Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 13.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 65 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 27 НОЕМВРИ 1985 Г. ЗА УСЪВЪРШЕНСТВУВАНЕ НА ВАЛУТНАТА ТЪРГОВИЯ В СТРАНАТА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 65 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 27 НОЕМВРИ 1985 Г. ЗА УСЪВЪРШЕНСТВУВАНЕ НА ВАЛУТНАТА ТЪРГОВИЯ В СТРАНАТА

Обн. ДВ. бр.96 от 13 Декември 1985г., изм. ДВ. бр.16 от 27 Февруари 1987г., изм. ДВ. бр.61 от 7 Август 1987г., изм. ДВ. бр.81 от 21 Октомври 1988г., изм. ДВ. бр.33 от 24 Април 1990г.

Загубило значение.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

П О С Т А Н О В И:


Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 1987 г. и бр. 33 от 1990 г.) (1) Продажбата с валута на стоки за български граждани от 1 януари 1986 г. да се извършва в магазини на Външнотърговската организация "Кореком" срещу банков превод или личен чек, придружен от чекова карта и с личния паспорт.

(2) От 1 януари 1986 г. се прекратява продажбата на бонове на български граждани за покупки в магазините на ВТО "Кореком".

(3) Боновете, издадени до 31 декември 1985 г., да се приемат за заплащане в магазините на ВТО "Кореком" до края на 1986 г.

(4) Местни физически лица, които имат трудово придобита несоциалистическа валута и социалистическа валута, могат да купуват по установения ред по поощрителни цени за срок от 3 години един лек автомобил при смесено заплащане на валутите, като делът на несоциалистическата валута да бъде не по-малко от 70 на сто. Частта за заплащане в социалистическа валута се изчислява като процент от цената на лекия автомобил в социалистическа валута.

(5) Когато не се реализират продажби на определени модели леки автомобили срещу конвертируема валута, по изключение с разрешение на генералния директор на ВТО "Кореком" местни физически лица могат да доплащат до 20 на сто от стойността на лекия автомобил в левове при условие, че не разполагат с цялата сума по техните и на членовете на семействата им валутни сметки. Размерът на доплащането в левове се изчислява върху непоощрителната цена на лекия автомобил в конвертируема валута, като се прилага официалният курс на несоциалистическата валута към българския лев, увеличени със съответната такса. Лица, купили по този ред леки автомобили, нямат право да ползуват поощрителни цени за покупка на втори лек автомобил в срок от 3 години.

(6) (Отм. - ДВ, бр. 33 от 1990 г.)

(7) (Нов - ДВ, бр. 81 от 1988 г.) Местните физически лица могат да купуват от валутните магазини стоки в неограничени количества и срещу валута в брой.


Чл. 2. (Изм. ДВ, бр. 61 от 1987 г.) (1) Продажбата на стоки от ВТО "Кореком" на чужденци да се съсредоточи в специализирани обекти в митническите зони, туристическите комплекси, в хотели и крайпътни заведения,.... като продажбите се извършват срещу конвертируема валута в брой и срещу представяне на паспорт ........................

(2) В магазините на ВТО "Кореком" за обслужване на дипломати продажбите се извършват по досегашния ред. В тези магазини не се извършват продажби на български граждани.

.........................................................


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 1987 г.) (1) Да се прекрати от 1 януари 1986 г. продажбата на стоки на дребно срещу валута от стопанските организации към Министерството на производството и търговията с потребителски стоки, Министерството на металургията и Министерството на транспорта с изключение на шипшандерска дейност.

(2) Дейността на Външнотърговската организация "Трансимпекс" (без шипшандерската дейност), на Външнотърговското дружество "Индустриалимпорт" и на стопанския търговскопромишлен комбинат "Минералсувенир" за продажба на стоки срещу валута да премине към ВТО "Кореком". Министърът на финансите съвместно със заинтересуваните ведомства да определи магазините за търговия с валута, които следва да се предадат срещу заплащане на ВТО "Кореком". Останалите магазини да се използуват като фирмени.

(3) Валутните магазини на ВТО "Кореком", извършващи шипшандерска дейност на чужди кораби и продажби на пътуващи наши и чуждестранни транспортни работници, да бъдат разположени в определените от министъра на финансите и министъра на транспорта зони, където се упражнява митнически контрол.

(4) Валутните продажби в страната се извършват по единни ценоразписи, утвърдени от Главно управление по цените при Министерството на финансите.

(5) Външнотърговската организация "Кореком" да усъвършенствува организацията и формите на продажба на стоките срещу валута, включително чрез въвеждане на търговия по каталози и образци, и да разшири асортимента и количеството на предлаганите стоки българско производство.

(7) Стопанските организации могат да осъществяват валутна търговия чрез ВТО "Кореком" на консигнационна основа по ред, установен от министъра на външната търговия и министъра на финансите, съгласувано с Българската асоциация за туризъм и отдих.


Чл. 4. (1) Прекратява от 1 януари 1986 г. продажбата на лекарствени средства срещу валута.

(2) Лекарствени средства срещу конвертируема валута се предоставят на чуждестранни пациенти само чрез болничното заведение, в което са постъпили на лечение.

(3) Министерството на народното здраве съгласувано с Държавния комитет за планиране и с Министерството на външната търговия да увеличи вноса на лекарствени средства от социалистическите страни.


Чл. 5. (1) (Отм. - ДВ, бр. 16 от 1987 г.)

(2) Продължава до края на 1986 г. действието на Разпореждане № 88 на Министерския съвет от 1977 г. за даване на туристически премии към официалния курс на Българската народна банка.

..........................................................


Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя от 1 януари 1986 г. т. 1 от Разпореждане № 24 на Бюрото на Министерския съвет от 1982 г. (необнародвано).


§ 2. Точки 3 и 4 на раздел II - Вносни мита, на приложението към чл. 2, ал. 1 от Постановление № 36 на Министерския съвет от 1981 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 1981 г.; изм. и доп., бр. 97 от 1981 г. и бр. 15 от 1982 г.) се изменят от 1 януари 1986 г., както следва:

"3. Електрически, отоплителни и готварски печки, електрически бойлери, шевни машини, видеокасетофони, видеокамери, видеокасети, мотоциклети, ремаркета (къмпингови и багажни), мотори за лодки, дървообработващи и металообработващи машини и уреди, машини за циклене на паркет, мозаични шлайфмашини, електрожени, машини за пране на килими и мокети, моторни резачки за дърва, бижутерийни изделия, изделия на парфюмерията и козметиката, етерични масла, спиртни напитки, тютюн и изделия от него - 30 на сто.

4. Радиоапарати, грамофони, магнетофони, касетофони, радиограмофони, радиокасетофони, магнетофонни ленти и касети, телевизори, газови печки и котлони, електронни калкулатори, персонални компютри, електронни игри, електрически и електронни музикални инструменти, авточасти (без посочените в т. 2), автомобилни гуми, лодки, земеделски и градинарски малогабаритни машини с двигатели, плетачни машини, машини за лъскане на паркет, водни помпи (моторни), облекла от естествена кожа, одеяла, килими, мокети, линолеуми, балатуми, сглобяеми къщи и гаражи - 20 на сто."

....................................................


Промени настройката на бисквитките