Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 12.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 35 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 26 ФЕВРУАРИ 1992 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА МИТНИЧЕСКА ТАРИФА ЗА ОБЛАГАНЕ НА СТОКИТЕ, ВНАСЯНИ ОТ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА И ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 35 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 26 ФЕВРУАРИ 1992 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА МИТНИЧЕСКА ТАРИФА ЗА ОБЛАГАНЕ НА СТОКИТЕ, ВНАСЯНИ ОТ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА И ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ

Обн. ДВ. бр.20 от 10 Март 1992г., изм. ДВ. бр.39 от 12 Май 1992г., изм. ДВ. бр.4 от 15 Януари 1993г., изм. ДВ. бр.44 от 25 Май 1993г., изм. ДВ. бр.33 от 19 Април 1994г., изм. ДВ. бр.109 от 15 Декември 1995г., отм. ДВ. бр.22 от 15 Март 1996г.

Отменено с § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 39 на Министерския съвет от 8 март 1996 г. за определяне на митническата облагаема стойност на стоки, внасяни в Република България - ДВ, бр. 22 от 15 март 1996 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (Отм. - ДВ, бр. 109 от 1995 г.)


Чл. 2. Митническата облагаема стойност на стоките, внасяни през държавната граница на Република България, се определя съгласно приложение № 2.


Чл. 3. (Отм. - ДВ, бр. 109 от 1995 г.)


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя Постановление № 121 на Министерския съвет от 1990 г. за приемане на Правилник за организацията, функциите и работата на Митническотарифния съвет и на Митническа тарифа за облагане на стоките, внасяни от юридически лица и фирми (ДВ, бр. 26 от 1991 г.)


§ 2. Член 97 от Правилника за прилагане на Закона за митниците (обн., ДВ, бр. 12 от 1975 г.; изм. и доп., бр.49 от 1978 г., бр. 81 от 1988 г. и бр. 34 от 1990 г.) се изменя така:

"Чл. 97. Освобождават се от митни сборове въоръженията и снаряженията, чийто внос е разрешен по установения ред."


§ 3. Отменя чл. 5 от Постановление № 119 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 52 от 1991 г.; изм., бр. 71 от 1991 г.; доп., бр. 79 от 1991 г., бр. 3, 9 и 11 от 1992 г.), продължено до 31 декември 1992 г. с Постановление № 247 на Министерския съвет от 1991 г. (ДВ, бр. 3 от 1992 г.).


§ 4. Отменя приложение № 2 към ал. 2 на чл. 29 от Наредбата за митнически контрол върху стоките, пренасяни през държавната граница на Република България, приета с Постановление № 59 на Министерския съвет от 1991 г. за засилване на митническия контрол и усъвършенстване на митническата система в Република България (обн., ДВ, бр. 30 от 1991 г.; изм., бр. 94 от 1991 г.).


§ 5. (Отм. - ДВ, бр. 109 от 1995 г.)


§ 6. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 1992 г.) Това постановление влиза в сила от 1 юли 1992 г.


Приложение № 2 към чл. 2


(Изм. - ДВ, бр. 4 от 1993 г., бр. 33 от 1994 г.)


Определяне на митническата облагаема стойност на внасяните стоки


Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 1993 г.) Митническата облагаема стойност на внасяните стоки с изключение на употребяваните автомобили, употребяваните купета за леки автомобили и употребяваните двигатели за автомобили е договорната покупна цена, т.е. реално платената или подлежаща на плащане цена на стоките, продадени за износ в Република България, коригирана съгласно чл. 2.

(2) Ако митническата облагаема стойност не може да се определи според разпоредбите на ал. 1, последователно се прилагат чл.4, 5, 6, 7 и 8, докато първият от тези членове позволи определянето на митническата облагаема стойност. Изключение от посочения ред се допуска при прилагане на чл. 6 и 7, ако вносителите или техните пълномощници поискат размяна на реда на чл. 6 и 7.

(3) (Нова - ДВ, бр. 45 от 1993 г.) За тарифни позиции № 27.10.00.10, 27.10.00.40, 27.10.00.50, 27.11.12.00 и 27.11.13.00 митническата облагаема стойност не може да бъде по-ниска от 98 на сто от цената, определена по т. 1.4 от Методиката за образуване на пределните цени на течни горива и газ въглеводороден втечнен. Тя се обявява от Министерския съвет едновременно с пределните цени на течните горива.


Чл. 2. (1) При определяне на митническата облагаема стойност по чл. 1, ал. 1 към договорната покупна цена се прибавят и следните разходи, ако те не са били включени в нея:

1. транспортните разходи за внасяните стоки до входен граничен пункт на Република България;

2. разходите по застраховката на стоките;

3. разходите по натоварване, разтоварване и обработка, свързани с транспортирането на стоките до входен граничен пункт на Република България.

