Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 15.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 58 ОТ 28.02.2018 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ФИНАНСОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ И ПАРИЧНИТЕ СРЕДСТВА НА КЛИЕНТИ, ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОДУКТИ И ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ ИЛИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ, КОМИСИОНИ, ДРУГИ ПА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 58 ОТ 28.02.2018 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ФИНАНСОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ И ПАРИЧНИТЕ СРЕДСТВА НА КЛИЕНТИ, ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОДУКТИ И ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ ИЛИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ, КОМИСИОНИ, ДРУГИ ПАРИЧНИ ИЛИ НЕПАРИЧНИ ОБЛАГИ (ДВ, БР. 22 ОТ 2018 Г.)

В сила от 15.03.2024 г.
Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.22 от 15 Март 2024г.

§ 1. В чл. 2, ал. 2 накрая се добавя "и когато продават (предлагат) структурирани депозити или съветват клиенти във връзка със структурирани депозити".

§ 2. В чл. 13а се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Инвестиционният посредник, който създава финансови инструменти, определя целевия пазар въз основа на количествени и качествени критерии за преглед на продуктите, свързани със:

1. характеристиките на продуктите;

2. пазарните условия;

3. обстоятелства, свързани с разпространението на продуктите."

2. Създава се ал. 2:

"(2) Определянето на целевия пазар по ал. 1 се документира писмено."

§ 3. В чл. 13б се създава ал. 9:

"(9) Инвестиционният посредник описва подробно в документа по чл. 13а, ал. 2 всяка категория по ал. 1, като взема предвид, че категориите в тяхната съвкупност допринасят за определяне на целевия пазар на даден продукт."

§ 4. В чл. 13в се създава ал. 4:

"(4) Инвестиционният посредник посочва всички цели, свързани с устойчивостта, с които продуктът е съвместим в рамките на категорията по чл. 13б, ал. 1, т. 5."

§ 5. В чл. 13д се създава ал. 3:

"(3) Инвестиционният посредник, с цел определяне нивото на детайлност на целевия пазар, определя и степенува нивото на сложност на създадените от него финансови инструменти при спазване на чл. 79, ал. 5, т. 1 от ЗПФИ."

§ 6. Създава се чл. 13е:

"Чл. 13е. (1) Инвестиционният посредник, който създава финансов инструмент, може при определяне на целевия пазар да използва общ подход за продукти, които имат достатъчно сравними характеристики (подход на групиране). Инвестиционният посредник осигурява, че само продукти с достатъчно съпоставими характеристики и характеристики на риска се групират заедно.

(2) Инвестиционният посредник взема предвид степента на сложност на продуктите по ал. 1 в процеса на групирането. Когато за даден сложен продукт подходът на групиране не е подходящ, инвестиционният посредник определя целевия пазар на ниво отделен продукт.

(3) Инвестиционният посредник прилага ясни критерии за използвания подход на групиране на продуктите по ал. 1 с цел осъществяване на проверка дали продуктите, по отношение на които се прилага подходът на групиране, принадлежат към определена група.

(4) Целевият пазар трябва да бъде идентифициран с достатъчно ниво на детайлност във всички случаи, включително когато се използва подход на групиране."

§ 7. В чл. 22а, ал. 2 се създава изречение второ: "Инвестиционният посредник може да извършва продажби извън положителния целеви пазар на продукта и във връзка със свързаните с устойчивостта цели на продукта, при условие че подходът е в съответствие с подхода, очертан в Насоките относно определени аспекти на изискванията на MiFID за годност (ESMA35-43-3172)."

§ 8. В чл. 22з се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) За целите на ал. 1 инвестиционният посредник се придържа към категориите по чл. 13б, ал. 1, т. 1 и 2 на целевия пазар на продукта. При предоставянето на услугите по чл. 6, ал. 2, т. 4 от ЗПФИ нивото на знания и опит на клиентите на целевия пазар се съобразява с подхода, определен в Насоките относно определени аспекти на изискванията на MiFID за годност (ESMA35-43-3172), с цел гарантирането на достатъчно ниво на детайлност на целевия пазар."

§ 9. В чл. 25 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 се създават изречения второ и трето: "За целите на ал. 1 инвестиционният посредник определя необходимата информация за изготвянето на заключения дали финансовият инструмент се разпространява на определения целеви пазар. При извършване на анализа по ал. 1 инвестиционният посредник може да събере и допълнителна информация за своите клиенти."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Ако при извършване на прегледа по ал. 1 инвестиционният посредник установи, че даден финансов инструмент е разпространяван извън целевия пазар, той преразглежда стратегията си за разпространение на този финансов инструмент."

§ 10. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1 се създава т. 5:

"5. "Подход за групиране" е общ подход за продукти с достатъчно сравними продуктови характеристики при определянето на целевия пазар."

2. В § 2:

а) досегашният текст става ал. 1;

б) създава се ал. 2:

"(2) С тази наредба се осигурява прилагането на:

1. Насоките относно определени аспекти на изискванията на MiFID за годност (ESMA 35-43-3172), издадени от Европейския орган за ценни книжа и пазари;

2. Насоките относно изискванията за управление на продукта по ДПФИ II (ESMA35-43-3448), издадени от Европейския орган за ценни книжа и пазари."

Заключителни разпоредби

§ 11. Инвестиционните посредници, банките - инвестиционни посредници, управляващите дружества и лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба в срок до 3 месецa от влизането ѝ в сила.

§ 12. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

§ 13. Наредбата е приета с Решение № 258-Н от 5.03.2024 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките