Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 23.XII

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДИРЕКЦИИТЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ

 

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДИРЕКЦИИТЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ ОТ 2000 Г.

Издаден от министъра на околната среда и водите

Обн. ДВ. бр.68 от 18 Август 2000г., изм. ДВ. бр.92 от 20 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2011г., доп. ДВ. бр.29 от 10 Април 2012г., отм. ДВ. бр.28 от 19 Март 2013г.

Отменен с § 1 от заключителните разпоредби на Правилника за устройството и дейността на дирекциите на националните паркове - ДВ, бр. 28 от 19 март 2013 г., в сила от 19.03.2013 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Този правилник урежда устройството, функциите и задачите на дирекциите на националните паркове, наричани по-нататък "дирекции".


Чл. 2. (1) Дирекциите са специализирани регионални органи на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за управление и контрол на националните паркове.

(2) Дирекциите са самостоятелни юридически лица на бюджетна издръжка.


Чл. 3. Дирекциите имат собствен печат и емблема, която могат да възпроизвеждат върху своята кореспонденция, печатни издания, означения на националните паркове, транспортни средства и друго тяхно имущество.


Раздел II.
Функции и задачи

Чл. 4. Дирекциите:

1. участват в процеса на разработването на планове за управление и устройствени и технически планове и проекти, като:

а) изготвят и внасят в МОСВ предложения за финансирането на планове и проекти;

б) възлагат разработването на технически проекти за осъществяване на поддържащи или възстановителни дейности, предвидени в ПУ и устройствените планове;

в) предоставят наличната информация, необходима за разработването на плановете и проектите;

г) подготвят становища по плановете и проектите и участват в процеса на тяхното приемане;

2. прилагат плановете и проектите по т. 1, като:

а) възлагат изпълнението на дейности и проекти, свързани със: научноизследователска работа; залесяване и борба с ерозията; поддържане и възобновяване на горите; изграждане и поддържане на туристическа инфраструктура - маршрути, маркировка и обозначения, заслони и места за почивка и други; поддържане или възстановяване популациите на растителни и животински видове или условията в техни местообитания; издаване на информационни, рекламни, образователни и други популярни материали;

б) разработват, организират и координират провеждането на образователни и просветни програми за посетители на парковете и местното население;

в) организират изграждането и функционирането на посетителски и информационни центрове;

г) реализират предвидените противопожарни мероприятия;

д) контролират спазването на нормите, режимите и условията, залегнали в плановете за управление за различните зони на парковете;

е) осъществяват общ контрол по спазване на екологичното законодателство;

3. издават разрешителни за паша, събиране на билки, горски плодове, гъби и др., както и за поддържащи и възстановителни дейности в горите;

4. контролират съответните органи, организации и лица по спазване на:

а) условията и изпълнението на договори за възлагане на дейности по т. 2, буква "а";

б) условията на концесионни договори;

в) разрешителните по т. 3;

г) решения по ОВОС;

5. охраняват парковете, вкл. опазването им от пожари, като:

а) организират охраната по охранителни участъци;

б) организират подвижна охрана в определени райони и сезони;

в) осигуряват функционирането на контролни пунктове;

г) осигуряват специализирано наблюдение в пожароопасния сезон;

6. осъществяват мониторинг върху:

а) състоянието на природни екосистеми и съобщества, както и върху състоянието на популациите на защитени и редки растителни и животински видове;

б) състоянието на други компоненти на околната среда - въздух, води, почви;

в) туристическото натоварване;

7. организират и поддържат база данни за: горите; растителните и животинските видове и хабитати под специален режим; флористичното, растително и фаунистично разнообразие; туристическото натоварване и потенциал; културно-историческите и други обекти и дейности на територията на парковете и прилежащите им райони;

8. предоставят информация за парка на заинтересувани организации и лица;

9. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) изготвят становища по ОВОС, по искания за строителство и други дейности в парковете в случаите, когато компетентен орган за произнасяне е министърът на околната среда и водите;

10. санкционират нарушители в предвидените от закона случаи.


Раздел III.
Устройство и организация на дейността

Чл. 5. (1) Дирекциите са на пряко подчинение на МОСВ и се създават и закриват със заповед на министъра на околната среда и водите.

(2) Седалищата и териториалният обхват на дирекциите се определят със заповед на министъра на околната среда и водите.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Длъжностното разписание и организационната структура на дирекциите се утвърждава от директорите на дирекциите на националните паркове след одобряване от министъра на околната среда и водите.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) Методическото ръководство на дейността на дирекциите се осъществява от дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ.


Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) Директорите на дирекциите се назначават от министъра на околната среда и водите, а останалите служители - от съответните директори.

(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) Директорите на дирекциите на националните паркове се назначават от министъра на околната среда и водите след проведен конкурс.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) Задълженията на служителите в дирекциите се определят с длъжностни характеристики, утвърдени от директора.


Чл. 7. Директорът:

1. ръководи, контролира и отговаря за цялостната дейност на дирекцията;

2. е второстепенен разпоредител с бюджетните и други целеви средства на дирекцията;

3. сключва договори за възлагане на дейностите по чл. 4, т. 2, буква "а" съгласно Правилника по чл. 46, ал. 2 от Закона за защитените територии;

4. спира дейности, извършвани в нарушение на установените режими на парковете;

5. се разпорежда с ДМА и други основни средства на дирекцията;

6. се разпорежда с конфискуваните вещи съгласно наредбата по чл. 84, ал. 2 ЗЗТ;

7. представлява дирекцията пред централни и местни държавни органи, организации и лица в страната и в чужбина;

8. отчита ежегодно дейността на дирекцията пред МОСВ;

9. издава наказателни постановления за налагане на глоби и определяне на обезщетения в предвидените от закона случаи;

10. издава заповеди за налагане на имуществени санкции в предвидените случаи;

11. представлява дирекцията пред съдебните органи.


Чл. 8. При изпълнение на задълженията си по контрола и охраната определени от директорите служители на дирекциите имат право:

1. да извършват проверки, да изискват справки и писмени обяснения за всички дейности в парковете, извършвани от физически и юридически лица;

2. на свободен достъп до всички обекти в парковете във връзка с извършването на проверки или взимане на проби за установяване на увреждане или замърсяване на околната среда;

3. да изискват съдействие от други държавни органи;

4. да съставят актове за нарушения на действащите нормативни актове в областта на околната среда;

5. да конфискуват вещите и предметите на нарушение по реда на ЗЗТ;

6. да носят униформено облекло и огнестрелно оръжие в предвидените случаи;

7. да спират МПС в парковете и контролните пунктове за проверка.


Чл. 9. (1) Към дирекциите се създават обществени съвети като консултативни органи по въпроси, свързани с управлението и развитието на парковете.

(2) В съветите се включват представители на местни държавни органи, общини, научни институции, обществени организации и др.

(3) Структурата, функциите и задачите на обществените съвети се определят с правилник, утвърден от министъра на околната среда и водите.


Чл. 10. Дирекциите:

1. ежегодно планират своята дейност на базата на плановете за управление и устройствените и технически планове и проекти на парковете;

2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) представят за утвърждаване проектоплановете по т. 1 в дирекция "НСЗП" до 30 август; отчетите за предходната година се представят до 30 януари;

3. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) след съгласуване с дирекция "НСЗП" представят за утвърждаване в дирекция "Бюджет, финанси и счетоводство" и ПУДООС съответните проектобюджети за издръжка на дейността.

4. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) внасят до 10-о число на всеки месец по сметката на ПУДООС събраните суми от такси и други приходи по ЗЗТ.


Чл. 11. За осъществяване на функциите по чл. 4, т. 2, буква "а" и т. 5, както и за свързаните с това условия, процедури и документооборот министърът на околната среда и водите издава методики и указания.


Чл. 12. (1) Лабораторното обслужване на дирекциите се извършва от най-близката до обследвания обект РИОСВ.

(2) Дирекциите ежегодно съгласуват с РИОСВ заявките за пробовзимане и анализи.

(3) Допълнителни заявки за лабораторно обслужване през годината се допускат при аварийни и други непредвидени обстоятелства.


Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) Дирекциите извършват мониторинг на околната среда и поддържат бази данни за парковете под методическото ръководство на ИАОС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) Обмяната на информация и свързаните с това взаимоотношения между дирекция, ИАОС и МОСВ се уреждат със заповед на министъра на околната среда и водите.


Чл. 14. (1) Дирекциите изграждат система за връзка с местните органи на полицията, горите, противопожарната охрана, планинските спасителни служби, общините и гражданска защита за координирани действия срещу пожари и други бедствия, аварийни замърсявания, бракониерства и др. в парковете и прилежащите им райони.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) В случаите по ал. 1 дирекциите незабавно информират дирекции "Политики по околната среда" и "НСЗП" в МОСВ.


Чл. 15. Дирекциите участват с представители във:

1. Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ при приемане на научни разработки и планове за управление за парковете;

2. Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ при разглеждане на ОВОС на обекти в парковете;

3. специализирани съвети и съвещателни органи в общини и други местни организации, когато се разглеждат въпроси, пряко или косвено свързани с парковете;

4. лесоустройствени съвещания при устройването на държавни лесничейства, включващи територии около парковете.


Чл. 16. (1) Дирекциите поддържат връзки с висши учебни заведения, институти на БАН, лесозащитни, семеконтролни и опитни станции, обществени организации, физически и юридически лица, заинтересувани или специализирани в областта на опазване на биоразнообразието, културно-историческото наследство, рекреацията и туризма.

(2) Дирекциите поддържат връзки с администрациите на други национални и природни паркове в страната и в чужбина.


Чл. 16а. (Нов - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.) (1) Работното време на служителите в дирекцията на националния парк при 5-дневна работна седмица е 8 часа дневно и 40 часа седмично, с изключение на служителите, за които е установено сумирано изчисляване на работното време.

(2) Работното време на служителите по ал. 1 е с променливи граници от 7,30 до 18,30 ч., със задължително присъствие в периода от 10 до 16 ч. и с обедна почивка 30 минути между 12 и 14 ч.

(3) Директорът с вътрешни правила определя конкретната организация на работа и контрола по спазване на установеното работно време.


Раздел IV.
Финансиране

Чл. 17. Дирекциите се финансират от:

1. държавния бюджет;

2. Националния фонд за опазване на околната среда;

3. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) предоставени на дирекциите целеви средства от други финансиращи институции, вкл. чуждестранни, по съгласувани с дирекция "НСЗП" програми и проекти, както и дарения за дейности по опазване на биологичното разнообразие, управлението и контрола на парковете.


Чл. 18. (1) Средствата от държавния бюджет са предназначени за издръжка на дирекциите и ежегодно се одобряват от министъра на околната среда и водите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г.) Средствата от ПУДООС са предназначени за финансиране на дейностите в парковете и за подпомагане на издръжката на дирекциите и се отпускат и отчитат по реда на Наредбата за набиране, разходване и контрол на средствата по фондовете за опазване на околната среда.


Чл. 19. (1) Дирекциите формират приходи и извършват разходи съгласно Закона за устройство на държавния бюджет, ЗЗТ и Наредбата за набиране, разходване и контрол на средствата по фондовете за опазване на околната среда.

(2) Средствата, предоставени по чл. 17, т. 3, се разходват съгласно условията на финансиращата институция и действащата в Република България нормативна уредба.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Годишният проектоплан на регионалните органи на МОСВ за 2000 г. се представя в МОСВ до 30 януари 2000 г.


§ 2. Този правилник се издава на основание чл. 51 от Закона за защитените територии (ДВ, бр. 113 от 1998 г.).


Заключителни разпоредби
КЪМ ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДИРЕКЦИИТЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 92 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 20.11.2009 Г.)


§ 6. Навсякъде в текста думите "отдел "Национална служба за защита на природата", съответно "отдел "НСЗП", се заменят с "дирекция "Национална служба за защита на природата", съответно "дирекция "НСЗП"; "отдел "НФООС" и "НФООС" се заменят с "ПУДООС"; "НЦОСУР" се заменят с "ИАОС".


§ 7. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДИРЕКЦИИТЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 103 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2012 Г.)


§ 2. Правилникът влиза в сила от 01.01.2012 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПРАВИЛНИК ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДИРЕКЦИИТЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 29 ОТ 2012 Г., В СИЛА ОТ 10.04.2012 Г.)


§ 2. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките