Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 50 от 1.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 128 ОТ 17 МАЙ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 312 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1996 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИТЕ ФУНКЦИИ, ЗАДАЧИ И ЧИСЛЕНОСТ НА ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ "ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ И ВОЕННОВРЕМЕННИ ЗАПАСИ" И ПРИЕМАНЕ Н

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 128 ОТ 17 МАЙ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 312 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1996 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИТЕ ФУНКЦИИ, ЗАДАЧИ И ЧИСЛЕНОСТ НА ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ "ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ И ВОЕННОВРЕМЕННИ ЗАПАСИ" И ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИ РЕЗЕРВИ И ВОЕННОВРЕМЕННИ ЗАПАСИ (ОБН., ДВ, БР. 2 ОТ 1997 Г.; ПОПР., БР. 4 ОТ 1997 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 21, 34 И 100 ОТ 1997 Г., БР. 47 И 70 ОТ 1998 Г., БР. 13, 60, 79 И 104 ОТ 1999 Г. И БР. 17 ОТ 2001 Г.)

Обн. ДВ. бр.50 от 1 Юни 2001г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Параграф единствен. В приложение № 1 към чл. 1, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 4:

а) в т. 1 след думите "за държавните резерви" се поставя запетая и се добавя "в това число за държавния резерв от зърно";

б) в т. 3 след думите "военновременни запаси" се поставя запетая и се добавя "както и на държавния резерв от зърно - с решение на Министерския съвет, за задоволяване нуждите на страната в случаите на настъпване на събития, които са непреодолима сила, и когато цената на зърното на вътрешния пазар надвишава с 15 на сто вносната цена CIF в продължение на един месец без прекъсване";

в) в т. 7 след думите "собствени бази и складове" се поставя запетая и се добавя "а за държавния резерв от зърно:

"а) до 60 на сто - в собствени бази и складове;

б) най-малко 25 на сто - в публични складове, които се получили лицензия от Националната служба по зърното към Министерството на земеделието и горите и при достигане 500 000 т общ капацитет на публичните складове;

в) бази и складове под наем;";

г) в т. 15 след думите "военновременни запаси" се поставя точка и запетая и се добавя "покупко-продажбите се извършват по начин, който осигурява поддържането на постоянно нетно ниво на резерва от зърно за тримесечен период".

2. Създават се чл. 5, 6, 7 и 8:

"Чл. 5. (1) Източник на данните за цената на зърното на вътрешния пазар по чл. 4, т. 3 е Системата за агропазарна информация (САПИ) към Министерството на земеделието и горите. Пазарната цена за месеца е съпоставената средна величина на цените на САПИ в рамките на един месец по региони, разположени в близост до главните центрове за внос.

(2) Източник на данните за вносната цена CIF по чл. 4, т. 3, представляваща среднопретеглената цена на тон за месеца, изчислена на базата на статистическата стойност, е Агенция "Митници". Агенцията предоставя на Главно управление "Държавен резерв и военновременни запаси" два пъти в месеца оперативни данни за статистическата стойност при вноса на пшеница по цени и количества.


Чл. 6. Главно управление "Държавен резерв и военновременни запаси" осъществява дейностите по организирането и контролирането на заделянето, съхраняването и опресняването на държавния резерв от зърно по начин, който не оказва или оказва минимално влияние върху пазарните цени, като не се намесва на пазара на зърно и не предприема или не извършва действия с цел стабилизиране на цените на зърното.

Чл. 7. Главно управление "Държавен резерв и военновременни запаси" обявява публично намеренията си да извършва дейностите по чл. 4, т. 15 за държавния резерв от зърно, като за целта:

1. до 15 декември на предходната година обявява намеренията си за опресняване на държавния резерв от зърно през следващата година съобразно тримесечния период за поддържане на нетното ниво, като публикува информация за това в страницата на управлението в Интернет;

2. обявява сроковете и продължителността на процедурите по т. 1 за всеки от четирите тримесечни периода;

3. създава интегрирана интерактивна компютърна система, която осигурява пълно обхващане на извършваните дейности, включително управление на наличните количества зърно и финансово-счетоводна отчетност.

Чл. 8. Главно управление "Държавен резерв и военновременни запаси" изпълнява изискването за едномесечен отчетен период за ДДС и предава ежегодни финансово-счетоводни отчети на Министерския съвет."


Промени настройката на бисквитките