(2) Към договорната покупна цена се прибавят и следните разходи в размера, в който те се плащат от купувача на стоките, ако не са били включени в нея:

1. комисиони и възнаграждения за борсов посредник (брокерски възнаграждения) с изключение на комисионите за покупка;

2. цената на контейнерите, които за митнически цели не се третират като отделни стоки;

3. цената на опаковката, включваща както труда, така и материалите.

(3) Към договорната покупна цена се прибавя стойността на изброените по-долу продукти и услуги, когато те са доставени пряко или косвено от купувача, безплатно или на намалени цени и са били използвани при производството и продажбата на внасяните стоки. Стойността на тези продукти и услуги се прибавя в размера, в който тя не е била включена в договорната покупна цена:

1. материали, компоненти, части и други подобни, включени като съставна част на внасяните стоки;

2. съответна част от инструменти, клишета, матрици и други подобни, използвани при производството на внасяните стоки;

3. изразходвани материали при производството на внасяните стоки;

4. инженеринг, разработки, художествено оформление, планове и чертежи, които не са изработени в Република България и са били необходими за производството на внасяните стоки.

(4) Към договорната покупна цена се прибавят и всички форми на лицензионни суми относно стоките, подлежащи на митническо облагане, които купувачът е задължен да плати пряко или косвено като условие за продажба на същите стоки в размера, в който тези лицензионни суми не са били включени в договорната покупна цена.

(5) Към договорната покупна цена се прибавя стойността на тази част от прихода при продажба, прехвърляне или по-нататъшна употреба на внасяните стоки, която се предоставя пряко или косвено на продавача.

(6) Към договорната покупна цена могат да се прибавят само добавките, посочени в този член. Те следва да се извършват само на основата на обективни и подлежащи на количествено определяне данни. Ако за добавките, които следва да се направят според разпоредбите на този член, липсват такива данни, митническата облагаема стойност на внасяните стоки не може да се определи на основата на чл. 1, ал. 1.


Чл. 3. Митническата облагаема стойност на внасяните стоки, определена съгласно чл. 1, ал. 1 и коригирана съгласно чл. 2, ще бъде тяхната договорна покупна цена при условие, че:

1. не съществуват ограничения относно разпореждането или ползването на стоките от купувача освен ограниченията, които:

а) или се изискват от нормативните актове на Република България;

б) или определят географския район, в който стоките могат да бъдат препродавани;

в) или не засягат съществено стойността на внасяните стоки;

2. продажбата или цената на внасяните стоки не е подчинена на условия или съображения, които не могат да се изразят в стойност;

3. каквато и да е част от прихода на всяка препродажба, прехвърляне или последваща употреба на стоките от купувача не се връща пряко или косвено на продавача, освен ако може да се направи съответна корекция съобразно разпоредбите на чл. 2, ал. 5;

4. купувачът и продавачът не са свързани помежду си или ако са обвързани - при условие, че договорната покупна цена е приемлива за митнически цели съобразно точка 7 от забележката към приложението.


Чл. 4. (1) Митническата облагаема стойност на внасяните стоки, определена според разпоредбите на този член, е договорната покупна цена на идентични стоки, продадени за износ в Република България и изнесени в същия или приблизително в същия момент както стоките, подлежащи на митническо облагане.

(2) При прилагането на този член митническата облагаема стойност се определя, като се използва договорната покупна цена на идентични стоки, продадени на същото търговско равнище и в приблизително същото количество както стоките, подлежащи на облагане. Когато такива продажби не могат да се установят, ще се използва договорната покупна цена на идентични стоки, продадени на друго търговско равнище или в други количества, съответно когато и търговското равнище, и количествата са различни. Тя се коригира с оглед на различията в търговското равнище и в количествата при условие, че такива корекции могат да се основават на явни доказателства.

(3) Когато разходите, посочени в чл. 2, ал. 1, са включени в договорната покупна цена, тази цена се коригира, като се държи сметка за значителните разлики, които могат да съществуват между разходите за внасяните стоки и разходите за въпросните идентични стоки, произтичащи от различията в разстоянията и вида на транспорта.

(4) Ако при прилагането на този член се установи наличието на повече от една договорна покупна цена на идентични стоки, за определянето на митническата облагаема стойност на внасяните стоки ще се използва най-ниската от тях.


Чл. 5. (1) Митническата облагаема стойност на внасяните стоки, определена според разпоредбите на този член, е договорната покупна цена на сходни стоки, продадени за износ в Република България и изнесени в същия или приблизително в същия момент както стоките, подлежащи на митническо облагане.

(2) При прилагането на този член митническата облагаема стойност се определя, като се използва договорната покупна цена на сходни стоки, продадени на същото търговско равнище и в приблизително същото количество както стоките, подлежащи на облагане. Когато такива продажби не могат да се установят, използва се договорната покупна цена на сходни стоки, продадени на друго търговско равнище или в други количества, съответно когато и търговското равнище, и количествата са различни. Тя се коригира с оглед на различията в търговското равнище и в количествата при условие, че такива корекции могат да се основават на явни доказателства.

(3) Когато разходите, посочени в чл. 2, ал. 1, са включени в договорната покупна цена, тази цена се коригира, като се държи сметка за значителните разлики, които могат да съществуват между разходите за вносните стоки и разходите за въпросните сходни стоки, произтичащи от различията в разстоянията и вида на транспорта.

(4) Ако при прилагането на този член се установи наличието на повече от една договорна покупна цена на сходни стоки, за определянето на митническата облагаема стойност на внасяните стоки ще се използва най-ниската от тях.


Чл. 6. (1) Ако внасяните стоки или внасяните идентични или сходни стоки се продават в Република България в състоянието, в което се внасят, митническата облагаема стойност на внасяните стоки по реда на този член се основава на единичната цена, съответствуваща на продажбите на най-голямото сборно количество от внасяните стоки или от внасяните идентични или сходни стоки в момента или приблизително в момента на вноса на стоките, подлежащи на облагане, като от единичната цена се приспадат:

1. комисионите, които обикновено се плащат или договарят, или обичайната печалба и разходи, свързани с продажбите в Република България на внасяни стоки от същата категория или вид;

2. обичайните транспортни и застрахователни разходи, както и други свързани с тях разходи на територията на Република България;

3. митата и други плащания, дължими в Република България във връзка с вноса или продажбата на стоките.

(2) Ако нито внасяните стоки, нито внасяните идентични или сходни стоки се продават приблизително към момента на вноса на стоките, подлежащи на облагане, митническата облагаема стойност на внасяните стоки се определя при спазване изискванията на ал. 1 върху единичната цена, по която внасяните стоки или внасяните идентични или сходни стоки се продават в Република България в състоянието, в което се внасят на най-ранната дата след вноса на стоките, подлежащи на облагане, но не по-късно от 90 дни от датата на този внос.

(3) Ако нито внасяните стоки, нито внасяните идентични или сходни стоки се продават в Република България в състоянието, в което се внасят, митническата облагаема стойност на внасяните стоки се определя по искане на вносителя върху единичната цена, съответстваща на продажбите в Република България на най-голямото сборно количество от внасяните стоки след тяхната преработка, като се държи сметка за прибавената стойност от преработката и за приспаданията, предвидени в ал. 1.


Чл. 7. (1) Митническата облагаема стойност на внасяните стоки, определена според разпоредбите на този член, се основава на изчислена стойност. Изчислената стойност е равна на сбора от:

1. цената или стойността на материалите и производствените операции или други процеси за производството на внасяните стоки;

2. сумата от печалбата и общите разходи в размера, в който тя обикновено се включва при продажбата на стоки от същата категория или същия вид както стоките, подлежащи на облагане, и които са изработени от производители в страната на износа и предназначени за износ в Република България;

3. разходите, посочени в чл. 2, ал. 1.

(2) За да се определи изчислената стойност, не може да се изисква или да се задължава чуждестранно лице, което няма седалище в Република България, да води отчетност или документация за проучване или да разрешава достъп до отчетността или документацията си. Независимо от това съобщените сведения от производителя на стоките за целите на определянето на митническата облагаема стойност при прилагане разпоредбите на този член могат да бъдат проверявани в друга държава от компетентни български органи със съгласието на производителя и при условие, че компетентните органи във въпросната държава дадат съгласие и не се противопоставят на подобно проучване.


Чл. 8. (1) Ако митническата облагаема стойност на внасяните стоки не може да се определи чрез прилагане разпоредбите на чл. 1, 4, 5, 6 и 7, тя се определя с помощта на способи, съответстващи на принципите и общите разпоредби на това приложение, и на основата на данните, които са на разположение в Република България.

(2) Митническата облагаема стойност, определена чрез прилагане на този член, не може да се основава върху:

1. продажната цена в Република България на местни стоки;

2. система, предвиждаща приемането за митнически цели на по-високата от две възможни стойности;

3. цената на стоките на вътрешния пазар на страната на износа;

4. производствени разходи, различни от изчислената стойност, определени в съответствие с чл. 7;

5. цената на стоките, продадени за износ, който не е предназначен за Република България;

6. минимални митнически облагаеми стойности;

7. произволни или фиктивни стойности.


Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 33 от 1994 г.) Превръщането на чуждестранната валута в левове за изчисляване на митническата облагаема стойност се извършва по централния валутен курс на Българската народна банка към датата на регистриране на митническата декларация. За тази цел курсът, действащ в понеделник, се прилага от вторник до следващия понеделник включително.

Забележка. По смисъла на това приложение:

1. "реално платена или подлежаща на плащане цена" е общата сума, която купувачът е платил или следва да плати на продавача за внасяните стоки;

2. купувачът и продавачът се считат за "обвързани" по смисъла на чл. 3, т. 4:

а) ако единият от тях участва в управлението на дружеството на другия или участието им в управлението на дружеството е взаимно;

б) ако нормативно са квалифицирани като съдружници или членове на сдружение;

в) ако са работодател и служител;

г) ако някое лице притежава, контролира или владее пряко или косвено поне 5 на сто от акциите и дяловете, издадени с право на глас в дружеството на единия и на другия;

д) ако единият от тях контролира пряко или косвено другия;

е) ако двамата се контролират пряко или косвено от трето лице;

ж) ако заедно контролират пряко или косвено трето лице;

3. ще се считат за "обвързани" и лицата, едно от които е изключителен представител на другото, ако в своите отношения отговарят на един от критериите по смисъла на т. 2;

4. "идентични стоки" означава стоки, които са еднакви във всяко отношение, включително и във физическите си характеристики, качество и репутация, и са произведени в същата страна, в която са произведени и стоките, подлежащи на облагане. Минимални разлики не ще попречат на стоки, които иначе отговарят на дефиницията, да бъдат считани за идентични;

5. "сходни стоки" означава стоки, които са произведени в същата страна, в която са произведени и стоките, подлежащи на облагане, които са еднакви във всяко отношение, имат сходни характеристики и са съставени от сходни материали, което им позволява да изпълняват еднакви функции и да бъдат заменяеми в търговията. Качеството на стоките, тяхната репутация или съществуването на една фабрична или търговска марка влиза в числото на факторите, които трябва да бъдат взети под внимание, за да се определи дали стоките са сходни;

6. изразите "идентични стоки" и "сходни стоки" не обхващат стоки, включващи или отразяващи инженеринг, разработки, художествено оформление, планове или чертежи, за които не са били направени корекции при прилагане на разпоредбите на чл. 2, ал. 3, т. 4 поради това, че тези елементи са били изработени в Република България; стоки, произведени от друго лице, се вземат под внимание само ако не съществуват идентични или сходни стоки, произведени от лицето, произвело стоките, подлежащи на облагане;

7. изразът "договорната покупна цена е приемлива за митнически цели" по смисъла на чл. 3, т. 4 трябва да се тълкува и прилага, както следва:

а) при определяне дали договорната покупна цена е приемлива за целите на чл. 1, ал. 1 фактът, че купувачът и продавачът са обвързани не е основание договорната покупна цена да се счита за неприемлива; в този случай ще се разглеждат обстоятелствата около продажбата и договорната покупна цена ще се приеме при условие, че отношенията между продавача и купувача не са повлияли на цената; ако въз основа на предоставените от вносителя или от друг източник данни митническите власти имат основание да считат, че отношенията са повлияли на цената, те трябва да съобщят писмено основанията си на вносителя и да му предоставят възможност да отговори;

б) при продажбата между обвързани лица договорната покупна цена ще се приеме и стоките ще се остойностят в съответствие с чл. 1, ал. 1, когато вносителят докаже, че договорната покупна цена е твърде близка до една от следните цени и стойности, определени в същия или приблизително в същия момент: договорната покупна цена при продажба на необвързани купувачи на идентични или сходни стоки за износ за Република България; митническата облагаема стойност на идентични или сходни стоки, определена в съответствие с разпоредбите на чл. 6 и 7;

в) при прилагане на буква "б" дължимо внимание ще се отделя на различия в търговското равнище, количеството, разходите, изброени в чл. 2, и разходите, направени от продавача при продажби, когато той и купувачът не са обвързани, и които не се правят от продавача при продажби, когато той и купувачът са обвързани;

г) цените и стойностите, посочени в буква "б", ще се използват по инициатива на вносителя само за сравнителни цели, а не като основа за определяне размера на митническата облагаема стойност;

8. изразът "единична цена, съответстваща на продажбите на най-голямото сборно количество" по смисъла на чл. 6 означава цената, по която са продадени най-голям брой единици стока в продажби на първото търговско равнище след вноса;

9. изразът "стоки от същата категория или същия вид" означава стоки, попадащи в една група или серия от стоки, произведени от определен промишлен отрасъл или подотрасъл, и обхваща идентичните или сходните стоки.


Промени настройката на бисквитките