Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 125 от 29.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 485 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 1997 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИТЕ ФУНКЦИИ И ЗАДАЧИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 485 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 1997 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИТЕ ФУНКЦИИ И ЗАДАЧИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Обн. ДВ. бр.125 от 29 Декември 1997г., изм. ДВ. бр.39 от 7 Април 1998г., изм. ДВ. бр.44 от 17 Април 1998г., изм. ДВ. бр.9 от 2 Февруари 1999г., изм. ДВ. бр.25 от 19 Март 1999г., отм. ДВ. бр.104 от 1 Декември 1999г.

Отменено с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 213 на Министерския съвет от 29 ноември 1999 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на труда и социалната политика - ДВ, бр. 104 от 1 декември 1999 г., в сила от 01.12.1999 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Определя основните функции и задачи на Министерството на труда и социалната политика съгласно приложението.

(2) Министърът на труда и социалната политика да утвърди правилник за устройството и дейността на министерството на основата на приетите основни функции и задачи.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 1998 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 44 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 1999 г.) Определя численост на персонала на Централното управление на Министерството на труда и социалната политика 155 бройки, в това число главен секретар.

(2) Определя трима заместник-министри, единият от които по проблемите на пазара на труда, един - по проблемите на социалното подпомагане и социалните услуги, и един - по проблемите на индустриалните отношения и социалното осигуряване, които се включват в числеността на администрацията на Министерския съвет.


Чл. 3. Образува от 1 януари 1998 г. като юридическо лице на бюджетна издръжка към Министерството на труда и социалната политика Национална агенция за помирение и арбитраж със седалище София, която има за цел да съдейства за разрешаване на трудови спорове и формиране на механизми за предотвратяване на индустриални конфликти чрез помирение и арбитраж и да създава условия за реализиране на индивидуални и колективни социални права на участниците в индустриалните отношения.


Чл. 4. Министърът на труда и социалната политика определя специализирани и териториални звена към министерството, техните функции и структура и съвместно с министъра на финансите определя числеността и необходимите средства за издръжката им.


Чл. 5. (Нов - ДВ, бр. 9 от 1999 г.) (1) Определя министъра на труда и социалната политика за първостепенен разпоредител с бюджетни кредити.

(2) Определя второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към разпоредителя по ал. 1, както следва:

1. ръководителя на Националната служба по заетостта;

2. ръководителя на Националната служба за социално подпомагане;

3. началника на Главната инспекция по труда;

4. директора на Агенцията за чуждестранна помощ.

5. (Нова - ДВ, бр. 25 от 1999 г.) управителя на почивна база "Русалка".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Разходите за издръжка на създаденото с чл. 3 юридическо лице да се осигурят в рамките на предвидените средства по проектобюджета на Министерството на труда и социалната политика за 1998 г.


§ 2. С намалените от 1 октомври 1997 г. две щатни бройки на Централното управление на Министерството на труда и социалната политика се увеличава числеността на персонала на Националния център за социални грижи. Министърът на финансите по предложение на министъра на труда и социалната политика да извърши необходимите корекции по бюджета за 1997 г. и по проектобюджета за 1998 г. на Министерството на труда и социалната политика.


§ 3. Отменя се Постановление № 248 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне на основните функции и задачи на Министерството на труда и социалните грижи (обн., ДВ, бр. 4 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 42 и 88 от 1992 г., бр. 46 от 1993 г., бр. 34,68,74 и 95 от 1994 г., бр. 54 от 1995 г., бр. 84 от 1996 г. и бр. 23, 36, 47, 61 и 110 от 1997 г.).


§ 4. Постановлението се приема на основание чл. 105, ал. 2 от Конституцията на Република България.


§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Приложение към чл. 1, ал. 1


(Доп. - ДВ, бр. 9 от 1999 г.)


Основни функции и задачи на Министерството на труда и социалната политика


Чл. 1. Министерството на труда и социалната политика, наричано по-нататък "министерството", е орган на Министерския съвет за разработване, координиране и провеждане на държавната политика в областта на пазара на труда, професионалната квалификация, доходите и жизнения стандарт, индустриалните отношения, безопасните и здравословни условия на труд, социалното осигуряване и социалното подпомагане.


Чл. 2. В областта на пазара на труда и професионалната квалификация министерството:

1. оценява и прогнозира развитието на трудовите ресурси за осигуряване, защита при безработица и за насърчаване на заетостта;

2. регулира дейността на институциите на пазара на труда на национално и регионално равнище;

3. провежда самостоятелно или с други ведомства държавната политика в областта на квалификацията и преквалификацията на работната сила;

4. предлага и провежда мерки за регулиране на трудовата миграция и за защита на националния трудов пазар;

5. предлага проекти и създава условия за изпълнение на междуправителствени споразумения в областта на работната сила;

6. участва в контрола на специализираните осигурителни фондове за защита срещу безработицата;

7. организира и участва в работата на Националния съвет по заетостта и професионалната квалификация;

8. участва в поддържането на Националната класификация на професиите.


