Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 44 от 8.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 107 ОТ 27 АПРИЛ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДЪЛГОСРОЧНО КОМАНДИРОВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ И КОНСУЛСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 252 НА МИНИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 107 ОТ 27 АПРИЛ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДЪЛГОСРОЧНО КОМАНДИРОВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ И КОНСУЛСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 252 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 100 ОТ 2000 Г.)

Обн. ДВ. бр.44 от 8 Май 2001г., попр. ДВ. бр.51 от 5 Юни 2001г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така:

"Наредба за условията и реда за дългосрочно командироване в чужбина на служители в дипломатическите и консулските представителства на Република България и на служители в други бюджетни организации".


§ 2. В чл. 1 след думата "командироване" се добавя "в чужбина", а след наименованието "Република България" се добавя "и на служители в други бюджетни организации".


§ 3. В чл. 2 се създават т. 4, 5, 6 и 7:

"4. военнослужещи на кадрова военна служба и граждански лица от Министерството на отбраната в щабове и органи на международни организации;

5. служителите в българските държавни средни училища в чужбина и българските преподаватели в чуждестранни училища и университети;

6. служителите в българските културни институти в чужбина на бюджетна издръжка;

7. служителите в Центъра на промишлеността на Република България в Москва, Руската федерация."


§ 4. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след наименованието "Република България" се поставя запетая и се добавя "в българско държавно средно училище в чужбина или в български културен институт в чужбина на бюджетна издръжка".

2. В ал. 2 след думата "представителство" се поставя запетая и се добавя "директорът на българското държавно средно училище в чужбина или директорът на българския културен институт в чужбина" и след думите "министъра на външните работи" се поставя запетая и се добавя "съответно министъра на образованието и науката или министъра на културата".


§ 5. Член 4 се отменя.


§ 6. След чл. 4 се създават заглавия:

"Глава втора

ДЪЛГОСРОЧНО КОМАНДИРОВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ И КОНСУЛСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Раздел I.
Общи положения".

§ 7. В чл. 5, ал. 1 след думите "командирован служител" се добавя "в дипломатическо или консулско представителство на Република България".


§ 8. Досегашната глава втора става раздел II.


§ 9. Създава се чл. 10а:

"Чл. 10а. (1) При необходимост министърът на външните работи може да сключи срочен трудов договор или да назначи по служебно правоотношение за определен срок член на семейството на командирован служител, живеещ заедно с него в приемащата държава, и да го командирова в същото дипломатическо или консулско представителство по предложение на ръководителя на представителството и с писменото съгласие на лицето.

(2) При прекратяване на командировката на служителя се прекратява и командировката на командирования по реда на ал. 1."


§ 10. В чл. 11 след думите "по реда на" се добавя "тази глава от".


§ 11. Досегашната глава трета става раздел III.


§ 12. В чл. 15 и в чл. 25, ал. 2 думите "чл. 4, ал. 1" се заменят с "чл. 10а, ал. 1".


§ 13. След чл. 26 се създава нова глава трета:

"Глава трета

ДЪЛГОСРОЧНО КОМАНДИРОВАНЕ В ЧУЖБИНА НА СЛУЖИТЕЛИ В ДРУГИ БЮДЖЕТНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Раздел I

Дългосрочно командироване на военнослужещи на кадрова военна служба и на граждански лица от Министерството на отбраната в щабове и органи на международни организации

Чл. 27. (1) Военнослужещи на кадрова военна служба и граждански лица от Министерството на отбраната се командироват дългосрочно на длъжности в щабове и органи на международни организации, когато са изпратени и придадени към или са свързани с щабове и органи на международна организация, в която Република България членува или е подписала споразумение за сътрудничество с нея, и които са разположени на територията на друга държава.

(2) Срокът на командировката се определя съобразно изискванията на приемащата организация за длъжността, на която се командирова лицето, и договореностите между Република България и приемащата организация.

(3) Длъжностите на военнослужещите, командировани по реда на този раздел, съответстват по звание на длъжността, на която се командироват в приемащата организация.

(4) Подборът на военнослужещите и на гражданските лица по ал. 1 се извършва при условия и по ред, определени от министъра на отбраната.


Чл. 28. (1) Статутът на военнослужещите на кадрова военна служба и на гражданските лица от Министерството на отбраната, дългосрочно командировани на длъжности в щабове и органи на международни организации, се урежда за всеки конкретен случай въз основа на съществуващите международноправни договорености между Република България, приемащата организация и държавата домакин.

