Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 24 от 20.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-9 ОТ 4.04.2018 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ С УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО, ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА, СПЕЦИАЛНО И РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ДРУГО ВЕЩЕВО ИМУЩЕСТВО И СНАРЯЖЕНИЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПО

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-9 ОТ 4.04.2018 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ С УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО, ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА, СПЕЦИАЛНО И РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ДРУГО ВЕЩЕВО ИМУЩЕСТВО И СНАРЯЖЕНИЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 35 ОТ 2018 Г.)

В сила от 20.03.2024 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.24 от 20 Март 2024г.

§ 1. В чл. 1, ал. 2 думите "резервистите по чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България" се заменят с "българските граждани по чл. 57 и резервистите по чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България".

§ 2. В чл. 2 думите "и висшите военни училища (ВВУ)" се заличават.

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "със Счетоводния документооборот" се заменят със "с Вътрешните правила за документиране на стопанските операции в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната".

2. Алинея 4 се отменя.

§ 4. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. (1) Авансов лимит може да се отпуска на военнослужещия в размер на годишния лимит за текущата година със заповед на командира и се попълва в отделна лимитна вещева книжка от обслужващата финансова служба при:

1. загубване, унищожаване, повреда или кражба на униформено облекло, след като за обстоятелствата е извършена проверка и не е установена вина на военнослужещия;

2. изпълнение на военна служба извън територията на страната по чл. 134, ал. 2, т. 2 от ЗОВСРБ съгласно чл. 33, ал. 1.

(2) За авансовия лимит, отпуснат на военнослужещите от служба "Военна полиция", Служба "Военно разузнаване" и ВМА, лимитна вещева книжка не се издава.

(3) При отпуснат авансов лимит военнослужещият не получава годишен лимит за следващата календарна година."

§ 5. В чл. 13, ал. 1 т. 5 се изменя така:

"5. повишаване от матроско звание в първо старшинско/офицерско звание в размер годишния лимит за текущата година за придобитото звание."

§ 6. Член 15 се отменя.

§ 7. В чл. 16 ал. 1 се изменя така:

"(1) На военнослужещите, на които се налага да носят цивилно облекло, се изплаща при осигурени финансови средства левовата равностойност на неусвоения годишен лимит за текущата година или част от него по решение на:

1. началника на отбраната - за военнослужещите от Българската армия и Щаба на отбраната;

2. постоянния секретар на отбраната - за военнослужещите от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Министерството на отбраната без Щаба на отбраната."

§ 8. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1, като след думите "военна служба" се поставя запетая и се добавя "с изключение на случаите по чл. 4".

2. Създава се ал. 2:

"(2) При освобождаване от военна служба изплащането на левовата равностойност на неусвоения годишен лимит за предходната календарна година да се извършва независимо от срока за използване на лимита, посочен в ежегодната заповед по чл. 6."

§ 9. В чл. 20 ал. 2 се изменя така:

"(2) Военнослужещ, освободен от военна служба на основание чл. 162, т. 1, чл. 163 и 165 от ЗОВСРБ преди края на втората година от приемането му на военна служба:

1. възстановява пропорционално стойността на предоставеното му униформено облекло, в случай че стойността на предоставеното облекло превишава полагащата му се част, изчислена до края на втората година от приемането на военнослужещия, по балансова стойност към датата на прекратяване на договора за военна служба;

2. не му се изплаща пропорционално стойността на неусвоения лимит."

§ 10. В чл. 33 ал. 6 се изменя така:

"(6) За военнослужещите от служба "Военна полиция" допълнителният лимит по ал. 2 се отпуска без лимитна вещева книжка, като униформеното им облекло се осигурява по нормите на приложение № 5 по реда на Закона за държавната собственост с мотивирано искане от директора на служба "Военна полиция" до командира на КЛП."

§ 11. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1:

"(1) При изпълнение на военна служба извън територията на страната по чл. 134, ал. 2, т. 1 и 3 от ЗОВСРБ на военнослужещите се осигурява от КЛП друго вещево имущество и снаряжение по приложение № 6 по реда на Закона за държавната собственост с мотивирано искане от ръководителя на съответната структура до командира на Командването за логистична поддръжка. Вещевото имущество и снаряжение се отпускат само ако това е заповядано в заповедта за командировка."

