Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 18.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 153 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 14 АПРИЛ 1997 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПО ЗАЕТОСТТА И БЕЗРАБОТИЦАТА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 153 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 14 АПРИЛ 1997 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПО ЗАЕТОСТТА И БЕЗРАБОТИЦАТА

Обн. ДВ. бр.32 от 18 Април 1997г., изм. ДВ. бр.70 от 22 Август 1997г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

§ 1. В Постановление № 57 на Министерския съвет от 1989 г. за пренасочване и ефективно използване на освобождаваната работна сила (обн., ДВ, бр. 96 от 1989 г.; изм. и доп., бр. 81 от 1990 г., бр. 23, 49 и 91 от 1991 г., бр. 35, 43, 59 и 90 от 1992 г., бр. 26, 68 и 69 от 1993 г., бр. 63 и 96 от 1994 г. и бр. 45 и 51 от 1996 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

а) създава се нова ал. 4:

"(4) Върху изплатените през календарния месец парични обезщетения за безработица на лицата по ал. 1 се начисляват и внасят осигурителни вноски във фонд "Обществено осигуряване" за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица" в размера, определен за осигуряване за пенсия за изслужено време и старост, пенсия за инвалидност поради общо заболяване и наследствена пенсия.";

б) алинея 8 се отменя;

в) в ал. 9 след израза "преди освобождаването му" се поставя запетая и се добавя "а за получилите еднократно обезщетение по реда на чл. 1а - при условие че работникът или служителят е работил по трудово правоотношение най-малко 6 месеца през последните 18 месеца след получаването му".

2. Създават се чл. 1а и 2а:

"Чл. 1а. (1) На работниците и служителите от търговски дружества с над 50 на сто държавно участие, чиито трудови правоотношения са прекратени в периода 1 април - 31 декември 1997 г. във връзка със структурната реформа на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда, се изплаща еднократно обезщетение вместо това по чл. 1.

(2) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на работниците и служителите от организациите на бюджетна издръжка, чиито трудови правоотношения са прекратени в периода 1 април - 31 декември 1997 г. на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 и 2 от Кодекса на труда. Това обезщетение се изплаща и когато се прекратява трудово правоотношение за определен срок във връзка с намаляване числеността на персонала на бюджетната организация.

(3) Обезщетението по ал. 1 и 2 се изплаща при условие, че работникът или служителят е работил в съответното търговско дружество или бюджетна организация най-малко 12 месеца преди освобождаването му.

(4) Еднократното обезщетение е в размер левовата равностойност на 250 щатски долара по определения от Българската народна банка фиксинг за деня на определяне размера на обезщетението.

(5) Работниците и служителите по ал. 1 и 2 могат да получат вместо обезщетението по ал. 4 предвиденото в чл. 1 обезщетение, като подадат молба за това."

"Чл. 2а. (1) Обезщетението по чл. 1а се изплаща от бюрата по труда на Националната служба по заетостта по адресната регистрация на лицата.

(2) Бюрата по труда изплащат обезщетението след подаване на молба, към която се прилагат заповед за прекратяване на трудовото правоотношение и оформена от работодателя трудова книжка.

(3) Срокът за подаване на молбата по ал. 2 е до 1 месец от датата на прекратяване на трудовото правоотношение.

(4) В 14-дневен срок от датата на подаване на молбата бюрата по труда превеждат сумата за обезщетение в откритите служебно влогови сметки на лицата в клоновете на Българската пощенска банка по адресната им регистрация."

3. Членове 3 и 3а се изменят така:

"Чл. 3. (1) Завършилите обучение по държавна поръчка и придобили специалност или квалификация лица, които не са постъпили на работа в 3-месечен срок от регистрацията си в съответното бюро по труда, получават социална помощ в размер 80 на сто от минималната работна заплата, установена за страната, но не повече от 3 месеца.

(2) Лицата по ал. 1, за да получават предвидените помощи, следва да се регистрират в бюрата по труда в едномесечен срок от датата на завършване на образованието си.

Чл. 3а. Лицата, които са останали без работа за повече от 6 месеца след изтичането на срока за изплащане на паричното обезщетение при безработица и не са отказвали през този период предложената им от бюрата по труда подходяща по смисъла на чл. 4, ал. 3 работа, имат право на парична помощ за продължителна безработица в размер 60 на сто от минималната работна заплата за срок не повече от 6 месеца."