(2) За военнослужещите на кадрова военна служба и за гражданските лица от Министерството на отбраната, дългосрочно командировани на длъжности във военни щабове и органи на Организацията на Северноатлантическия договор, се прилагат разпоредбите на Споразумението между страните-членки на НАТО, и страните партньори, участващи в инициативата "Партньорство за мир", относно статута на техните въоръжени сили и допълнителните протоколи към него.

(3) Военнослужещите и гражданските лица по ал. 1 и 2 изпълняват служебните си задължения в съответствие със съществуващите правилници за вътрешния ред в приемащата организация.

(4) Военнослужещите по ал. 1 и 2 за времето на командировката запазват правата и задълженията си, произтичащи от сключения договор за кадрова военна служба съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

(5) Военнослужещите и гражданските лица по ал. 2 се освобождават от изпълнението на своите национални служебни задължения за срока на командировката.


Чл. 29. (1) Военнослужещите на кадрова военна служба и гражданските лица от Министерството на отбраната се командироват дългосрочно на длъжности в щабове и органи на международни организации със заповед на министъра на отбраната.

(2) В заповедта за командировка се определят всички съществени условия, свързани с изпълняването на задачите от командирования, включително:

1. име и длъжност на командирования;

2. държава, град и щаб или орган на международната организация, в която се командирова;

3. длъжност, на която се командирова;

4. срок на командировката;

5. финансови условия;

6. начин на пътуване;

7. други условия.

(3) За срока на командировката военнослужещите на кадрова военна служба се назначават със заповед на министъра на временен задграничен щат на министерството.


Чл. 30. (1) За срока на командировката военнослужещите на кадрова военна служба и гражданските лица от Министерството на отбраната получават освен възнаграждението си по служебно или по трудово правоотношение и командировъчни пари във валута.

(2) Командировъчните пари се определят по базисен размер за съответната държава съгласно приложение № 1 и съобразно длъжността съгласно приложение № 2 към чл. 15, ал. 1.

(3) Командировъчните пари се изплащат при условията и по реда на чл. 16.


Чл. 31. За срока на командировката определеният финансов орган на Министерството на отбраната изплаща пряко на:

1. военнослужещите на кадрова военна служба:

а) заплатата за длъжност;

б) заплатата за звание;

в) допълнително възнаграждение за продължителна служба върху основното месечно възнаграждение;

2. гражданските лица - държавни служители:

а) заплатата за длъжност;

б) добавката за ранг;

в) добавката за категория администрация;

г) добавката за работа в Министерството на отбраната;

д) допълнително възнаграждение за продължителна работа върху основното месечно възнаграждение;

3. гражданските лица, които работят по трудово правоотношение:

а) заплатата за длъжност;

б) добавката за работа в Министерството на отбраната;

в) допълнително възнаграждение за продължителна работа върху основното месечно възнаграждение.


Чл. 32. При пътуване по служба в приемащата държава извън населеното място, в което е установен щабът или органът на международната организация, и при пътуване по служба в трета държава военнослужещите и гражданските лица имат право на пътни, квартирни и допълнителни дневни пари срещу представен документ за разходи и в размер съгласно Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 40 на Министерския съвет от 1987 г. (обн., ДВ, бр. 54 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 34 от 1990 г., бр. 52 от 1992 г., бр. 18 и 63 от 1996 г. и бр. 68 от 1999 г.).


Чл. 33. Изпращащата администрация сключва за своя сметка в полза на военнослужещите на кадрова военна служба и на гражданските лица от Министерството на отбраната, дългосрочно командировани на длъжности в щабове и органи на международни организации, договори за застраховки срещу злополука, акутно заболяване, военен риск и/или други съответни на конкретния случай рискове.


Чл. 34. Средствата за финансово осигуряване на военнослужещите и гражданските лица, дългосрочно командировани в щабове и органи на международни организации, се осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната.


Чл. 35. Разпоредбите на раздел III от глава втора се прилагат, доколкото не е предвидено друго в този раздел.


Раздел II

Дългосрочно командироване на служители в българските държавни средни училища в чужбина и на български преподаватели в чуждестранни училища и университети

Чл. 36. (1) Служителите в българските държавни средни училища в чужбина се командироват от министъра на образованието и науката.

(2) Командироването на служителите по ал. 1 и осъществяването на дейността им се извършват в съответствие с българското законодателство и със сключените спогодби с приемащите страни.


Чл. 37. (1) При необходимост министърът на образованието и науката може да сключи срочен трудов договор с член на семейството на командирован служител, живеещ заедно с него в приемащата държава, и да го командирова в същото училище по предложение на директора на училището.

(2) При прекратяване на командировката на служителя по чл. 36, ал. 1 се прекратява и командировката на командирования по реда на ал. 1.


