Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 111 от 28.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 286 ОТ 18 ДЕКЕМВРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 223 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ОБН., ДВ, БР. 119 ОТ 1998 Г.; ИЗМ., БР. 14 ОТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 286 ОТ 18 ДЕКЕМВРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 223 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ОБН., ДВ, БР. 119 ОТ 1998 Г.; ИЗМ., БР. 14 ОТ 2000 Г. И БР. 16 ОТ 2001 Г.)

Обн. ДВ. бр.111 от 28 Декември 2001г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "за което Агенция "Бюро за финансово разузнаване" оказва методическа помощ".


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При идентифицирането на юридическите лица се установяват данни за наименованието, правно-организационната форма, седалището, адреса на управление, предмета на дейност или целта, срока на съществуване, органите на управление и представителство, вида и състава на колективния орган на управление."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Лицата, които притежават единен идентификационен код (код по БУЛСТАТ), представят копие от регистрационното удостоверение за кода по БУЛСТАТ или от картата за идентификация по чл. 8, ал. 1 и 2 от Наредбата за поддържане и функциониране на регистър БУЛСТАТ и за взаимоотношенията му с други регистри и информационни системи, приета с Постановление № 201 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 83 от 2000 г.)."

3. Създава се ал. 5:

"(5) В случаите на извършване на операция или сделка в полза на трето лице без упълномощаване или чрез трето лице - приносител на документи за извършване на операцията или сделката, при идентифицирането се установяват трите имена, ЕГН и връзката на лицето, непосредствено извършващо сделката, със съответното физическо или юридическо лице."


§ 3. Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. При идентифицирането на клиенти - юридически или физически лица, лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП могат да се позовават на информацията за всички подлежащи на вписване обстоятелства, с която разполагат, макар вписването още да не е извършено."


§ 4. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "чл. 6, ал. 3, т. 3" се заменят с "чл. 6, ал. 5, т. 3".

2. В ал. 2 думите "чл. 6, ал. 3, т. 3" се заменят с "чл. 6, ал. 5, т. 3".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В случаите по ал. 2 и 3 лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП могат да изискат от клиента да представи удостоверение от териториалната данъчна дирекция, че няма данъчни и други задължения към държавата към датата на подаване на заявлението."


§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) При осъществяване на програмите за обучение по ал. 1 Агенция "Бюро за финансово разузнаване" при поискване оказва на лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП методическа помощ, като предоставя практически помагала, анализи, прогнози и други."


§ 6. В чл. 7, ал. 3 след думите "министърът на финансите" се добавя "и директорът на Агенция "Бюро за финансово разузнаване", а думите "може да дава" се заменят с "могат да дават".


§ 7. В чл. 8 ал. 1 се изменя така:

"(1) По искане на Агенция "Бюро за финансово разузнаване" лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП събират съобразно указанията й допълнителна информация относно операции, сделки и клиенти, включително при свързани операции по чл. 4, ал. 2 ЗМИП."


§ 8. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Събраната по ал. 1 информация се предоставя на Агенция "Бюро за финансово разузнаване" в служебно заверени копия по реда на завеждането в дневника по чл. 7, ал. 2."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Предоставянето на събраната по ал. 1 информация на Агенция "Бюро за финансово разузнаване" се извършва в срок до 24 часа считано от завеждането й в дневника."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 4 и в нея след думите "министърът на финансите" се добавя "и директорът на Агенция "Бюро за финансово разузнаване", а думите "може да определя" се заменят с "могат да определят".


§ 9. В чл. 12 думата "обработване" се заменя с "анализиране".


§ 10. В чл. 13, ал. 1, изречение второ думите "определено от него длъжностно лице от" се заменят с "от директора на".


§ 11. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) За проучване и разкриване на получената информация Агенция "Бюро за финансово разузнаване" може да извършва проверки на място на лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП - самостоятелно или съвместно с органите, на които със специален закон е възложено упражняването на контрол върху тези лица.

(2) При извършване на проверките по ал. 1 Агенция "Бюро за финансово разузнаване" има право:

1. на свободен достъп до служебните помещения на проверяваните лица;

2. да изисква документи, сведения и писмени обяснения за обстоятелства, свързани с предмета на проверката;

3. да използва помощта на вещи лица или други експерти по чл. 10, ал. 3 ЗМИП;

4. да извършва насрещни проверки при клиенти на проверяваните лица.

(3) В заповедта за извършване на проверка по ал. 1 се посочват целите, срокът и мястото на проверката, проверяваното лице, както и името и длъжността на проверяващите лица."


§ 12. Член 15 се отменя.


§ 13. В чл. 16, ал. 1 думите "от него" се заменят с "от агенцията".


§ 14. В чл. 17, т. 2 думата "обработване" се заменя с "анализиране".


§ 15. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "министъра на финансите" се заменят с "директора на Агенция "Бюро за финансово разузнаване".

2. В ал. 2 думите "министърът на финансите" се заменят с "директорът на Агенция "Бюро за финансово разузнаване".

3. В ал. 3 думите "министъра на финансите" се заменят с "директора на Агенция "Бюро за финансово разузнаване".


§ 16. В чл. 20 думите "могат да" се заличават.


§ 17. В чл. 21, ал. 1 думите "Министерството на финансите" се заменят с "Агенция "Бюро за финансово разузнаване", а думата "заинтересованите" се заменя с "компетентните".


§ 18. Член 22 се отменя.


Промени настройката на бисквитките