Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 52 от 8.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 200 ОТ 29 СЕПТЕМВРИ 2000 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 200 ОТ 29 СЕПТЕМВРИ 2000 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г.

Обн. ДВ. бр.83 от 10 Октомври 2000г., изм. ДВ. бр.52 от 8 Юни 2001г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "частни земеделски стопани" се заменят със "земеделски производители", думите "и докторантите" се заличават и се създава изречение второ:

"Тези лица са длъжни да се регистрират чрез подаване на декларация по утвърден от управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) образец в териториалното поделение на НОИ в 7-дневен срок от започването на трудовата дейност."

2. В ал. 2 думите "започването на дейността, нейното прекъсване, възобновяване или прекратяване" се заменят с "прекъсването, възобновяването или прекратяването на трудовата дейност" и накрая се добавя "в 7-дневен срок от настъпването на обстоятелството".

3. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Лицата, на които е отпусната пенсия, в случаите, когато упражняват дейностите по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2, 4 и 5 от Кодекса за задължително обществено осигуряване, се осигуряват по свое желание по предвидения с наредбата ред.

(6) За лицата по чл. 1, ал. 4, т. 1 и 2, както и за онези самоосигуряващи се лица, за които нормативен акт не изисква регистрация с идентификационен код по БУЛСТАТ, при извършване на осигуряването се използва единният им граждански номер."


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "частните земеделски стопани" се заменят със "земеделските производители", а думите "и докторантите" се заличават.

2. В ал. 2, изречение второ след думите "чрез едно от дружествата или" се поставя запетая, добавя се "ако са еднолични търговци" и се поставя тире.

3. Създават се ал. 3, 4 и 5:

"(3) Окончателният размер на осигурителния доход на самоосигуряващите се лица се определя по данъчната декларация. Осигурителните вноски се внасят във фонд "Пенсии" най-късно в 30-дневен срок от датата на подаване на данъчната декларация, като се изчисляват помесечно върху разликата между избрания осигурителен доход и средномесечния осигурителен доход за периода, за който е упражнявана дейността през предходната календарна година, но не повече от 10-кратния размер на минималната работна заплата за страната за съответния месец.

(4) Земеделските производители, регистрирани в регистрите към областните управления "Земеделие, гори и аграрна реформа" по Закона за подпомагане на земеделските производители, могат да внесат дължимите осигурителни вноски до 31 март на годината, следваща календарната година, за която се отнасят, само ако извършват единствено земеделска дейност и се осигуряват само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Когато тези лица подлежат на осигуряване и на друго основание, те дължат ежемесечно осигурителните вноски по съответния предвиден ред.

(5) (Отм. с Решение на ВАС - ДВ, бр. 52 от 2001 г.)


§ 3. В чл. 5 се създават ал. 3 и 4:

"(3) Когато лицето е осигурено по чл. 4, ал. 1 от Кодекса за задължително обществено осигуряване и за същото време сключи втори или допълнителен трудов договор, независимо от продължителността и полученото възнаграждение, осигуряването е за всички осигурени социални рискове и по тези договори.

(4) За лицата, работещи през календарния месец при един или повече работодатели, при всеки за не повече от 5 работни дни (40 часа), и полученото възнаграждение при всеки от работодателите е не по-голямо от една минимална работна заплата, осигуряването е само за трудова злополука и професионална болест. Когато по един от договорите е получено възнаграждение, по-голямо от една минимална работна заплата, тези лица подлежат на осигуряване за всички осигурени социални рискове само по този договор."


§ 4. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. Осигурителните вноски за лицата, работещи без трудово правоотношение, се изчисляват и внасят върху възнаграждението по договора след приспадане на нормативно признатите разходи за дейността по чл. 22, ал. 1, т. 1 от Закона за облагане доходите на физическите лица преди удържането на данъка по този закон, ако месечният размер на така намаленото възнаграждение или сборът от възнагражденията е равен или по-голям от една минимална работна заплата."


§ 5. Член 9 се отменя.


§ 6. В чл. 12 след думите "по трудови" се добавя "или служебни", а думата "работодател" се заменя с "осигурител".


§ 7. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "а за работещите по служебни правоотношения са за сметка на държавния бюджет".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Изпратените за участие в международни мисии по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи служители се осигуряват от работодателя в срока по ал. 2 за времето, през което ползват неплатен отпуск, с осигурителни вноски за сметка на държавния бюджет в размера за фонд "Пенсии" върху двукратния размер на минималната работна заплата за съответния период."


§ 8. В чл. 14 думите "работещи по трудови правоотношения" се заличават.


§ 9. В чл. 15 думите "трудово възнаграждение" се заменят с "възнаграждението".


§ 10. Създава се чл. 16:

"Чл. 16. Лицата, изпратени на работа в чужбина от български посредник, могат да се осигуряват за своя сметка, като писмено декларират пред изпращащия посредник, който действа като осигурител за лицето, желанието да се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт върху избран осигурителен доход от 2 до 10 минимални работни заплати за страната. На осигурените лица, за които са внесени осигурителните вноски, се издава осигурителна книжка чрез осигурителя."


§ 11. В § 2 от преходните и заключителните разпоредби цифрата "5" се заменя с "6".


Промени настройката на бисквитките