Чл. 38. Заповедта за командировка съдържа данните по чл. 12.


Чл. 39. (1) Командировъчните пари се определят от базисния размер за съответната държава съгласно приложение № 1 и съобразно длъжността съгласно приложение № 2 към чл. 15, ал. 1.

(2) На служител, командирован по реда на чл. 37, ал. 1, се определят командировъчни пари в размер до 15 на сто от базисния размер, определен за приемащата държава.

(3) Изплащането на командировъчните пари се извършва при условията и по реда на чл. 16.

(4) По време на ползването на отпуск командировъчни пари не се изплащат.


Чл. 40. Разходите за издръжка, медицинско обслужване и обучение на живеещите заедно с командирования членове на семейството му са за негова сметка.


Чл. 41. (1) Пътните разходи на командирования се поемат от изпращащата администрация в случаите по чл. 19, ал. 1, т. 1, 3 и 4.

(2) При пътуване с лично превозно средство в случаите по чл. 19, ал. 1, т. 1 командированият служител има право на пътни пари в левове в размер 50 на сто от стойността на самолетен билет - икономична класа, по най-изгодната тарифа.


Чл. 42. Изпращащата администрация няма задължения за осигуряване на жилище или средства за наем на жилище на командирования за времето на командировката.


Чл. 43. При смъртен случай всички свързани с това разходи, включително разходите за транспортиране до Република България на командирования, както и на живеещите дотогава с него в чужбина членове на семейството му се поемат от изпращащата администрация.


Чл. 44. (1) За срока на командировката изпращащата администрация сключва договор с официално лицензирана застрахователна компания за медицинска застраховка на командирования служител по чл. 36, ал. 1 в приемащата държава, осигуряваща прегледи, болничен престой и лечение в приемащата държава за възникнали заболявания от злополуки, акутни и инфекциозни заболявания, разходи за репатриране по болест и за стоматологично лечение, с изключение на изработването на зъбни протези и влагането на благородни и металокерамични материали.

(2) На командирован служител по чл. 37, ал. 1 изпращащата администрация възстановява извършените разходи за медицинска застраховка за времето на командировката.


Чл. 45. Служителите в българските държавни средни училища в чужбина имат право да получават допълнителна сума в случаите, при условията и по реда на чл. 26.


Чл. 46. Разпоредбите на този раздел се прилагат и за българските преподаватели в чуждестранни училища и университети, доколкото не е договорено друго с приемащата страна.


Раздел III

Дългосрочно командироване на служители в българските културни институти в чужбина на бюджетна издръжка

Чл. 47. (1) Служителите в българските културни институти в чужбина на бюджетна издръжка се командироват от министъра на културата.

(2) Командироването на служителите по ал. 1 и осъществяването на дейността им се извършват в съответствие с българското законодателство и сключените спогодби със съответните държави.


Чл. 48. (1) При необходимост министърът на културата може да сключи срочен трудов договор с член на семейството на командирован служител, живеещ заедно с него в приемащата държава, и да го командирова в същия културен институт.

(2) При прекратяване на командировката на служителя по чл. 47, ал. 1 се прекратява и командировката на командирования по реда на ал. 1.


Чл. 49. (1) За времето на командировката изпращащата администрация е задължена да осигури на командирования служител подходящо жилище.

(2) Размерът на средствата за наем се определя в съответствие с т. 4 от приложение № 3 към чл. 22, ал. 1.

(3) Сметките за ползваните телефон и комунално-битови услуги се заплащат от командирования. Когато няма отделни измервателни уреди, служителят, живеещ в сграда - собственост на Република България, заплаща ежемесечно сума в касата на представителството, определена от комисията по чл. 22, ал. 2.

(4) Жилището и обзавеждането (ако е мебелирано) се предават на командирования служител и се приемат от него с инвентарен опис.

(5) Всички щети, свързани с ползването на жилището и обзавеждането, възникнали вследствие на лошо стопанисване по вина на командирования или на членовете на семейството му, се заплащат от него.

(6) При прекратяване на договора за наем и напускане на наетото жилище служителят изисква документ от наемодателя, че няма никакви претенции, свързани с освободеното жилище.

(7) При освобождаване на жилище - собственост на българската държава, на служителя се издава документ от длъжностното лице, изпълняващо финансово-отчетнически функции в българския културен институт или в българското дипломатическо или консулско представителство, за наличието или липсата на задължения във връзка с ползваното от него жилище.


Чл. 50. При командироването на служителите в българските културни институти в чужбина се прилагат и чл. 38, 39, 40, 41, 43, 44 и 45.


