Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 9.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 8 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 26 ЯНУАРИ 1990 ГОДИНА ЗА СЪКРАЩАВАНЕ БРОЯ НА ЛЕКИТЕ ПЕРСОНАЛНИ АВТОМОБИЛИ, ИЗПОЛЗУВАНИ ОТ ДЪРЖАВНИ И СТОПАНСКИ РЪКОВОДИТЕЛИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 8 ОТ 26 ЯНУАРИ 1990 ГОДИНА ЗА СЪКРАЩАВАНЕ БРОЯ НА ЛЕКИТЕ ПЕРСОНАЛНИ АВТОМОБИЛИ, ИЗПОЛЗУВАНИ ОТ ДЪРЖАВНИ И СТОПАНСКИ РЪКОВОДИТЕЛИ

Обн. ДВ. бр.12 от 9 Февруари 1990г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Параграф единствен. Член 7 от Постановление № 30 на Министерския съвет от 1988 г. (ДВ, бр. 80 от 1988 г.) се изменя така:

"Чл. 7. (1) Ръководните длъжностни лица от държавните и стопанските организации при изпълнение на служебните си задължения ползуват леки служебни автомобили с шофьори съгласно приложения списък. Тези автомобили може да се използуват и за превозване на длъжностното лице от дома му до работното му място и обратно и се снабдяват със специални пропуски, издадени от управление "КАТ" при Министерството на вътрешните работи, че не подлежат на проверка по отношение на целта на пътуването.

(2) Заместник-министрите и заместник-председателите на изпълнителните комитети на областните народни съвети и другите ръководни длъжностни лица, невключени в списъка по предходната алинея, се обслужват от леки автомобили за общо ползуване на съответните държавни и стопански организации по ред, определен от колективните им органи за управление, в рамките на лимитите за пробег и за броя на леките автомобили, определени съгласно чл. 4 и 5. Тези ръководни длъжностни лица не могат да ползуват леките автомобили за неслужебни пътувания.

(3) При освобождаване на ръководните кадри по ал. 1 от съответната длъжност незабавно се прекратява ползуването на леките персонални автомобили."


Заключителни разпоредби

§ 1. Контрол по правомерното ползуване на леките автомобили за служебни и специални (производствени) нужди се извършва и от органите на Министерството на транспорта.


§ 2. (1) Министерствата и другите ведомства да предоставят освободените персонални автомобили, произведени в несоциалистически и в социалистически страни, с работен обем на двигателя над 1,6 литра на организациите за стопанския туризъм за отдаване под наем (рент а кар), на Фирмата "Мототехника" и Външнотърговското дружество "Кореком" за продажба на гражданите във валута и в левове по установения ред, както и за продажба чрез специализираните външнотърговски организации в чужбина срещу валута.

(2) Министерството на икономиката и планирането и Фирмата "Мототехника" да предоставят на министерствата и другите ведомства леки автомобили от по-нисък клас за подмяна на спрените леки персонални автомобили. С 50 на сто от тези автомобили се увеличават лимитите по ал. 1 на чл. 5 от Постановление № 30 на Министерския съвет от 1988 г.


§ 3. Предлага на обществените организации рязко да намаляват ползуваните в техните системи персонални леки автомобили от ръководните кадри.


§ 4. Отменят се всички дадени разрешения за ползуване на леки автомобили по условията на чл. 7 от Постановление № 30 на Министерския съвет от 1988 г.


Приложение към чл. 7

Приложение към чл. 7


Списък на ръководните длъжностни лица от държавните и стопанските организации, които се обслужват с леки автомобили


1. С леки автомобили за персонално ползуване, произведени в несоциалистически страни:

1.1. Председателят на Народното събрание.

1.2. Председателят на Държавния съвет на НРБ.

1.3. Председателят на Министерския съвет на НРБ.

1.4. Първият зам.-председател на Държавния съвет на НРБ.

1.5. Патриархът на Българската православна църква.

2. С леки автомобили за персонално ползуване, произведени в социалистически страни, с работен обем на двигателя над 1,6 литра;

2.1. Заместник-председателите на Народното събрание.

2.2. Заместник-председателите на Държавния съвет на НРБ.

2.3. Заместник-председателите на Министерския съвет на НРБ.

2.4. Членовете на Държавния съвет на НРБ.

2.5. Секретарят на Държавния съвет на НРБ.

2.6.Министрите и приравнените към тях.

2.7. Главният секретар на Министерския съвет на НРБ.

2.8. Главният прокурор на НРБ.

2.9. Главният арбитър на Върховния държавен арбитраж.

2.10. Председателят на Върховния съд на НРБ.

2.11. Председателят на Изпълнителния комитет на Столичния народен съвет и председателите на изпълнителните комитети на областните народни съвети.

2.12. Председателите на комитетите при Министерския съвет и приравнените към тях.

2.13. Председателят на Българската народна банка.

2.14. Председателят на Българската асоциация за туризъм и отдих.

2.15. Митрополитите на Българската православна църква.

2.16. Главният мюфтия на мюсюлманите в НРБ.


Промени настройката на бисквитките