4. В чл. 4 се правят следните изменения:

а) в ал. 1 след думите "Паричните обезщетения" се поставя запетая и се добавя "паричните помощи за продължителна безработица", а т. 4 се изменя така:

"4. получава или е придобило право на пенсия. На лицата, получаващи пенсия, отпусната въз основа на загубена трудоспособност, чийто размер е по-малък от размера на полагащото се обезщетение при безработица, се изплаща разликата между обезщетението и пенсията с добавките към нея, без тези по Указа за насърчаване на раждаемостта. Право на тази разлика имат и лицата, които получават наследствена пенсия;";

б) в ал. 2 след думите "парично обезщетение" се поставя запетая и се добавя "паричната помощ за продължителна безработица";

в) алинея 3 се изменя така:

"(3) Подходяща работа по смисъла на т. 2 от предходната алинея е:

1. за получаващите парични обезщетения и социални помощи - тази, съответстваща на образованието, професионалната квалификация и здравословното състояние на лицата;

2. за получаващите парична помощ за продължителна безработица - всяка работа, която съответства на здравословното им състояние.";

г) в ал. 4 след думите "паричното обезщетение" се поставя запетая и се добавя "паричната помощ при продължителна безработица" и се създава нова т. 3:

"3. постъпили на донаборна школа.";

д) в ал. 5 думите "ал. 4, т. 1" се заменят с "ал. 4".

5. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

а) досегашният текст става ал. 1;

б) създава се ал. 2:

"(2) Обезщетенията по чл. 1а са за сметка на целеви постъпления във фонд "Професионална квалификация и безработица" от Министерството на финансите."

6. В чл. 6, ал. 3 се правят следните изменения:

а) точка 3 се изменя така:

"3. осъществяват посредническа дейност за наемане на работа;";

б) точка 6 се изменя така:

"6. извършват професионално ориентиране, организират и финансират със средства от фонд "Професионална квалификация и безработица" обучение:

а) на безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, съобразно потребностите на пазара на труда;

б) на заети лица в малки предприятия с численост на персонала до 50 души и на заети лица, за които поради преструктуриране на производството се изменят изискванията към професионалната им квалификация."

7. В чл. 7 се правят следните изменения:

а) в ал. 4, т. 2 думите "на млади специалисти и млади квалифицирани работници" се заменят с "по реда на чл. 3", а т. 3 се отменя;

б) алинея 5 се отменя.

8. В чл. 8 се правят следните изменения:

а) алинея 4 се отменя;

б) в ал. 5 думите "ал. 3 и 4" се заменят с "ал. 3".

9. В чл. 9, ал. 1 след думите "по чл. 1" се поставя запетая и се добавя "чл. 1а", а думите "комисиите по трудови спорове и от" се заличават.


§ 2. В Постановление № 110 на Министерския съвет от 1991 г. за решаване на неотложни проблеми на заетостта и безработицата (обн., ДВ, бр. 49 от 1991 г.; изм., бр. 91 от 1991 г. и бр. 35 и 90 от 1992 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. Членове 6, 7 и 8 се изменят така:

"Чл. 6. (1) На безработни, насочени и наети на работа за срок не по-малък от 6 месеца в населени места на разстояние до 100 км от местоживеенето им, се изплащат от фонд "Професионална квалификация и безработица" еднократно до 3 минимални месечни работни заплати, установени за страната, а над 100 км - до 5 минимални месечни работни заплати, установени за страната, за покриване на пътните разходи на тях и семействата им и за пренасяне на покъщнината им.

(2) На безработни, насочени и наети на работа за срок не по-малък от 6 месеца извън границите на населеното място на постоянното им местоживеене, се изплащат от фонд "Професионална квалификация и безработица" 50 на сто от ежедневните транспортни разходи за пътувания до и от местоработата за срока на трудовия договор, но за не повече от 1 година.

Чл. 7. Фирми и други организации, които наемат по трудово правоотношение за срок не по-кратък от 9 месеца на подходяща работа лица по чл. 3 от Постановление № 57 на Министерския съвет от 1989 г., насочени в 3-месечен срок от регистрацията им в бюрата по труда, получават за всяко лице от фонд "Професионална квалификация и безработица" сума в размер 3 минимални работни заплати и дължимите върху тях вноски за Държавното обществено осигуряване и за фонд "Професионална квалификация и безработица".

Чл. 8. (1) Със средства от фонд "Професионална квалификация и безработица" се изплаща парична сума в размер 6 минимални работни заплати за страната и дължимите върху тях вноски за "Държавното обществено осигуряване и за фонд "Професионална квалификация и безработица" на:

1. работодател с 50 и повече работници и служители - за всяко назначено на работа по трудово правоотношение лице с намалена трудоспособност над определения по чл. 315 от Кодекса на труда норматив;

2. работодател с численост на персонала под 50 човека - за всяко назначено на работа по трудово правоотношение лице с намалена трудоспособност, насочени от бюрото по труда.

(2) Сумите по ал. 1 могат да се получават, при условие че работодателят назначи насоченото лице за срок не по-малък от 12 месеца и не намалява средносписъчната численост на персонала за периода на трудовия договор.

(3) При отказ да бъде прието на работа лице с намалена трудоспособност в рамките на определения по чл. 315 от Кодекса на труда норматив работодателят внася във фонд "Професионална квалификация и безработица" сума в размер на посочената в ал. 1."

2. Създават се чл. 10, 11 и 12:

"Чл. 10. На работодател, когато наема на работа по трудово правоотношение безработни лица при непълно работно време за не по-малко от 3 месеца, може да му се изплащат от фонд "Професионална квалификация и безработица" суми в размер 50 на сто от минималната часова работна заплата, установена за страната, за определеното работно време и дължимите върху нея вноски за Държавното обществено осигуряване и за фонд "Професионална квалификация и безработица" за всяко отделно лице, но за не повече от 6 месеца и при условие, че се увеличава средносписъчната численост на персонала.

Чл. 11. На работодател, който наеме на работа по трудово правоотношение със срок за изпитване не по-малък от 1 месец насочени от бюрото по труда безработни лица с редовно поддържана регистрация повече от 12 месеца, може да му се изплаща от фонд "Професионална квалификация и безработица" сума в размер на минималната месечна работна заплата, установена за страната, и дължимите върху нея вноски за Държавното обществено осигуряване и за фонд "Професионална квалификация и безработица" за всяко наето лице, но за не повече от 3 месеца и при условие, че се увеличава средносписъчната численост на персонала.

Чл. 12. (1) При масово уволнение на работници и служители по реда на чл. 328, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от Кодекса на труда работодателят е длъжен да уведоми 60 дни предварително според местоседалището си съответните:

1. териториален орган за тристранно сътрудничество;

2. общинска администрация;

3. бюро по труда.

(2) При уволнение на повече от 150 души се уведомява и Централното управление на Националната служба по заетостта.

(3) Уведомлението по ал. 1 и 2 съдържа информация за броя на лицата, които предстои да бъдат освободени, за тяхната професионална квалификация, възраст и пол, както и за местоработата им, етапите и сроковете на тяхното уволнение.

(4) След получаване на уведомлението общинските администрации и бюрата по труда с участието на териториалните органи за тристранно сътрудничество съвместно с работодателите, извършващи масово уволнение, в срока по ал. 1 предприемат мерки в съответствие с нормативните актове."

3. Думите "Допълнителна разпоредба" се заменят с "Допълнителни разпоредби" и се създава § 2:

"§ 2. "Масово уволнение" по смисъла на чл. 12 е прекратяването от един работодател в продължение на 1 месец на трудовите правоотношения на повече от 50 работници и служители за фирмите и другите организации със средносписъчна численост на персонала над 100 души или на повече от половината работници и служители за търговски дружества или организации на бюджетна издръжка със средносписъчна численост на персонала от 50 до 100 души."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Постановление № 131 на Министерския съвет от 1996 г. за еднократни допълнителни обезщетения, свързани със структурната реформа (обн., ДВ, бр. 53 от 1996 г.; изм., бр. 71, 84, 88 и 93 от 1996 г.) се отменя.


§ 4. Лицата, имали право на еднократно допълнително обезщетение по реда на Постановление № 131 на Министерския съвет от 1996 г., които не са подали молби за получаването му, ползват права по новите разпоредби.


§ 5. Лицата, които получават парични обезщетения, социални помощи и парична помощ за продължителна безработица при условията на Постановление № 57 на Министерския съвет от 1989 г. за пренасочване и ефективно използване на освобождаваната работна сила, преди изменението му с това постановление могат да продължат да ползват правата по предишните разпоредби, ако са по-благоприятни за тях.


§ 6. Договорите по отменената ал. 4 на чл. 8 от Постановление № 57 на Министерския съвет от 1989 г. продължават действието си до изтичането на срока, за който са сключени.


§ 7. Министърът на труда и социалните грижи дава указания по прилагането на постановлението.


§ 8. Постановлението влиза в сила от 1 април 1997 г.


Промени настройката на бисквитките