Раздел IV

Дългосрочно командироване на служители в Центъра на промишлеността на Република България в Москва, Руската федерация (Попр. - ДВ, бр. 51 от 2001 г.)

Чл. 51. (1) Служителите, изпращани на работа в Центъра на промишлеността на Република България в Москва, Руската федерация, се командироват от министъра на икономиката при условията и по реда на глава втора.

(2) Командировъчните пари се определят по базисен размер съгласно приложение № 1, т. 28 - Русия, и съобразно длъжността съгласно приложение № 2 към чл. 15, ал. 1 и се изплащат при условията и по реда на чл. 16."


§ 14. Параграф 3 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 3. (1) Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на външните работи, министъра на отбраната, министъра на образованието и науката, министъра на културата и на министъра на икономиката.

(2) Указания по прилагането на наредбата дава министърът на външните работи."


§ 15. В приложение № 2 към чл. 15, ал. 1 от наредбата се правят следните изменения и допълнения:

1. Заглавието на приложението се изменя така:

"Таблица за определяне на командировъчните пари във валута на служителите, командировани в чужбина при условията и по реда на наредбата"

2. В таблицата се правят следните допълнения:

а) в пореден № 4 след думите:



1 2 3 4 5
    ръководител    
    на диплома-    
    тическо бюро   висше"


се добавя:


1 2 3 4 5
      офицер на между-  
      народна длъжност  
      I степен (генерал-  
      майор, бригаден ге-  
      нерал, полковник) висше";


б) в пореден № 5 след думите:^


1 2 3 4 5
    военен аташе   висше"


се добавя:^


1 2 3 4 5
      офицер на междуна-  
      родна длъжност  
      II степен  
      (подполковник) висше";


в) в пореден № 6 след думите:^



1 2 3 4 5
      завеждащ служба  
      "Комуникации"  
      I категория висше"


се добавя:


1 2 3 4 5
      офицер на между-  
      народна длъжност  
      III степен (майор) висше
      директор на Центъ-  
      ра на промишлено- висше-
      стта на Република магис-
      България в Москва тър";


г) в пореден № 7 след думите:


1 2 3 4 5
      преводач на пра-  
      вителствена  
      делегация висше"


се добавя:



1 2 3 4 5
      главен секретар на  
      Центъра на про-  
      мишлеността на висше-
      Република Бълга- магис-
      рия в Москва тър";


д) в пореден № 8 след думите:


1 2 3 4 5
      секретар на военен  
      аташе висше"


се добавя:


1 2 3 4 5
      офицер на между-  
      народна длъжност  
      IV степен  
      (младши офицер) висше
      началник на отдел  
      в Центъра на про-  
      мишлеността на висше-
      Република Бълга- магис-
      рия в Москва тър
      главен юрисконсулт  
      на Центъра на про-  
      мишлеността на висше-
      Република Бълга- магис-
      рия в Москва тър
      главен счетоводи-  
      тел на Центъра на  
      промишлеността висше-
      на Република Бъл- магис-
      гария в Москва тър";


е) в пореден № 9 след думите:



1 2 3 4 5
      касиер-домакин на  
      дипломатическо  
      представителство средно"


се добавя:


1 2 3 4 5
      професор; ст. н. с.  
      I степен висше
      директор на култу-  
      рен институт висше
      главен експерт в  
      Центъра на про-  
      мишлеността на висше-
      Република Бълга- бака-
      рия в Москва лавър";


ж) в пореден № 10 след думите:


1 2 3 4 5
      касиер-домакин средно"


се добавя:



1 2 3 4 5
      доцент; ст. н. с.  
      II степен висше
      заместник-  
      директор на кул-  
      турен институт висше
      старши експерт  
      в Центъра на про-  
      мишлеността на висше-
      Република Бъл- бака-
      гария в Москва лавър";


з) в пореден № 11 след думите:^


1 2 3 4 5
      въоръжена охра-  
      на на представи-  
      телство средно"


се добавя:


1 2 3 4 5
      кадрови военнослу-  
      жещ на междуна-  
      родна длъжност  
      V степен  
      (старшина, старши  
      сержант, сержант) средно
      главен асистент;  
      н.с. I степен висше
      старши асистент;  
      н.с. II степен висше
      асистент;  
      н.с. III степен висше
      преподавател висше
      директор на българ- висше-
      ско държавно учи- бака-
      лище в чужбина лавър
      завеждащ "Финан-  
      сово-администра-  
      тивна служба" в  
      културен институт висше
      главен специалист  
      в Центъра на про-  
      мишлеността на средно
      Република Бълга- специ-
      рия в Москва ално";


и) в пореден № 12 след думите:



1 2 3 4 5
      шофьор на ръково-  
      дител на предста-  
      вителство средно"


се добавя:


1 2 3 4 5
      учител I-ХII клас висше-
        бака-
        лавър
      възпитател висше-
        бака-
        лавър
      детски учител висше-
        бака-
        лавър
      помощник-дирек-  
      тор в българско висше-
      държавно училище бака-
      в чужбина лавър
      главен счетоводи-  
      тел в българско висше-
      държавно училище бака-
      в чужбина лавър
      сътрудник в култу-  
      рен институт висше
      счетоводител в кул-  
      турен институт висше
      управител в култу-  
      рен институт висше
      изпълнител-главен  
      готвач в Центъра на  
      промишлеността на средно
      Република България специ-
      в Москва ално";


к) в пореден № 13 след думите:



1 2 3 4 5
      готвач средно
        профе-
        сионал-
        но"


се добавя:


1 2 3 4 5
      учител; възпитател висше-
        специа-
        лист
      счетоводител в кул-  
      турен институт средно
      управител в култу-  
      рен институт средно
      касиер-домакин в  
      културен институт средно
      домакин-шофьор в  
      културен институт средно";


л) в пореден № 14 след думите:


1 2 3 4 5
      градинар-пазач основно"


се добавя:



1 2 3 4 5
      готвач в българско  
      държавно училище  
      в чужбина средно
      шофьор, закупчик в  
      българско държавно  
      училище в чужбина средно
      работник в кухня в  
      българско държавно  
      училище в чужбина основно
      прислужник-чис-  
      тач в българско  
      държавно училище  
      в чужбина основно
      пазач в българско  
      държавно училище  
      в чужбина основно".


Заключителни разпоредби

§ 16. В Постановление № 252 на Министерския съвет от 2000 г. за приемане на Наредба за условията и реда за дългосрочно командироване на служители в дипломатическите и консулските представителства на Република България (ДВ, бр. 100 от 2000 г.) в заглавието, в член единствен и в § 1, 4, 5 и 6 наименованията "Наредба за условията и реда за дългосрочно командироване на служители в дипломатическите и консулските представителства на Република България" и "Наредбата за условията и реда за дългосрочно командироване на служители в дипломатическите и консулските представителства на Република България" се заменят съответно с "Наредба за условията и реда за дългосрочно командироване в чужбина на служители в дипломатическите и консулските представителства на Република България и на служители в други бюджетни организации" и "Наредбата за условията и реда за дългосрочно командироване в чужбина на служители в дипломатическите и консулските представителства на Република България и на служители в други бюджетни организации".


§ 17. Отменя се Решение № 169 на Министерския съвет от 2001 г. за приравняване на длъжностите на служителите от българските културни институти в чужбина.


§ 18. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на:

1. Параграф 3 в частта му относно създаването на т. 4 в чл. 2, § 13 в частта му относно създаването на раздел I в глава трета и § 15, т. 2, букви "а" и "б", буква "в" в частта й относно думите "офицер на международна длъжност III степен (майор) - висше", буква "д" в частта й относно думите "офицер на международна длъжност IV степен (младши офицер) - висше" и буква "з" в частта й относно думите "кадрови военнослужещ на международна длъжност V степен (старшина, старши сержант, сержант) - средно", които влизат в сила от 1 април 2001 г., и

2. Параграф 1, § 3 в частта му относно създаването на т. 7 в чл. 2, § 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, § 13 в частта му относно създаването на глава трета и раздел IV в нея, § 15, т. 1 и т. 2, буква "в" в частта й относно думите "директор на Центъра на промишлеността на Република България в Москва - висше - магистър", буква "г" в частта й относно думите "главен секретар на Центъра на промишлеността на Република България в Москва - висше - магистър", буква "д" в частта й относно думите "началник на отдел в Центъра на промишлеността на Република България в Москва - висше - магистър, главен юрисконсулт на Центъра на промишлеността на Република България в Москва - висше - магистър, главен счетоводител на Центъра на промишлеността на Република България в Москва - висше - магистър", буква "е" в частта й относно думите "главен експерт в Центъра на промишлеността на Република България в Москва - висше - бакалавър", буква "ж" в частта й относно думите "старши експерт в Центъра на промишлеността на Република България в Москва - висше - бакалавър", буква "з" в частта й относно думите "главен специалист в Центъра на промишлеността на Република България в Москва - средно специално" и буква "и" в частта й относно думите "изпълнител - главен готвач в Центъра на промишлеността на Република България в Москва - средно специално" и § 16, които влизат в сила от 1 март 2001 г."


Промени настройката на бисквитките