Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 44 от 8.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 456 ОТ 11 ДЕКЕМВРИ 1997 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 456 ОТ 11 ДЕКЕМВРИ 1997 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

Обн. ДВ. бр.122 от 19 Декември 1997г., изм. ДВ. бр.18 от 26 Февруари 1999г., изм. ДВ. бр.113 от 28 Декември 1999г., доп. ДВ. бр.44 от 8 Май 2001г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, ал. 1, т. 1 думите "установени с общите и подробните градоустройствени планове и околовръстни полигони" се заменят с "определени със застроителен и регулационен план или с околовръстен полигон".


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. В ал. 2, т. 2 след думите "чужди държави" се добавя съюзът "и", а думите "и юридически лица с чуждестранно участие" се заличават.

2. Алинея 3 се отменя.


§ 3. Член 2а се отменя.


§ 4. Член 2б се отменя.


§ 5. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Земите, възстановени по реда на чл. 10, ал. 5 ЗСПЗЗ, които са гори по смисъла на Закона за горите, се стопанисват и ползват при спазване разпоредбите на Закона за горите и на Закона за ловното стопанство."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Собственикът на земеделски земи може да извършва строителство на сгради и съоръжения, свързани с ползването им, при условия и по ред, определени с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на земеделието, горите и аграрната реформа."


§ 6. Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. Средствата за възстановяване на продуктивните качества на замърсените земи, включително и за блокиране на опасните замърсители, се осигуряват от Националния фонд "Опазване и подобряване на продуктивните качества на земеделските земи" по ежегодно утвърждавана от Министерския съвет програма. Програмата се изготвя от Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа съгласувано с Министерството на околната среда и водите въз основа на данни от Националната почвена служба."


§ 7. В чл. 6 ал. 3 се изменя така:

"(3) След премахване на съоръженията и инсталациите собствениците на имотите, в които те попадат, могат да придобият право на собственост върху освободената земеделска земя по цени съгласно наредбата по чл. 36, ал. 2 ЗСПЗЗ или с поименни компенсационни бонове без търг."


§ 8. Създава се чл. 7:

"Чл. 7. (1) Съдиите по вписванията уведомяват съответните поземлени комисии за извършените от тях вписвания или отбелязвания относно договори или други правни актове, с които е извършена делба, прехвърляне на собственост, учредяване на вещни права или други разпоредителни сделки със земеделска земя, в едномесечен срок от извършеното вписване, съответно отбелязване или заличаване на вписването.

(2) За извършена промяна на предназначението на земеделските земи по реда на Закона за опазване на земеделските земи уведомлението по ал. 1 се прави и от Комисията за земеделските земи към Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа."


§ 9. В чл. 10, ал. 2 думата "заверен" се заменя с "одобрен".


§ 10. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) Поземлената комисия постановява решение за възстановяване на правото на собственост върху имоти в строителните граници на населените места, определени със застроителния и регулационен план или с околовръстен полигон въз основа на удостоверение и скица по чл. 13, ал. 4, 5 и 6 и чл. 13а.

(2) В случаите по ал. 1 се възстановяват правата на собствениците върху:

1. имоти или части от имоти в границите на незастроени дворищнорегулационни парцели, предназначени за жилищно или видно строителство;

2. незастроени имоти или незастроени части от имоти в границите на парцели и терени, предвидени за обществени мероприятия и комплексно жилищно, вилно и курортно строителство;

3. незастроени имоти или незастроени части от имоти в производствените зони и стопански дворове на ТКЗС, ДЗС или други образувани въз основа на тях селскостопански организации.

(3) Застроената част, която не се възстановява на собствениците в имотите по ал. 2, т. 2 и 3, включва застроената площ на сградата и необходимата площ за образуване на парцел за сградата.

(4) Застроената част се определя служебно от техническата служба на общината при спазване на правилата и нормите по териториално и селищно устройство и на Наредбата за размера на необходимата земя при изграждане на строителни обекти (обн., ДВ, бр. 101 от 1982 г.; изм., бр. 53 от 1987 г.). Решенията на техническата служба на общината се одобряват със заповед на кмета на общината и могат да бъдат обжалвани по реда на Закона за административното производство.

(5) Незастроените земи в стопанските дворове, разположени в регулационните граници на населените места, се възстановяват на собствениците им съгласно чл. 10, ал. 7 ЗСПЗЗ."


§ 11. В чл. 12 ал. 2 се изменя така:

"(2) При неспазване на срока по ал. 1 земите се изкупуват от държавата по цени, определени от Министерския съвет."


§ 12. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 4 думите "(села и махали)" се заличават.

2. Алинеи 4, 5 и 6 се изменят така:

"(4) В случаите, когато се иска възстановяване на право на собственост по реда на чл. 11, към молбата се прилагат удостоверение и скица от техническата служба на общината. Поземлената комисия може служебно да изиска издаването на удостоверение и скица от техническата служба на общината независимо от направените постъпки от собствениците.

(5) Удостоверението, издадено от техническата служба на общината, когато се иска възстановяване на правото на собственост върху имоти в строителните граници на населените места, съдържа:

1. сведение, че имотът е нанесен или не е нанесен в кадастралния план на населеното място;

2. номера и размера на имота според кадастралния план;

3. необходимите площи за функциониране на оградите, за които се дължи обезщетение по чл. 106, ал. 1 ЗСПЗЗ, както и размера на свободните площи, подлежащи на възстановяване;

4. информация, учредено ли е право на строеж и дали строежът на законно разрешената ограда е започнал в срока по чл. 10, ал. 7 ЗСПЗЗ;

5. ограниченията на собствеността с посочване на основанията за тях.

(6) Скицата, издадена от техническата служба на общината, когато се иска възстановяване на правото на собственост върху имоти в строителните граници на населените места, съдържа:

1. границите и номера на имота съгласно кадастралния план;

2. регулационното отреждане на територията, в която попада имотът;

3. границите и площите за възстановяване на правото на собственост, включително и с ограниченията, върху имотите."

3. Алинея 7 се отменя.


§ 13. Създава се чл. 13а:

"Чл. 13а. (1) Когато в одобрения кадастрален план няма данни за границите на имотите, правото на собственост върху които се възстановява по чл. 11, за установяването им се изработва кадастрален план, които съдържа:

1. границите и номерата на бившите имоти;

2. данните от одобрения кадастрален план.

(2) Неразделна част от кадастралния план са регистърът на бившите имоти и регистърът на имотите към одобрения кадастрален план.

(3) Границите на бившите имоти се установяват въз основа на:

1. съдебно решение, неделима част от което е скица на имота или други допустими доказателства по делото;

2. кадастрален план, комасационен план, частичен земеустройствен план или планове за оземляване преди образуване на ТКЗС и ДЗС;

3. аерофотоснимки, дешифровъчни фотосхеми или ортофотопланове преди образуване на ТКЗС и ДЗС, както и анкети за създаване на регистъра на бившите имоти.

