Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 47 от 30.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 29 МАРТ 2018 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗИ И ОДОБРЕНИЯ, ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА ПО ЧЛ. 19 ОТ ЗАКОНА ЗА ПЛАТЕЖНИТЕ УСЛУГИ И ПЛАТЕЖНИТЕ СИСТЕМИ И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ПЛАТЕЖНИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 29 МАРТ 2018 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗИ И ОДОБРЕНИЯ, ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА ПО ЧЛ. 19 ОТ ЗАКОНА ЗА ПЛАТЕЖНИТЕ УСЛУГИ И ПЛАТЕЖНИТЕ СИСТЕМИ И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ПЛАТЕЖНИ СИСТЕМИ С ОКОНЧАТЕЛНОСТ НА СЕТЪЛМЕНТА (ДВ, БР. 32 ОТ 2018 Г.)

Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.47 от 30 Май 2023г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1, т. 9, буква "в", подбуква "бб" след думата "разходи" се поставя запетая и се добавя "включително разходите за функцията по вътрешен контрол и за дейностите, възложени на подизпълнители, ако такива се предвиждат;".

2. В ал. 8 накрая се поставя запетая, добавя се "включително когато вече предоставена информация не е точна, пълна или достоверна." и се създава изречение второ: "Заявителят следва да идентифицира съответната информация, нейното място в първоначалното заявление, причината за настъпилите промени в информацията, актуализираната информация и потвърждение, че останалата информация в заявлението остава непроменена."

§ 2. В чл. 4, ал. 1, т. 2 след думата "сектор" се поставя запетая, добавя се "включително в платежна институция, дружество за електронни пари или доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка" и се създава изречение второ: "като професионален опит на членовете на органите за управление и надзор на заявителя, които не са представляващи и управляващи, се счита и всяка дейност, пряко свързана с предоставяне на платежни услуги или издаване на електронни пари от лицензиран в държава членка доставчик на платежни услуги;".

§ 3. В чл. 18, ал. 1, т. 8, буква "в", подбуква "бб" след думата "разходи" се поставя запетая и се добавя "включително разходите за функцията по вътрешен контрол и за дейностите, възложени на подизпълнители, ако такива се предвиждат;".

§ 4. В чл. 23, ал. 1, т. 9, буква "в", подбуква "бб" след думата "разходи" се поставя запетая и се добавя "включително разходите за функцията по вътрешен контрол и за дейностите, възложени на подизпълнители, ако такива се предвиждат;".

§ 5. В приложението към чл. 5, ал. 1, т. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 9.1 след думата "сектор" се поставя запетая и се добавя "включително платежна институция, дружество за електронни пари или доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка", а думите "Наредба № 20 от 2019 г. за издаване на одобрения за членовете на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изискванията във връзка с изпълнение на техните функции." се заменят с "Наредба № 20 на БНБ от 2019 г. за изискванията към членовете на управителния и контролния орган на кредитна институция, както и за оценка на тяхната пригодност и на лицата, заемащи ключови позиции".

2. В т. 9.3 след думата "сектор" се поставя запетая и се добавя "включително платежна институция, дружество за електронни пари или доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка".

Заключителни разпоредби

§ 6. Тази наредба се издава на основание чл. 10, ал. 2 и чл. 37, ал. 5 от Закона за платежните услуги и платежните системи и е приета с Решение № 226 от 18 май 2023 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.

Промени настройката на бисквитките