2. Създава се ал. 2:

"(2) При изпълнение на военна служба извън територията на страната по чл. 134, ал. 2, т. 1 и 3 от ЗОВСРБ на военнослужещите, които са летателен състав, съответно авиационен инженерно-технически състав, се осигурява друго вещево имущество по раздел III, съответно по раздел IV, от приложение № 6 по реда на Закона за държавната собственост с мотивирано искане от ръководителя на съответната структура до командира на ВВС. Вещевото имущество и снаряжение се отпускат само ако това е заповядано в заповедта за командировка."

§ 12. В чл. 36, ал. 1 думите "приложение № 5 и приложение № 6" се заменят с "приложение № 6, раздел I, буква Б "Постелни принадлежности" и раздел II "Снаряжение".

§ 13. В чл. 38 думата "СКС" се заменя с "КЛП".

§ 14. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. Резервистите, изпълняващи срочна служба в доброволния резерв по чл. 59 от ЗРВСРБ, за времето на изпълнение на срочната служба и българските граждани, приети за обучение за придобиване на квалификация "Офицер от резерва" по чл. 57 от ЗРВСРБ, за периода на присъственото обучение се осигуряват с униформено облекло и снаряжение за служебно ползване по приложение № 4 и приложение № 7."

§ 15. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 и 3 след думите "Военна полиция" се добавя "и Военномедицинска академия".

2. Създават се ал. 5, 6, 7 и 8:

"(5) Осигуряването на випускниците курсанти (без тези, заявени за обучение от служба "Военна полиция" и Военномедицинска академия) с полагащото се униформено облекло се извършва въз основа на заповед на началниците на ВВУ с еднократен лимит в размер, равен на тройния размер на обявения с акт на министъра на отбраната годишен лимит за годината на назначаване, в съответствие с придобиваното звание, копие от която се изпраща на осигуряващото звено на ВВУ.

(6) Полагащият се еднократен лимит се попълва в лимитна вещева книжка от финансовата служба на ВВУ.

(7) Випускниците курсанти получават лично лимитната си вещева книжка от финансовата служба, заверяват я до месец от получаването ѝ в осигуряващото звено на ВВУ и носят отговорност за съхранението ѝ.

(8) Еднократният лимит е валиден за текущата година на назначаването и за следващата календарна година, без да се допуска удължаване срока на усвояването му."

§ 16. Член 43 се изменя така:

"Чл. 43. (1) Осигуряването на випускниците курсанти (без тези, заявени за обучение от служба "Военна полиция" и Военномедицинска академия) с полагащото се униформено облекло за тържественото им производство в първо офицерско звание се извършва с лимитна вещева книжка от обслужващото звено от състава на КЛП.

(2) При встъпване в длъжност новоназначените офицери (без тези от служба "Военна полиция" и Военномедицинска академия) се доосигуряват с униформено облекло по приложение № 1 от обслужващото звено от състава на КЛП по местоназначение въз основа на издадената им от ВВУ лимитна вещева книжка и личния вещеви картон.

(3) Осигуряването на випускниците курсанти, заявени за обучение от служба "Военна полиция", с полагащото се униформено облекло за тържественото им производство в първо офицерско звание се извършва и отчита в съответното ВВУ с раздавателно-приемателна ведомост, като екземпляр от ведомостта се предоставя срещу подпис на випускника курсант. Във ведомостта се описват всички раздадени номенклатури облекла с пълното им наименование, мярка, количества, единични цени и обща стойност.

(4) При встъпване в длъжност новоназначените офицери от служба "Военна полиция" се доосигуряват с униформено облекло по приложение № 8 въз основа на заповед на командира с еднократен лимит в размер, равен на разликата между полагащия се лимит по чл. 4, ал. 1 и общата стойност на полученото от ВВУ униформено облекло по раздавателно-приемателна ведомост.

(5) Осигуряването на випускниците курсанти, заявени за обучение от Военномедицинска академия, с полагащото се униформено облекло за тържественото им производство в първо офицерско звание се извършва и отчита по ред, определен от началника на ВМА.

(6) При назначаване на длъжност, изискваща промяна на цвета на осигуреното униформено облекло, новоназначеният офицер връща в обслужващото звено от състава на КЛП неизползваното униформено облекло, като чрез замяна получава същия вид облекло с изискващия се цвят."

