Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 37 от 30.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 83 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 27 АПРИЛ 1993 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СЪВЕТА ПО ПРАВОПИС И ТРАНСКРИПЦИЯ НА ГЕОГРАФСКИТЕ ИМЕНА КЪМ УПРАВЛЕНИЕ "КАДАСТЪР И ГЕОДЕЗИЯ" НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЕРИТОРИАЛНОТО РАЗВИТИЕ И СТРОИТЕЛСТВОТО ЗА НАЦИОНАЛЕН ОРГ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 83 ОТ 27 АПРИЛ 1993 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СЪВЕТА ПО ПРАВОПИС И ТРАНСКРИПЦИЯ НА ГЕОГРАФСКИТЕ ИМЕНА КЪМ УПРАВЛЕНИЕ "КАДАСТЪР И ГЕОДЕЗИЯ" НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЕРИТОРИАЛНОТО РАЗВИТИЕ И СТРОИТЕЛСТВОТО ЗА НАЦИОНАЛЕН ОРГАН ПО ВЪПРОСИТЕ НА СТАНДАРТИЗАЦИЯТА НА ГЕОГРАФСКИТЕ ИМЕНА

Обн. ДВ. бр.37 от 30 Април 1993г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Определя Съвета по правопис и транскрипция на географските имена към управление "Кадастър и геодезия" на Министерството на териториалното развитие и строителството за национален орган по въпросите на стандартизацията на географските имена.


Чл. 2. (1) Министърът на териториалното развитие и строителството след съгласуване със заинтересованите ведомства да утвърди Правилник за организацията и дейностите на Съвета по правопис и транскрипция на географските имена.

(2) Съставът на съвета се определя със заповед на министъра на териториалното развитие и строителството и включва представители на заинтересуваните ведомства, за участието на които се заплаща според действащите нормативни актове.


Чл. 3. (1) Съветът по правопис и транскрипция на географските имена осъществява своите функции в тясно взаимодействие с Комисията по наименуване и преименуване към Президенството и с Института за български език към Българската академия на науките.

(2) Решенията на Съвета по правопис и транскрипция на географските имена са задължителни за всички ползватели в страната.

(3) Съветът по правопис и транскрипция на географските имена няма право да именува и преименува географските обекти в България.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Контролът по изпълнението на решенията на Съвета по правопис и транскрипция на географските имена се възлага на Министерството на териториалното развитие и строителството.


Промени настройката на бисквитките