq

Време на сканиране:

1-ви и 3-ти час (при необходимост) след аплицирането

Апаратура:

Гама-камера, SPECT/CT

Процедура на изследването:

Планарно скениране 1-ви и 3-ти час (при необходимост) в AP и LL проекции, ограничени до 750 Kcounts, последвани от SPECT/CT

Отчитане на резултатите:

Визуално (Perugini score, 4-степенна скала спрямо натрупване в скелета) и количествено (индекс сърце/контралатерална област)

 

Интерпретацията задължително налага извършване на имунофиксация на серум и урина за моноклонален протеин


Изследването при сърдечна амилоидоза с остеотропни радиофармацевтици е основен метод за неинвазивна диагностика на транстиретирона амилоидоза (ATTR), което е един от главните критерии за поставяне на диагнозата и при позитивен резултат отменя нуждата от миокардна биопсия. Предвид наличието на медикаменти за лечение на транстиретинова амилоидоза изследването е от критично значение за пациентите. Самото изследване се провежда регулярно от години в един център и епизодично в още един и може да се счита напълно рутинно. Същото се изпълнява по протоколите на ASNC/EANM (https://www.eanm.org/content-eanm/uploads/2019/10/19110-ASNC-AND-EANM-Amyloidosis-Practice-Points-WEB.pdf) и ACR-SNMMI (https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HCI.0000000000000029).

До момента изследването се извършва и отчита като костна сцинтиграфия (което формално не е невярно, тъй като се използва остеотропен радиофармацевтик, но е медицински неточно, подвежда и пациенти, и лекари и при по-широка употреба извън утвърдения единствен център има риск да се извършва по неадекватни протоколи.)".

2.2. Протокол № 9 за белодробна перфузионна сцинтиграфия (SPECT на бял дроб като допълнително изследване) става Протокол № 10 за белодробна перфузионна сцинтиграфия (SPECT на бял дроб като допълнително изследване).

2.3. Протокол № 10 за сцинтиграфия на тестисите става Протокол № 11 за сцинтиграфия на тестисите.

2.4. Протокол № 11 за сцинтиграфия на слюнчените жлези става Протокол № 12 за сцинтиграфия на слюнчените жлези.

2.5. Протокол № 12 за радионуклиден метод за доказване на ектопия на стомашна лигавица става Протокол № 13 за радионуклиден метод за доказване на ектопия на стомашна лигавица.

2.6. Протокол № 13 за сцинтиграфия при локализиране на остро кървене от гастроинтестиналния тракт става Протокол № 14 за сцинтиграфия при локализиране на остро кървене от гастроинтестиналния тракт.

2.7. Досегашните Протокол № 14 за динамична езофагеална сцинтиграфия, Протокол № 15 за визуализиране на активни възпалителни процеси с маркирани с (99м)Тс-HMPAO левкоцити и Протокол № 16 за сцинтиграфия на костен мозък с (99m)Tc-наноколоид се заличават.

2.8. Протокол № 17 за сцинтиграфия за визуализиране на соматостатинови рецептори става Протокол № 15 за сцинтиграфия за визуализиране на соматостатинови рецептори.

2.9. Протокол № 18 за сцинтиграфия с (131)I-MIBG при невроендокринни тумори става Протокол № 16 за сцинтиграфия с (131)I-MIBG при невроендокринни тумори.

2.10. Протокол № 19 за перфузионна мозъчна сцинтиграфия става Протокол № 17 за перфузионна мозъчна сцинтиграфия.

2.11. Протокол № 20 за мозъчна сцинтиграфия при визуализиране на допаминови рецептори става Протокол № 18 за мозъчна сцинтиграфия при визуализиране на допаминови рецептори.

2.12. Протокол № 21 за сцинтиграфия на лимфни възли става Протокол № 19 за сцинтиграфия на лимфни възли.

2.13. Протокол № 22 за провеждане на еднофотонна емисионна компютърна томография с компютърна томография (SPECT/CT) на хибриден скенер става Протокол № 20 за провеждане на еднофотонна емисионна компютърна томография с компютърна томография (SPECT/CT) на хибриден скенер.

2.14. Протокол № 23 за провеждане на позитронно-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ или РЕТ/СТ) с маркирани с 18F-радиофармацевтици става Протокол № 21 за провеждане на позитронно-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ или РЕТ/СТ) с маркирани с 18F-радиофармацевтици и в него се правят следните изменения и допълнения:

2.14.1. В частта "Радиофармацевтици":

Текстът "Препоръчителната активност за целотелесно скениране е 140 - 555 МБк/70 кг човек или 2 - 5 МБк/кг."

се заменя с "Препоръчителната активност за възрастен пациент при целотелесно скениране е 140 - 555 МBq/70 кг човек или 2 - 5 МBq/кг."

2.14.2. В частта "Активност (18)F-FDG" след думите "При неврологичните и кардиологичните изследвания обикновено се работи с фиксирана активност и разпределението не е на база телесно тегло"

на нов ред се добавя:

"Препоръчителна активност при деца за целотелесно сканиране е в интервала от 3,7 - 5,2 MBq/kg, съобразно препоръките на 2016 EANM pediatric Dosage Card и 2016 Update of the North American Consensus Guidelines for Pediatric Administrated Radiopharmaceutical Activities.

Аплицираната активност може да бъде оптимизирана съобразно техническите характеристики на използваната апаратура, както и изискванията на националната Агенция за ядрено регулиране."

2.15. Протокол 24 за провеждане на позитронно-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ или РЕТ/СТ) с маркирани с 68Ga-радиофармацевтици става Протокол № 22 за провеждане на позитронно-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ или РЕТ/СТ) с маркирани с 68Ga-радиофармацевтици, като текстът придобива следната редакция:



 

 

Принцип на изследването

За провеждане на позитронно-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ или РЕТ/СТ) с маркирани с 68Ga-радиофармацевтици

Визуализация на тумори с повишена експресия на соматостатинови рецептори/простатноспецифичен мембранен антиген при нервоендокринни тумори/простатен карцином, с помощта на ПЕТ/КТ скенер и въвеждане на специфични позитронноемитиращи, маркирани с 68Ga-радиофармацевтици.

Индикации

Простатен карцином: индикации за Ga68-PSMA PET CT:

При пациенти с простатен карцином:

• Стадиране на доказан простатен карцином.

• Рестадиране при биохимичен рецидив (само при PSA>0.2 ng/ml).

• Рестадиране при клинични, образни или биохимични данни за персистенция, рецидив и/или прогресия (включително авансирал метастатичен кастрационно сензитивен или резистентен тумор).

• Арбитриране на спорни находки от други образни изследвания при пациенти с простатен карцином.

 

• Определяне мястото на биопсия след проведена стандартна или МРТ/US Fusion биопсия, недоказваща наличие на карцином, но налични високо суспектни клинични или образно-диагностични данни за наличие на такъв при последващото проследяване (PSMA PET/CT: joint EANM procedure guideline/SNMMI procedure standard for prostate cancer imaging 2.0).

• За определяне на мястото на биопсията при пациенти с високи клинични и образни суспекции за карцином на простатата като част от мултимодалния подход в комбинация с МРТ и/или US за провеждане на насочена фюжън и/или когнитивна биопсия (включително при PSAD> 0.1, негативни или гранични PIRADS 1-3 лезии или позитивни PIRSADS>4 лезии за повишаване точността на локализацията (PSMA PET/CT: joint EANM procedure guideline/SNMMI procedure standard for prostate cancer imaging 2.0).

• Като подготовка за метаболитна радионуклидна терапия с PSMA базирани радиофармацевтици и оценка на ефекта.

• При пациенти с аденоидно-кистичен карцином - при изчерпване на диагностичните възможности на другите образни методи.

 

Невроендокринни тумори (НЕТ)*: индикации за PET CT с Ga68 соматостатинови аналози

• Стадиране на пациенти със соматостатин рецепторно експресиращи тумори (гастроентеропанкреатични тумори - карциноиди, гастринома, инсулинома, глюкагонома, VIPoma и др., тумори на симпатико-адреналната нервна система - феохромоцитом, параганглиом, невробластом, ганглионевром, медуларен карцином на щитовидната жлеза, питуитарен аденом, медулобластом, меркел-клетъчен карцином, дребноклетъчен карцином на белия дроб, менингиом и др.).

• Търсене на първично огнище при метастатичен НЕТ (или други тумори със соматостатинова експресия), включително при наличие на лабораторна констелация за такъв, но без данни от конвенционалните образни методи.

• Рестадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със соматостатин рецептор експресиращи тумори.

• Като подготовка за метаболитна радионуклидна терапия с DOTATOC/DOTATATE базирани радиофармацевтици.

За други 68Ga белязани радиофармацевтици:

• При изчерпване на диагностичните възможности от другите образни методи и/или при тумори с очаквано ниска или доказано ниска утилизация на FDG (изключват се тумори, за които има специфични радиофармацевтици - простатен карцином и НЕТ; изключва се диференциран тироиден карцином). Допуска се приложение само по онкологични индикации при солидни тумори.

* При пациенти с G2/G3 невроендокринни тумори/карциноми може да се предпочете/добави и РЕТ СТ с 18FDG PET в зависимост от конкретния клиничен казус при същите индикации.

 

Индикации за 68Ga-FAPI: Като алтернатива на FDG по общо онкологични индикации, но само при солидни тумори с очаквано ниска или доказано ниска утилизация на FDG (напр. саркоми, стомашен карцином, медуларен карцином и др.) - изключва се приложение при простатен карцином.

НЕТ, диференциран тироиден карцином.

Контраиндикации

Бременност, кърмене.

Странични ефекти

Не са съобщени.

Радиофармацевтици

Спиране на соматостатиновите аналог за определен период от време, специфичен за всеки терапевтичен препарат при НЕТ.

 

За диагностика на НЕТ - [68Ga-DOTA0-Tyr3]octreotide (68Ga-DOTA-TOC, 68Ga-edotreotide), прилагат се още - [68Ga-DOTA0-1NaI3]octreotide (68GaDOTA-NOC) I [68Ga-DOTA0-Tyr3]octreotate (68GaDOTA-TATE).

Радиофармацевтик за диагностика на простатен карцином - 68Ga-labelled HBED-CC или друг (68Ga-PSMA-11, 68Ga-PSMA-617, 68GaPSMA-I&T) конюгат на PSMA- (наричани за кратко 68Ga-PSMA).

FAP-инхибитори - 68Ga FAPI 04/46.

Активност

За диагностика на НЕТ

- Препоръчителна активност при възрастни пациенти 100 - 200 MBq за 68Ga-DOTA-TOC, 68GaDOTA-NOC,

-68GaDOTA-TATE (средно 2 MBq/кг).

- Препоръчителната активност за 68Ga-DOTA-TOC при деца е 1,6 MBq/кг като минимална аплицирана активност 11,1 MBq и максимална такава 111 MBq съгласно SNMMI Procedure Standard/EANM Practice Guideline for SSTR Receptor PET: Imaging Neuroendocrine Tumors (2023).

Препоръчителна активност при възрастни пациенти 68Ga - PSMA

Време на скениране

- 111 - 259 MBq за 68Ga - PSMA (или 1,8 - 2,2 MBq/кг), съгласно joint EANM procedure guideline/SNMMI procedure standard for prostate cancer imaging 2.0 (2023).

60 мин. след инжектиране (препоръчителен интервал - 50 - 100 мин.).

При индикация "определяне на място за биопсия" при провеждане на ПЕТ/КТ с маркиран простат специфичен мембранен антиген (PSMA) скенирането включва само малък таз, на 60 мин. след инжектиране на РФ (препоръчителен интервал - 50 - 100 мин.), като при регистриране на суспектни екстрапростатни рецептор-позитивни лезии в обхванатия обем може да се проведе и целотелесно ПЕТ/КТ скениране за целите на инициалното стадиране.

Апаратура

ПЕТ/КТ хибриден скенер за получаване на ПЕТ, КТ и насложени ПЕТ/КТ структурно-анатомични и функционални образи. КТ най-често е нискодозова за отслабване на разсеяното лъчение от ПЕТ и точна анатомична локализация на патологичните огнища.

Диагностичен алгоритъм

1. Нискодозова КТ (helical mode).

2. ПЕТ целотелесно сканиране.

3. ПЕТ/КТ образът се синхронизира със съвпадаща геометрия на ПЕТ и КТ образите.

4. Евентуално диагностична КТ с интравенозен не-йонен контраст на избрани зони на същия скенер в еднодневен протокол.

Анализ на получените резултати

 

 

 

 

 

Документиране на изследването:

• Обработка и описание на получените серии образи в зависимост от вида изследване.

• Количествено определяне на степента на натрупване на радиомаркера в патологичните огнища (ССН/SUV).

- Маркираните с 68 Gа-пептиди могат да демонстрират вариабилна чувствителност към различните тумори в зависимост от тяхната хистология, степен на експресия и плътност на соматостатиновите рецептори, локализацията и големината на първичния процес.

• Получаване на образ: снимков материал или електронен носител.

• Текстово медицинско заключение. Последното е обсъдено на клиничен рапорт.

• Архивиране в електронен албум и хартиен носител.




2.16. Протокол № 25 за провеждане на позитронно-емисионна томография/компютърна томография с 18 F FDG за определяне на виталност на миокарда става Протокол № 23 за провеждане на позитронно-емисионна томография/компютърна томография с 18 F FDG за определяне на виталност на миокарда.

2.17. Протокол № 26 за провеждане на позитронно-емисионна томография/компютърна томография с 18F FDG за диференциална диагноза на деменции, вкл. Болест на Алцхаймер става Протокол № 24 за провеждане на позитронно-емисионна томография/компютърна томография с 18F FDG за диференциална диагноза на деменции, вкл. Болест на Алцхаймер."

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата е приета с Решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, прието съгласно Протокол № 549 от 18.05.2023 г.


Промени настройката на бисквитките