§ 17. В § 2 от преходните и заключителните разпоредби думите "чл. 59г, ал. 4 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България" се заменят с "чл. 57, ал. 5, т. 1 и чл. 59г, ал. 4 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, чл. 27, ал. 1, т. 4 от Наредбата за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството, приета с ПМС № 66 от 2023 г.".

§ 18. В § 28 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № Н-9 от 2018 г. за осигуряване с униформено облекло, лични предпазни средства, специално и работно облекло и друго вещево имущество и снаряжение в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия (ДВ, бр. 46 от 2020 г., в сила от 19.05.2020 г.) думата "СКС" се заменя с "КЛП".

§ 19. В приложение № 1 към чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел І. За военнослужещи, носещи униформено облекло ОВ и ВВС:

1.1. Редове № 24, 28, 31, 33, 35, 36, 37, 40, 43 и 46 се изменят така:

"


24.

Наръкавна емблема "Република България" за камуфлажно облекло

бр.

6

28.

Шапка с периферия камуфлажна

бр.

2

31.

Полушуба камуфлажна зимна

бр.

2

33.

Панталон камуфлажен зимен

бр.

2

35.

Панталон камуфлажен летен

бр.

3

36.

Риза с дълъг ръкав камуфлажна

бр.

3

37.

Риза за носене под бронежилетка

бр.

3

40.

Колан текстилен

бр.

2

43.

Пагони за камуфлажно облекло

чф.

3

46.

Именна табелка за камуфлажно облекло

бр.

4

"

2. В раздел ІІ. Офицери, офицерски кандидати, мичмани и сержанти, носещи униформено облекло ВМС:

2.1. Ред № 17 се отменя.

2.2. Редове № 49 и 70 се изменят така:

"


49.

Барета

бр.

1

70.

Яке-грейка със сменяща се топла подплата за военнослужещи от плавателния състав на ВМС

бр.

1

"

2.3. Създава се ред № 71:

"


71.

Полугащеризон със сменяща се топла подплата за военнослужещи от плавателния състав на ВМС

бр.

1

"

3. В раздел ІІІ. За матроси ред № 46 се изменя така:

"


46.

Наръкавна емблема "Република България" за камуфлажно облекло

бр.

8

"

4. В края на приложението в раздел "Забележки" т. 4 се изменя така:

"4. Ръководителите на структури по раздели II и III на приложението определят цвета на баретите и украсата за камуфлажното облекло."

§ 20. В приложение № 2 към чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел І. За военнослужещи, носещи униформено облекло ОВ и ВВС:

1.1. Редове № 4, 7 и 28 се изменят така:

"

4.

Полушуба/канадка/палто*

бр.

1

7.

Риза светлосиня*

бр.

2

28.

Наръкавна емблема "Република България" за камуфлажно облекло

бр.

6

"

1.2. Създават се редове № 53 - 63:

"


53.

Обувки летателни черни от лицева кожа (за летателния и авиационен инженерно-технически състав на ВВС)

чф.

1

54.

Обувки летателни от кожа и текстил (за летателния и авиационен инженерно-технически състав на ВВС)

чф.

1

55.

Фланелка трикотажна спортна с къс ръкав

бр.

3

56.

Фланелка трикотажна спортна с дълъг ръкав

бр.

3

57.

Гащета спортни

бр.

1

58.

Спортен екип (анцуг)

к-т

1

59.

Обувки спортни

чф.

1

60.

Термо чорапи

чф.

5

61.

Шал (шал-яка)

бр.

1

62.

Нашивка (само за военнослужещи на длъжност "главен сержант")

бр.

3

63.

Носач (тип шейна) за прикрепване на "лентичка за всекидневно носене на награден знак" (за една, две, три или четири лентички)

бр.

1

"

1.3. Ред "Забележка" се изменя така:

"


Забележка. Номенклатурата "палто" по ред № 4 и номенклатурите по редове № 1, 5 и 7 се полагат само на висшия команден състав и командирите/началниците на военни формирования с военно звание полковник.

"

2. В раздел ІІ. За висш команден състав, офицери, офицерски кандидати, мичмани и сержанти, носещи униформено облекло ВМС:

2.1. Редове № 10, 19, 21, 22 и 23 се изменят така:

"


10.

Полушуба/канадка/палто*

бр.

1

19.

Яке-грейка със сменяща се топла подплата за военнослужещи от плавателния състав на ВМС

бр.

1

21.

Панталон черен

бр.

1

22.

Пола черна

бр.

1

23.

Полугащеризон със сменяща се топла подплата за военнослужещи от плавателния състав на ВМС

бр.

1

"

2.2. Ред № 24 се отменя.

2.3. Редове № 74 и 77 се изменят така:

"

74.

Наръкавна емблема "Република България" за камуфлажно облекло

бр.

8

77.

Знак (само за военнослужещи на длъжност "флагмански старшина")

бр.

3

"

2.4. Създават се ред № 78 и ред "Забележка":

"


78.

Носач (тип шейна) за прикрепване на "лентичка за всекидневно носене на награден знак" (за една, две, три или четири лентички)

бр.

1

 

Забележка. Номенклатурата "палто" от ред № 10 се полага само на висшия команден състав и командирите/началниците на военни формирования с военно звание полковник.

 

 

"

3. В раздел ІІІ. За матроси:

3.1. Ред № 47 се изменя така:

"


47.

Наръкавна емблема "Република България" за камуфлажно облекло

бр.

8

"

3.2. Създава се ред № 51:

"


51.

Носач (тип шейна) за прикрепване на "лентичка за всекидневно носене на награден знак" (за една, две, три или четири лентички)

бр.

1

"

4. В края на приложението в раздел "Забележки" се правят следните изменения:

4.1. Точка 3 се изменя така:

"3. Командирите на видове въоръжени сили, СКСО, ККИПКО и КЛП определят цвета на баретите и украсата за камуфлажното облекло."

4.2. Точка 5 се отменя.

§ 21. В приложение № 3 към чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел І. Униформено облекло, подраздел А. Униформено облекло за курсантите в НВУ и ВВВУ:

1.1. Ред № 18 се изменя така:

"


18.

Наръкавна емблема "Република България" за камуфлажно облекло

бр.

14

за срока на обучението

служебно

"

1.2. Навсякъде в редове № 8, 16, 19 - 29, 31, 32, 34, 35, 43 и 47, в колона 6 "Отпуска се" думата "безвъзмездно" се заменя със "служебно".

2. В раздел І. Униформено облекло, подраздел Б. Униформено облекло за курсантите във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров":

2.1. Редове № 1 - 4, 14, 38, 42 - 51 се изменят така:

"

1.

Полушуба с подплата за военнослужещи от ВМС (тип "Балкан")

бр.

2

за срока на обучението

служебно

2.

Барета в цвят черен

бр.

1

за срока на обучението

служебно

3.

Холандка и панталон (пола) черни

к-т

 

2

за срока на обучението

безвъзмездно

4.

Холандка и панталон (пола) бели

к-т

 

2

за срока на обучението

безвъзмездно

14.

Шапка с козирка лятна - тип бейзболна, черна

бр.

2

за срока на обучението

безвъзмездно

38.

Противодъждовно яке/противодъждовен комплект

бр.

1

за срока на обучението

служебно

42.

Полушуба камуфлажна зимна (петцветна разпетновка)

бр.

2

за срока на обучението

служебно

43.

Подплата за полушуба камуфлажна зимна

бр.

2

за срока на обучението

служебно

44.

Панталон камуфлажен летен (петцветна разпетновка)

бр.

2

за срока на обучението

служебно

45.

Панталон камуфлажен зимен (петцветна разпетновка)

бр.

1

за срока на обучението

служебно

46.

Топла подплата за панталон камуфлажен зимен

бр.

1

за срока на обучението

служебно

47.

Риза камуфлажна с дълъг ръкав (петцветна разпетновка)

бр.

2

за срока на обучението

служебно

48.

Шапка лятна камуфлажна/ шапка с периферия (петцветна разпетновка)

бр.

1

за срока на обучението

служебно

49.

Шапка зимна камуфлажна (петцветна разпетновка)/ шапка плетена (поларена)

бр.

1

за срока на обучението

служебно

50.

Пагони за камуфлажно облекло (от курсант до мичман)

чф.

10

за срока на обучението

служебно

51.

