Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 8.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 227 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 29 НОЕМВРИ 1995 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ОБЩИЯ ДОХОД

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 227 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 29 НОЕМВРИ 1995 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ОБЩИЯ ДОХОД

Обн. ДВ. бр.107 от 8 Декември 1995г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

§ 1. Точка 3 от чл. 2 се отменя.


§ 2. Алинея 6 на чл. 3 се отменя.


§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 7 след думата "тях" се добавя "по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за всеобщата военна служба в Република България и по ред, установен с актове на Министерския съвет".

2. В т. 10 след числото "68" се добавя "ал. 1".

3. В т. 12 второто изречение се заличава.

4. Създава се т. 13:

"13. получените суми от продажбата на биологични продукти на човешкия организъм.".


§ 4. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изразът "предметните награди" се заличава.

2. Точка 1 от ал. 2 се отменя.

3. Точка 3 се изменя така:

"3. изплатените суми на работници и служители и/или левовата равностойност на предметни подаръци и награди, карти за почивка, суми за храна, надвишаващи общо размера по чл. 5, буква "з" ЗДОД, и за карти за транспорт извън случаите по ал. 3, т. 5 и 6;".

4. В ал. 3 се създават т. 5, 6 и 7:

"5. билети и абонаментни карти за транспорт, предоставяни или изплащани от предприятията, когато работниците и служителите ползват обществен превоз в чертите на населеното място във връзка с изпълнението на служебните си задължения като куриери, снабдители, домакини, разносвачи на призовки и др.;

6. изплатените суми за транспорт в случаите, когато работниците и служителите пътуват от местоживеенето им до местоработата и обратно извън населеното място, по ред и в размери, установени с акт на Министерския съвет;

7. сумите, предоставени на работниците и служителите за храна, карти за почивка, предметни подаръци и награди в размер общо до 15 на сто от месечната минимална работна заплата за страната.".


§ 5. В чл. 8 се създават ал. 5, 6, 7, 8 и 9:

"(5) В случаите на обратно получаване на персонално внесените суми от работници и служители за доброволно социално осигуряване преди изтичане на сроковете по договорите, в месеца на получаването на сумите се завишава облагаемият доход на лицата с целия размер на ползваното данъчно облекчение по чл. 6, ал. 2 ЗДОД.

(6) В случаите по ал. 5, когато:

1. работниците и служителите са в трудови правоотношения, работодателят извършва облагането след уведомяването от институциите осигурители за възстановяването на натрупаните суми;

2. трудовите правоотношения между работниците и служителите и работодателя са прекратени, облагането на получените суми се извършва от органите на данъчната администрация по реда на чл. 13 във връзка с чл. 33 ЗДОД.

(7) Когато сумите за доброволно социално осигуряване се внасят еднократно или авансово от лицата, се прилагат разпоредбите на чл. 50а, ал. 2 ЗДОД, като облагаемият доход се намалява за съответния месец, през който е потвърдено плащането от институциите осигурители пред работодателите.

(8) В случай, че вноските за доброволно социално осигуряване са извършени за сметка на работодателя, работниците и служителите не могат да ползват разпоредбите на чл. 6, ал. 2 ЗДОД.

(9) При получаване на сумите за доброволно социално осигуряване в случаите по ал. 8 преди изтичане на сроковете по договорите работниците и служителите се облагат за целия размер на изплатените суми в месеца на получаването, като се прилага редът по ал. 6."


§ 6. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 и 2 след думата "търговец" се добавя "и на лицата, работещи по ред, определен от Министерството на здравеопазването (МЗ)".

2. В ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 3 се изменя така:

"3. обучение, квалификация и преквалификация в страната и в чужбина, свързани с осъществяваната дейност на лицата по чл. 13, ал. 5 ЗДОД, вкл. на наети работници и служители, срещу представяне на документи, удостоверяващи завършването;";

б) в т. 5 след думата "търговец" се добавя "и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ";

в) в т. 6 след думата "търговец" се добавя "и от лицата, работещи по ред, определен от МЗ";

г) в т. 7, изречение първо след думата "търговец" се добавя "и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ". В изречение второ след думата "търговец" се добавя "и лицата, работещи по ред, определен от МЗ".

3. В ал. 4 се правят следните допълнения:

а) точка 3 се изменя така:

"3. отписаните липси (без тези, които са за сметка на персонала) и бракът на материални запаси и други ценности, с изключение на: произтичащите от технологичен брак; промяна на физико-химичните свойства в нормални размери, както и на унищожените или частично унищожените от стихийни бедствия;";

б) в т. 5 след думата "търговец" се добавя "и лицата, работещи по ред, определен от МЗ";

в) в т. 6 след израза "ал. 3, т. 2" се поставя запетая и се добавя "както и за преоценени активи извън разпоредбите на нормативни актове на Министерския съвет";

г) в т. 10 след думата "търговец" се добавя "и за лицата, работещи по ред, определен от МЗ";

д) създава се т. 13:

"13. разходите в случаите, когато не съществува съпоставимост с приходите, произтичащи от дейността на търговеца и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ."


§ 7. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В текста на чл. 13 след думата "търговец" се добавя "и лицата, работещи по ред, определен от МЗ".

2. В т. 1 изречение първо се изменя така:

"1. дарения в полза на държавата и общините, на учебни, научни, културни, просветни, здравни, социални, спортни и туристически организации с идеална цел или на бюджетна издръжка; на вероизповеданията на общностите в страната; на фондации с благотворителни, природозащитни, здравни, научноизследователски, образователни и културно-просветни цели; на фондове за подпомагане на инвалиди и пострадали от природни бедствия; за националната сигурност и отбрана; за питейна вода; за фонд "Социално подпомагане", фонд "Социално подпомагане на военнослужещи" и за Българския червен кръст, както и дарения за възстановяване и опазване на природни, исторически и културни паметници; за подпомагане на социално слаби и инвалиди; за научни изследвания; за стипендии и помощи на учащи се; за деца с увредено здраве и без родители - в размер не повече от 20 на сто от облагаемия доход."

3. В т. 2 се правят следните изменения и допълнения:

а) в текста на т. 2 думите "със стопанско" се заменят със "с производствено и търговско";

б) в буква "б" след думата "търговец" се добавя "и лицата, работещи по ред, определен от МЗ.";

в) в буква "в" след думата "търговец" се добавя "и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ".

4. В т. 3 изразът "държавни и общински облигации, акции на държавни и/или общински предприятия с над 50 на сто държавно и/или общинско участие и" се заличава.


§ 8. В чл. 14 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думата "търговец" се добавя "и лицата, работещи по ред, определен от МЗ".

2. В ал. 4 и 5 след думата "търговци" се добавя "и лицата, работещи по ред, определен от МЗ".


§ 9. Член 15 се допълва, както следва:

1. В ал. 3 се правят следните допълнения:

а) в т. 1 след думата "търговец" се добавя "и лицата, работещи по ред, определен от МЗ, са придобили";

б) в т. 2 след думата "търговец" се добавя "и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ".

2. В ал. 4 след думата "търговец" се добавя "и лице, работещо по ред, определен от МЗ".


§ 10. В чл. 16 се създава ал. 7:

"(7) За доход на съдружници се считат и изразходвани чрез търговските дружества:

1. суми, несвързани с осъществяваната дейност на дружеството по придобиване, използване и поддържане на сгради и други недвижими и движими имущества, вкл.за наетите, ползвани напълно или частично за лични потребности на съдружниците;

2. суми по използване и поддържане на транспортни средства, ползвани за лични потребности на съдружници;

3. вноски по застраховки "Живот" и други лични застраховки, които не са установени с нормативни актове като задължителни, както и вноски за доброволно социално осигуряване;

4. суми за неслужебни пътувания, курорти, всякакви придобивки за покриване на техни лични разходи, разпределение в натура на продукция и предоставяне на услуги."


§ 11. В ал. 1 на чл. 19 след думата "търговец" се добавя "и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ".


§ 12. В ал. 2 на чл. 21 след думата "търговец" се добавя "и на лицата, работещи по ред, определен от МЗ".


§ 13. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изразът "и извършване на частна медицинска практика" се заличава.

2. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Доходите, получени от чужди граждани, вкл. от отдаване на движимо и/или недвижимо имущество под наем и от комисионни възнаграждения, се облагат по реда на чл. 13 ЗДОД."

3. Създава се ал. 9:

"(9) Общият годишен доход на лицата по чл. 13, ал. 12, т. 4 и 5 ЗДОД се намалява с възстановените суми по чл. 50 от Закона за пенсиите преди намаляването му с нормативно определените разходи."


§ 14. Член 25 се отменя.


§ 15. В ал. 3 на чл. 26 след думата "търговец" се добавя "и като лице, работещо по ред, определен от МЗ".


§ 16. В чл. 29 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 изразът "се прилагат разпоредбите на чл. 109 УСД и не се облагат с данък върху общия доход по ЗДОД" се заменя със "се облагат с данък върху общия доход по реда на чл. 13 ЗДОД".

2. Алинея 3 се отменя.


§ 17. В чл. 31 се създава ал. 4:

"(4) Организациите осигурители в случаите на изплащане на сумите по чл. 8, ал. 5 и 9 уведомяват работодателя или данъчната служба по местоживеене на лицата в едномесечен срок от датата на изплащането."


§ 18. Алинея 3 на чл. 32 се отменя.


§ 18. Лицата по § 17 подават до 31 декември 1995 г. декларация за размера на вземанията до началника на данъчната служба по местоживеене, като прилагат копия от влезли в сила съдебни решения или други счетоводни документи, удостоверяващи безспорността на вземането.


§ 19. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. Алинеи 2, 3 и 4 стават съответно ал. 1, 2 и 3.


§ 19. Член 7, ал. 3, т. 5 и 7 се прилагат за доходите, реализирани след 3 юли 1995 г.


§ 20. В ал. 1 на чл. 36 след думата "търговец" се добавя "и лице, работещо по ред, определен от МЗ".


§ 20. Доходите на чуждестранни физически лица, обложени по реда на чл. 109, ал. 1 УСД, се декларират и облагат по реда на чл. 13 ЗДОД считано от 1 януари 1995 г.


§ 21. Член 38 се отменя.


§ 21. Удържаният и внесен до 3 юли 1995 г. данък от чуждестранни физически лица по реда на чл. 109, ал. 1 УСД се декларира и подлежи на приспадане при определяне на данъка по чл. 13 ЗДОД.


§ 22. В чл. 39 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. Алинея 2 става текст на чл. 39.


§ 22. Данъкът по реда на чл. 28, ал. 2 и 3 (отм., ДВ, бр. 21 от 1995 г.) се декларира с данъчната декларация за доходите, реализирани през 1995 г., и подлежи на приспадане при определяне на данъка по чл. 13 ЗДОД.


§ 23. В допълнителните разпоредби се правят следните допълнения:

1. В § 3 след думата "търговец" се добавя "и лице, работещо по ред, определен от МЗ".

2. В § 4 след думата "търговец" се добавя "и лице, работещо по ред, определен от МЗ".


§ 23. Данъчните служби проверяват получената информация от данъчните декларации, справките и други документи и служебни бележки във връзка с възстановяването на данък по реда на чл. 41а, ал. 2 ЗДОД и чл. 28, ал. 2 и 3 (отм., ДВ, бр. 21 от 1995 г.) ППЗДОД, като по служебен път разменят информация със съответните данъчни служби, където е внесен данъкът."


§ 24. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Параграф 11 се изменя така:

"§ 11. Физическите лица - земеделски производители, се освобождават от облагане с данък върху общия доход за срок 5 години от влизане в сила на Закона за защита на земеделските производители за доходите от производство на растителна и животинска продукция, от пчеларство, бубарство и сладководно рибовъдство и за които от реализацията на пазара водят аналитична отчетност."

2. В § 16 числото "1996" се заменя с "1997".

3. Създават се § 17, 18, 19, 20, 21, 22 и 23:

"§ 17. Едноличните търговци намаляват облагаемия си доход за срок от 3 години от влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи със сумите, които им дължат организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби след заличаването им, когато те не са били отразени като разход при определяне на облагаемия доход.


Промени настройката на бисквитките