Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 111 от 28.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 287 ОТ 18 ДЕКЕМВРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ТРУДОУСТРОЯВАНЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1986 Г. (ОБН., ДВ, БР. 7 ОТ 1987 Г.; ИЗМ., БР. 52 ОТ 1988 Г. И БР. 47 ОТ 1990 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 287 ОТ 18 ДЕКЕМВРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ТРУДОУСТРОЯВАНЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1986 Г. (ОБН., ДВ, БР. 7 ОТ 1987 Г.; ИЗМ., БР. 52 ОТ 1988 Г. И БР. 47 ОТ 1990 Г.)

Обн. ДВ. бр.111 от 28 Декември 2001г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Предписанията за трудоустрояване на лицата с намалена работоспособност се издават от лекуващия лекар, лекарските консултативни комисии (ЛКК), териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК)."

2. В ал. 2, изречение трето думите "попада в група инвалидност" се заменят с "е с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Териториалната експертна лекарска комисия (Националната експертна лекарска комисия) трудоустроява лица, на които определя 50 и над 50 на сто трайна намалена работоспособност или здравни противопоказания за изпълняване на възложената им работа."

4. В ал. 4, изречение първо след думите "здравните органи" се добавя "представител/", думите "административното ръководство и на профкомитета" се заменят с "работодателя", думите "и на първичния трудов колектив" се заличават и накрая се добавя "от лекуващите лекари или ЛКК".

5. Алинеи 5 и 6 се изменят така:

"(5) Предписанията за трудоустрояване от лекуващия лекар и ЛКК се издават до 7 дни от деня на прегледа. Териториалните експертни лекарски комисии освидетелстват и преосвидетелстват лицата в срок до 20 дни от датата на постъпването на документите. При временна неработоспособност, която продължава, срокът за освидетелстване е до 10 дни.

(6) За всички освидетелствани и преосвидетелствани лица, които работят и на които ТЕЛК (НЕЛК) е установила трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, се изпраща експертно решение до работодателя, до лицата, до териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) и до Националния център за здравна информация."


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Във всяко предприятие се създава комисия по трудоустрояване в състав: председател - ръководителят на предприятието, и членове - представителите на работниците и служителите, органът по безопасност и здраве при работа и лекарят от службата по трудова медицина, която обслужва предприятието."

2. В ал. 2:

а) в изречение първо думите "за отрасъла" се заличават;

б) изречение трето се изменя така:

"Преписи от него се изпращат на териториалното поделение на НОИ и на службата по трудова медицина и при поискване - на здравния орган, който осъществява трудоустрояването."

3. Алинеи 4 и 5 се отменят.

4. В ал. 6 след думата "трудоспособност" се поставя точка и текстът до края се заличава.


§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "наличието на" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Решението или отказът на здравния орган да се произнесе в случаите по ал. 1 и 2 може да се обжалва пред съответния орган по експертизата на работоспособността."


§ 4. Член 4 се отменя.


§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. В ал. 3, изречение първо думите "същото или друго предприятие" се заличават, думата "предприятието" се заменя с "работодателя", а в изречение второ думата "кандидат" се заменя с "работник или служител".


§ 6. Членове 6 и 7 сe изменят така:

"Чл. 6. (1) По този раздел се трудоустрояват и лицата с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, които не работят. Тези лица могат да се регистрират в бюрата по труда по постоянния или настоящия адрес и се насочват към работодатели, които са заявили, че желаят да приемат на работа лица с намалена работоспособност.

(2) На трудоустрояване подлежат и лицата с намалена работоспособност без определен процент трайно намалена работоспособност, които не работят. Те се освидетелстват от ЛКК, която определя противопоказните условия на труд.


Чл. 7. Когато работник или служител, трудоустроен за определен срок, с трайно намалена работоспособност до 50 на сто получава на новата си работа по-ниско трудово възнаграждение от трудовото възнаграждение за предишната си работа, той има право на парично обезщетение в размери, определени в Кодекса за задължително обществено осигуряване."


§ 7. В чл. 8 думите "лекарите към женската консултация, където са регистрирани" се заменят с "лекаря, който осъществява наблюдението на бременната".