Пагони за шапка (от курсант до мичман)

бр.

5

за срока на обучението

служебно

"

2.2. Създава се ред № 52:

"

52.

Колан за панталон текстилен

бр.

1

за срока на обучението

служебно

"

3. В раздел ІІ. Друго вещево имущество, подраздел В. Спортно имущество:

3.1. Редове № 5 и 6 се изменят така:

"

5.

Къси шорти за водни спортове само за ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

бр.

2

за срока на обучението

безвъзмездно

6.

Бански цял/бански гащи само за ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

бр.

2

за срока на обучението

безвъзмездно

"

3.2. Създава се ред № 10:

"


10.

Обувки за водни спортове само за ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

чф.

2

за срока на обучението

безвъзмездно

"

§ 22. В приложение № 4 към чл. 21, 39, 40 и 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. Ред № 1 се изменя така:

"

по ред

Наименование на номенклатурите

Мярка

Количество

Отпуска се

1.

Тактическо оборудване:

к-т

 

 

1.1.

Поясна тактическа система

бр.

1

служебно

1.2.

Раменна тактическа система

бр.

1

служебно

1.3.

Двоен джоб за пълнители за АК

бр.

1

служебно

1.4.

Двоен джоб за пълнители за пистолет

бр.

1

служебно

1.5.

Джоб за индивидуален медицински пакет

бр.

1

служебно

1.6.

Джоб за граната

бр.

1

служебно

1.7.

Джоб за противогаз

бр.

1

служебно

1.8.

Джоб за фенер

бр.

1

служебно

1.9.

Тактически ръкавици зимни

чф.

1

служебно

1.10.

Тактически ръкавици летни

чф.

1

служебно


"

2. Ред № 4 и ред № 9 се изменят така:

"

4.

Палатка индивидуална

бр.

1

служебно

9.

Транспортен сак

бр.

1

служебно

"

3. Създава се ред № 10:

"


10.

Наръкавна емблема за принадлежност към военно формирование/структура

бр.

8

безвъзмездно

"

4. В края на приложението в раздел "Забележки" се създава т. 5:

"5. До осигуряване с палатка индивидуална се предоставят платнище, рейки и колчета (по 1 к-т)."

§ 23. В приложение № 5 към чл. 33 и 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. Редове № 2, 4, 10 и 11 се изменят така:

"


2.

Панталон камуфлажен зимен

бр.

2

4.

Риза с дълъг ръкав камуфлажна

бр.

3

10.

Обувки цели полеви зимни/летни

чф.

1

11.

Противодъждовно яке/противодъждовен комплект

бр.

1

"

2. В края на приложението в раздел "Забележки" т. 6 и 11 се изменят така:

"6. При необходимост от промяна на маскировката след оценка на района, характера и условията за изпълнение на операцията или мисията решението за промяна на разпетновката на униформеното облекло се взема от началника на отбраната по предложение на директора на дирекция "Операции и подготовка" и се обявява в заповедта за командировка.

11. На военнослужещите при изпълнение на военна служба извън територията на страната по чл. 134, ал. 2, т. 1 и 3 от ЗОВСРБ се осигуряват обувки цели полеви зимни или обувки цели полеви летни в зависимост от сезона."

§ 24. В приложение № 6 към чл. 35 и 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел І. Друго вещево имущество, подраздел В. Спортно имущество и допълнително вещево имущество, се създават редове № 15 и 16:

"


15.

Яке-грейка със сменяща се топла подплата за военнослужещи от плавателния състав на ВМС

бр.

1

служебно

16.

Полугащеризон със сменяща се топла подплата за военнослужещи от плавателния състав на ВМС

бр.

1

служебно

"

2. В раздел II. Снаряжение на ред № 1 и ред № 2, колона 1 думата "раници" се заменя с "раница".

3. Създава се раздел III:

"


III. СПЕЦИАЛНО ОБЛЕКЛО ЗА ЛЕТАТЕЛНИЯ СЪСТАВ, ИЗПЪЛНЯВАЩ ЛЕТАТЕЛНА ПРОГРАМА

1.

Яке летателно лятно CWU - 36/P

бр.

1

служебно

2.

Яке летателно зимно CWU - 45/P

бр.

1

служебно

3.

Гащеризон летателен от CWU - 27/P

бр.