(4) Указания за изработване и приемане на плановете по ал. 1 дава министърът на регионалното развитие и благоустройството.

(5) След влизането в сила на решението по чл. II, ал. 1 имотите се попълват в одобрения кадастрален план по реда на чл. 32, ал. 1, т. 2 от Закона за териториално и селищно устройство."


§ 14. В чл. 15 се създават ал. 4, 5 и 6:

"(4) Когато се установи, че заявените за възстановяване на право на собственост имоти са разположени в границите на общината, но в съседно землище, поземлената комисия постановява ново решение по реда на чл. 14, ал. 7 ЗСПЗЗ.

(5) Когато се установи, че заявлението за възстановяване на собствеността се отнася за земя, която е била одържавена и подлежи на реституция по други закони, заявлението се изпраща на компетентните органи. В тези случаи заявлението се счита за постъпило пред компетентните органи от датата на подаването му в поземлената комисия.

(6) Земи, които не са били внесени в ТКЗС или ДЗС, се възстановяват на собствениците им."


§ 15. Създава се чл. 15а:

"Чл. 15а. (1) Лицата, пропуснали да заявят отделни имоти в срока по чл. II, ал. 1 ЗСПЗЗ или на които е отказано възстановяване на собствеността върху земеделските земи на основание на отменените, съответно изменените, разпоредби на ЗСПЗЗ, могат да подадат за тях допълнително заявление пред поземлената комисия, придружено с доказателства съгласно чл. 12, ал. 1 ЗСПЗЗ, в тримесечен срок от влизането в сила на ЗИДЗСПЗЗ (ДВ, бр. 98 от 1997 г.).

(2) В едномесечен срок поземлената комисия се произнася с решение по заявленията по ал. 1."


§ 16. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) думите "Общинският съвет" се заменят с "Кметът на общината";

б) в т. 3 буква "в" се изменя така:

"в) земи по чл. 24, ал. 3 и 4 ЗСПЗЗ. Границите на археологическите обекти и паметниците на културата се определят от Националния институт за паметниците на културата. Националният институт за паметниците на културата и Археологическият институт и музей при Българската академия на науките изготвят списък на археологическите обекти и паметниците на културата, които предоставят на общината;"

в) в т. 3 буква "ж" се отменя.

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Когато информацията по ал. 1 не бъде предоставена в срока по ал. 1 от кмета на общината, тя се подготвя от поземлената комисия, за което се уведомява кметът на общината."

3. Досегашните ал. 2,3 и 4 стават съответно ал. 3, 4 и 5, като в ал. 3 след думите "други източници" се добавя "съгласно чл. 186, ал. 1.".


§ 17. В чл. 18б се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея се създава ново изречение:

"За установяването на границите могат да се използват и стари геодезически снимки, аерофотоснимки, дешифровъчни фотокопия, ортофотопланове и скици на имоти, издадени от техническите служби на общината."

2. Създават се ал. 2, 3 и 4:

"(2) Когато за имоти, попадащи в блок на ТКЗС, ДЗС или на други образувани въз основа на тях селскостопански организации, липсват материалите по ал. 1, се допуска възстановяването им в стари реални граници, след като се уточни тяхното разположение на място, когато площта на земята с възстановена собственост за местността не превишава наличната площ. Уточняването се извършва по реда на чл. 18д, ал. 4, 5 и 6 в присъствието на не по-малко от 50 на сто от собствениците или на техните наследници. Присъствието се документира с подписите на лицата. Имотите се разполагат в картата, като се запазват тяхната площ и местоположение съгласно решенията на поземлената комисия, без да се спазва предишната им форма.

(3) Имотите на неявилите се собственици или техни наследници по ал. 2 се разполагат съгласно решенията на поземлената комисия в съща-та местност върху незаети места.

(4) Картата по ал. 3 се обявява и одобрява по реда на чл. 18д, ал. 7."


§ 18. Член 18в се изменя така:

"Чл. 18в. (1) Министерството на земеделие-то, горите и аграрната реформа възлага на лицензиран изпълнител техническите работи, свързани с възстановяването на собствеността върху земеделските земи, съгласно Закона за възлагане на държавни и общински поръчки.

(2) По предложение на поземлената комисия Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа чрез търг определя лицензиран изпълнител за поддържането и осъвременяването на плановете за земеразделяне и на другите материал и и данни, получени при прилагането на ЗСПЗЗ, в едномесечен срок след приключване на техническата работа."


§ 19. В чл. 18д се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "При разпределението по ал. 1 в териториите, определени по чл. 18г, ал. 1, т. 2 и 3, се определят" се заменят с "Поземлената комисия определя".

2. В ал. 4, изречение първо думите "чл. 18г, ал. 2 и 3" се заменят с "чл. 18г, ал. 1".

3. В ал. 5 изречение първо се изменя така:

"Съвместното уточняване се извършва по график по дати и местности, които започва 14 дни след обнародването на обявлението в "Държавен вестник"."

4. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Изпълнителят, определен по реда на чл. 18в, заснема съществуващите стари реални граници на имотите, а възстановимите - трасира на терена."

5. Създават се ал. 7, 8 и 9:

"(7) Поземлената комисия обнародва в "Държавен вестник" обявление, че са изработени карта и регистър на имотите на съществуващи стари реални граници, както и карта и регистър на имотите във възстановими стари реални граници. Картите и регистрите се излагат на подходящо място в кметството, а обявата за изработването им се разгласява чрез средствата за масово осведомяване.

(8) Заинтересуваните лица имат право да направят писмени възражения пред поземлената комисия по картите в 14-Дневен срок от деня на обнародването на обявлението в "Държавен вестник".

(9) Поземлената комисия в 14-дневен срок разглежда всички постъпили възражения и се произнася с решение по тях. Уважените възражения се отразяват в картата и в регистъра на имотите и без да се налага допълнително заснемане или трасиране. Решенията се съобщават на жалбоподателите по реда на ГПК и подлежат на обжалване по реда на чл. 14, ал. ЗЗСПЗЗ."


§ 20. В чл. 18е, ал. 4 думите "реда, предвиден в предходните алинеи," се заменят със "спрямо прилежащите им територии".


§ 21. В чл. 18ж се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "места" се поставя запетая и се добавя "определени със застроителен и регулационен план или с околовръстен полигон".

2. В ал. 3 се правят следните изменения:

а) точка 2 се изменя така:

"2. при измерена площ, по-голяма от доказаната, когато разликата в повече е до 30 на сто, но не повече от 3 дка за ниви, от 2 дка за ливади и от 1 дка за трайни насаждения - размера на измерената площ;"

б) в т. 3 думите "който се причислява към държавния поземлен фонд" се заменят с "който се стопанисва и управлява от общината по реда на чл. 19 ЗСПЗЗ".

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) При установяване на разлика в площ-та на имотите, определени по плановете и материалите по чл. 186, ал. 1, и доказаната по документите за собственост поземлената комисия признава правото на собственост в следните размери:

1. при определена площ, по-малка от доказаната или до 30 на сто по-голяма от доказаната - размера на определената площ;

2. при определена площ, над 30 на сто по-голяма от доказаната - размера на доказаната площ, увеличен с 30 на сто."