Чл. 3. В областта на доходите и жизнения стандарт министерството:

1. анализира и оценява равнището на доходите и тяхната социална защита, издръжката на живота и прага на бедността;

2. разработва и предлага политиката и механизмите по въпросите на трудовите възнаграждения и другите доходи на населението;

3. разработва проекти на нормативни актове в областта на държавното регулиране на трудовите възнаграждения в реалния и публичния сектор;

4. самостоятелно или съвместно с други ведомства и социални партньори разработва и предлага програми и мерки за подобряване на жизненото равнище.


Чл. 4. В областта на индустриалните отношения министерството:

1. участва във формирането и провеждането на държавната политика за пълноправно членство на Република България в Европейския съюз;

2. предлага и провежда мерки за въвеждане в националното трудово и социално законодателство на стандартите на Европейския съюз и на Международната организация на труда;

3. участва в провеждането на тристранния диалог и подпомага колективното трудово договаряне;

4. съвместно със социалните партньори насърчава решаването на колективните трудови спорове чрез посредничество и арбитраж.


Чл. 5. В областта на безопасните и здравословни условия на труд министерството:

1. ръководи, координира и участва в дейността по разработването и усъвършенстването на нормативните актове по безопасност на труда;

2. утвърждава единните правила за безопасност на труда;

3. координира дейността на институциите в областта на безопасните и здравословни условия на труд;

4. организира и участва в работата на Националния съвет по условия на труд;

5. осъществява чрез Главната инспекция по труда цялостен контрол по спазването на трудовото законодателство;

6. определя продуктите, които подлежат на оценяване на съответствието им с изискванията за безопасност, определени в нормативните актове и в българските държавни стандарти, и издава разрешения за извършване на оценяването.


Чл. 6. В областта на социалното осигуряване министерството:

1. участва в разработването на основните параметри на социалното осигуряване и свързаните с него плащания;

2. подготвя проекти и създава условия за изпълнение на междудържавните споразумения в областта на социалното осигуряване;

3. участва в регулирането на дейността на институциите в областта на социалното осигуряване;

4. насърчава създаването и участва в контрола на дейността на обществени и частни фондове за допълнително доброволно осигуряване.


Чл. 7. В областта на социалното подпомагане министерството:

1. разработва програми за решаване на социалните проблеми и за намаляване на неблагоприятните последици от бедността;

2. регулира дейността на институциите в областта на социалното подпомагане;

3. насърчава и подпомага благотворителната и хуманитарната дейност;

4. насърчава и контролира предоставянето на социални услуги и развитието на мрежата от социални заведения от стопански и нестопански организации;

5. организира и участва в работата на Националния съвет по социалните услуги.


Чл. 8. (1) Министерството осъществява държавен контрол по:

1. спазването на нормативните актове в областта на трудовите отношения, безопасните и здравословни условия на труд, заетостта, безработицата и професионалната квалификация, заплащането на труда, социалното осигуряване и социалното подпомагане;

2. прилагането и спазването на международните спогодби в областта на пазара на труда, социалната политика и социалното осигуряване.

(2) За констатирани нарушения на нормативните актове по ал. 1 контролните органи на министерството дават задължителни предписания за отстраняването им и търсят административна и наказателна отговорност в рамките на своята компетентност.


Чл. 9. (Нов - ДВ, бр. 9 от 1999 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 1999 г.) Министерството контролира финансовата дейност на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити: Националната служба по заетостта, Националната служба за социално подпомагане, Главната инспекция по труда, Агенцията за чуждестранна помощ и почивна база "Русалка.


Чл. 10. (Предишен чл. 9 - ДВ, бр. 9 от 1999 г.) Министерството осигурява изпълнението на провежданата от него държавна политика чрез специализирани и териториални звена.


Чл. 11. (Предишен чл. 10 - ДВ, бр. 9 от 1999 г.) Министерството представлява правителството в работата на Международната организация на труда и на други международни организации и участва в сключването на спогодби и други международни актове в областта на труда, социалната политика и социалното осигуряване.


Чл. 12. (Предишен чл. 11 - ДВ, бр. 9 от 1999 г.) Министерството координира и организира научни изследвания в областта на пазара на труда и социалната политика.


Чл. 13. (Предишен чл. 12 - ДВ, бр. 9 от 1999 г.) Министерството издава списания, информационни бюлетини и други съобразно определените му функции и задачи.


Промени настройката на бисквитките