Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 104 от 15.XII

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА КАНДИДАТИ, ПРЕДСТАВЯНЕТО И ПУБЛИЧНОТО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ, ИЗСЛУШВАНЕТО НА КАНДИДАТИТЕ И ИЗБОР НА СЪДИИ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТ КВОТАТА НА Н

 

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА КАНДИДАТИ, ПРЕДСТАВЯНЕТО И ПУБЛИЧНОТО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ, ИЗСЛУШВАНЕТО НА КАНДИДАТИТЕ И ИЗБОР НА СЪДИИ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТ КВОТАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.104 от 15 Декември 2023г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 във връзка с чл. 147, ал. 1, 2 и 3, чл. 148, ал. 1, т. 1 от Конституцията на Република България, чл. 4 от Закона за Конституционен съд и чл. 90, ал. 9 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


Приема Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание

І. Предлагане на кандидати и изискуеми документи на кандидатите за съдии в Конституционния съд на Република България

1. Предложенията за кандидати за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание се правят от народни представители в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по конституционни въпроси в срок до 11 януари 2024 г. включително.

2. Предложенията съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат. Към предложенията се прилагат следните документи:

а) писмено съгласие на кандидата по образец - приложение № 1 към решението;

б) подробна професионална биография;

в) заверено от кандидата копие от диплома за завършено висше образование по специалността "Право";

г) документи, удостоверяващи, че кандидатът отговаря на изискванията за стаж съгласно чл. 147, ал. 3 от Конституцията на Република България;

д) декларация по образец, свързана с изискванията за гражданство по чл. 4, ал. 3 от Закона за Конституционен съд - приложение № 2 към решението;

е) писмено съгласие на кандидата по чл. 27, ал. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по образец - приложение № 3 към решението.

ІІ. Публично оповестяване на документите и представяне на становища и въпроси

1. Предложенията заедно с документите по раздел І се публикуват в срок до три работни дни от получаването им на интернет страницата на Народното събрание. Публикуват се името и мотивите на народния представител, предложил съответния кандидат.

2. Публикуването на предложенията и документите се извършва при спазване на Закона за защита на личните данни, Закона за защита на класифицираната информация, както и на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) (ОВ, L 119/1 от 4 май 2016 г.).

3. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, и професионални организации не по-късно от 3 дни преди изслушването може да представят на Комисията по конституционни въпроси становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставени.

4. Средствата за масово осведомяване могат да изпращат в Комисията по конституционни въпроси към кандидатите, които да им бъдат поставени.

5. Въпросите, изпратени от лицата по т. 3 и 4, се съобщават на кандидатите писмено на електронната им поща не по-късно от 24 часа преди началото на изслушването.

6. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат.

7. Становищата и въпросите се изпращат по пощата на адрес: гр. София, п. к. 1169, пл. "Княз Александър I" № 1, адресирани до председателя на Комисията по конституционни въпроси и по електронен път на електронна поща: 49_kkv@parliament.bg, не по-късно от 3 дни преди изслушването на кандидатите.

8. Становищата и въпросите се публикуват на интернет страницата на Народното събрание при спазване на Закона за защита на личните данни, Закона за защита на класифицираната информация, както и на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) (ОВ, L 119/1 от 4 май 2016 г.) в срок до три работни дни след представянето им. Не се публикуват конкретни данни, съставляващи класифицирана информация, както и факти от интимния живот на лицата.

III. Извършване на предварителна проверка по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

1. Кандидатите се проверяват за принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Искането за извършване на предварителна проверка по чл. 27, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия се прави от председателя на Комисията по конституционни въпроси.

2. Резултатите от проверката се публикуват на интернет страницата на Народното събрание.

IV. Проверка за допускане на кандидатите до изслушване

1. В тридневен срок от постъпване на документите Комисията по конституционни въпроси изпраща в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството списък с кандидатите за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание за проверка на гражданството.

2. Комисията по конституционни въпроси на свое заседание, предхождащо изслушването, проверява дали са представени всички необходими документи и дали предложените кандидати отговарят на изискванията за заемане на длъжността съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание.

3. До изслушване не се допускат кандидатите, които не са представили документите по раздел І, т. 2 или не отговарят на изискванията за заемане на длъжността съдия в Конституционния съд на Република България.

4. След извършване на проверката Комисията по конституционни въпроси изготвя списък на кандидатите, които са допуснати до изслушване. Списъкът се изготвя по азбучен ред на собствените имена на кандидатите и се публикува на интернет страницата на Народното събрание.

5. На същото заседание Комисията по конституционни въпроси насрочва дата за изслушване на допуснатите кандидати.

V. Изслушване на допуснатите кандидати за съдии в Конституционния съд на Република България

1. Изслушването се провежда на открито заседание на Комисията по конституционни въпроси, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

2. Комисията по конституционни въпроси изслушва само допуснатите кандидати по поредността им в списъка.

3. Народен представител, предложил кандидата, го представя в изложение до 2 минути. Представянето включва и данни за специфичната подготовка, мотивацията, публичната репутация и обществената подкрепа за кандидата.

4. На кандидата се предоставя възможност да допълни представянето си и да представи вижданията си относно правомощията и дейността на Конституционния съд в рамките на 10 минути.

5. Комисията по конституционни въпроси провежда разисквания по предложената кандидатура. Народните представители могат да задават въпроси към кандидата, включително и такива от становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, и професионални организации, както и средствата за масово осведомяване. Времето за изложение на въпросите е до 2 минути, а времето на отговор до - 3 минути.

6. Председателят на Комисията по конституционни въпроси предоставя думата на кандидатите да отговарят на поставените въпроси от лицата по чл. 90, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, на които не е получен отговор по време на изслушването до този момент.

7. От изслушването се изготвя пълен стенографски протокол, който се публикува на интернет страницата на Народното събрание.

8. Комисията по конституционни въпроси изготвя и внася в Народното събрание на основание чл. 90, ал. 7 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание доклад от изслушването, към който се прилага списък на кандидатите, участвали в изслушването, подреден по азбучен ред на собствените им имена. Към доклада се прилага и проект на решение за избор на всеки кандидат за съдия в Конституционния съд на Република България.

9. Отказът на кандидат от участие в изслушването или неговото оттегляне от вносителя не спира процедурата по отношение на другите кандидати.

VI. Избор на съдии в Конституционния съд на Република България от Народното събрание

1. Заседанието се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. С решение на Народното събрание на заседанието може да присъстват предложените кандидати.

2. Комисията по конституционни въпроси представя доклад за проведеното изслушване.

3. Всеки от кандидатите се представя от предложил кандидатурата му народен представител по поредността им, определена в списък, изготвен по азбучен ред на собствените имена, в изложение до 2 минути.

4. Народното събрание провежда разискванията по представените кандидатури по реда на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

5. Гласуването е явно чрез компютризираната система за гласуване, като се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка на кандидатите.

6. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избрани са двамата кандидати, получили най-много гласове "за".

7. Ако никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

VII. Задължение за деклариране на несъвместимост по чл. 49, ал. 1, т. 1 и на промяна в декларираните обстоятелства по чл. 49, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията

1. След приключване на процедурата за избор по реда на раздел VI избраните съдии в Конституционния съд на Република България от Народното събрание подават декларация за несъвместимост по чл. 49, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията във връзка с чл. 147, ал. 5 от Конституцията на Република България по образец съгласно приложение № 4 към решението.

2. При промяна в декларираните обстоятелства в декларацията по т. 1 избраните съдии в Конституционния съд на Република България от Народното събрание подават декларация по чл. 49, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията по образец съгласно приложение № 5 към решението.

-------------------------

Решението е прието от 49-ото Народно събрание на 12 декември 2023 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Приложение № 1

към Решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният/ата ……………………………………………………………...………,

ЕГН ............................................................, л.к. № ………………………………….……..,

изд. на ................................................. от МВР ……………………………….......….……,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/а да бъда предложен/а за съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание и личните ми данни да бъдат обработвани във връзка с провеждане на избора.

 

..................... г.                                                               Декларатор: ............................

 


Приложение № 2

към Решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание



ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 4, ал. 3 от Закона за Конституционен съд

 

Долуподписаният/ата ……………………………………………………………………….,

ЕГН ........................................................, л.к. № ……………………………………………,

изд. на ................................................ от МВР ………………………………………….….,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм български гражданин и нямам друго гражданство.

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

......................... г.                                                                    Декларатор: ........................

 


Приложение № 3

към Решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание



ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният/ата …………………………………………………………………..……,

ЕГН .........................................................., л.к. № ………………………………..…….…….,

изд. на ................................................... от МВР ………………………………..…….……..,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/на да ми бъде извършена предварителна проверка за установяване на принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

           

                                                                                    Декларатор: .............................

 


Приложение № 4

към Решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание



ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 49, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията във връзка с чл. 147, ал. 5 от Конституцията на Република България

 

Долуподписаният/ата …………………………………………………………..…….……..,

ЕГН ........................................................, л.к. № ………………………………....………….,

изд. на ........................................ от МВР................................., в качеството си на съдия в Конституционния съд на Република България

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

1. не съм в представителен мандат;

2. не заемам държавна или обществена длъжност;

3. не членувам в политическа партия или синдикат;

4. не упражнявам свободна, търговска или друга платена професионална дейност.

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

......................... г.                                                              Декларатор: ..........................

 


Приложение № 5

към Решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание



ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 49, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията

 

Долуподписаният/ата …………………………………………………………………..……,

ЕГН ............................................................, л.к. № …………………………………...….…..,

изд. на .................................................... от МВР……………………………………...….….,

в качеството си на съдия в Конституционния съд на Република България

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

към дата ................... г. е настъпила промяна в декларираните от мен обстоятелства в подадената декларация по чл. 49, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията, като е отпаднало/възникнало следното обстоятелство:………………..…..

………………………………………………………………………………………………..

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

..................... г.                                                                  Декларатор: ............................

 


Промени настройката на бисквитките