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

5. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) С влизането в сила на плана за земеразделяне и след одобряване на картата със съществуващи и възстановими стари реални граници всеки имот в земеделските земи получава номер, единствен за територията на страната."

6. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея думите "освен в случаите по чл. 26" се заличават.


§ 22. В чл. 18з се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "чл. 88, ал. 4 от Наредбата за държавните имоти" се заменят с "чл. 78, ал. 1 от Закона за държавната собственост или чл. 64 от Закона за общинската собственост".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато е извършена замяна по реда на отменения Закон за трудовата поземлена собственост, правото на собственост се възстановява върху имота, притежаван преди замяната. При извършване на разпоредителни сделки със земята, получена при замяната, замяната остава в сила. В този случай при възстановяване на правото на собственост се счита, че е осъществена замяна на земи между двама собственици."

3. Алинея 4 се отменя.


§ 23. В чл. 18и, ал. 2 изречение второ се заличава.


§ 24. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "т. 1" се заменят с "т. 1, 2 и 3".

2. В ал. 6, изречение първо думите "по категории" се заличават.

3. Алинея 7 се отменя.

4. В ал. 8 думите "за обезщетяване на собствениците съгласно ал. 1." се заличават.

5. Алинея 9 се изменя така:

"(9) Поземлената комисия прави мотивирано предложение пред общинския съвет за обезщетяване на собствениците от общинския поземлен фонд в съответствие със списъка по ал. 8."

6. Създава се нова ал. 10:

"(10) В случаите по чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3 и ал. 2 ЗСПЗЗ поземлената комисия прави мотивирано предложение пред министъра на земеделието, горите и аграрната реформа за обезщетяване на собствениците със земи от държавния поземлен фонд пропорционално на на-личните земи от държавния и общинския поземлен фонд."

7. Досегашната ал. 10 става ал. 11 и в нея се правят следните изменения и допълнения:

а) в изречение трето думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3";

б) изречение четвърто се заличава.

8. Създават се ал. 12, 13 и 14:

"(12) В случаите по чл. 10, ал. 8 и 14 ЗСПЗЗ поземлената комисия прави мотивирано искано пред министъра на земеделието, горите и аграрната реформа за определяне на земи от държавния поземлен фонд за възстановяване на собствеността. При невъзможност за възстановяване на собствеността или за обезщетяване със земя, както и за земите над 200 и 300 дка поземлената комисия определя по размер дължимото обезщетение с компенсационни бонове.

(13) Земите по чл. 193 СПЗЗ не могат да се използват за обезщетяване освен за изпълнение на съдебни решения.

(14) Ако наличните държавен и общински поземлени фондове са недостатъчни за обезщетяването на всички правоимащи, те се обезщетяват пропорционално със земя, а за разликата до пълния размер на дължимото обезщетение с поименни компенсационни бонове."


§ 25. В чл. 19а се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "в срок до 31 декември 1996 г." се заменят с "в срок до 31 март 1998 г.".

2. Алинеи 2, 3 и 4 се изменят така:

"(2) В заявлението се посочват: трите имена, адресът и единният граждански номер на заявителя и на собственика, както и предпочитаният начин на обезщетяване, и се прилагат следните документи:

1. по чл. 10в, ал. 1, т. 2 ЗСПЗЗ - свидетелство за етническо малцинство, декларация за изселване, молба за ликвидиране и други архивни документи, установяващи правата на собственика, съгласно изискванията на § 67 от преходните и заключителните разпоредби;

2. по чл. 10в, ал. 1, т. 3 ЗСПЗЗ - клетвена декларация по образец с оценка на имотите - земеделски земи, с нотариална или общинска заверка на подписа на декларатора, издадена през периода от 1944 г. до сключването на Спогодбата за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между Народна република България и Кралство Гърция (ДВ, бр. 87 от 1964 г.);

3. по чл. 10в, ал. 2 3СПЗЗ - съдебно решение, изпълнителен лист или резолюция, издадени от български съдилища, за признато право на парично обезщетение по глава III от Закона за уреждане на собствеността на недвижимите имоти в Южна Добруджа (обн. - ДВ, бр. 157 от 1942 г.; отм., Изв., бр. 16 от 1951 г.) или решение на румънски съд, което е признато и за него е допуснато изпълнение, или държавни облигации на приносител, издадени по реда на глава VII ЗУСНИЮД с дата 1 август 1945 г.;

4. удостоверение за наследници;

5. решение на поземлената комисия за признато право на възстановяване на земеделски земи на същия собственик или на неговите наследници или декларация, че такова право не е признато.

(3) .Министърът на земеделието, горите и аграрната реформа се произнася със заповед за размера на дължимото обезщетение след изтичането на срока по § 30 ЗИДЗСПЗЗ (ДВ, бр. 98 от 1997 г.)-31 март 1998 г., и издаването на актовете по чл. 36, ал. 2 и чл. 37 ЗСПЗЗ.

(4) Заповедта се съобщава по реда на ГПК на заинтересуваните лица, които могат да я обжалват по реда на Закона за административното производство."

3. Алинеи 5 и 6 се отменят.

4. В ал. 7 думите "държавния поземлен фонд" се заменят с "държавния и/или общинския поземлен фонд".

5. Алинея 8 се отменя.


§ 26. Член 19б се изменя така:

"Чл. 19б. (1) Обезщетяването със земи от общинския поземлен фонд и със земи от държавния поземлен фонд в случаите по чл. 10в, ал. 1, т. 2 и З и ал. 2 се извършва от поземлената комисия по писмено искане на собствениците.

(2) Общинският съвет въз основа на мотивирано предложение на поземлената комисия определя вида, размера и местонахождението на земите от общинския поземлен фонд за обезщетяване на собствениците, включително и в случаите по чл. 10в, ал. 1, т. 2и3и ал. 2 ЗСПЗЗ, но не по-малко от 50 на сто от наличния общински поземлен фонд. Когато предложението е за земи, представляващи по-малко от 50 на сто от наличния общински поземлен фонд, решението на общинския съвет е до размера на исканата земя.

(3) Обезщетяването се извършва на територията на общината по местонахождение на под-лежащите на възстановяване земи."


§ 27. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Дейностите по поддържането, осъвременяването и ползването на плановете за земеразделяне и другите материали и данни, получени при прилагането на ЗСПЗЗ, се извършват в съответствие с чл. 31, ал. 2 и чл. 33, ал. 2 ЗСПЗЗ."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Техническото задание за изпълнение на дейностите по ал. 1 съдържа:

1. обща площ на землището, съответно и на земеделските земи;

2. брой на собствениците, подали заявления за възстановяване на собствеността върху земеделските земи и заявената площ;

3. досиета на землищните граници;

4. планове и документи по § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;

5. широчина на полските пътища и прокарите;

6. разпределяне на териториите по начин на възстановяване на собствеността съгласно чл. 18г, ал. 1;

7. какви от съществуващите благоустройствени мероприятия да се залазят и какви да се предвидят;

8. строителните граници на населеното място, определени със застроителен и регулационен план или околовръстен полигон;

9. сервитутни и вододайни зони, резервати, паметници на културата, археологични обекти и др."


§ 28. В чл. 21 ал. 3 се изменя така:

"(3) Поземлената комисия издава решение за обезщетяване на собственика по реда на чл. 10б, ал. 1 ЗСПЗЗ, когато той е представил влязло в сила съдебно решение за признато право на собственост върху земеделски земи след обнародване в "Държавен вестник" на обявлението, че е изработен проект на плана за земеразделяне. Съдебното решение може да се из-пълни върху земи по чл. 19 ЗСПЗЗ на територията на общината."


§ 29. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) точка 2 се изменя така:

"2. предложения за устройство на територията въз основа на техническото задание на поземлената комисия и на наличната информация за благоустройствени елементи, противоерозионни, мелиоративни и други природоохранителни мероприятия; проектиране местоположението на необходимите полски пътища и прокари;"

б) точка 4 се изменя така:

"4. провеждане на анкета по реда на чл. 23б;"

в) в т. 5 думите "анкетиране на място, като определените местности по възможност не се раздробяват" се заменят с "проведената анкета".

2. В ал. 3 се създават изречения второ и трето: "Изискванията при изработване на планове за хидромелиоративни площи и оризови полета се определят по ред, определен от министъра на земеделието, горите и аграрната реформа. Допуска се в хидромелиоративните и оризовите полета коефициентът за редукция да е различен от общия, определен за землището, но с не повече от 5 на сто."

3. В ал. 4, изречение първо думите "предходната алинея, по чл. 18е и по чл. 23а" се заменят с "предходните алинеи, по чл. 18е, 23 а и 23б".

4. Създава се ал. 5:

"(5) Когато с решение на поземлената комисия по чл. 14, ал. 1, т. 2 ЗСПЗЗ се възстановява право на собственост за площ, по-голяма от наличната площ в местност,пропорционално се намаляват площите на всички собственици в тази местност, с изключение на тези, чийто имот е единствен в землището, или имотът след намаляването получава размер под определения в чл. 10. С намалената площ се увеличава размерът на възстановената земя по чл. 14, ал. 1, т. 2 ЗСПЗЗ в друга местност на землището."


§ 30. Създава се чл. 23б:

"Чл. 23б. (1) Поземлената комисия определя срок за съвместно уточняване със заявителите на местоположението на имотите с възстановено право на собственост по чл. 14,ал. 1, т. 2 ЗСПЗЗ. Обявлението за срока се обнародва в "Държавен вестник", поставя се на видно място в кметството и се разгласява чрез средствата за масово осведомяване, включително в два централни всекидневника.

(2) Анкетата се извършва по график по дати и по местности и започва 14 дни след обнародването на обявлението в "Държавен вестник".

(3) Анкетата се провежда на място от представители на поземлената комисия, на изпълнителя, собственици или техни наследници. Местоположението на имотите може да се определя и от съседи на имотите.

(4) Резултатите от анкетата се документират върху работна карта на територията и в протокол, подписан от участниците.

(5) Когато на анкетата се явят по-малко от половината от лицата по ал. 3, поземлената комисия уведомява неявилите се лица по реда на ГПК да се явят за извършване на анкета."


§ 31. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение второ накрая се добавя "включително в два централни всекидневника."

2. В ал. 3:

а) в изречение първо думите "със земи от държавния или общинския поземлен фонд в същото или в съседни землища и със земи по чл. 19 ЗСПЗЗ в съседни землища" се заменят с "по реда на чл. 10б, ал. 1 ЗСПЗЗ и със земи по чл. 19 ЗСПЗЗ на територията на общината";

6) изречение трето се заличава.

3. В ал. 4 се създават изречения трето и четвърто:

"За разглежданите възражения се съставя протокол, съдържащ мотивите за приетите решения. Когато поземлената комисия констатира, че вследствие на уважените възражения са настъпили съществени промени в проекта на плана, обнародва в "Държавен вестник" обявление, че е изработен нов проект на план за земеразделяне, при което се спазва процедурата по ал. 1, 2 и 4."

4. В ал. 6 думите "включени в списъка по чл. 59, т. II правоспособни лица" се заменят с "лицензиран изпълнител".

5. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Одобреният план за земеразделяне влиза в сила, ако не е обжалван в срока по ал. 6. Обжалването на плана за земеразделяне спира изпълнението му по отношение на засегнатите имоти."


§ 32. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Влезлият в сила план за земеразделяне може да бъде преработен със заповед на министъра на земеделието, горите и аграрната реформа при явна фактическа грешка."

2. Създават се ал. 3, 4, 5, 6 и 7:

"(3) Заинтересуваните собственици съгласно § 31 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, пропуснали да обжалват влезлите в сила планове за земеразделяне до обнародването на ЗКДЗСПЗЗ (ДВ, бр. 98 от 1997 г.), могат да ги обжалват в нов едномесечен срок от влизането в сила на същия закон пред поземлената комисия.

(4) Жалбоподателите подават само мотивирано възражение без скица - проект.

(5) Министърът на земеделието, горите и аграрната реформа или упълномощено от него лице издава заповед за назначаване на комисия, която да се произнесе по възраженията, с председател - представител на Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа.

(6) Протоколът от решенията на комисията се одобрява от министъра на земеделието, горите и аграрната реформа или от упълномощено от него длъжностно лице. Поземлената комисия уведомява жалбоподателите за решението по реда на ГПК.

(7) Заповедта за преработване на плана за земеразделяне се издава от министъра на земеделието, горите и аграрната реформа."


§ 33. В чл. 26а се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите "по ред, определен с наредба на министъра на земеделието и хранителната промишленост и министъра на териториалното развитие и строителството" се заменят с "в съответствие с чл. 31, ал. 2 и чл. 33, ал. 3 ЗСПЗЗ".

2. В ал. 4 накрая се добавя "определени с наредбата по чл. 14, ал. 1, т. 2 ЗСПЗЗ.".


§ 34. В чл. 26б, ал. 2, изречение първо думите "хидромелиоративните площи" се заменят с "хидромелиоративните обекти".


§ 35. В чл. 27, ал. 2 думата "лицата" се заменя със "заинтересуваните лица".


§ 36. В чл. 27а се правят следните изменения:

1. В ал. 1, изречение второ думата "лицата" се заменя със "заинтересуваните лица".

2. В ал. 2 думите "държавна или" се заличават.

3. В ал. 3 думите "държавния и" се заличават.

4. Досегашната ал. 2 става ал. 3, а досегашната ал. 3 става ал. 2.

5. Алинеи 4 и 5 се отменят.


§ 37. Създава се чл. 27б:

"Чл. 27б. (1) При обезщетяване с поименни компенсационни бонове, ако собственикът е починал, разпределението им се извършва от поземлените комисии въз основа на съгласие на наследниците, изразено писмено с нотариална заверка на подписите. При липса на съгласие спорът се разрешава по общия исков ред.

(2) Паричният размер на дължимото обезщетение и броят на поименните компенсационни бонове се определят от поземлените комисии съгласно наредбата по чл. 37 ЗСПЗЗ.

(3) В търговете за продажба срещу поименни компенсационни бонове на земи от държавния поземлен фонд, гори и земи от горския фонд могат да участват само притежателите на поименни компенсационни бонове. Търговете се провеждат по ред, определен от министъра на земеделието, горите и аграрната реформа.

(4) Лицата, чиято собственост върху земеделските земи по решение на поземлената комисия се възстановява с план за земеразделяне, могат да поискат вместо земя да получат компенсационни бонове. Същото право имат и лицата, за които по план за земеразделяне, който не е влязъл в сила, е определен имот. Условията и редът за придобиване на поименните компенсационни бонове се определят с наредба на Министерския съвет.

(5) Въз основа на исканията по чл. 35, ал. 2 ЗСПЗЗ поземлените комисии изготвят списък съобразно определените начини на обезщетяване.

(6) Паричният размер на дължимите обезщетения чрез поименни компенсационни бонове се определя от поземлените комисии в едномесечен срок от приемането на наредбата по чл. 37 ЗСПЗЗ."


§ 38. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За териториите, заети със земи по ал. 1, се изработва кадастрален план в М 1:1000, който съдържа:

1. геодезическа основа;

2. границите и номерата на имотите преди образуване на ТКЗС и ДЗС, правото на собственост върху които подлежи на възстановяване по реда на ЗСПЗЗ;

3. границите и номерата на имотите на ползвателите;

4. оградите;

5. за незастроените имоти - трайните насаждения с техния условен знак;

6. пътища, улици и алеи;

7. релеф;

8. регистър на имотите (разписен списък) по т. 2 и 3."

2. Създават се ал. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10:

"(3) За установяване на границите на имотите и техните собственици по ал. 2, т. 2 могат да се използват всички информационни източници - кадастрални планове, комасационни планове, частични земеустройствени планове, аерофотоснимки, фотосхеми, фотопланове, ортофотопланове, анкети и др.

(4) За установяване на границите на имоти, правото на собственост върху които се възстановява по реда на чл. 14, ал. 1, т. 3 ЗСПЗЗ или се придобива по реда на § 4а и 4б от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ с размери, определени в § 43 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, в съответствие с кадастралния план по ал. 2 се изработва план на новообразуваните имоти в същия мащаб, който съдържа границите и номерата на новообразуваните имоти.

(5) Плановете по ал. 2 и 4 се изработват по указания на министъра на земеделието, горите и аграрната реформа и на министъра на регионалното развитие и благоустройството и едновременно се приемат от комисия назначена от кмета на общината, в която участват представители на общината и на поземлената комисия.

(6) За приетите от комисията по ал. 5 планове общината обнародва обявление в "Държавен вестник". Обявлението се поставя на видно място в кметството и се разгласява чрез средствата за масово осведомяване, включително в един централен всекидневник.

(7) В 14-дневен срок от обнародването на съобщението заинтересуваните лица могат да направят писмено възражение срещу плановете пред общината.

(8) Исканията и възраженията по ал. 7 се разглеждат от комисията по ал. 5 в 14-дневен срок. След одобряване от кмета на общината на съставения от комисията протокол поправките, измененията и допълненията се нанасят от лицензирания изпълнител на плановете в определен от комисията срок.

(9) Плановете по ал. 5 влизат в сила от деня на одобряването им със заповед на кмета на общината.

(10) Заповедта на кмета на общината за одобряване на плановете по ал. 2 и 4 се съобщава с обявление в "Държавен вестник"."


§ 39. Досегашният текст на чл. 29 става ал. 1 и се създава ал. 2:

"(2) В случаите по чл. 34а, ал. 2 ЗСПЗЗ проектът на нотариален акт се изготвя общо на наследниците, без да се определят идеални части."


§ 40. Член 30 се изменя така:

"Чл. 30. (1) Граничните точки на парцелите, установени с влязъл в сила план за земеразделяне, се трасират на терена въз основа на установените координати и се документират чрез протокол за въвод във владение.

(2) Граничните точки на имотите, възстановени извън строителните граници на населените места в стари съществуващи граници, се заснемат, а тези във възстановими граници се трасират на място и се документират с протокол за въвод във владение. В строителните граници на населените места имотите се трасират от техническата служба на общината по искано на собствениците.

(3) Поземлената комисия въз основа на документите по чл. 13 издава решение по чл. 18ж, ал. 1 за възстановяване правото на собственост в строителните граници на населеното място, определени със застроителен и регулационен план или с околовръстен полигон.

(4) Граничните точки на имотите,попадащи в териториите на земи по § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, чиято собственост се възстановява, се трасират на място въз основа на приетия и влязъл в сила план за тази територия по реда на чл. 33, ал. 4.

(5) Координатите на граничните точки на имотите в земеделските земи са в координатна система 1970 г., а на имотите в строителните граници на населените места - в координатната система на кадастралния план."


§ 41. Член 31 се отменя.


§ 42. В чл. 32 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, изречение второ накрая се добавя "от поземлената комисия".

2. Досегашната ал. 1 става ал. 2, а досегашната ал. 2 става ал. 1 и в нея изречение последно се изменя така:

"Въводът във владение се извършва по график, който започва 14 дни след обнародването на обявлението в "Държавен вестник"."

3. Алинея 3 се отменя.

4. В ал. 5, изречение второ думите "или под аренда" се заличават.


§ 43. В чл. 33 ал. 4 се изменя така:

"(4) Въводът във владение за земите, разположени в териториите по § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, се извършва от поземлената комисия:

1. за имоти с възстановено право на собственост - въз основа на решение на поземлената комисия по чл. 14, ал. 1, т. 3 ЗСПЗЗ в съответствие с влезлите в сила планове по чл. 28, ал. 9;

2. за имоти с придобито право на собственост - въз основа на влязла в сила заповед на кмета по § 63, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби към това постановление, на документ за заплатена сума по влязла в сила оценка на земята и на влезли в сила планове по чл. 28, ал. 9."


§ 44. В чл. 36 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Замяна на земеделски земи - собственост на държавата и общините" се заменят със "Замяна на земеделски земи - частна държавна или частна общинска собственост".

2. В ал. 4, изречение първо накрая се поставя запетая и се добавя "който се вписва в службата по вписванията".


§ 45. В чл. 37, ал. 3 думите "една година" се заменят с "възстановяване на собствеността върху тях, но за не повече от три години".


§ 46. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение второ се добавя "по реда на чл. 18в".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Земи от държавния и общинския поземлен фонд в стари съществуващи реални или възстановими граници могат да се предоставят за оземляване и когато размерите им са под определените в чл. 10 ППЗСПЗЗ."


§ 47. В чл. 43, ал. 2 в скобите се добавя "и бр. 24 от 1997 г.".


§ 48. В заглавието на глава трета думата "кооперациите" се заличава.


§ 49. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Лицата, придобили право на собственост върху сгради и съоръжения от имуществото на организациите по § 12 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, както и тези, които са придобили такива обекти при условията на § 29 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, заявяват пред регионалната служба "Поземлена собственост" към Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа и общината изработването на подробни устройствени планове за имоти в строителните граници на населените места по реда на чл. 11 и на план на новообразуваните имоти - за имоти извън строителните граници на населените места. С плановете се определят необходимите площи, прилежащи към сградите и съоръженията по чл. 1, ал. 1, т. 3 и 4 съгласно Наредбата за необходимата площ за строителните обекти (обн., ДВ, бр. 101 от 1982 г.; изм. и доп., бр. 57 от 1987 г.). Устройството на тези територии след придобиване на собствеността върху сгради, съоръжения и прилежащите им площи се извършва по реда на ЗТСУ и ППЗТСУ."

2. Създават се нови ал. 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10:

"(4) Към заявлението по ал. 3 се прилагат документи за придобито право на собственост върху оградите и съоръженията по ал. 3. (5) Плановете по ал. 3 са, както следва:

1. за стопанските дворове, разположени в строителните граници на населените места - частично изменение на застроителен и регулационен план;

2. за стопанските дворове, разположени извън строителните граници на населените места - частично застроително решение;

3. за стопанските дворове, частично разположени в строителните граници на населените места - частично изменение на застроителен и регулационен план, с предложение за включва-не в строителните граници.

(6) За влезлите в сила планове по ал. 3, т. 2 се съставя протокол от регионалните служби "Поземлена собственост", които съдържа данни за площта и границите на застроените със огради и съоръжения земи. Протоколът се заверява от поземлената комисия и се подписва от лицата, поискали изработването на парцеларните планове. Издаването на акт за държавна собственост за застроените земи и прилежащите площи се извършва въз основа на протокола.

(7) Стойността на оградите и съоръженията се оценява от лицензирани лица.

(8) Земи, върху които са разположени обекти на организациите по § 12и 29 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, както и незаети със огради и съоръжения или прилежащи площи към тях, но негодни за земеделско ползване и неподлежащи на възстановяване, представляват държавна собственост и се актуват от областния управител. Стопанисването, управлението и разпореждането с тях се извършва от министъра на земеделието, горите и аграрната реформа.

(9) Предложение за издавано на актове за държавна собственост за земите по ал. 8 се прави от министъра на земеделието, горите и аграрната реформа или от упълномощено от него длъжностно лице по данни, предоставени от регионалните служби "Поземлена собственост".

(10) Когато лицата, които с а придобили собственост върху ограда от имуществото на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ и са станали собственици на земя по реда на чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ от държавния горски фонд, тази земя се изключва от земите на държавния горски фонд от Министерския съвет по предложение на министъра на земеделието, горите и аграрната реформа."

3. Досегашната ал. 4 става ал. 11.


§ 50. Създава се чл. 45а:

"Чл. 45а. (1) Застроените и прилежащите земи по чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ се продават на собственика на сградата по негово искане без провеждане на търг. Купувач не може да бъде лице, придобило сградата като строителен материал. Стойността на земите се внася в Държавен фонд "Земеделие".

(2) Продажбата се извършва със заповед на министъра на земеделието, горите и аграрната реформа или на упълномощено от него длъжностно лице и с писмен договор, които се вписва в службата по вписванията.

(3) Продажната цена се определя от лицензирани оценители по реда на чл. 97 ППЗДС - за земите в строителните граници на населените места, а за земите извън тези граници -по реда на чл. 36, ал. 2 ЗСПЗЗ.

(4) Срокът и начинът на плащане се определят в заповедта и в договора по ал. 2.

(5) Замяната със земи по чл. 27, ал. 6, т. 3 ЗСПЗЗ се извършва от органа и по реда на ал. 2 и 3."


§ 51. В чл. 47, ал. 1 се създава изречение второ:

"Държавният поземлен фонд обхваща земеделските земи - държавна собственост, включително и такива, които са застроени или представляват прилежащи площи към стопански огради."


§ 52. В чл. 52 се правят следните изменения:

1. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Ако лицата, придобили в дял или чрез търг недвижими имоти, са били собственици на застроената земя или на част от нея при условията на чл. 10а, ал. 1 ЗСПЗЗ, поземлената комисия издава отделно решение за възстановяване правото на собственост в съшествуващи или възстановими стари реални граници, а стойността и не се заплаща."

2. В ал. 7 думите "с трайни насаждения" се заличават.

3. Алинеи 8, 9, 10 и 11 се отменят.


§ 53. В чл. 56 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 думите "включително и бившето държавно имущество" се заличават.

2. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) По предложение на кметовете на общините областният управител определя дати за провеждане на общи събрания.

(5) Общите събрания на лицата по чл. 27, ал. 1 ЗСПЗЗ определят срока, в който определените лица да извършат разпределение на имуществото на заличените организации по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, но не по-късно от 31 декември 1997 г. Контролът по провеждането на общите събрания и спазването на срока по § 29 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се извършва от областния управител."


§ 54. В чл. 59 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 8 и 9 се изменят така:

"8. издава методически указания и инструкции в рамките на компетентността си;

9. издава наредби за лицензиране на физически и юридически лица, които имат право да осъществяват техническите дейности по земеразделянето и възстановяването на собствеността в стари съществуващи реални или възстановими граници, обезщетяването и оземляването, поддържането и осъвременяването на плановете за земеразделяне и други материали и данни от прилагането на ЗСПЗЗ и на този правилник, както и за оценка на земеделските земи;".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Нарушенията по § 29, ал. 9 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се установяват с акт, съставен от лица, упълномощени от съответния областен управител. Актът заедно със събраните доказателства и постъпилите възражения от заинтересуваните лица се изпраща от съставителя на акта на областния управител с предложение за действията, които да се предприемат."


§ 55. В чл. 60 се правят следните изменения:

1. В ал. 5 думите "представител на частните земеделски стопани" се заменят с "представител на собствениците на земи".

2. В ал. 6 се правят следните изменения:

а) точка 2 се изменя така:

"2. признават правото на обезщетяване с компенсационни бонове и обезщетяват собствениците със земи от общинския поземлен фонд в предвидените от ЗСПЗЗ случаи;";

б) в т. 4 в началото се добавя думата "съхраняват" и след нея се поставя запетая.

3. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Сумите по ал. 6, т. 4, 5 и 6 постъпват в извънбюджетната сметка на фонд "Поземлена реформа"."


§ 56. В чл. 61 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Държавните органи" се заменят с "Държавните и общинските органи".

2. В ал. 2 думите "общинските съвети" се заменят с "общините".


§ 57. В чл. 62 думите "по всяко време" се заличават.


§ 58. В чл. 65 се правят следните изменения:

1. След думите "ЗСПЗЗ" се поставя запетая и се добавя "и лихвите върху тях".

2. Думите "общинския съвет" се заменят с "общината".


§ 59. Член 68 се изменя така:

"Чл. 68. (1) Към министъра на земеделието, горите и аграрната реформа се образува фонд "Поземлена реформа" за набиране на средства, свързани с прилагането на ЗСПЗЗ.

(2) Средствата по фонд "Поземлена реформа" се набират и разходват съгласно чл. 346 ЗСПЗЗ.

(3) Набраните във фонда по ал. 1 суми се съхраняват в отделна приходно-разходна извънбюджетна сметка. План-сметката за приходите и разходите на средствата по фонд "Поземлена реформа" се одобрява ежегодно от Министерския съвет по предложение на министъра на земеделието, горите и аграрната реформа съгласувано с министъра на финансите. Неизразходваните средства в края на годината остават по сметка за следващата година и се разходват по предназначението им."


§ 60. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1в се създава ал. 3:

"(3) Не са огради по смисъла на § 4а ЗСПЗЗ:

1. изградените стопански постройки за подслон и съхраняване на инвентар и селскостопанска продукция независимо от площта им и вида на конструкцията;

2. строежи, направени от фургони, вагони, контейнери, каросерии, гаражи, независимо от начина на закрепването им на терена;

3. непредназначените за постоянно, сезонно или временно обитаване обемно-сглобяеми елементи, независимо от начина на закрепването им на терена;

4. незавършени строежи до покрива включително."

2. Създават се § 1г, 1д, 1е, 1ж и 1з:

"§ 1г. Площта на язовири и водоеми се определя с котата от очертанията на чашката им при максимално водно ниво - преливник.

§ 1д. Спазването на всички нормативни изисквания при построяването на оградите по смисъла на чл. 10, ал. 7 ЗСПЗЗ се удостоверява от органите, компетентни да одобряват проекта и да разрешават строителството на сградата.

§ 1е. По смисъла на чл. 10, ал. 10 ЗСПЗЗ "блокиране на опасните замърсители" представлява комплекс от мероприятия, които целят ограничаването или премахването на вредното въздействие на опасните замърсители.

§ 1ж. (1) Имущество, което лицата по чл. 27, ал. 1 ЗСПЗЗ не желаят да получат по смисъла на чл. 30 ЗСПЗЗ, се счита това имущество, което не е получено в едномесечен срок след уведомлението по реда на Гражданския процесуален кодекс.

(2) За имущество, което не може да бъде продадено по смисъла на чл. 30 ЗСПЗЗ, се счита това имущество, за което на три поредни търга не се е явил купувач.1

(3) Общото събрание упълномощава лица, които да го представляват след 31 декември 1997 г.Тези лица предават на определено от кмета лице безвъзмездно непредаденото и неразпределеното имущество.

§ 1з. По смисъла на чл. 24, ал. 2 ЗСПЗЗ учебни заведения са училища и обслужващи звена в системата на народната просвета и висшите училища."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 61. (1) Ползвателите, които имат права по § 4а и 4б от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, но не са ги заявили, подават заявление до кмета на общината по местонахождението на имота, а за градовете с районни деления - до кметовете на районите, в срок до 31 януари 1998 г., в което посочват:

1. местонахождението, площта и съседите на имота;

2. описание на имота съгласно § 4б, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ - лозе или овощна градина;

3. застроена площ с етажност на сградата, изградена в имота;

4. отстоянието до градовете с население над 300 хил. жители - в границите на съответната община.

(2) Към заявлението се прилагат:

1. скица на имота, ако има такава;

2. документ, удостоверяващ предоставеното право на ползване;

3. декларация, че посоченият имот е единствено жилище или единствена земеделска земя на семейството, включващо съпрузите я ненавършилите пълнолетие техни деца, които не са встъпили в брак. За неверни данни в декларацията лицата носят наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.


§ 62. (1) Комисия, назначена от кмета на общината, в състав: главният архитект и главният юрисконсулт на общината, председателят на поземлената комисия и по възможност един представител на заинтересуваните собственици и ползватели, разглежда постъпилите заявления по § 61 в едномесечен срок считано от 31 януари 1998 г.

(2) Комисията дава становище относно спазването на изискванията на актовете на държавните органи, посочени в § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, както и дали са налице другите условия съгласно § 4а и 4б от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, които дават основание на ползвателите да придобият право на собственост върху предоставените им за ползване земи. За решението си комисията съставя протокол.

(3) Въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед, с която отказа а или признава правото да се придобие собственост от ползвателите. В случай че се признава правото да се придобие собствеността, със заповедта се възлага извършването на оценка на имота. Заповедта се съобщава по реда на ГПК на собствениците на земите и на ползвателите, които могат да я обжалват по реда на Закона за административното производство (ЗАП).

(4) След влизането в сила на заповедта по ал. 3 оценката за предоставената за ползване земя, извършена от техническата служба на общината съгласно изискванията на чл. 36, ал. 2 ЗСПЗЗ, и за размера на прогресивно нарастващата такса по § 4а, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се утвърждава със заповед на кмета на общината или на упълномощено от него длъжностно лице.

(5) Заповедта се съобщава по реда на ГПК на ползвателите и на собствениците, които могат да я обжалват по реда на ЗАП.

(6) Сумите по влязлата в сила оценка се внасят от ползвателя по извънбюджетната депозитна сметка по § 4ж от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ в тримесечен срок и се изплащат на собственика заедно с лихвите.

(7) В случаите, когато ползвателят на земята не заплати цената и в предвидения срок, собственикът на земята подава в едномесечен срок молба до техническата служба на общината за оценка на сградата и за подобренията в имота. Към молбата се прилага решението на поземлената комисия за възстановяване правото на собственост по чл. 14, ал. 1, т. 3 ЗСПЗЗ.

(8) Оценката по ал. 7 се одобрява със заповед на кмета на общината и се съобщава на ползвателя и на собственика по реда на ГПК. Заповедта подлежи на обжалване по реда на ЗАП.

(9) Сумите по влязлата в сила оценка се внасят от собственика на земята по извънбюджетната депозитна сметка по § 4ж от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ в 3-месечен срок и се изплащат на ползвателя на земята заедно с лихвите.

(10) Когато собственикът не внесе стойността на сградата или на подобренията в срока по ал. 9, имотът се изнася на публична продан по искане на кмета на общината, на собственика или на ползвателя. Кметът отправя искането до съдия-изпълнителя в едномесечен срок от изтичането на срока за заплащане на сградата и подобренията от собственика. Съдия-изпълнителят определя съотношението между стойността на сградата и подобренията към стойността на земята в началната тръжна цена. Сумите се внасят в депозитната сметка по § 4ж от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ и се разпределят между собственика и ползвателя въз основа на съотношението между стойността на земята и стойността на оградите и подобренията.

(11) Оценката по § 43 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се извършва от лицензирани оценители.


§ 63. Права по § 4а и 4б от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ имат гражданите, на които е предоставено право на ползване по силата на Указ № 596 на Президиума на Народното събрание от 1967 г., Указ № 922 на Държавния съвет от 1989 г., постановления на Министерския съвет № 21 и 23 от 1963 г., № 12 от 1971 г., № 76 от 1977 г., № 1 от 1981 г., № 11 от 1982 г., № 30 от 1985 г., № 26, 58 и 67 от 1987 г. и № 34 от 1989 г.


§ 64. (Отм. - ДВ, бр. 113 от 1999 г.)


§ 65. Пропусналите да регистрират облигации по Българския държавен заем - 1923 г., по спогодбата "Моллов - Кафандарис" по реда на Решение № 202 на Министерския съвет от 1994 г. извършват това в 12-месечен срок от влизането в сила на постановлението по същия ред.


§ 66. (Доп. - ДВ, бр. 44 от 2001 г.)По смисъла на чл. 10в, ал. 1, т. 2 ЗСПЗЗ българските граждани или техните наследници, неполучили облигации, са тези лица, чиито имоти са посочени като неликвидирани имоти по опис № 12 на архивен фонд 719к "Българо-гръцка смесена комисия по спогодбата "Моллов-Кафандарис" на Централния държавен архив, и:

1. не са оценени и ликвидирани по спогодбата "Моллов - Кафандарис";

2. не са били прехвърлени от собствениците им и не са били стопанисвани, владени или управлявани от тях или от техни пълномощници до сключването на Спогодбата за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между Народна република България и Кралство Гърция (ДВ, бр. 87 от 1964 г.);

3. са били изоставени от правоимащите поради каквато и да било причина на гръцка територия.


§ 67. (1) В срок до 31 март 1998 г. (съгласно § 30 ЗИДЗСПЗЗ подалите заявление лица по чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3 и ал. 2 ЗСПЗЗ могат да посочат с допълнително заявление предпочитания от тях начин на обезщетяване - със земя от държавния и/или общинския поземлен фонд или с поименни компенсационни бонове.

(2) Когато наследниците имат различни предпочитания за начина на обезщетяване, те могат да ги изразят чрез определени помежду им пълномощници, упълномощени с пълномощни с нотариална заверка на подписа.

(3) Допълнителни заявления по ал. 1 и 2, които не съдържат входящия номер на първоначалното заявление, не се приемат.

(4) Правоимащите, които не са посочили предпочитай начин на обезщетяване, се обезщетяват с поименни компенсационни бонове.


§ 68. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1999 г., досегашен текст на § 68, доп. - ДВ, бр. 113 от 1999 г.) Петгодишният срок, в който собственикът на земеделски земи се освобождава от държавни, държавни нотариални такси и местни данъци и такси при доброволни делби и разпоредителни сделки, започва да тече от датата на влизането в сила на решението на поземлената комисия за възстановено право на собственост.

(2) (Нова - ДВ, бр. 113 от 1999 г.) В случаите по чл. 17, ал. 8 ЗСПЗЗ срокът по ал. 1 започва да тече от влизането в сила на новите решения на поземлената комисия за възстановено право на собственост.

(3) (Нова - ДВ, бр. 113 от 1999 г.) Когато решението на поземлената комисия за възстановено право на собственост е влязло в сила към 30 юли 1999 г. - денят на обнародването на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ (ДВ, бр. 68 от 1999 г.), срокът, в който собствениците се освобождават от заплащането на държавни, държавни нотариални такси и местни данъци и такси при разпоредителни сделки със земеделски земи, започва да тече от тази дата.


§ 69. Лицата, спазили срока по чл. 11, ал. 1 ЗСПЗЗ, но пропуснали да заявят отделни имоти, които не са били включени в ТКЗС, ДЗС или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации, могат да подадат за тях допълнително заявление пред поземлената комисия, придружено с доказателства, съгласно чл. 12, ал. 1 ЗСПЗЗ в 3-месечен срок от влизането в сила на постановлението.


§ 70. (1) Трайните насаждения в земеделските земи с възстановено право на собственост не се заплащат от собствениците на земите. Дяловете на лицата, които не получават трайни насаждения, се изравняват с друго имущество от резерва за разпределение или по решение на общото събрание. Платените суми не се връщат.

(2) Съоръженията - държавна собственост, необходими за съществуване на трайни насаждения, се поддържат с грижата на добър стопанин от собствениците на земята до изтичането на амортизационния срок на трайните насаждения. За неспазване на това задължение собственикът заплаща на държавата равностойността на унищоженото съоръжение.

(3) Собствениците на земи, върху които са разположени съоръжения за трайни насаждения, изградени с държавни средства, ги заплащат по остатъчната им стойност. В случай че стойността им не бъде заплатена, съоръженията се ползват въз основа на договор за наем, аренда или съвместна дейност. Въводът във владение на земите се извършва след заплащане на съоръженията или сключване на договора.


§ 71. (1) (Доп. - ДВ, бр. 113 от 1999 г.) Наемът по чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ се дължи от влизането в сила на ЗИДЗСПЗЗ (ДВ, бр. 98 от 1997 г.) и се внася по сметката на Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа.

(2) Когато купувачът декларира, че заплащането на земята ще се извърши с компенсационни бонове, наемът се дължи от предоставянето им.

(3) За времето след изтичане на едногодишния срок по чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ, съответно след

датата по ал. 2, ползвателят заплаща обезщетение в размер на наема, определен по пазарни цени от областния управител.

(4) Обезщетение в размер по ал. 3 се заплаща и от лицата, дали невярна декларация по ал. 2, за целия период на ползване от влизането в сила на ЗИДЗСПЗЗ.


§ 72. Лицата по чл. 27, ал. 1 ЗСПЗЗ, внесли дял в кооперация по отменената ал. 4 на чл. 52, при напускане на кооперацията имат право да получат дял от имуществото, което кооперацията е получила от организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, съответстващ на дяловете им, по актуализирани цени към момента на напускането.


§ 73. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 1999 г.) Общото събрание на лицата по чл. 27, ал. 1 ЗСПЗЗ може да вземе решение при присъствие на собственици с общо над 50 на сто дялово участие. Ако в определения ден и час за провеждане на събранието не се явят лица, притежаващи общо над 50 на сто дялово участие, общото събрание се отлага с един час и може да вземе решение при присъствието на лица, притежаващи не по-малко от 30 на сто дялово участие. Всяко лице има толкова гласа в общото събрание, колкото е дяловото му участие.


§ 74. Навсякъде в правилника думите "инвестиционни бонове" се заменят с "поименни компенсационни бонове", а думите "министърът (министъра) на земеделието и хранителната промишленост" и "Министерството на земеделието и хранителната промишленост" се заменят съответно с "министърът (министъра) на земеделието, горите и аграрната реформа" и "Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа".


Промени настройката на бисквитките