Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 5.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 67 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 1987 Г. ЗА РЕШАВАНЕТО НА НЯКОИ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С С РАЗВИТИЕТО НА КООПЕРАТИВНАТА СИСТЕМА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 67 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 1987 Г. ЗА РЕШАВАНЕТО НА НЯКОИ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С С РАЗВИТИЕТО НА КООПЕРАТИВНАТА СИСТЕМА

Обн. ДВ. бр.10 от 5 Февруари 1988г., изм. ДВ. бр.21 от 15 Март 1991г.

Загубило значение.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

П О С Т А Н О В И:


Чл. 1. (1) Кооперативните организации могат в съответствие с уставите си да извършват без териториални, отраслови и ведомствени ограничения всички дейности с изключение на забранените от закона.

(2) На кооперативните организации се осигуряват условия за стопанска дейност, равни с условията на другите самоуправляващи се стопански организации.


Чл. 2. (1) Кооперативните организации ползуват при равни условия с другите изкупвателни организации, полагащите се премии, надбавки и други стимули, предвидени в нормативните актове, за изкупуваната селскостопанска продукция от личните, помощните и обществените стопанства.

(2) Селскостопанска продукция, произведена с фураж собствено производство или от собствен внос, се използува от кооперативните организации за задоволяване на техни потребности.


Чл. 3. (1) Кооперативните организации могат да организират събирането на всички видове диворастящи гъби, билки, плодове и др. в горските площи и други земи в горския фонд и да ги изкупуват.

(2) Горските стопанства не могат да забраняват събирането от граждани на билки, диворастящи плодове и др. от горските площи, освен когато това се налага за опазване на млади насаждения, резервати и други защитени места и охранявани растителни видове съгласно закона.


Чл. 4. Кооперативните организации да осъществяват външноикономическата си дейност на пълна валутна и финансова самоиздръжка.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1991 г.)


Чл. 6. (1) Селскостопанските бригади и аграрно-промишлените комплекси съвместно с кметствата и общинските народни съвети могат да предоставят изоставени и нископродуктивни земи в поземления и горския фонд на кооперативните организации за организиране на селскостопанско производство.

(2) Кооперативните организации могат да предоставят за дългосрочно стопанисване от отделни лица или домакинства с договор до 20 дка обработваема земя и до 100 дка пасбища.

(3) Лицата или домакинствата продават част от произведената селскостопанска продукция на съответните изкупвателни или кооперативни организации, уточнена с договора по предходната алинея.

(4) Кооперативните организации съдействуват на отделните лица и домакинства за сключване на договори с аграрно-промишлените комплекси и селскостопанските бригади за извършване на услуги - ползуване на механизация и други подобни във върховните моменти (сеитба, прибиране на реколтата и др.).


Чл. 7. Кооперативните организации могат да извършват продажба на стоки от внос - инвентар, пособия, стоки за бита и други, свързани с личното стопанство, срещу предадена от гражданите продукция за износ.


Чл. 8. Кооперативните организации могат да организират със собствени валутни ресурси внос на леки, лекотоварни и товарни автомобили за свои нужди и на членове на кооперациите за стимулиране производството и изкупуването на селскостопанската продукция.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Допълва буква "а" на т. 4 на член единствен от Постановление № 58 на Министерския съвет от 1974 г. (обн., ДВ, бр. 58 от 1974 г.; изм. и доп., бр. 91 от 1975 г., бр. 1 от 1978 г., бр. 29 от 1980 г., бр. 24 и 43 от 1983 г., бр. 2 от 1986 г. и бр. 3 от 1987 г.), като след думите "и други селскостопански произведения" се добавя "включително и когато за производството им са предоставени със или без наем земи, стопански помещения, сгради, конструкции за оранжерии, селскостопанска техника, инвентар и др.".


Промени настройката на бисквитките