§ 8. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. Когато трудоустроената бременна работничка или служителка или трудоустроената работничка или служителка - кърмачка, получава на новата си работа по-ниско трудово възнаграждение от трудовото възнаграждение за предишната си работа, тя има право на парично обезщетение в размери, определени в Кодекса за задължително обществено осигуряване."


§ 9. В чл. 12, ал. 3, изречение второ думите "съгласувано със съответния профсъюзен орган" се заличават.


§ 10. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) На трудоустроени работници или служители с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност освен изработеното по трудови норми и разценки за здрави работници или служители се заплаща допълнително месечно възнаграждение, чийто размер зависи от степента на намалената работоспособност, както следва:

1. с над 90 на сто трайно намалена работоспособност - от 40 до 60 на сто;

2. със 71 до 90 на сто трайно намалена работоспособност - от 30 до 50 на сто;

3. с 50 до 70,99 на сто трайно намалена работоспособност - до 30 на сто."

2. В ал. 2 думите "инвалиди от първа група или деца с увреждания, които съответстват на първа група инвалидност" се заменят с "лица с трайно намалена работоспособност над 90 на сто, включително деца на възраст до 16 години с над 90 на сто трайно намалена работоспособност (социална адаптация)".

3. В ал. 3 думите "по фонд "Рехабилитация" се заменят със "за рехабилитация".


§ 11. В чл. 14, ал. 1, т. 1 и 2 думата "тарифна" се заличава.


§ 12. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "с еднаква група инвалидност" се заменят с "попадащи в една и съща група, определена с чл. 13, ал. 1, т. 1, 2 и 3".

2. В т. 2 думите "с различна група инвалидност" се заменят с "попадащи в различна група по чл. 13, ал. 1, т. 1, 2 и 3", а думата "инвалидност" се заличава.


§ 13. В чл. 17, изречение първо думите "специалист по техническа безопасност на труда, председателят на профкомитета" се заменят с "органа по безопасност и здраве при работа, представител/представители на работниците и служителите", думите "осигуряване и охрана на труда" се заменят със "социалната дейност" и думите "цеховият лекар" се заменят с "обслужващият лекар".


§ 14. В чл. 19 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 и 2 думите "Трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК) и Централната трудово-експертна лекарска комисия (ЦТЕЛК)" се заменят с "Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК)".

2. В ал. 2 след думата "работа" запетаята се заменя с точка, а думите "без да определят група инвалидност" се заличават.

3. В ал. 3 думата "предприятието" се заменя с "работодателя", запетаята се заменя с точка и текстът до края се заличава.


§ 15. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "ЦТЕЛК" се заменят с "НЕЛК".

2. Алинея 4 се отменя.


§ 16. В чл. 21 изречение второ се изменя така:

"Тези лица се регистрират в съответното бюро по труда и се настаняват по тяхна молба на подходяща работа."


§ 17. Член 22 се отменя.


§ 18. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения:

1. В § 4 думите "§ 16 от заключителните разпоредби на Кодекса на труда и влиза в сила от 1 януари 1987 г." се заменят с "§ 121 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ДВ, бр. 25 от 2001 г.)".

2. В § 6 думите "Комитета по труда и социалното дело" се заменят с "Министерството на труда и социалната политика", думите "Министерството на народното здраве" се заменят с "Министерството на здравеопазването", думите "Министерството на търговията" се заменят с "Министерството на икономиката", а думите "и централното ръководство на професионалните съюзи" се заличават.


Допълнителни разпоредби

§ 19. Навсякъде в наредбата думите "работник", "работниците", "работнички", "работничките", "трудоспособност", "трудоспособността", "нетрудоспособността", "работниците-инвалиди" и "група инвалидност" се заменят съответно с "работник или служител", "работниците или служителите", "работнички или служителки", "работничките или служителките", "работоспособност", "работоспособността", "неработоспособността", "работници или служители с над 50 на сто загубена работоспособност" и "с над 50 на сто загубена работоспособност".


Промени настройката на бисквитките