Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 19.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 308 ОТ 15 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА АГЕНЦИЯТА ЗА ЯДРЕНО РЕГУЛИРАНЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 278 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2013 Г. (ДВ, БР. 107 ОТ 2013 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 308 ОТ 15 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА АГЕНЦИЯТА ЗА ЯДРЕНО РЕГУЛИРАНЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 278 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2013 Г. (ДВ, БР. 107 ОТ 2013 Г.)

Обн. ДВ. бр.105 от 19 Декември 2023г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. координира и участва в подготовката или самостоятелно изготвя становища по проекти на нормативни актове, изпратени за съгласуване, включително по проекти на международни договори и позиции по проекти на актове на институциите на Европейския съюз;".

2. В т. 2 в началото се добавя "координира и".

3. Точки 3 и 4 се изменят така:

"3. координира и участва в подготовката на проекти на нормативни актове или самостоятелно изготвя проекти на нормативни актове, включително актове, с които се осигурява изпълнение на задълженията, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз, в други международни организации и по международни договори, по които Република България е страна в областта на безопасното използване на ядрената енергия и йонизиращите лъчения и при управлението на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво;

4. следи и анализира националното законодателство, международните договори и документи на Европейския съюз в областта на ядрената безопасност и радиационната защита и прави съвместно с дирекциите от специализираната администрация съответните предложения за промени в нормативните документи;".

4. Създава се нова т. 5:

"5. организира подготовката на проекти на международни договори за сътрудничество с други държави в областта на безопасното използване на ядрената енергия и йонизиращите лъчения и безопасното управление на РАО и отработено гориво;".

5. Точка 17 се отменя.

6. Досегашните т. 5 - 16 стават съответно т. 6 - 17.

§ 2. В чл. 21, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точки 1 - 4 се отменят.

2. Точка 5 се изменя така:

"5. организира и провежда преговори по подписването на международни договори за сътрудничество с други държави или регулаторни органи в областта на безопасното използване на ядрената енергия и йонизиращите лъчения и безопасното управление на РАО и отработено гориво;".

3. Точка 6 се отменя.

4. В т. 7 думите "с международните организации и" се заличават.

5. Точка 9 се изменя така:

"9. координира дейностите, свързани с изпълнението на задълженията на АЯР, произтичащи от членството на Република България в МААЕ, в Европейския съюз и в Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в областта на безопасното използване на ядрената енергия и йонизиращите лъчения и при управлението на РАО и отработеното гориво;".

6. Създава се нова т. 10:

"10. организира участието на служителите на АЯР в дейността на работни групи на международните организации в областта на мирното използване на ядрената енергия;".

7. Досегашната т. 10 става т. 11.

8. Досегашната т. 11 става т. 12 и в нея думите "организира и" се заличават.

9. Досегашната т. 12 става т. 13 и в нея думата "международните" се заменя с "двустранните".

10. Досегашните т. 13 и 14 стават съответно т. 14 и 15.

11. Досегашната т. 15 става т. 16 и в нея думите "по въпроси на техническото сътрудничество" се заличават.

12. Досегашната т. 16 става т. 17 и се изменя така:

"17. изпълнява функциите на национален координатор по Програмата за техническо сътрудничество на МААЕ, изготвя Националната Рамкова програма, организира изготвянето и изпращането в МААЕ на предложения за проекти за финансиране, както и координира тяхното изпълнение;".

13. Досегашната т. 17 става т. 18.

14. Досегашната т. 18 става т. 19 и се изменя така:

"19. организира и координира между дирекциите дейностите по участие на агенцията в проекти за сътрудничество в областта на ядрената безопасност в изпълнение на Регламент (Евратом) № 2021 на Съвета от 27.05.2021 г. за създаване на Европейски инструмент за международно сътрудничество в областта на ядрената безопасност, допълващ Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество - Глобална Европа, въз основа на Договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия и за отмяна на Регламент (Евратом) № 237/2014;".

15. Създават се т. 20 и 21:

"20. организира командироването на служителите на АЯР за участие в международни мероприятия в областта на мирното използване на ядрената енергия и следи за изготвянето на отчетните доклади и направените предложения;

21. организира провеждането на международни мероприятия в Република България, домакинствани от АЯР, и осъществява протоколната дейност, свързана с посещения на български и чуждестранни делегации."

§ 3. В приложението към чл. 11, ал. 2 се правят следните изменения:

1. На ред "дирекция "Радиационна защита" числото "25" се заменя с "26".

2. На ред "дирекция "Международно сътрудничество" числото "13" се заменя с "12".

Промени настройката на бисквитките