1

служебно

4.

Обувки летателни от кожа и текстил

бр.

1

служебно

5.

Пилотка летателна черна

бр.

1

служебно

"

4. Създава се раздел IV:

"

IV. РАБОТНО ОБЛЕКЛО ЗА АВИАЦИОННИЯ ИНЖЕНЕРНО-ТЕХНИЧЕСКИ СЪСТАВ

1.

Яке работно зимно

бр.

1

служебно

2.

Панталон работен зимен

бр.

1

служебно

3.

Яке-риза работна

бр.

1

служебно

4.

Панталон работен летен

бр.

1

служебно

5.

Обувки летателни от кожа и текстил

бр.

1

служебно

6.

Шапка зимна и шал

бр.

1

служебно

7.

Шапка лятна с козирка

бр.

1

служебно

"

5. В края на приложението в раздел "Забележки" т. 5 се изменя така:

"5. При необходимост от промяна на маскировката след оценка на района, характера и условията за изпълнение на операцията или мисията решението за промяна на разпетновката се взема от началника на отбраната по предложение на директора на дирекция "Операции и подготовка" и се обявява в заповедта за командировка."

§ 25. В приложение № 7 към чл. 39 и 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. Наименованието на приложението се изменя така:

"ТАБЛИЦА

за вида и нормите на осигуряваното униформено облекло на резервистите, изпълняващи срочна служба в доброволния резерв по чл. 59 от ЗРВСРБ, за времето на изпълнение на срочната служба и българските граждани по чл. 57 от ЗРВСРБ, приети за обучение за придобиване на квалификация "Офицер от резерва", за периода на присъственото обучение"

2. Ред № 14 се изменя така:

"

14.

Пагони за камуфлажно облекло

чф.

2

"

3. В края на приложението, в раздел "Забележки" се правят следните изменения и допълнения:

3.1. Точка 3 се изменя така:

"3. Командирите/началниците на военни формирования/структури организират планирането и осигуряването на полагащото се униформено облекло и друго вещево имущество за резервистите и българските граждани по чл. 57 от ЗРВСРБ по реда на Единния финансов план за материално-техническо осигуряване на Министерството на отбраната."

3.2. Създават се т. 4 и 5:

"4. Срокът за носене е 12 месеца за всички номенклатури, с изключение на тези по редове № 3, 4, 5, 7, 9 и 16, за които е 6 месеца.

5. Номенклатурите по редове № 5, 9 и 16 се отпускат безвъзмездно, а всички останали са за служебно ползване."

§ 26. В приложение № 8 към чл. 4 и 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Ред № 5 се изменя така:

"


5.

Полушуба с подплата от естествена кожа/канадка

черен

бр.

"

2. Създават се редове № 64 и 65:

"


64.

Палто черно за офицер с висше военно звание

черен

бр.

65.

Риза за носене под бронежилетка камуфлажна

-

бр.

"

§ 27. В приложение № 11 към чл. 21, 27 и 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел І. За плавателния състав, подраздел А. За всички от плавателния състав, редове № 1, 3, 21 и 23 се отменят.

2. В раздел ІІ. За ВВС и ВМС:

2.1. В подраздел А. За летателния състав, изпълняващ летателна програма, до авиобаза включително:

2.1.1. редове № 3 и 4 се отменят;

2.1.2. редове № 9, 10, 11 и 13 се изменят така:

"


9.

Яке летателно лятно CWU - 36/P

бр.

1

3

безвъзмездно

10.

Яке летателно зимно CWU - 45/P

бр.

1

3

безвъзмездно

11.

Гащеризон летателен от CWU - 27/P

бр.

1

1

безвъзмездно

13.

Ръкавици летателни

чф.

1

2

безвъзмездно

"

2.1.3. създават се редове № 25, 26, 27, 28 и 29:

"

25.

Ръкавици летателни без пръсти

чф.

1

2

безвъзмездно

26.

Тактически чорапи за летателен състав

чф.

2

1

безвъзмездно

27.

Костюм летателен за защита от хипотермия за пилоти от витловата авиация (за изпълнение на задачи над водна повърхност при ниски температури)

бр.

1

5

служебно

28.

Тактически сух костюм за екипажите на военни въздухоплавателни средства (ВоВС) за защита от хипотермия за витловата авиация (за изпълнение на задачи над водна повърхност при ниски температури)

бр.

1

5

служебно

29.

Летателен костюм за защита от хипотермия за пилоти от реактивната авиация (за изпълнение на задачи над водна повърхност при ниски температури)

бр.

1

5

служебно

"

2.2. В подраздел Б. За авиационния инженерно-технически състав до авиобаза включително:

2.2.1. редове № 2, 4, 5 и 6 се изменят така:

"


2.

Панталон работен зимен

бр.

1

2

безвъзмездно

4.

Панталон работен летен

бр.

1

1

безвъзмездно

5.

Шапка зимна и шал

бр.

1

2

безвъзмездно

6.

Шапка лятна с козирка

бр.

1

2

безвъзмездно

"

2.2.2. редове № 10 и 11 се отменят;

2.2.3. ред № 18 се изменя така:

"


18.

Табела (емблема) "Български Военновъздушни сили"

бр.

1

2

безвъзмездно

"

3. В раздел IV:

3.1. В наименованието на раздел IV след думите "летателна програма" се добавя "или назначени на летателна длъжност".

3.2. В края на раздел IV след ред № 47 се създава ред "Забележка":

"


Забележка. За военнослужещите по този раздел, изпълняващи специфични задачи, при необходимост да се осигуряват по отделен Табел, утвърден от началника на отбраната (термо-джоб за хляб/храна, термос олекотен, неръждаем за храна, многофункционален сгъваем нож и многофункционален сгъваем комплект (вилица и лъжица).

"

4. В раздел XV:

4.1. В наименованието на раздел XV, в края на изречението след думите "лаборантските състави" се добавя "и техническите структури към зенитно-ракетните формирования".

4.2. Създава се ред № 3:

"


3.

Обувки работни с композитно бомбе и пластина

чф.

1

2

безвъзмездно

"

5. В раздел XVI се правят следните изменения и допълнения:

5.1. В наименованието на раздел XVI думите "и техническите бази и складовете" се заменят с "техническите бази и складовете, и техническите структури към зенитно-ракетните формирования".

5.2. Създават се редове № 7 - 12:

"


7.

Шапка лятна с козирка

бр.

1

2

служебно

8.

Фланелка с къси ръкави

бр.

2

1

служебно

9.

Панталон работен летен

бр.

1

2

служебно

10.

Яке-риза работна

бр.

1

2

служебно

11.

Именна табела

бр.

2

2

служебно

12.

Табелка (емблема) за звание

бр.

2

2

служебно

"

6. В раздел XXII се създава ред № 8:

"


8.

Елек ватиран

бр.

1

3

безвъзмездно

"

7. В наименованието на раздел XXXIII след думите "охранителни функции" се добавя "и функции на оперативен дежурен или на дежурен по военно формирование".

8. Създава се раздел XXXVIII:

"


XXXVIII. РАБОТНО ОБЛЕКЛО ЗА ЛИЧНИЯ СЪСТАВ, УЧАСТВАЩ В ОБСЛУЖВАНЕ НА ВЪОРЪЖЕНИЕТО И ТЕХНИКАТА, ДООБОРУДВАНЕ И БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА ВОЙСКОВИЯ РАЙОН, ПАРКОВЕТЕ И ОБЕКТИТЕ НА УЧЕБНО-МАТЕРИАЛНАТА БАЗА

1.

Костюм работен (яке и панталон/полугащеризон или гащеризон)

к-т

1

2

безвъзмездно

Забележка. При наличие на стари образци камуфлажно облекло, излязло от употреба, същото може да се раздава на личния състав, изпълняващ посочените задачи.

"

§ 28. В приложение № 12 към чл. 32 и 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. Ред № 9 се изменя така:

"


9.

Спален чувал/термоспален чувал - при занятия, учения и тренировки

бр.

1

8

служебно

"

2. Създава се ред № 10:

"


10.

Термоизолационна постелка - при занятия, учения и тренировки

бр.

1

4

служебно

"

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 29. Процедурите по осигуряването на военнослужещите с униформено облекло, започнали преди влизането в сила на тази наредба, се довършват по досегашния ред.

§ 30. Навсякъде в наредбата думата "ККИПК" се заменя с "ККИПКО".

§ 31. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките