Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 44 от 8.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 234 ОТ 16 ДЕКЕМВРИ 1999 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1991 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 234 ОТ 16 ДЕКЕМВРИ 1999 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1991 Г.

Обн. ДВ. бр.113 от 28 Декември 1999г., изм. ДВ. бр.44 от 8 Май 2001г., изм. ДВ. бр.62 от 4 Август 2009г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, ал. 3 след думите "чл. 10, ал. 7 ЗСПЗЗ" се добавя "както и тези, върху които е възстановено или придобито право на собственост по реда на § 4-4л от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ и са включени в строителните граници на населените места или селищните образувания."


§ 2. В чл. 4а, изречение първо думите "бюджетната сметка" се заменят с "бюджета".


§ 3. В чл. 5 след думите "паметници на културата" се добавя "защитените територии".


§ 4. В чл. 18, ал. 4 след думите "строителните граници на населеното място" се добавя "и селищното образувание".


§ 5. В чл. 18в, ал. 1 думите "Закона за възлагане на държавни и общински поръчки" се заменят със "Закона за обществените поръчки".


§ 6. В чл. 18ж се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение трето: "Влязлото в сила решение, придружено със скица, удостоверява правото на собственост и има силата на констативен нотариален акт за собственост върху имота, освен в случаите по чл. 10, ал. 7 ЗСПЗЗ."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Когато правото на собственост се възстановява при условията на § 4-4л ЗСПЗЗ с план на новообразуваните имоти, поземлената комисия постановява решение за признаване на правото на собственост. В решението се описват размерът и местността, в която са се намирали земеделските земи, на които заявителят има право. Поземлената комисия изпраща служебно на общината информация за влезлите в сила решения в 7-дневен срок от поискването им."

3. Досегашните ал. 3, 4, 5, 6 и 7 стават съответно ал. 4, 5, 6, 7 и 8.


§ 7. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови ал. 8 и 9:

"(8) Поземлената комисия постановява решение за определяне правото на обезщетение на собствениците по реда на чл. 10, ал. 8, чл. 10б и 10в ЗСПЗЗ, в което посочват стойността на обезщетението и броят на поименните компенсационни бонове. Решението се съобщава на заинтересуваните лица по реда на Гражданския процесуален кодекс и подлежи на обжалване по отношение на стойността на дължимото обезщетение в 14-дневен срок чрез поземлената комисия пред районния съд.

(9) В случаите по чл. 10, ал. 8 и чл. 10в, ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 2 ЗСПЗЗ поземлената комисия издава на лицата удостоверения за притежаване на поименни компенсационни бонове въз основа на влязлото в сила решение по ал. 8."

2. Досегашните ал. 8, 9, 10, 11, 12, 13 и 14 стават съответно ал. 10, 11, 12, 13, 14, 15 и 16.

3. В ал. 11 се създават изречения второ и трето: "Предложението се прави пред областния управител, когато е за земи, представляващи по-малко от 50 на сто от наличния общински поземлен фонд. В случай че общинският съвет не се произнесе в едномесечен срок, поземлената комисия отправя предложението до областния управител за определяне на земите за обезщетяване."

4. В ал. 12 думите "чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3 и ал. 2 и 4" се заменят с "чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3, ал. 2, т. 1 и ал. 4".

5. В ал. 16 се създават изречения второ и трето: "Поземлената комисия с протоколно решение определя съотношението между стойността на предоставените за обезщетяване земи и стойността на дължимото обезщетение за общината. С така определения коефициент за общината се редуцира стойността на дължимото обезщетение със земя на всички правоимащи."

6. Създават се ал. 17 и 18:

"(17) На основание на влязлото в сила решение по ал. 8 поземлената комисия постановява решение за обезщетяване:

1. със земя, а за разликата до пълния размер на дължимото обезщетение - с поименни компенсационни бонове съобразно определения коефициент за общината по ал. 16;

2. само с поименни компенсационни бонове - в случаите, когато лицата са поискали дължимото обезщетение да бъде извършено изцяло чрез поименни компенсационни бонове.

(18) Поземлената комисия издава удостоверения за притежаване на поименни компенсационни бонове въз основа на решението по ал. 17 за стойността на разликата до пълния размер, съответно за цялата стойност, на дължимото обезщетение."


§ 8. В чл. 19а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Български граждани, имащи право на обезщетение по чл. 10в, ал. 1 и 4 ЗСПЗЗ, подават заявления до 31 октомври 1999 г. пред Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа, а по чл. 10в, ал. 2 ЗСПЗЗ - пред поземлената комисия по местонахождението на възстановените имоти. Подаденото заявление от един наследник ползва всички наследници. Подадените заявления до Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа от правоимащи лица по реда на чл. 10в, ал. 2 ЗСПЗЗ служебно се препращат в поземлената комисия по местонахождението на възстановените им имоти."

2. В ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

а) създава се нова т. 1:

"1. по чл. 10в, ал. 1, т. 1 ЗСПЗЗ - свидетелство за етническо малцинство или декларация за изселване, или молба за ликвидиране на имот и оригиналите на облигациите по Българския държавен заем - 1923 г., по спогодбата "Моллов-Кафандарис" и неизплатените купони към тях;";

б) досегашната т. 1 става т. 2;

в) досегашната т. 2 става т. 3 и в нея думите "клетвена декларация по образец с оценка на имотите - земеделски земи, с нотариална или общинска заверка на подписа на декларатора, издадена през периода от 1944 г." се заменят с "декларации по образец с оценени или неликвидирани земеделски земи, описани в част "Недвижими имоти" на декларацията, с нотариална или общинска заверка на подписа на декларатора, издадена през периода от 1941 г.";

г) досегашната т. 3 става т. 4 и в нея думите "или решение на румънски съд, което е признато и за него е допуснато изпълнение или държавни облигации на приносител, издадени по реда на глава VII от ЗУСНИЮД с дата 1 август 1945 г." се заменят с "официални документи на румънските власти с легализиран превод, издадени по реда на Закона за организация на Нова Добруджа от 1 април 1914 г., доказващи правото на собственост върху иззетата третина, или държавни облигации, издадени за обезщетяване на собствениците за иззетата третина въз основа на ЗУСНИЮД с дата 1 август 1945 г., декларация от заявителя, че правоимащият не е получил кредит срещу заложени временни свидетелства или облигации; за неверни данни в декларацията заявителят носи наказателна отговорност;";

д) досегашната т. 4 става т. 5 и в нея думите "от които се установява извършената замяна" се заменят с "по същия закон за признато право на собственост, други документи, с които се установява правото на замяна, както и декларация от заявителя, че собственикът не е получил обезщетение по чл. 58 и 59 ЗИДЗУСНИЮД (ДВ, бр. 57 от 1948 г.) за останалите на румънска територия земи";

е) досегашната т. 5 става т. 6, а досегашната т. 6 се отменя.

3. В ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

а) в изречение първо думите "и издаването на актовете по чл. 36, ал. 2 и чл. 37 ЗСПЗЗ" се заличават;

б) в изречение второ след думите "чл. 10в" се добавя "ал. 1 и 4".

4. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Правоимащите лица по чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3 ЗСПЗЗ се обезщетяват по тяхно желание със земеделски земи от държавния поземлен фонд и/или общинския поземлен фонд в землището по местонастаняването им, а лицата по чл. 10в, ал. 2, т. 1 и ал. 4 ЗСПЗЗ - по местонахождението на възстановените имоти. При липса на земи от държавния поземлен фонд и от общинския поземлен фонд те се обезщетяват с поименни компенсационни бонове."

5. Създава се ал. 8:

"(8) Правоимащите лица по чл. 10в, ал. 2, т. 1 ЗСПЗЗ се обезщетяват със земеделска земя от държавния поземлен фонд и/или общинския поземлен фонд за допълване на останалата им собственост до 100 дка по местонахождението є и с поименни компенсационни бонове - за разликата до пълния размер на отнетата третина. Правоимащите лица по чл. 10в, ал. 1, т. 1 ЗСПЗЗ се обезщетяват с поименни компенсационни бонове на стойност, равна на номинала на представените нерегистрирани облигации и неизплатените купони към тях, а лицата по чл. 10в, ал. 2, т. 2 - с поименни компенсационни бонове, по реда на § 1и, ал. 2 от допълнителните разпоредби. Правоимащите лица по чл. 10в, ал. 4 ЗСПЗЗ се обезщетяват по реда на чл. 10в, ал. 2, т. 1 - със земеделска земя от държавния поземлен фонд и/или общинския поземлен фонд за възстановяване или допълване на собствеността до 100 дка и с поименни компенсационни бонове - за разликата до пълния размер на признатата собственост в общината и землището съгласно заповедта по чл. 19а, ал. 3."


§ 9. В чл. 19б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "ал. 2" се добавя "т. 1 и ал. 4".

2. Алинея 3 се отменя.


§ 10. В чл. 20, ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 4 се изменя така:

"4. границите на земите, предоставени за ползване на граждани въз основа на нормативни актове по § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;".

2. В т. 8 след думите "населеното място" се добавя "и селищното образувание".

3. В т. 9 след думите "паметници на културата" се добавя "защитени територии".


§ 11. В чл. 26, ал. 2 след думите "върху плана" се добавя "извън земите, включени в териториите по § 4-4к от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ."


§ 12. В чл. 27 се създава ал. 3:

"(3) Влязлото в сила решение, придружено със скица, удостоверява правото на собственост и има силата на констативен нотариален акт за собственост върху имота."


§ 13. В чл. 27а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение първо думите "или чрез поименни компенсационни бонове" се заличават.

2. В ал. 2 думите "по ред, определен от министъра на земеделието и хранителната промишленост" се заменят с "в същата община".

3. Алинея 3 се отменя.


§ 14. В чл. 27б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение второ: "Определянето на стойността на дължимото обезщетение се извършва съгласно Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи, приета с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 64 от 1998 г.; изм., бр. 63 от 1999 г.).

2. В ал. 4 се правят следните изменения:

а) създават се нови изречения трето, четвърто и пето: "Те заявяват писмено до 30 юни 2000 г. пред поземлената комисия желанието си вместо земя да получат поименни компенсационни бонове. На базата на оценката на имота поземлената комисия определя равностойността му в поименни компенсационни бонове и издава на лицата удостоверение за притежаването им. За отстъпените земи поземлената комисия издава решение за причисляването им към държавния поземлен фонд.";

б) досегашното изречение трето става изречение шесто.

3. В ал. 6 думите "в едномесечен срок от приемане на наредбата по чл. 37 ЗСПЗЗ" се заличават.

4. Създават се ал. 7, 8, 9 и 10:

"(7) Притежателите на поименни компенсационни бонове имат право да прехвърлят боновата си наличност без ограничения. Прехвърлянето на поименните компенсационни бонове се урежда съгласно чл. 10 от Наредбата за условията, сроковете и реда за издаване и получаване на поименни компенсационни бонове, реда за тяхното прехвърляне и заплащанията с тях, приета с Постановление № 128 на Министерския съвет от 1998 г. (ДВ, бр. 68 от 1998 г.).

(8) Търговете за продажба на земи от държавния поземлен фонд с поименни компенсационни бонове се организират в следната последователност: общински, областен и национален търг.

(9) За обявените имоти от държавния поземлен фонд на общинския и областния търг могат да участват само притежателите на поименни компенсационни бонове, чиито удостоверения са издадени от поземлената комисия в рамките на същата община и област. За обявените имоти от държавния поземлен фонд на националния търг могат да участват всички притежатели на поименни компенсационни бонове, независимо от коя поземлена комисия имат издадени удостоверения.

(10) Отпечатването на удостоверенията за притежаване на поименни компенсационни бонове се извършва под контрола на Министерството на финансите."


§ 15. Член 28 се изменя така:

"Чл. 28. (1) Кадастралният план по § 4к, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ съдържа данни както за имотите, предоставени за ползване, така и за имотите, съществували преди образуването на трудовокооперативните земеделски стопанства и държавните земеделски стопанства. Той се изработва по реда на Закона за единния кадастър на Република България и Правилника за прилагане на Закона за единния кадастър на Република България при спазване на техническите изисквания на подзаконовите нормативни актове по кадастъра. Установяването на границите на имотите преди образуването на трудовокооперативните земеделски стопанства и държавните земеделски стопанства се извършва въз основа на:

1. информационните източници съгласно § 4к, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;

2. заснемане по геодезически методи при наличие на условията на чл. 18а;

3. анкета по реда на чл. 18б, ал. 2, когато не могат да бъдат установени по реда на т. 1 и 2.

(2) С плана на новообразуваните имоти по § 4к, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се установяват границите на имотите, правото на собственост върху които се придобива, съответно възстановява, по реда на § 4к, ал. 7 и при условията на § 4а, 4б и 4з от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ. Планът на новообразуваните имоти се изработва в мащаба и въз основа на данните от кадастралния план по ал. 1 и съдържа границите и номерата на новообразуваните имоти, сградите, съществуващите и новопроектираните улици и пътища, съществуващите обекти на техническата инфраструктура, релефа на терена. Данните за собствеността на новообразуваните имоти се записват в регистър на имотите, който е неразделна част от плана на новообразуваните имоти. Планът на новообразуваните имоти се изработва в графичен и цифров вид.

(3) Планът на новообразуваните имоти се изработва с оглед правилното устройство на територията, като за всеки имот се осигурява достъп до улица или път. Допуска се проектиране на задънени улици или пътища, когато няма друга възможност за осигуряване на достъп до съответните имоти, с широчина най-малко 3,5 м, а когато те обслужват повече от 4 имота - най-малко 6 м. Задънени улици, по-дълги от 100 м, завършват с уширение за обръщане на транспортните средства с радиус по осовата линия не по-малък от 10 м. По изключение за отделен имот се допуска проектиране на достъп до улица или път като част от имота с широчина 3,5 м.

(4) С плана на новообразуваните имоти на всеки правоимащ по § 4а и 4б в съответствие с изискванията на § 4з от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се определя имот, като местоположението му се съобразява със съществуващите в него сгради и съоръжения или трайни насаждения. Имотите запазват границите и размерите си, когато площта им не надвишава 600 кв. м, съответно 1000 кв. м, и имат осигурен достъп до улица или път.

(5) Разликата над 600 кв. м и над 1000 кв. м до фактически ползваната земя се възстановява на бившия собственик за образуване на нов имот (имоти) с размер не по-малък от 250 кв. м. Всеки нов имот се образува от една или повече съседни разлики, които се възстановяват на един и същи собственик. Разликите, от които не може да се образува нов имот, остават в имота, определен за ползвателя.

(6) При проектиране на границите на новообразуваните имоти граничните линии се прокарват на най-малко разстояние от лицевата страна на заварени сгради (извън второстепенни, временни и стопански постройки) в самия имот и в съседните имоти, каквото се изисква при свободно застрояване на парцелите съгласно техническите правила и норми по териториално и селищно устройство, освен когато съществуващото разстояние е по-малко.

(7) Размерът на лицето и площта на новообразуваните имоти се определят с плана по ал. 2 съобразно изискванията на правилника и на техническото задание по ал. 8. Имотите с изход на задънена улица могат да имат лице към нея с размер не по-малък от нейната широчина. За населените места и селищните образувания се спазват минималните размери съгласно нормативите по териториално и селищно устройство. Допуска се и образуване на имоти с по-малки размери до размера на раздадените места.

(8) Конкретните изисквания към плана на новообразуваните имоти съобразно характерните особености на съответната община се определят от общината с техническо задание, което съдържа:

1. мащаба и границите на плана;

2. границите на територията от картата по чл. 18г, ал. 2;

3. строителните граници на населеното място или селищното образувание в случаите по § 4, ал. 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;

4. списък на собствениците и копия от влезли в сила решения на поземлената комисия по чл. 18ж, ал. 3;

5. списък на ползвателите с признато право на придобиване на собствеността и копия от протокола и заповедта по § 62, ал. 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби;

6. данни за общинска и държавна собственост и копия от актовете за държавна или общинска собственост;

7. копия от издадени нотариални актове и влезли в сила съдебни решения, както и данни за неприключили съдебни производства;

8. широчина на улиците, съответно на полските пътища;

9. специфични изисквания към плановете по ал. 2;

10. строежи, непозволяващи възстановяването на собствеността съгласно § 1в от допълнителните разпоредби и изискванията за определянето на необходимите за функционирането и експлоатацията им площи.

(9) Плановете по ал. 1 и 2 се изработват по указания на министъра на регионалното развитие и благоустройството съвместно с министъра на земеделието, горите и аграрната реформа."


§ 16. Създават се чл. 28а, 28б и 28в:

"Чл. 28а. (1) За възстановяването, съответно за придобиването, на правото на собственост върху всеки от новообразуваните имоти се издава заповед от кмета на общината с точно индивидуализиране на имота въз основа на влязъл в сила план по чл. 28, ал. 2 и документ за заплатена сума по влязла в сила оценка на земята или сградата. В заповедта се описват номерът на имота от плана на новообразуваните имоти, местоположението, размерът, границите, съседите, наличието на сгради, както и ограниченията на собствеността и основанията за тях. Към заповедта се прилага скица на имота. Заповедта се съобщава по реда на Гражданския процесуален кодекс и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

(2) Бившите собственици, чиито земи не могат да бъдат възстановени поради проведени мероприятия по смисъла на § 1в от допълнителните разпоредби, имат право на обезщетение по реда на чл. 10б, ал. 1 ЗСПЗЗ.


Чл. 28б. (1) Кадастралният план по чл. 28, ал. 1 се разглежда и приема от комисия, назначена от министъра на регионалното развитие и благоустройството по реда на чл. 38 от Правилника за прилагане на Закона за единния кадастър на Република България.

(2) Планът на новообразуваните имоти по чл. 28, ал. 3 се приема по реда на ал. 1 и заедно с кадастралния план се съобщава от общината на заинтересуваните по реда на чл. 39, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за единния кадастър на Република България в 30-дневен срок от приемането му.

(3) Условията и редът за подаване и разглеждане на възраженията срещу обявените планове по ал. 1 и 2, както и за нанасяне на поправки, изменения и допълнения по уважените възражения се определят съгласно изискванията на чл. 40 и 41 от Правилника за прилагане на Закона за единния кадастър на Република България. Срокът за разглеждане на възраженията и за нанасяне на поправките е не по-дълъг от 60 дни от публикуването на съобщението по ал. 2.

(4) Планът на новообразуваните имоти, разгледан и приет по реда на ал. 1, се одобрява от областния управител. Заповедта за одобряване се съобщава от общината на заинтересуваните по реда на ал. 2. Жалби срещу одобрения план могат да се подават пред окръжния съд в 14-дневен срок от съобщаването на заповедта.

(5) Одобреният план на новообразуваните имоти влиза в сила, ако не е обжалван в срока по ал. 4. Обжалването на плана на новообразуваните имоти спира изпълнението му по отношение на засегнатите имоти.

(6) Планът на новообразуваните имоти се счита за приложен след влизането в сила на заповедта по чл. 28а, ал. 1 и след въвод във владение.


Чл. 28в. (1) Влезлият в сила план на новообразуваните имоти може да се изменя от областния управител в случаите по § 4к, ал. 8 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.

(2) Непълнотите или грешките в кадастралния план, съответно явната фактическа грешка в случаите по § 4к, ал. 8, т. 1 и 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, се установяват от техническата служба на общината, както следва:

1. по отношение на имотите, предоставени за ползване - по реда на чл. 86, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство;

2. по отношение на имотите, съществували преди образуването на трудовокооперативните земеделски стопанства и държавните земеделски стопанства - по реда на чл. 28, ал. 1 и 2.

(3) Плановете на новообразуваните имоти се изменят по реда на тяхното изработване, обявяване и одобряване."


§ 17. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. Когато с решението се възстановява правото на собственост на починал собственик, решението се издава общо за неговите наследници освен в случаите по чл. 17, ал. 2 ЗСПЗЗ. Дяловете на наследниците се определят съгласно Закона за наследството, без да се посочват в решението."


§ 18. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 в изречение първо след думите "населените места" се добавя "и селищните образувания".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Граничните точки на имотите, попадащи в териториите на земи по § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, се означават на място с трайни знаци въз основа на влязлата в сила заповед по чл. 28а, ал. 1."


§ 19. В чл. 33 ал. 4 се изменя така:

"(4) Въводът във владение за земите, разположени в териториите по § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, се извършва от общината въз основа на влязлата в сила заповед и скицата по чл. 28а, ал. 1."


§ 20. В чл. 45а, ал. 1, изречение трето накрая се добавя "или се изплаща с равни по стойност поименни компенсационни бонове".


§ 21. В чл. 47, ал. 1, изречение първо след думите "държавния поземлен фонд" се поставя запетая и се добавя "като ги отдава под наем или под аренда, учредява ограничени вещни права върху тях, извършва продажба чрез търг и замяна с равностойни по количество и качество земеделски земи".


§ 22. В чл. 47а, изречение трето думите "при условия и по ред, определени със закон" се заменят със "с поименни компенсационни бонове".


§ 23. В чл. 59, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 думите "ежегодно определя наема за ползване на земи от държавния поземлен фонд" се заменят с "определя условията и реда за предоставяне под наем и под аренда на земи от държавния поземлен фонд".

2. Точка 7 се отменя.


§ 24. В чл. 60 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4:

а) изречение първо се изменя така: "Поземлените комисии се състоят от председател, заместник-председател - инженер по горско стопанство, или техник по специалността "Горско и ловно стопанство", секретар и четен брой членове.";

б) в изречение второ след думата "председателят" се добавя "заместник-председателят".

2. В ал. 5 думите "и представител на собствениците на земи" се заменят с "инженер по горско стопанство".

3. В ал. 6 т. 6 се отменя.

4. В ал. 7 думите "бюджетната сметка" се заменят с "бюджета".


§ 25. В чл. 64, ал. 1 думите "бюджетна сметка" се заменят с "бюджет".


§ 26. В чл. 65 думите "§ 4а и § 4б" се заменят с "§ 4а, 4б и 4з", а думата "депозитна" се заличава.


§ 27. В чл. 66 думите "§ 4а и § 4б" се заменят с "§ 4-§ 4л".


§ 28. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1ж, ал. 3 изречение трето се изменя така: "След изтичане на 5-годишен срок от предаването на имуществото по ал. 1 то става общинска собственост."

2. В § 1и, ал. 1 думите "чл. 10в, ал. 2 ЗСПЗЗ" се заменят с "чл. 10в, ал. 2, т. 2 ЗСПЗЗ".


§ 29. В преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 456 на Министерския съвет от 1997 г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (обн., ДВ, бр. 122 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 18 от 1999 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. Параграф 64 се отменя.

2. В § 68 се правят следните изменения и допълнения:

а) досегашният текст става ал. 1 и в нея след думите "доброволни делби" се добавя "и разпоредителни сделки";

б) създават се ал. 2 и 3:

"(2) В случаите по чл. 17, ал. 8 ЗСПЗЗ срокът по ал. 1 започва да тече от влизането в сила на новите решения на поземлената комисия за възстановено право на собственост.

(3) Когато решението на поземлената комисия за възстановено право на собственост е влязло в сила към 30 юли 1999 г. - денят на обнародването на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ (ДВ, бр. 68 от 1999 г.), срокът, в който собствениците се освобождават от заплащането на държавни, държавни нотариални такси и местни данъци и такси при разпоредителни сделки със земеделски земи, започва да тече от тази дата."

3. В § 71, ал. 1 накрая се добавя "и се внася по сметката на Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа."


Допълнителни разпоредби

§ 30. Навсякъде в правилника думите "Регионална служба "Поземлена собственост" се заменят с "Регионална служба "Поземлена реформа".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 31. (1) Правоимащите по § 4а, 4б,4в и 4з от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ в 30-дневен срок от влизането в сила на плана на новообразуваните имоти могат да подадат молба за оценка. Молбата се подава до кмета на общината и съдържа данни за имота и за подобренията, които ще се оценяват, както и данни за собственика и за ползвателя.

(2) Оценката се извършва от техническата служба на общината в 3-месечен срок от влизането в сила на плана на новообразуваните имоти, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 44 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2009 г.) в случаите по § 4а, ал. 1 и 5, § 4б, ал. 1 и § 4з, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ - съгласно чл. 90 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, приет с Постановление № 254 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 78 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 26 и 51 от 2007 г., бр. 64, 80 и 91 от 2008 г., бр. 7 и 25 от 2009 г.), когато земите са разположени в селищни образувания или са включени в строителните граници на населените места, а в останалите случаи - съгласно Наредбата за реда за определяне на цени на земеделските земи, приета с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 64 от 1998 г.; изм и доп., бр. 63 от 1999 г., бр. 98 от 2000 г., бр. 41 и 44 от 2001 г., бр. 96 от 2002 г., бр. 31 от 2003 г., бр. 59 от 2005 г., бр. 75 и 78 от 2006 г., бр. 62 от 2007 г. и бр. 45 от 2008 г.);

2. (изм. - ДВ, бр. 44 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2009 г.) в случаите по § 4а, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ - съгласно нормите на приложение № 2 към чл. 20 от Закона за местните данъци и такси, като получената стойност се удвоява;

3. в случаите по § 4в от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ - по пазарни цени.

(3) Оценката се одобрява със заповед на кмета на общината или на упълномощено от него длъжностно лице. Заповедта се съобщава на заинтересуваните лица по реда на Гражданския процесуален кодекс, които могат да я обжалват по реда на Закона за административното производство.

(4) В тримесечен срок от влизането в сила на оценката сумата се внася в извънбюджетна сметка на общината и заедно с лихвите се използва за обезщетяване на бивши собственици и ползватели. Общината уведомява правоимащия за възможността за получаване на дължимото обезщетение в едномесечен срок от внасянето на сумите.

(5) В случаите по чл. 28, ал. 5, изречение трето след изтичането на срока по ал. 1 бившият собственик може да поиска оценка на разликата над 600 кв. м, съответно над 1000 кв. м, която се придава към имота на ползвателя. Оценката се извършва и се одобрява по реда на ал. 2, т. 1 и ал. 3. Правоимащият се снабдява с изпълнителен лист срещу длъжника въз основа на влязлата в сила оценка.

(6) В случаите по § 4а, ал. 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ кметът отправя искане до съдия-изпълнителя в едномесечен срок от изтичането на срока за заплащане на сградата и подобренията от собственика. Сумите се внасят в сметката по § 4ж от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ и се разпределят между собственика и ползвателя въз основа на съотношението между стойността на земята и стойността на сградите и подобренията.


§ 32. Лицата по чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3 и ал. 2 и 4 ЗСПЗЗ могат да подадат заявления пред органите по чл. 19а, ал. 1 до 31 октомври 1999 г. Незаявилите предпочитанията си могат с допълнително заявление да уточнят начина на обезщетяване в същия срок. Лицата, които в определения срок не са посочили начин на обезщетяване, се обезщетяват чрез поименни компенсационни бонове.


§ 33. (1) Кметовете на общини определят по реда на чл. 105 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство, приет с Постановление № 31 на Министерския съвет от 1973 г. (обн., ДВ, бр. 62 от 1973 г.; изм. и доп., бр. 24 от 1975 г., бр. 87 от 1976 г., бр. 37 от 1978 г., бр. 7 и 44 от 1980 г., бр. 38 от 1983 г., бр. 48 от 1985 г., бр. 53 от 1987 г., бр. 2 от 1996 г., бр. 6, 14 и 140 от 1998 г. и бр. 21 и 51 от 1999 г.), околовръстни полигони на териториите по § 4, ал. 2 и 3 и в срока по § 4, ал. 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ ги предлагат за одобряване от общинските съвети. При определянето на околовръстните полигони за застроени се считат имотите, в които има построени сгради, предназначени за постоянно, сезонно или временно обитаване.

(2) Околовръстните полигони по ал. 1 заедно с техническото задание по чл. 28, ал. 8 се изпращат от кмета на общината на областния управител за възлагане изработването на кадастрални планове и планове на новообразуваните имоти съгласно § 4к, ал. 10 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ. Възлагането се извършва по реда на Закона за обществените поръчки.


§ 34. Поземлените комисии изготвят проекти на нотариални актове на основание на отменената т. 6 от ал. 4 на чл. 60, ако молбите за издаването им са подадени в поземлените комисии или проектите на нотариални актове са представени на нотариусите до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ДВ, бр. 68 от 1999 г.).


§ 35. В едногодишен срок от влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ДВ, бр. 68 от 1999 г.) областният управител осведомява Министерския съвет с мотивирано предложение за отчужденията, извършени за държавни нужди, когато отчуждените земеделски земи не са използвани по предназначение. Отчужденията могат да бъдат отменени по преценка на Министерския съвет.


§ 36. (1) При наличие на неразпределено имущество, ако общото събрание на лицата по чл. 27 ЗСПЗЗ не е свикано, то се свиква от лица с право на дял или от областния управител по предложение на кмета на общината или на лица с право на дял.

(2) Общото събрание определя лица с правомощията по § 29, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (обн., ДВ, бр. 45 от 1995 г.; изм., бр. 79 от 1996 г. и бр. 98 от 1997 г.), които да разпределят окончателно имуществото.


Промени настройката на бисквитките