Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 119 от 14.X

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВИСШЕТО ВОЕННО ИНЖЕНЕРНО СТРОИТЕЛНО УЧИЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ"

 

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВИСШЕТО ВОЕННО ИНЖЕНЕРНО СТРОИТЕЛНО УЧИЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ"

Приет с ПМС № 222 от 08.10.1998 г.

Обн. ДВ. бр.119 от 14 Октомври 1998г.

Загубил значение. С § 7, ал. 1, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" е девоенизирано - ДВ, бр. 57 от 14 юли 2000 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Правилникът урежда устройството и дейността на Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" (ВВИСУ "Любен Каравелов") - София.


Чл. 2. (1) Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" е държавно специализирано висше военно училище.

(2) Училището е създадено като Висше народно военно строително училище с Указ № 1815 на Държавния съвет от 1973 г. и е наименувано като Висше военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" с Указ № 248 на Президента на Република България от 1991 г.

(3) Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София, има свое знаме, печат и празник - 24 ноември, който се чества ежегодно.


Чл. 3. (1) Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" организира и провежда своята дейност в съответствие с действащото законодателство в страната и заповедите на министъра на регионалното развитие и благоустройството и началника на Главния щаб и командващ Строителните войски.

(2) Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" прилага Закона за висшето образование в съответствие с акта за своето създаване и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

(3) Въпросите, свързани с военната подготовка на курсантите, бойната готовност и мобилизация, осигуряването с въоръжение, военнотехническо, инженерно и химическо имущество, се съгласуват с Министерството на отбраната.


Чл. 4. Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов":

1. провежда обучение на български и чуждестранни граждани за придобиване на висше образование в областта на военното дело и строителството;

2. подготвя докторанти;

3. провежда обучение за повишаване квалификацията на специалисти;

4. извършва научни изследвания, обмен на научни резултати, консултантска, проучвателна, проектантска и лабораторна дейност, експериментални производства и друга научна и съпътстваща дейност;

5. организира и провежда в съответствие с дадените правомощия от Президиума на Висшата атестационна комисия предвидените в Закона за научните степени и научните звания и в правилника за неговото прилагане процедури за присъждане на научни степени и научни звания.


Чл. 5. Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" може да извършва и други дейности, които не противоречат на законите и уставите на въоръжените сили на Република България.


Чл. 6. Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" издава дипломи за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование, свидетелства или удостоверения за професионална квалификация съгласно чл. 7 от Закона за висшето образование.


Глава втора.
СТРУКТУРА И УПРАВЛЕНИЕ

Чл. 7. Структурата на ВВИСУ "Любен Каравелов" включва командване, щаб, основни и обслужващи звена.


Чл. 8. Структурата и щатът на ВВИСУ "Любен Каравелов" се утвърждават от министъра на регионалното развитие и благоустройството.


Чл. 9. Командването на училището се състои от началник и заместници на началника на училището.


Чл. 10. Щабът организира и осъществява поддържането на бойната и мобилизационната готовност и осъществява контрола за изпълнение на заповедите и разпорежданията на министъра на регионалното развитие и благоустройството, началника на Главния щаб и командващ Строителните войски и на началника на училището.


Чл. 11. Факултетът е основно звено, обединяващо няколко катедри, и осигурява подготовката на обучаеми по една специалност или група сродни специалности.


Чл. 12. Катедрата е основно учебно и научноизследователско звено по една или няколко сродни научни дисциплини.


Чл. 13. Учебните подразделения са звена, в които се организира войсковият бит и учебно-възпитателната работа на обучаемите.


Чл. 14. Обслужващи звена във ВВИСУ "Любен Каравелов" са: отдели, научноизследователски сектор, библиотека, лаборатории, учебно-техническа база, финансово-счетоводна служба, други спомагателни звена и подразделения.


Чл. 15. Общото ръководство на ВВИСУ "Любен Каравелов" се осъществява от министъра на регионалното развитие и благоустройството чрез началника на Главния щаб и командващ Строителните войски.


Чл. 16. Органите за управление на училището са: Общото събрание, академичният съвет и началникът на училището.


Чл. 17. Общото събрание и академичният съвет се избират с 4-годишен мандат, който не се прекъсва с провеждането на частични избори.


Чл. 18. (1) При провеждане на избори на органи за управление по правилника се спазва следният ред:

1. определят се числеността и структурата на постоянния или временния ръководен или помощен орган;

2. издигат се кандидатури на обявените за избор ръководител или членове на колективния орган;

3. самоотводите се приемат безусловно, а отводите не се гласуват;

4. всеки може да гласува за повече кандидати, отколкото е числеността на квотата, утвърдена по т. 1;

5. класирането на кандидатите след гласуването се извършва от избрана комисия по низходящия ред на получените положителни гласове до запълване на съответната квота;

6. за избрани се считат лицата, получили по реда на т. 5 най-много гласове, но не по-малко от половината на гласовете от участващите в избора;

7. за непопълнените места се провежда нов избор по установения ред;

8. когато определената численост на изборните места се превиши поради еднакъв брой гласове на последните от класирането, между тях се провежда нов избор по същата процедура, ако първоначално приетата квота не бъде променена.

(2) Органите за управление и заместник-началникът по учебната и научната част се избират с тайно гласуване.


Чл. 19. (1) В Общото събрание са представени: началникът на училището, всички хабилитирани лица и избрани представители на нехабилитираните преподаватели, командирите, административният персонал и обучаемите.

(2) Хабилитираните лица са не по-малко от 70 на сто, а представителите на обучаемите - не по-малко от 15 на сто от състава на Общото събрание.

(3) Структурният състав на Общото събрание се определя от академичния съвет.

(4) На свои събрания нехабилитираните преподаватели, командирите, административният персонал и обучаемите избират по реда на чл. 20 свои представители в рамките на определените им от академичния съвет квоти.

(5) Попълването на местата в Общото събрание за текущия мандат се извършва по реда на чл. 18.

(6) Списъчният състав на Общото събрание се обявява със заповед на началника на училището в началото на учебната година.

(7) Общото събрание на ВВИСУ "Любен Каравелов" се свиква от началника на училището или по искане на не по-малко от една четвърт от списъчния му състав най-малко веднъж в годината.

(8) Заседанието на Общото събрание е законно, ако присъстват най-малко две трети от членовете му.

(9) За свикване на Общото събрание членовете му се уведомяват не по-късно от 7 дни преди неговото провеждане с покана, която включва проекта за дневния ред, материали за обсъждане, мястото, деня и часа на заседанието.

(10) Общото събрание взема решение с обикновено мнозинство от присъстващите с изключение на приемането на проект на правилник за дейността на училището и промените в него, за което се изисква мнозинство по списъчен състав на Общото събрание.


Чл. 20. Общото събрание на ВВИСУ "Любен Каравелов":

1. избира с явно гласуване за всяко заседание председател и негов заместник измежду хабилитираните си членове;

2. приема проект на правилник за дейността на ВВИСУ "Любен Каравелов";

3. определя числеността на академичния съвет за съответния мандат и избира с тайно гласуване неговите членове;

4. приема годишния доклад на началника на училището за състоянието на ВВИСУ "Любен Каравелов".


Чл. 21. (1) Академичният съвет е орган за ръководство на учебната и научната дейност на ВВИСУ "Любен Каравелов".

(2) Не по-малко от три четвърти от членовете на академичния съвет са хабилитирани лица.

(3) В академичния съвет се избират и представители на курсантите, студентите, докторантите, нехабилитираните преподаватели и служителите.

(4) Академичният съвет се председателства от началника на ВВИСУ "Любен Каравелов", който по право е негов член.

(5) Академичният съвет се свиква на заседание най-малко веднъж месечно. Право да свиква академичния съвет има началникът на ВВИСУ "Любен Каравелов". Академичният съвет може да бъде свикан и по писмено искане на не по-малко от една четвърт от членовете му.

(6) За заседание на академичния съвет членовете му се уведомяват не по-късно от 7 дни преди неговото провеждане с писмена покана, в която се посочва и проект за дневен ред.

(7) Заседанията на академичния съвет са законни, ако на тях присъстват не по-малко от две трети от членовете му по списъчен състав.

(8) Академичният съвет приема решения с обикновено мнозинство от гласовете на присъстващите с явно или тайно гласуване.

(9) Избор на нови членове на академичния съвет през 4-годишния мандат се извършва от Общото събрание по реда на чл. 18.


Чл. 22. Академичният съвет:

1. определя образователната политика на училището, приема мандатната програма и контролира нейното изпълнение;

2. приема ежегоден отчет за резултатите от дейността на ВВИСУ "Любен Каравелов";

3. взема решения за създаване или преобразуване на катедри и обслужващи звена в училището или предлага образуване на основни звена по реда на чл. 9, ал. 3, т. 3 от Закона за висшето образование;

4. предлага за утвърждаване от министъра на регионалното развитие и благоустройството специалностите, формите и степените, по които се провежда обучението, и прави предложение за броя на приеманите обучаеми;

5. утвърждава или променя квалификационните характеристики;

6. предлага за утвърждаване от министъра на регионалното развитие и благоустройството учебните планове за подготовка на специалисти по образователно-квалификационни степени и форми на обучение в училището;

7. определя научната политика на ВВИСУ "Любен Каравелов" и решава основни въпроси на организацията и съдържанието на научноизследователската дейност;

8. определя структурния състав на Общото събрание и организацията за избор на неговите членове;

9. определя кадровата политика на училището;

10. взема решения за обявяване на конкурси за заемане на длъжностите по чл. 48 и 51 от Закона за висшето образование;

11. избира по предложение на началника на училището измежду хабилитираните преподаватели заместник-началник по учебната и научната част и по предложение на катедрените съвети - началници на катедри;

12. прави предложения до министъра на регионалното развитие и благоустройството за участие в сдружения с български и чуждестранни организации;

13. предлага проект на бюджет на училището и контролира изпълнението му чрез утвърждаване на финансовите отчети;

14. присъжда почетното звание "доктор хонорис кауза";

15. избира извънредни професори и извънредни доценти;

16. приема правилници за определени учебни, научни, творчески или научно-преподавателски дейности на училището;

17. предлага за утвърждаване от министъра на регионалното развитие и благоустройството наредба за приемане на обучаеми в училището;

18. приема планове за повишаване квалификацията на преподавателските кадри;

19. изготвя предложения за подготовка и повишаване квалификацията на специалисти с висше образование;

20. приема правила за заетостта на преподавателския състав и за определяне на неговата численост;

21. приема планове за изграждане и развитие на материално-техническата база;

22. приема планове за издаване на учебници и учебни помагала, годишници с научни трудове и друга научна и учебна литература;

23. избира с явно гласуване от състава си секретар на академичния съвет, работни комисии и други помощни органи и определя техните функции, права и задължения;

24. приема правилник за устройството и дейността на научноизследователския сектор и правилници за дейността на обслужващите звена;

25. предлага за съгласуване и утвърждаване организационно-щатните структури на ВВИСУ "Любен Каравелов" по установения ред;

26. взема решения с тайно гласуване за продължаване на основните трудови договори на хабилитираните лица след навършване на пенсионна възраст в съответствие с изискванията на чл. 11, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за висшето образование и на Кодекса на труда;

27. взема решения за отправяне на искане за откриване на процедура за акредитация или на процедура за оценяване.


Чл. 23. (1) Лицата, посочени в чл. 22, т. 11, отговарящи на изискванията за съответната длъжност, се избират за мандат от 4 години. Едно лице не може да бъде избирано за повече от два последователни мандата.

(2) Кадровите военнослужещи, които не отговарят на изискванията за съответната длъжност, се избират и назначават като "изпълняващи длъжността" за срок една година, но за не повече от общо 2 години, в съответствие с Правилника за кадровата военна служба.

(3) На ръководни длъжности не могат да бъдат избирани лица, които към датата на избора са придобили право на пенсия.


Чл. 24. (1) Заместник-началникът на училището по учебната и научната част, началниците на катедри, както и членовете на академичния съвет се освобождават по тяхно желание или могат да бъдат отзовани преди изтичане на мандата с решение на органа, който ги е избрал, прието с мнозинство, по-голямо от половината от списъчния му състав.

(2) Избраният за заместник-началник на училището по учебната и научната част след изтичане или прекратяване на мандата му, с негово съгласие, се назначава в съответната катедра на длъжност по научната му специалност. Същият принцип се прилага и за началниците на катедри.

(3) При преждевременно освобождаване за един мандат се смята времето, в което лицето е заемало съответната ръководна длъжност повече от 2 години.


Чл. 25. (1) Началникът на Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" е кадрови военнослужещ, който се назначава и освобождава по реда, определен от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и се ползва с правата на ректор.

(2) Началникът на ВВИСУ "Любен Каравелов" ръководи пряко целия личен състав и носи отговорност пред министъра на регионалното развитие и благоустройството и пред началника на Главния щаб и командващ Строителните войски за изпълнението на учебните планове и програми, за подготовката на обучаеми, за научноизследователската дейност, бойната и мобилизационната готовност на училището и военновременните формирования.


Чл. 26. (1) Началникът на ВВИСУ "Любен Каравелов":

1. представлява училището пред всички учреждения, организации и лица;

2. ръководи, организира и контролира учебната, научноизследователската, административната, квалификационната, стопанската и финансовата дейност на ВВИСУ "Любен Каравелов";

3. по право е член на академичния съвет и негов председател;

4. сключва и прекратява трудови договори с военни служители и работници, както и договори за кадрова военна служба със сержантския и курсантския състав;

5. сключва договори, свързани с дейността на училището;

6. осигурява условия за безопасен и здравословен труд на целия личен състав на училището;

7. решава окончателно всички въпроси, свързани с приемането и отписването на обучаемите, съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за висшето образование, действащите нормативни актове и правилника;

8. подготвя и предлага за приемане годишния отчет на ВВИСУ "Любен Каравелов";

9. предлага на академичния съвет кандидатури за избор на заместник-началник по учебната и научната част;

10. осигурява изпълнението на утвърдения бюджет на ВВИСУ "Любен Каравелов";

11. зачислява и отчислява докторанти - военни служители, и чуждестранни граждани в съответствие с решенията на Научния съвет;

12. ръководи разработването на плана за бойната готовност и мобилизацията на училището;

13. организира оперативно-тактическата подготовка на офицерите.

(2) В дейността си началникът на училището се подпомага от съвет на началника. В съвета се включват заместниците на началника на училището, главният счетоводител и юрисконсултът. По отделни въпроси могат да се привличат и други лица.


Чл. 27. (1) Заместниците на началника на училището са:

1. началникът на щаба;

2. заместник-началникът по учебната и научната част;

3. заместник-началникът по тила и техниката.

(2) Заместниците на началника на училището:

1. са подчинени на началника на училището;

2. са началници на целия личен състав и ръководят непосредствено своите направления;

3. имат право да отдават разпореждания от името на началника на училището по въпросите, за които отговарят.


Чл. 28. (1) Началникът на щаба на училището отговаря за:

1. оперативно-тактическата и тактико-специалната подготовка на офицерите;

2. планирането, организирането, провеждането и отчитането на командирската и щабната подготовка на командно-преподавателския състав;

3. бойната готовност и мобилизацията;

4. организирането и провеждането на мероприятия по уставно носене на караулната и вътрешната служба;

5. организирането и провеждането на мероприятия по поддържане и повишаване на бдителността и опазването на военната тайна;

6. състоянието и отчетността на личния състав, въоръжението, бойната техника и боеприпасите;

7. разработването на годишните и месечните планове за дейността на училището.

(2) Началникът на щаба:

1. ръководи пряко дейността на щаба и учебните подразделения;

2. организира разработването на плана за бойната готовност и мобилизацията на училището;

3. планира, организира и ръководи цялата работа на щаба и координира дейността на началниците на служби;

4. планира, организира и лично ръководи провеждането на занятията по командирска подготовка с офицерите;

5. планира и организира провеждането на мобилизационните сборове;

6. организира своевременното и правилно предаване на всички заповеди и разпореждания на началника на училището и контролира изпълнението им;

7. контролира непрекъснатото поддържане на постоянна мобилизационно-бойна готовност;

8. организира правилното опазване на знамето на училището;

9. организира системен контрол по поддържането и съхраняването на видовете имущества, техника и въоръжение за мобилизационен неприкосновен запас;

10. ръководи подготовката на училището за полагане на военна клетва, производство на випуска, строеви прегледи, състезания и други воински мероприятия;

11. ръководи и контролира учебната дейност по общовойсковата подготовка, както и изграждането и изправността на учебно-материалната база, и организира провеждането на методическата работа по военна подготовка;

12. организира и провежда мероприятия за укрепване на дисциплината и вътрешния ред в училището;

13. организира и ръководи физическата подготовка на личния състав;

14. организира и контролира носенето на караулната и вътрешната служба;

15. изучава лично секретната и явната преписка и възлага тяхното изпълнение на съответните командири и началници, като следи за спазване на определените срокове;

16. ръководи работата на секретното и явното деловодство, опазването на държавната и военната тайна, правилния отчет на личния състав, въоръжението и бойната техника;

17. отговаря за подбора на сержантския и волнонаемния състав, с изключение на тези за катедрите и учебно-научния отдел, и предлага неговото назначаване;

18. контролира редовното водене на книгата за историята на училището.


Чл. 29. (1) Заместник-началникът на училището по учебната и научната част е хабилитирано лице, което ръководи учебната и научната работа и участва в заседанията на академичния съвет с право на съвещателен глас, ако не е избран за негов член от Общото събрание.

(2) Заместник-началникът на училището по учебната и научната част отговаря за :

1. качественото и своевременно изработване на учебните планове, учебните програми и семестриалните разписания за занятията на курсантите и студентите;

2. организацията и качественото провеждане на учебния процес и състоянието на учебно-методическата работа;

3. разработването на перспективните планове за развитието на научния потенциал на училището;

4. планирането и провеждането на мероприятия за повишаване на научната и методическата квалификация на командно-преподавателския състав;

5. планирането и изпълнението на научно-изследователската работа;

6. планирането и отчитането на научната работа на командно-преподавателския състав;

7. разработването на перспективните и годишните планове за написването на учебници и учебни помагала;

8. организирането и провеждането на междукатедрени съвещания;

9. изграждането, усъвършенстването и поддържането на учебно-материалната база;

10. планирането и провеждането на конкурси за прием на обучаеми, на семестриалните и държавните изпити и на защитите на дипломните проекти;

11. планирането и контрола на самостоятелната работа на курсантите.

(3) Заместник-началникът на училището по учебната и научната част:

1. ръководи дейността на учебно-научния отдел, катедрите и библиотеката;

2. обобщава резултатите от учебната и учебно-методическата работа, изучава учебно-методическия опит на командно-преподавателския състав и организира обмяна на опит чрез провеждане на научно-методически конференции, дискусии и съвещания;

3. изучава и обобщава резултатите от успеха на обучаемите от приемните, семестриалните и държавните изпити, набелязва и провежда мероприятия за подобряване на учебно-възпитателната работа;

4. организира системен контрол за хода на учебния процес за повишаване качеството на обучението и възпитанието на обучаемите;

5. ръководи и координира работата на катедрите по учебно-методическата и научно-изследователската работа;

6. изготвя по предложение на началниците на катедри списък на темите за дипломните работи (проекти) и го представя на началника на училището за утвърждаване;

7. изготвя годишен отчет за учебно-научната дейност в училището;

8. отговаря за подбора на сержантския състав и военните служители от катедрите и учебно-научния отдел и предлага тяхното назначаване и освобождаване;

9. организира провеждането на конкурсни изпити за преподаватели и асистенти.


Чл. 30. Заместник-началникът на училището по тила и техниката отговаря за:

1. своевременното материално и битово осигуряване на личния състав;

2. изграждането, поддържането и развитието на казармено-жилищния фонд и противопожарната охрана;

3. бойната и мобилизационната готовност на непосредствено подчинените му подразделения и служби;

4. тиловото осигуряване на училището;

5. подразделението за техническо осигуряване, поддържането на транспорта и техниката.


Чл. 31. Съставът на научния съвет се определя съгласно изискванията на Закона за научните степени и научните звания и се избира за мандат от 4 години.


Чл. 32. Ръководството на научния съвет се осъществява от председател и научен секретар. Те се избират измежду членовете на научния съвет чрез тайно гласуване.


Чл. 33. Научният съвет осъществява дейността си в съответствие със Закона за научните степени и научните звания и с правилника за неговото прилагане.


Чл. 34. (1) Органи за управление на факултета са: общо събрание, факултетен съвет и началник.

(2) Структурният състав на общото събрание се определя от факултетния съвет, като в него се включват всички хабилитирани преподаватели на трудов договор, представители на нехабилитираните преподаватели и обучаемите при спазване на изискванията на Закона за висшето образование.

(3) Представителите на нехабилитираните преподаватели и обучаемите се избират на техни събрания при спазване на процедурата по чл. 18.


Чл. 35. (1) Общото събрание на факултета се свиква от началника на факултета или по искане на не по-малко от една четвърт от членовете му най-малко веднъж в годината.

(2) Заседанието на общото събрание на факултета е законно, ако присъстват най-малко две трети от членовете му.

(3) Общото събрание на факултета взема решения с обикновено мнозинство от присъстващите.

(4) При провеждане на избори за органи на управление се спазва процедурата по чл. 18.


Чл. 36. Общото събрание на факултета:

1. избира с явно гласуване на всяко заседание председател и негов заместник измежду хабилитираните си членове;

2. прави предложение, прието с тайно гласуване, пред академичния съвет за избор на началник на факултет;

3. определя структурата и числеността на факултетния съвет и избира с тайно гласуване неговите членове;

4. обсъжда и приема годишен отчет за дейността на факултета;

5. взема решения по въпроси, свързани с дейността на факултета.


Чл. 37. (1) Факултетният съвет е орган за ръководство на учебната и научната дейност на факултета, който:

1. взема решения по предложение на катедрите за създаване в състава им на предметно-методически комисии;

2. обсъжда и приема учебни програми на изучаваните дисциплини;

3. организира и отчита работите на докторантите и специализантите;

4. избира рецензенти на учебна и научна литература.

(2) Председател на факултетния съвет по право е началникът на факултета.

(3) Факултетният съвет се свиква на заседание от председателя му или по искане на не по-малко от една четвърт от членовете му най-малко веднъж на семестър.

(4) Членовете на факултетния съвет се уведомяват за свикването му не по-късно от 7 дни преди заседанието с писмена покана, в която се посочва и проект за дневен ред.

(5) Заседанията на факултетния съвет са законни, ако на тях присъстват не по-малко от две трети от членовете му по списъчен състав.

(6) Факултетният съвет приема решения с обикновено мнозинство от гласовете на присъстващите с явно или тайно гласуване.


Чл. 38. (1) За началник на факултета се избира хабилитирано лице.

(2) Началникът на факултета:

1. организира и ръководи дейността на факултета и го представлява;

2. отговаря за организацията и провеждането на учебния процес;

3. отговаря за научноизследователската дейност във факултета;

4. подготвя и предлага за приемане годишния отчет;

5. организира и контролира изпълнението на решенията на факултетния съвет и общото събрание на факултета.


Чл. 39. Органи за управление на катедрата са катедреният съвет и началникът на катедрата.


Чл. 40. (1) Всички щатни преподавателски и научноизследователски кадри в катедрата формират катедрен съвет. По негово решение съставът на катедрата може бъде разширяван с участието на хонорувани преподаватели, докторанти и специалисти от катедрата и от други организации.

(2) Катедреният съвет:

1. приема и предлага за утвърждаване от заместник-началника на училището по учебната и научната част вътрешни правила за работа на катедрата;

2. приема перспективни и семестриални планове на катедрата за учебно-възпитателната и научноизследователската работа, подготовката и квалификацията на научните кадри, издателската дейност, поддържането, обогатяването и пълноценното използване на учебната и материално-техническата база;

3. обсъжда организацията и съдържанието на обучението и отчетите за научната работа на членовете на катедрата и на курсантите и студентите;

4. разпределя учебната работа между научно-преподавателските кадри;

5. провежда вътрешни защити (апробации) на дисертационни и хабилитационни трудове, обсъжда научни разработки, материали за публикации и други трудове, доклади за научни сесии, семинари и симпозиуми, учебници и учебни помагала и прави предложение пред академичния съвет за тяхното отпечатване;

6. прави предложения за обявяване на конкурси за докторанти, за редовни и хонорувани преподаватели, за избор на рецензенти, за повишаване в научни звания;

7. обсъжда и приема отчет за оценката на членовете на катедрения съвет при атестиране;

8. обсъжда индивидуалните планове на докторантите, специализантите и дипломантите;

9. взема решения и предлага за ползване материалната база на катедрата за извън учебни нужди;

10. формира и ръководи катедрените научни семинари;

11. прави предложение, прието с тайно гласуване, пред академичния съвет за избор на началник на катедрата;

12. предлага на факултетния съвет създаването на предметно-методически комисии в състава на катедрата.


Чл. 41. (1) Катедреният съвет се свиква на заседания най-малко веднъж месечно. Право да свиква катедрения съвет има началникът на катедрата. Катедреният съвет може да бъде свикан и по писмено искане на не по-малко от една четвърт от членовете му, като се представи и писмен проект за дневен ред.

(2) Заседанията на катедрения съвет са законни, ако присъстват не по-малко от две трети от членовете му.


Чл. 42. (1) Началникът на катедрата е хабилитирано в научното направление на катедрата лице.

(2) Началникът на катедрата е подчинен на заместник-началника на училището по учебната и научната част. Той организира и ръководи дейността на катедрата и отговаря за качеството на учебните програми и за подготовката на обучаемите, за изпълнението на научноизследователския план и за цялостната дейност на катедрата, като се съобразява с решенията на катедрения съвет.

(3) Началникът на катедрата:

1. ръководи и контролира учебно-методическата и научноизследователската работа в катедрата;

2. разработва и чете лекции, а при необходимост провежда и други видове занятия;

3. контролира качеството на провеждането на всички видове занятия по дисциплините, преподавани в катедрата;

4. организира разработването, обсъждането и приемането от катедрения съвет на проекти за учебни програми по дисциплините на катедрата;

5. планира и организира усъвършенстването и развитието на учебно-материалната база на катедрата;

6. подпомага написването на учебници, учебни помагала, ръководства, монографии и друга литература по дисциплините, преподавани в катедрата;

7. организира обсъждането на подготвяните за издаване научни разработки, учебници и учебни помагала, както и рецензирането им;

8. организира разработването, обсъждането и приемането на методики по преподаваните в катедрата учебни дисциплини;

9. организира обсъждането и приемането на теми за дипломни работи (проекти) на курсантите и студентите, подпомага и контролира работата на научните ръководители на дипломантите, зачислени към катедрата;

10. подпомага работата на редовните и задочните докторанти, зачислени в катедрата, както и на техните научни ръководители;

11. съдейства за осигуряване на курсантите и студентите с учебници, учебни помагала и друга учебно-методическа литература и материали, необходими за подготовката им по дисциплините, преподавани в катедрата;

12. организира провеждането на показни методически занятия по основни теми от дисциплините, преподавани в катедрата, и тяхното обсъждане;

13. осъществява методическо ръководство на дейността на преподавателите в катедрата, свързана със самостоятелната работа на обучаемите;

14. организира и подпомага дейността, свързана с пропагандата на съвременни научни знания, ръководи и провежда научни изследвания и съдейства за тяхното внедряване;

15. планира, организира и подпомага повишаването на квалификацията на преподавателите от катедрата.


Чл. 43. Отделите осъществяват планирането, организацията, контрола и отчитането на учебната, методическата и научноизследователската дейност, поддържането на бойната готовност и мобилизацията, административното обслужване и кадровото осигуряване.


Чл. 44. (1) Строево-организационният отдел осъществява кадровото осигуряване и административното обслужване в училището, планира и организира оперативно-тактическата подготовка на офицерите, бойната готовност и мобилизацията, организира опазването на секретността и тайната.

(2) Началникът на строево-организационния отдел е подчинен на началника на щаба на училището.


Чл. 45. Учебно-научният отдел планира, организира, контролира и отчита учебната дейност, материално-техническото осигуряване и усъвършенстването на учебно-възпитателния процес, патентната, издателската и научната дейност в училището.


Чл. 46. (1) Началникът на учебно-научния отдел е подчинен на заместник-началника на училището по учебната и научната част. Той отговаря за планирането и организацията на подготовката на обучаемите.

(2) Началникът на учебно-научния отдел:

1. ръководи заедно с началниците на катедри разработването на проектите за учебни планове и програми, разписанията за учебните занятия и другите документи по планирането;

2. организира методическата дейност в отдела, подготовката на общоучилищните методически мероприятия и методическата работа в учебните подразделения;

3. организира осъществяването на контрол при провеждане на всички видове учебни занятия, изпити, дипломни защити, както и обобщава резултатите от извършения контрол;

4. ръководи и контролира задочното обучение в училището и курсовете за квалификация;

5. изготвя отчет и анализ на успеха на обучаемите и разработва мероприятия за повишаване на качественото равнище на тяхната подготовка;

6. разработва организационно-методически указания по въпросите на учебната и методическата работа;

7. организира подготовката на документацията на випускниците и отчитането на издадените дипломи;

8. ръководи планирането, изграждането, усъвършенстването, експлоатацията и съхраняването на учебно-материалната база;

9. води отчетност за извършената учебно-методическа дейност;

10. води отчет за изпълнението на учебната натовареност на командно-преподавателския състав и осъществява необходимия контрол;

11. контролира използването на средствата, отпуснати за учебни цели;

12. организира договарянето, отчитането и заплащането на труда на хоноруваните преподаватели.


Чл. 47. (1) Научноизследователският сектор е обслужващо звено за организация и осъществяване на научноизследователска, развойна, производствена и други дейности, които не противоречат на предмета на дейност на училището.

(2) За дейността на научноизследователския сектор отговаря заместник-началникът по учебната и научната част.


Чл. 48. Библиотеката е културно-информационен център, в който за обслужване на учебната и научноизследователската дейност в училището и задоволяване на културните интереси на личния му състав се създава, съхранява и развива библиотечен фонд и се извършва библиографско-информационна дейност, заемане и размяна на библиотечни материали с други библиотеки по системата на библиотечното книгозаемане.


Чл. 49. Финансово-счетоводната служба е пряко подчинена на началника на училището. Началникът на финансово-счетоводната служба отговаря за финансовото осигуряване на училището, за разработването на годишния финансов план, за спазването на нормативните актове, свързани със счетоводната дейност, и за целесъобразното разходване на средствата.


Чл. 50. Административен и обслужващ персонал са: военните служители от администрацията, специалистите в катедрите и лабораториите и работниците.


Чл. 51. Трудовите правоотношения на военните служители и работници от административния и обслужващия персонал се уреждат с Кодекса на труда и с другите нормативни актове на трудовото законодателство.


Чл. 52. (1) Военните служители и работници могат да създават синдикални организации и да членуват в тях.

(2) Лицата по ал. 1 нямат право на стачка.


Глава трета.
ПРЕПОДАВАТЕЛСКИ, НАУЧНОПРЕПОДАВАТЕЛСКИ, НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ И КОМАНДЕН СЪСТАВ

Раздел I.
Преподавателски, научно-преподавателски и научноизследователски състав

Чл. 53. (1) Длъжностите на научно-преподавателския състав на ВВИСУ "Любен Каравелов" са:

1. за хабилитирани преподаватели-доцент и професор;

2. за нехабилитирани преподаватели - асистент, старши асистент и главен асистент.

(2) Длъжностите на нехабилитираните преподаватели, на които се възлага преподавателска дейност по езиково обучение и спорт, са преподавател и старши преподавател.

(3) За подпомагане на преподавателската дейност и извършване на научноизследователска работа във ВВИСУ "Любен Каравелов" могат да се назначават и научни сътрудници.


Чл. 54. (1) Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" може да привлича лица с научни степени от страната и чужбина на работа с договор за определен срок като извънредни професори и извънредни доценти.

(2) Лицата по ал. 1 не придобиват научни звания по смисъла на Закона за научните степени и научните звания.


Чл. 55. (1) Длъжностите по чл. 53 и 54 се заемат с конкурс.

(2) Решенията за обявяване на конкурси за заемане на длъжностите по чл. 53 и 54 се вземат от академичния съвет по предложение на катедрите, които ще ползват съответния преподавател.

(3) Конкурсите за преподаватели се обявяват:

1. за военизирани преподавателски длъжности, за които от кандидатите се изисква да са завършили военна академия - със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството;

2. за длъжности за нехабилитирани преподаватели - във всекидневник;

3. за хабилитирани преподаватели - в "Държавен вестник" и в един всекидневник.

(4) Академичният съвет може да покани учени и преподаватели от страната и чужбина за извършване на научно-преподавателска дейност за определен срок като гост-преподаватели, без конкурс, по договор.


Чл. 56. (1) В конкурс за научно-преподавателски и преподавателски длъжности по чл. 53 могат да участват лица, които притежават образователно-квалификационна степен "магистър".

(2) Кандидатите за военизирани преподавателски длъжности, за които се изисква завършена и военна академия, не трябва да бъдат по-възрастни от 40 години към датата на изтичане на срока за подаване на документите.

(3) За длъжностите "професор" и "доцент" се избират лица, които притежават научно звание, дадено им при условията и по реда на Закона за научните степени и научните звания.

(4) В конкурсите за извънредни професори и доценти могат за участват и лица със срочен трудов договор, които извършват научно-изследователска работа в училището.

(5) При провеждане на конкурса се прилага процедура, установена с Правилника за прилагане на Закона за научните степени и научните звания.


Чл. 57. Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" може да привлича хонорувани преподаватели в съответствие с действащото законодателство по предложение на катедрите.


Чл. 58. (1) Спечелилите конкурс за дадена длъжност по чл. 53 и 54 сключват договор за кадрова военна служба с министъра на регионалното развитие и благоустройството или трудов договор с началника на училището съгласно действащото законодателство.

(2) Условията и редът за повишаване на нехабилитираните преподаватели в следващо научно звание се определят от Закона за научните степени и научните звания и правилника за неговото прилагане.


Чл. 59. (1) Научно-преподавателският състав във ВВИСУ "Любен Каравелов" има право:

1. да избира и бъде избиран в ръководните органи на ВВИСУ "Любен Каравелов";

2. да разработва и преподава учебното съдържание на своята дисциплина свободно, в съответствие с изискванията на учебния план и учебните програми;

3. да участва в планираните научни изследвания;

4. да провежда, съобразно своите интереси, научни изследвания и да публикува резултатите от тях;

5. да ползва цялата база и възможности на ВВИСУ "Любен Каравелов" за научното си израстване;

6. да повишава квалификацията си с откъсване и без откъсване от работа у нас или в чужбина;

7. да внася за обсъждане учебни програми и предложения за издаване на учебници и учебни помагала, както и да участва в тяхното написване;

8. да има достъп до решенията на органите за управление на ВВИСУ "Любен Каравелов" с изключение на изрично упоменатите в нормативните актове;

9. да членува в синдикални и професионални общности и сдружения;

10. да присъства, когато се разглежда служебното му положение.

(2) Лицата от научно-преподавателския състав на всеки 7 години могат да използват до 1 академична година за своето творческо развитие. През тази година на тях не им се възлага учебна заетост. В това време се включват и курсовете извън училището с продължителност повече от 1 месец. Решението се взема от академичния съвет с тайно гласуване.

(3) Офицерите преподаватели по време на занятията с курсантите се ползват с права на преки началници.

(4) Указанията по учебната работа на преподавателите са задължителни за обучаемите.


Чл. 60. (1) Преподавателите са длъжни:

1. да изпълняват функционалните си задължения;

2. да съблюдават научната и професионалната етика;

3. да спазват правилника на ВВИСУ "Любен Каравелов" и да изпълняват заповедите на началника на училището;

4. да не провеждат политическа или религиозна дейност във ВВИСУ "Любен Каравелов".

(2) Работното време на научно-преподавателския състав и другите му задължения се определят в заповедта на началника на ВВИСУ "Любен Каравелов" за разпределение на времето.

(3) С разрешение на началника на катедрата научно-преподавателска, научна и други дейности могат да се провеждат и извън района на училището.

(4) Размерът на учебната заетост на научно-преподавателския състав се определя с нормативи, приети от академичния съвет на ВВИСУ "Любен Каравелов" и утвърдени от началника на Главния щаб и командващ Строителните войски.


Чл. 61. Лицата от научно-преподавателския състав отговарят дисциплинарно за нарушаване на служебните и трудовите си задължения, като:

1. офицерите - по Закона за отбраната и въоръжените сили, Правилника за кадрова военна служба и уставите на въоръжените сили на Република България;

2. военните служители - по Закона за отбраната и въоръжените сили и Кодекса на труда.


Чл. 62. (1) Лицата от научно-преподавателския състав се освобождават от длъжност:

1. по тяхно искане;

2. при осъждане на лишаване от свобода за извършено умишлено престъпление;

3. когато не може да им се осигури изпълнението на преподавателска дейност и не съществуват възможности за прехвърляне или преквалификация в сродна научна дисциплина;

4. при доказано по установения ред плагиатство в научните трудове;

5. при отнемане на научното звание или научната степен;

6. при две последователни отрицателни атестации;

7. при извършване на провинения, даващи основания за дисциплинарно уволнение;

8. при поставяне под запрещение.

(2) Освобождаването от длъжност по ал. 1, т. 3, 4, 6 и 7 се извършва след решение на академичния съвет.

(3) Освободените по ал. 1, т. 3 преподаватели получават трудовото си възнаграждение до изтичане на трудовия им договор, но не повече от 12 месеца след освобождаването им.


Раздел II.
Команден състав

Чл. 63. (1) За командири на курсантски подразделения се назначават офицери, завършили висше военно училище, с необходимата общовойскова и военно-специална подготовка.

(2) За командири на курсантски подразделения от девойки могат да се назначават и жени.


Чл. 64. (1) Командирът на курсантски батальон е непосредствено подчинен на началника на щаба на училището и е пряк началник на личния състав на батальона.

(2) Командирът на курсантски батальон (рота, взвод) при обучението и възпитанието на курсантите се ръководи от уставите на въоръжените сили на Република България и от правилника. Той отговаря за обучението, воинското възпитание, дисциплината, уставния ред, битовото осигуряване, културата на поведение и физическата подготовка на курсантите.


Чл. 65. Командирът на курсантски батальон (рота, взвод) е длъжен:

1. да осигурява изпълнението на уставите на въоръжените сили на Република България, вътрешния ред и разписанието за деня от курсантите;

2. да възпитава курсантите в дух на трудолюбие, инициативност, морална устойчивост, дисциплинираност, физическа издръжливост и висок патриотичен дух;

3. да поддържа тясна връзка с преподавателския състав по въпросите на обучението, войсковото възпитание, командно-организаторското и военно-педагогическото изграждане на курсантите, да оказва помощ на изоставащите и да взема мерки за повишаване качеството на подготовката им;

4. да организира самостоятелната работа на курсантите, да контролира резултатите от обучението им и да оценява командно-организаторските им качества;

5. да съставя служебни характеристики и атестации на подчинените му курсанти (и офицери), които предоставя за утвърждаване и прилагане към личните им дела;

6. да провежда методическа работа с офицерския състав и занятия по някои основни теми с целия личен състав на батальона.


Чл. 66. Командирите на курсантски подразделения имат право:

1. да се ползват по отношение на подчинените им лица с дисциплинарна власт, определена от уставите на въоръжените сили на Република България;

2. да участват във формите за повишаване на квалификацията им със и без откъсване от работа у нас или в чужбина;

3. да избират и да бъдат избирани в ръководните органи на училището.


Чл. 67. Командирите на роти и взводове лично провеждат занятията с курсантите по уставите на въоръжените сили на Република България и по строева подготовка.


Чл. 68. Правата и задълженията на командирите и длъжностните лица, имащи отношение към учебния процес, които не са определени от този правилник, се определят от уставите на въоръжените сили на Република България.


Чл. 69. Във ВВИСУ "Любен Каравелов" не се допуска назначаването на офицери за преподаватели и командири за срока на изтърпяване на дисциплинарните наказания по чл. 282, т. 1, букви "г", "д", "е", "ж", "з" и "и" от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.


Глава четвърта.
ОБУЧАЕМИ

Чл. 70. (1) Обучаемите във ВВИСУ "Любен Каравелов" са: курсанти, студенти, специализанти и докторанти.

(2) Обучението на курсантите се финансира от държавата.

(3) Докторантите, специализантите и студентите кандидатстват за места, финансирани от държавата или срещу заплащане.


Чл. 71. За специализанти във ВВИСУ "Любен Каравелов" се изпращат офицери, сержанти и граждански лица съгласно плановете за повишаване на квалификацията на специалисти от Строителните войски или по договор.


Чл. 72. Кандидатите за курсанти във ВВИСУ "Любен Каравелов" трябва да отговарят на следните условия:

1. да са само български граждани;

2. да имат завършено средно образование;

3. да са физически здрави;

4. да не са по-възрастни от 23 години в годината на кандидатстване;

5. да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и срещу тях да няма образувано наказателно производство;

6. други изисквания, посочени в наредбата за прием на обучаеми във ВВИСУ "Любен Каравелов".


Чл. 73. Кандидатите за студенти във ВВИСУ "Любен Каравелов" трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да имат завършено средно образование;

2. да са физически здрави;

3. срещу тях да няма образувано наказателно производство.


Чл. 74. Във ВВИСУ "Любен Каравелов" могат да бъдат приемани и чуждестранни граждани за обучение срещу заплащане въз основа на сключен договор.


Чл. 75. (1) Условията и редът за кандидатстване, подбор и приемане на курсанти и студенти във ВВИСУ "Любен Каравелов" се определят всяка година с наредба за прием на обучаеми, обявена със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(2) Кандидатите за курсанти и студенти полагат конкурсни изпити, които се обявяват в наредбата за прием на обучаеми.

(3) Организацията и провеждането на конкурсните изпити се извършват под ръководството на началника на ВВИСУ "Любен Каравелов".


Чл. 76. (1) За провеждане на конкурсните изпити началникът на ВВИСУ "Любен Каравелов" определя комисия, която организира провеждането на изпитите, проверката на резултатите и класирането на кандидатите.

(2) Не се разрешава преоценяване на писмените работи на кандидатите.


Чл. 77. (1) За приемане на курсантите началникът на Главния щаб и командващ Строителните войски определя приемна комисия. Председател на комисията е началникът на училището, а членове: неговите заместници, началникът на учебно-научния отдел, началникът на строево-организационния отдел и други лица от училището. В комисията могат да участват и представители на Строителните войски и на ведомствата, за които се приемат курсантите.

(2) Приемната комисия провежда лична беседа с кандидатите за курсанти, които успешно са се класирали, и взема решение за тяхното приемане. Решението на приемната комисия, вписано в протокол, е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

(3) Документацията по приема се съхранява 5 години в училището.


Чл. 78. За резултатите от работата на приемната комисия се съставя протокол, който не по-късно от 10 дни след приключване на приемането се изпраща в отдел "Окомплектоване с личен състав" на Главния щаб на Строителните войски.


Чл. 79. (1) Приетите курсанти във ВВИСУ "Любен Каравелов" сключват договор за кадрова военна служба, в чийто срок се включва и срокът за обучение.

(2) С курсантите, които не са навършили пълнолетие, се сключва договор за обучение между лицето, неговите родители или попечители и началника на училището. При навършване на пълнолетие с лицето се сключва договор за кадрова военна служба по реда на ал. 1.

(3) Всички обучаеми се зачисляват със заповед на началника на ВВИСУ "Любен Каравелов".

(4) До 3 дни след отдаването на заповедта документите на неприетите кандидати се връщат в съответните военни управления и поделения.

(5) Срочнослужещите кандидати, неприети за курсанти, се връщат в поделенията, в които служат.


Чл. 80. Правата и задълженията на курсантите се определят от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за висшето образование, уставите на въоръжените сили на Република България и правилника.


Чл. 81. (1) Курсантите, които не са отслужили наборната си военна служба, през първите 12 месеца на обучение имат статут на военнослужещи на наборна военна служба.

(2) Курсантите се ползват със статут на кадрови военнослужещи в съответствие с правилника.


Чл. 82. (1) Курсантите имат право:

1. да получават квалифицирано ръководство и помощ за своето професионално и научно развитие;

2. да участват в научноизследователската работа на училището, като им се гарантират авторските, изобретателските и сродните им права и задължения;

3. да избират учебни дисциплини по условията, определени в учебния план;

4. след завършване на втори курс да се обучават едновременно задочно по втора специалност в други висши училища, ако общият им среден успех във ВВИСУ "Любен Каравелов" е не по-малък от много добър (4,50);

5. да избират и да бъдат избирани в ръководните органи на училището;

6. да ползват медицинското обслужване и цялата база за учебна, научноизследователска, спортна и културна дейност по ред, определен със заповед на началника на училището;

7. да ползват по 30 календарни дни домашен отпуск за срока, който им се зачита за наборна военна служба. През останалия срок на обучение ползват годишен отпуск в размер 30 календарни дни. Освидетелстваните като хронично болни имат право на допълнителен отпуск до 10 дни годишно;

8. като випускници да ползват полагащия им се годишен отпуск в размер 30 календарни дни след завършване на курса на обучение;

9. да бъдат повишавани в звание със заповед на началника на училището след успешно полагане на всички изпити, както следва:

а) след първи курс - младши сержант;

б) след втори курс - сержант;

в) след трети курс - старши сержант;

г) след четвърти курс - старшина;

10. да запазят през време на обучението си в училището присвоените им преди встъпване в него военни звания, без да носят отличителните знаци и без да се ползват с правата на тези звания;

11. да бъдат назначавани за командири в курсантски подразделения, като се повишават предсрочно в звания;

12. да получават стипендии в съответствие с действащото законодателство и да кандидатстват за стипендии, учредени от Строителните войски, от физически или юридически лица;

13. да прекъсват или презаписват годината при продължително отсъствие по болест или по семейни причини с разрешение на началника на училището и удостоверение от централната военно-лекарска комисия, но не повече от една година, веднъж за целия срок на обучение; това право се ползва по желание на курсантите, отсъствали повече от 50 на сто от учебните часове за семестъра;

14. по време на наборната военна служба да излизат в гарнизонен отпуск както военнослужещите на наборна военна служба;

15. след изтичането на срока на наборната военна служба да ползват свободен режим по ред, определен със заповед на началника на училището;

16. да се явяват на поправителен изпит по всеки предмет до 3 пъти, от които без заплащане само първия път; за второ и трето явяване на поправителен изпит се заплаща такса в размер, определен с акт на Министерския съвет.

(2) Девойките курсанти се ползват с правата на кадрови военнослужещи, освен ограниченията, указани в правилника и в договора за кадрова военна служба. За тях се създават специфични битови условия и те не се назначават във въоръжен наряд.

(3) Курсантите, обучавани за нуждите на други министерства и ведомства, ползват пълния обем от правата си, освен ако изрично не са посочени изключения в договора за обучение.


Чл. 83. Курсантите са длъжни:

1. да изпълняват разпоредбите на уставите, договора за кадрова военна служба, правилника, както и заповедите и разпорежданията на своите командири и началници;

2. да участват във всички занятия съгласно разписанията и разпределението на времето и да изпълняват в срок и качествено задълженията, произтичащи от учебния план; те могат да отсъстват от занятия само когато са наряд, в арест, освободени по болест или с разрешение на началника на училището;

3. да развиват командно-организаторски качества, необходими за бъдещата им дейност;

4. да пазят и развиват традициите на ВВИСУ "Любен Каравелов", свързани с родолюбието, патриотизма, високата професионална квалификация, воинските и гражданските добродетели;

5. да се поддържат в добро физическо състояние;

6. да спазват стриктно правилата за носене на военната униформа;

7. да не членуват в политически партии, движения или коалиции, както и да не предприемат действия по служба, с които нарушават политическата си неутралност;

8. да не извършват пропагандна и агитационна дейност в полза или във вреда на политически партии, движения и коалиции, на синдикални организации и на кандидати за изборни органи;

9. да не участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, движения или коалиции;

10. да не изпълняват религиозни обреди, да не създават религиозни обединения в районите на ВВИСУ "Любен Каравелов" и да не провеждат религиозна пропаганда;

11. да не отказват изпълнението на служебните си задължения по религиозни мотиви;

12. да не членуват в синдикални организации и да не извършват синдикални действия;

13. по време на наборната си военна служба във ВВИСУ "Любен Каравелов" да не се кандидатират за народни представители, общински и районни съветници и кметове;

14. да не изразяват публично отношение по въпроси, свързани с отбраната, които представляват държавна или служебна тайна;

15. да спазват установените с нормативни актове правила за обучение и възпитание на курсантите във ВВИСУ "Любен Каравелов" и да опазват материално-техническата база на училището;

16. при увреждане на имущество на училището и при установена вина за това да възстановяват нанесените щети.


Чл. 84. Не се разрешава преместване на курсантите от ВВИСУ "Любен Каравелов" в друго висше военно училище.


Чл. 85. Преминаването от редовно в задочно обучение се допуска по изключение след завършване на втори курс, при условие че курсантите продължат службата си като сержанти на кадрова военна служба в системата на Строителните войски.


Чл. 86. Студентите от ВВИСУ "Любен Каравелов" ползват всички права и имат режим на обучение и бит, както студентите от другите висши училища в страната.


Чл. 87. Студентите от ВВИСУ "Любен Каравелов" са длъжни:

1. да посещават редовно учебните занятия;

2. да изпълняват качествено и в срок всички контролни работи, курсови задачи, курсови проекти и други задължения, предвидени в учебния план;

3. да полагат изпитите си в определените срокове;

4. да опазват материално-техническата база на училището;

5. да пазят и да издигат престижа на училището;

6. да спазват установените с нормативните актове правила за живот и дейност във ВВИСУ "Любен Каравелов";

7. да не извършват политическа дейност на територията на училището, студентските общежития, по време на учебни занятия, стаж, практика и дипломно проектиране.


Чл. 88. Правата и задълженията на специализантите и докторантите се определят от действащото законодателство.


Чл. 89. (1) Обучаемите се освобождават от ВВИСУ "Любен Каравелов" преди завършване на срока на обучение в следните случаи:

1. по собствено желание;

2. при представяне на неверни данни и документи, въз основа на които са приети във ВВИСУ "Любен Каравелов";

3. при системно неизпълнение на задълженията си по учебния план или правилника на училището;

4. при осъждане на лишаване от свобода за извършено умишлено престъпление.

(2) Курсантите освен в случаите по ал. 1 се освобождават и в следните случаи:

1. по здравословни причини на основание на медицинско свидетелство от централната военно-лекарска комисия;

2. при отсъствие по болест повече от 50 на сто от учебното време за един семестър и заявено нежелание да продължат обучението си;

3. по недисциплинираност;

4. по разпореждане.

5. при осъждане с влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер.

(3) Право да освобождава обучаемите има началникът на училището.


Чл. 90. (1) Курсантите, освободени от ВВИСУ "Любен Каравелов", които не са прослужили срока на наборната военна служба, дослужват този срок в поделенията на Строителните войски.

(2) Освободените по недисциплинираност не могат да си възстановяват правата и не могат да бъдат приемани повторно за обучение в училището.


Чл. 91. Освободените по здравословни причини курсанти могат да завършат училището задочно, като обучението им се финансира от държавата.


Чл. 92. Системно неизпълнение на задълженията по учебен план е налице в следните случаи:

1. отсъствия, съставляващи повече от 50 на сто от учебното време в един семестър, с изключение на случаите по чл. 89, ал. 2, т. 2;

2. незаверен семестър при повече от две дисциплини;

3. слаб успех.


Чл. 93. Курсантите и студентите се освобождават поради слаб успех, когато са получени:

1. три слаби оценки на редовна семестриална изпитна сесия;

2. две слаби оценки на поправителна семестриална изпитна сесия.


Чл. 94. Освободените поради системно неизпълнение на задълженията си по учебен план прекъсват обучението си за срок 1 година. Те могат да преминат в по-горен семестър или курс на обучение след успешно полагане на невзетите изпити. Курсантите трябва да са отслужили във войските срока, утвърден в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.


Чл. 95. Курсантите, освободени след втори курс по реда на чл. 89, ал. 1, т. 1 и 3, ако сключат договор за кадрова военна служба като сержанти (старшини), не заплащат обучението си.


Чл. 96. Курсантите, освободени поради неизпълнение на учебния план, по недисциплинираност, при осъждане с влязла в сила присъда за умишлено престъпление, по собствено желание, поради слаб успех и при представяне на неверни данни и документи, въз основа на които са приети, възстановяват разходите за издръжка, обучение и квалификация пропорционално на срока на обучение. За времето, което се зачита за наборна военна служба, те възстановяват само разходите за обучението си.


Чл. 97. Курсантите, които изтърпяват изправителни наказания във военно-изправителни места, остават да се водят на отчет в училището до изтърпяване на наказанието си, след което се привеждат да дослужат срока на наборната военна служба или се освобождават по недисциплинираност.


Чл. 98. Освободените курсанти, които са ползвали домашен отпуск, нямат право на такъв отпуск при дослужване във войските, ако той надхвърля полагащия се на военнослужещите на наборна военна служба.


Чл. 99. (1) Освободените курсанти имат право на академична справка след заплащане на обезщетението.

(2) С освободените курсанти се прекратява договорът за кадрова военна служба.


Чл. 100. Случаите на освобождаване и възстановяване правата на курсантите, непосочени в правилника, се решават от началника на училището въз основа на действащите нормативни актове.


Чл. 101. За всички освободени курсанти се уведомяват военните окръжия, като се посочват основанието за освобождаване, поделението, в което са преведени, срокът на службата и срокът за уволняване в запаса.


Глава пета.
СТРУКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС

Раздел I.
Образователни степени и форми на обучение

Чл. 102. (1) Във ВВИСУ "Любен Каравелов" се провежда обучение за присъждане на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър" и на образователна и научна степен "доктор" в съответствие с действащото законодателство.

(2) Приемането и обучението на докторантите и защитата на дисертационните трудове се извършват съгласно изискванията на Закона за научните степени и научните звания, Закона за висшето образование и подзаконовите нормативни актове.


Чл. 103. (1) Формите на обучение във ВВИСУ "Любен Каравелов" са:

1. за образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър":

а) редовна - обучаемите са със статут "курсанти" и "студенти";

б) задочна - обучаемите са със статут "студенти";

2. за научна и образователна степен "доктор" - редовна и задочна - обучаемите са със статут "докторанти";

3. за повишаване на квалификацията - редовна и задочна - обучаемите са със статут "специализанти".

(2) С единните държавни изисквания за съответната специалност могат бъдат въведени и други форми на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен в съответствие със Закона за висшето образование.


Чл. 104. Специалностите, формите и степените, по които се провежда обучението във ВВИСУ "Любен Каравелов", се предлагат от академичния съвет, съгласуват се с Министерството на образованието и науката и се утвърждават от министъра на регионалното развитие и благоустройството.


Раздел II.
Учебна документация и учебен процес

Чл. 105. (1) Учебният процес във ВВИСУ "Любен Каравелов" се провежда по учебна документация за всяка специалност, която обхваща квалификационни характеристики, учебни планове, учебни програми на изучаваните дисциплини, ежегоден график на учебния процес и семестриални разписания на занятията.

(2) Квалификационните характеристики и учебните програми се разработват съгласувано с потребителите на кадри.

(3) Квалификационните характеристики са ръководни документи, въз основа на които се разработват учебните планове и програми.

(4) Учебният план се разработва за всяка специалност и форма на обучение от работна група, назначена със заповед на началника на училището, въз основа на квалификационната характеристика и в съответствие с единните държавни изисквания за обучение по съответната специалност. В групата се привличат специалисти от страна на потребителите, от учебно-научния отдел и от катедрите. Учебният план се приема от академичния съвет и се подписва от началника на училището и от началника на Главния щаб на Строителните войски. След съгласуване с Министерството на науката и образованието и с Министерството на отбраната се утвърждава от министъра на регионалното развитие и благоустройството.


Чл. 106. (1) Учебният план за задочно обучение се разработва на основата на учебния план за редовно обучение при спазване на единните държавни изисквания за обучение по съответната специалност.

(2) Разработването, съгласуването и утвърждаването на учебния план за задочно обучение се извършват съгласно чл. 105, ал. 4.


Чл. 107. По предложение на академичния съвет началникът на училището може да утвърждава изменение на учебните планове в размер до 10 на сто от хорариума, но в рамките на утвърдените минимални часове в единните държавни изисквания за съответната учебна дисциплина. Измененията в учебните планове се съгласуват по установения ред.


Чл. 108. Учебният план и програмите за повишаване на квалификацията се разработват от работна група, назначена със заповед на началника на училището, и се съгласуват с организацията заявител.


Чл. 109. (1) Учебната програма за всяка дисциплина от учебния план се разработва от съответната катедра и се подписва от съставителите и от началника на катедрата.

(2) Комплектът учебни програми за всяка специалност се обсъжда от факултетния съвет и се утвърждава от началника на училището.


Чл. 110. Корекции в учебните програми се извършват по предложение на катедрените съвети и по решение на академичния съвет.


Чл. 111. Обучението във ВВИСУ "Любен Каравелов" се извършва по задължителни, избираеми и факултативни дисциплини.


Чл. 112. Учебната работа в училището се планира за всяка учебна година, която започва от септември и завършва през август, съгласно учебния план. Всяка учебна година има два семестъра - зимен и летен.


Чл. 113. Разписанията за занятията се изготвят не по-късно от 10 дни преди започване на всеки семестър.


Чл. 114. Учебният ден е с продължителност 10 учебни часа, от които до 8 часа за редовен учебен процес, а останалите - за самостоятелна работа на курсантите.


Чл. 115. (1) Основната организационна единица за провеждане на учебна работа във ВВИСУ "Любен Каравелов" е взводът (класното отделение).

(2) При провеждане на семинари, курсово проектиране, практически, полеви, лабораторни и други занятия се разрешава разделянето на взвода (класното отделение) на групи.

(3) Потокът представлява организационна форма за провеждане на лекции по дадена дисциплина пред обучаемите от няколко взвода (класни отделения, групи).

(4) Числеността на класните отделения, групите и потоците се определят с нормативи, приети от академичния съвет.

(5) В срок до 30 май на предходната година началникът на ВВИСУ "Любен Каравелов" издава заповед за формиране на потоците, класните отделения и подгрупите през следващата учебна година.


Чл. 116. (1) Отменянето на занятия не се разрешава.

(2) Отменянето на часове за самоподготовка се допуска по изключение и само с разрешението на началника на училището.

(3) Промени в разписанието за провеждане на занятия се допуска по изключение след съгласуване с учебно-научния отдел.


Чл. 117. Основните форми на организация на обучението, прилагани в училището, са: лекции, семинари, групови занятия и упражнения, практически занятия и тренировки, тактико-строеви, тактико-специални и тактически занятия или учения, лабораторни занятия, методически занятия, учебна практика, стаж, учебни стрелби, дипломни работи, курсови работи (проекти, задачи), контролни работи, консултации, самостоятелна работа.


Чл. 118. Лекции се четат от хабилитирани преподаватели. Нехабилитирани преподаватели в съответствие с единните държавни изисквания могат да четат лекции с решение на академичния съвет. В отделни случаи, с решение на началника на училището, за четене на лекции по отделни теми могат да бъдат привличани изтъкнати специалисти от висши училища и научни институти от страната и чужбина, от войските и от строителни фирми.


Чл. 119. Влизането в учебен час след преподавателя не се разрешава.


Чл. 120. За състоянието на вътрешния ред по време на занятията и самостоятелната работа в учебните корпуси отговарят дежурните по клас, преките им командири и преподавателите, провеждащи занятията, а контролът се осъществява от дежурния преподавател по учебната част и от учебно-научния отдел.


Раздел III.
Учебна практика и стаж

Чл. 121. Обучаемите провеждат стаж и учебна практика съгласно учебния план.


Чл. 122. (1) Определянето на войсковите части и съединения, фирми, предприятия и учреждения, в които ще се провеждат стажът и практиката, се извършва от Главния щаб на Строителните войски по предложение на училището.

(2) Условията за провеждане на стажа и практиката в гражданските организации и фирми се определят в сключените договори.


Чл. 123. За съгласуване на въпросите по организацията и провеждането на стажа и практиката училището изпраща на място свои представители не по-късно от 1 месец преди началото им.


Чл. 124. (1) Командирите на поделения и ръководителите на организации, с които са сключени договорите, организират стажа и практиката и отговарят за качественото им провеждане.

(2) Лицата по ал. 1 изготвят отзиви за работата на обучаемите и ги представят в училището чрез ръководителите на групи.

(3) Не се допуска използването на обучаемите за изпълнение на дейности, невключени в плана за стажа или практиката, и тяхното връщане в училището по-рано от установения срок.


Чл. 125. Ръководството на обучаемите по време на стажа и практиката се осъществява от ръководители, назначени със заповед на командира на поделението, или от лица, определени от ръководителя на организацията.


Чл. 126. Резултатите от дейността на обучаемите се отразяват в стажантските и курсантските им книжки.


Чл. 127. За обучаеми, които по уважителни причини не са провели стаж или практика, началникът на училището организира допълнителен стаж или практика по ред, установен с вътрешни правила.


Раздел IV.
Проверка и оценка на знанията и уменията

Чл. 128. Контролът по обучението бива текущ, периодичен и обобщаващ и се осъществява чрез: контролни работи, колоквиуми, тестове, текущи оценки, изпити или други форми съобразно спецификата на отделните дисциплини.


Чл. 129. Формите за проверка и оценка на знанията на курсантите се определят в учебните планове и програми. Основна форма за оценяване на знанията е писменият изпит.


Чл. 130. (1) Знанията и уменията на курсантите се оценяват по шестобалната или двубалната система.

(2) Шестобалната система включва:

1. отличен (6,00);

2. отличен (5,50);

3. много добър (5,00);

4. много добър (4,50);

5. добър (4,00);

6. добър (3,50);

7. среден (3,00);

8. слаб (2,00).

(3) Двубалната система включва:

1. "зачита се";

2. "не се зачита".

(4) Оценките по шестобалната система се изписват с думи и числа на български език с точност до половин единица, а оценките от двубалната система - с думи на български език.

(5) За успешно положен се смята изпитът, оценен най-малко със среден 3,00 или "зачита се".


Чл. 131. Обучаемите, получили слаба оценка на планирана контролна работа, правят повторно същата контролна работа във време, определено от преподавателя.


Чл. 132. По някои дисциплини, посочени в учебния план, успехът на обучаемите се оценява с текуща оценка, която се вписва в изпитна ведомост.


Чл. 133. Изпитите, които се оценяват по двубалната система, се провеждат от преподавателите по съответните дисциплини по време, определено в семестриалното разписание, за сметка на часовете по дисциплината.


Чл. 134. Обучаемите, получили слаба оценка или "не се зачита" по дисциплините, завършващи с текуща оценка, или по тези, които се оценяват по двубалната система, се явяват повторно във време преди изпитната сесия, определено от преподавателя и съгласувано с учебно-научния отдел. При повторна слаба оценка или "не се зачита" те се явяват на поправителен изпит.


Чл. 135. (1) Обучаемите се допускат до изпитна сесия, ако са изпълнили всички изисквания на учебния план и програми, което се удостоверява с подписите на преподавателите в курсантските (студентските) книжки. Преподавателите подписват курсантските и студентските книжки, ако обучаемите са участвали в цялостния учебен процес - лекции, упражнения, практически занятия, изработване и представяне на курсови задачи и проекти.

(2) Обучаемите, които имат слаб успех от текущия контрол по дадена дисциплина или са разработили, но не са защитили курсов проект, получават подпис в книжката и слаба оценка по дисциплината.

(3) Началникът на учебно-научния отдел заверява семестъра на обучаемите въз основа на всички необходими подписи на преподавателите в курсантските (студентските) книжки.

(4) С разрешение на началника на училището може да бъде заверяван служебно семестърът на обучаем, но не повече от един път през целия курс на обучение.


Чл. 136. (1) По време на изпитната сесия обучаемите са длъжни да посещават всички занятия и да изпълняват задълженията си, произтичащи от учебния план, през текущия семестър на обучение.

(2) Датите на изпитите за поправителна сесия се насрочват в продължение на 4 седмици (в неучебно време) и се планират от учебно-научния отдел по писмена заявка на обучаемите. В една поправителна сесия може да има до 3 дати за изпит по една и съща дисциплина.

(3) Поправителната сесия на курсантите започва 5 до 10 дни след започване на новия семестър.


Чл. 137. (1) За всяка учебна година на курсантите (студентите) от редовното обучение се определят 2 редовни изпитни сесии - зимна и лятна, и 2 поправителни сесии, които се провеждат след редовните, но не по-късно от 1 месец след началото на следващия семестър.

(2) До поправителни сесии се допускат обучаеми, неположили изпити на съответните редовни сесии, но с не повече от 2 слаби оценки.

(3) Извън сесиите, по изключение, с разрешение на началника на училището могат да се явят на изпит диспансеризирани обучаеми, хронично болни и тежко заболели по време на редовната сесия.

(4) На обучаеми, които не могат да се явят на редовни и поправителни сесии поради извинителни причини, се разрешава да положат изпитите си в срок, определен от началника на училището.

(5) На поправителните сесии обучаемите могат да се явяват по едни и същи дисциплини до 3 пъти, като за всяко следващо след първото явяване на поправителни изпити заплащат такси съгласно чл. 82, т. 16.


Чл. 138. (1) При получаване на една слаба оценка от изпит след приключване на последната поправителна сесия за учебната година се разрешава полагането му през условна изпитна сесия, назначена до 1 месец след поправителната сесия. До полагането на този изпит обучаемите са длъжни да посещават всички занятия и да изпълняват задълженията си, произтичащи от учебния план.

(2) Обучаемите, които не са допуснати до поправителна сесия или не са положили успешно повече от 1 поправителен изпит, се освобождават със заповед на началника на училището.

(3) С разрешение на началника на училището курсантите, които от предходната година или семестър имат общ успех много добър (5,00) или по-висок, могат да завършат изпитната сесия в съкратен срок. Оставащите до края на сесията дни се включват към домашния им отпуск.


Чл. 139. Повторно полагане на изпит с цел повишаване на оценката се разрешава само в рамките на съответната сесия и с разрешение на началника на училището. Получената оценка при повторно явяване е окончателна.


Чл. 140. Изпитите се провеждат по време на изпитната сесия от преподавателя, който води учебната дисциплина. По изключение някои изпити могат да се провеждат и през семестъра.


Чл. 141. След втори курс курсантите, имащи отличен успех от семестриалните изпити и от текущите оценки, по решение на академичния съвет и при изявено от тях желание могат да завършат предсрочно обучението си по индивидуален план.


Чл. 142. (1) Графикът за семестриалните изпити се изготвя от учебно-научния отдел, утвърждава се от началника на училището и се обявява на обучаемите най-късно 15 дни преди началото на изпитната сесия.

(2) За всяка изпитна сесия се планират не повече от 5 изпита.


Чл. 143. (1) За провеждане на изпитите в катедрите (батальоните) се разработват:

1. въпросници;

2. изпитни билети;

3. задачи за писмени и практически работи и други.

(2) Въпросниците за семестриалните изпити се утвърждават от началниците на катедри и се връчват на обучаемите най-късно 30 дни преди започването на изпитната сесия.

(3) Предварителното запознаване на обучаемите с изпитните билети и задачи се забранява.

(4) Оценката от изпита се обявява на обучаемия непосредствено след изпита и се вписва в изпитния протокол и в курсантската (студентската) му книжка за успеха.


Чл. 144. (1) Оценките от изпитните протоколи се вписват в главната книга лично от преподавателя, провел изпита, което се удостоверява с подписа му. Главната книга се съхранява за неограничено време.

(2) Главната книга за успеха се подписва от началника на факултета и се утвърждава от началника на училището.

(3) Изпитните протоколи се съхраняват до завършването на випуска, след което се унищожават с акт.


Раздел V.
Държавни изпити и дипломни работи (проекти)

Чл. 145. (1) Обучението за придобиване на образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" за всяка специалност завършва с държавен изпит или със защита на дипломна работа. До тях със заповед на началника на училището се допускат курсанти и студенти, завършили успешно курса на обучение.

(2) Държавният изпит и защитата на дипломната работа (проекта) се провежда в две сесии: редовна и поправителна.


Чл. 146. (1) За провеждане на държавните изпити и на защитата на дипломните работи (проекти) се назначава държавна изпитна комисия съгласно Закона за висшето образование и единните държавни изисквания за обучение по съответната специалност.

(2) Съставът на държавната изпитна комисия включва председател, секретар и членове. В комисията се включват и външни за училището лица.


Чл. 147. Въпросниците и графиците за провеждането на държавните изпити и защитата на дипломните работи (проекти) се утвърждават от началника на училището.


Чл. 148. (1) Темите на дипломните работи (проекти) се предлагат от началниците на катедри и се утвърждават от началника на училището.

(2) Началникът на училището назначава ръководителите на дипломните работи (проекти) със заповед. Темите за дипломни работи (проекти) се връчват на дипломантите до края на последния семестър.


Чл. 149. (1) Дипломантът представя на научния си ръководител завършената дипломна работа (проект) най-късно 10 дни преди датата на защитата. Ако е изпълнено дипломното задание, научният ръководител подписва дипломния проект и го представя на началника на катедрата.

(2) Началникът на катедрата, след като прегледа дипломната работа (проекта), я подписва и я предава за рецензиране.

(3) Рецензентите се предлагат от катедрените съвети и се обявяват със заповед на началника на училището.

(4) За изготвяне на рецензиите се сключват граждански договори.


Чл. 150. Оценката на дипломната работа (проекта) е средноаритметична от оценките за изпълнението на дипломната работа (проекта) и защитата й.


Чл. 151. (1) Випускници, получили на държавен изпит или на защита на дипломна работа (проект) слаба оценка, се допускат до полагане на другия държавен изпит. Повторно полагане на изпит в дадена сесия не се разрешава.

(2) Поправителна сесия на получилите слаби оценки на държавен изпит или на защита на дипломна работа (проект) се организира не по-рано от 1 месец след редовната.


Чл. 152. (1) При получаване на слаба оценка на защита на дипломна работа (проект) по решение на изпитната комисия дипломантът може да се яви на защита на същата работа (проект) в поправителната сесия или да разработи нова, която да защити със следващия випуск.

(2) При неуспешна защита и на поправителната сесия дипломантът разработва и защитава нова дипломна работа (проект) със следващия випуск.


Чл. 153. При явяване на защита на дипломна работа (проект) по нова тема курсантите и студентите внасят такса в размер, определен с акт на Министерския съвет.


Чл. 154. При неявяване на випускници на държавните изпити или на защитата на дипломните работи (проектите) по уважителни причини (болест и др.) в определения по графика срок председателят на държавната изпитна комисия съгласувано с началника на училището определя реда и времето за провеждане на държавните изпити или за защита на дипломните работи (проектите).


Чл. 155. Курсантите и студентите имат право да се явят на защита на дипломна работа (проект) или на държавен изпит на две редовни и две поправителни сесии.


Чл. 156. На обучаемите, получили повторно слаби оценки на държавните изпити или на защита на дипломните работи (проектите) на редовна и поправителни сесии, се издава справка, без да им се присъжда съответната образователно-квалификационна степен.


Чл. 157. Председателят и секретарят на държавната изпитна комисия съставят протокол не по-късно от 7 дни след завършване на държавните изпити. Екземпляр от протокола се изпраща в Главния щаб на Строителните войски.


Раздел VI.
Завършване на курса на обучение

Чл. 158. (1) За завършили пълния курс на обучение се считат курсантите и студентите, които са изпълнили изискванията на учебния план по съответната специалност и са положили успешно държавните изпити и защитили дипломната си работа (проект).

(2) Завършилите пълния курс на обучението получават диплома за завършена степен на висше образование и придобиват специалност и квалификация съгласно утвърдените учебни планове.

(3) На завършилите със среден успех през курса на обучение не по-нисък от отличен (5,50) и получили на държавните изпити и на дипломните работи (проекти) отличен (6,00) се издава диплом с отличие.

(4) Дипломите се подписват от началника на училището и от председателя на държавната изпитна комисия и се подпечатват с печата на ВВИСУ "Любен Каравелов" с държавен герб.


Чл. 159. (1) Началникът на училището въз основа на средноаритметичната оценка от средния успех през целия курс на обучение и средния успех от държавните изпити и дипломната работа (проект) класира курсантите випускници и разработва поименен списък, който изпраща в Главния щаб на Строителните войски за изготвяне на заповед за повишаване в първо офицерско звание.

(2) Поименният списък с реда на класирането е основният документ, по който се извършва разпределението на випускниците по определените от заявителите места.

(3) Името на първенеца на випуска се вписва на почетната плоча, поставена на видно място в училището.


Чл. 160. (1) Курсантите, завършили успешно пълния курс на ВВИСУ "Любен Каравелов", се повишават в първо офицерско звание "лейтенант".

(2) Производството на випуска се организира и провежда по специален план в тържествена обстановка.

(3) След получаване на заповедта за производството на випускниците училището в срок 20 дни изпраща до военните окръжия списък на курсантите, повишени в офицерско звание и приети на кадрова военна служба във въоръжените сили на страната.

(4) Новопроизведените офицери след завършване на полагащия им се отпуск се явяват направо във войсковите поделения според своето назначение. Те са длъжни да служат не по-малко от 10 години в Строителните войски, в Министерството на отбраната и в другите ведомства, за които са обучавани.


Чл. 161. На новопроизведените офицери се предоставят всички полагащи им се доволствия.


Чл. 162. (1) Випускниците, не издържали държавните изпити и/или не защитили дипломния си проект в редовната и поправителната сесия със своя випуск, не получават диплома и се изпращат във войските със звание "офицерски кандидат".

(2) Випускниците по ал. 1 се повишават в звание "лейтенант" и получават диплома след успешно полагане на държавните изпити и защита на дипломния си проект.

(3) При нежелание да служат випускниците по ал. 1 се уволняват. Те възстановяват разходите за издръжката, обучението и придобиването на квалификация пропорционално на срока на неизпълнението на сключения договор за кадрова военна служба.


Раздел VII.
Задочно обучение

Чл. 163. (1) Приемът на студенти (мъже и жени) за задочно обучение във ВВИСУ "Любен Каравелов" се извършва по ред, установен в наредбата за приема за съответната година и в правилника.

(2) Приетите студенти от задочната платена форма на обучение внасят такси в размер, определен с акт на Министерския съвет.


Чл. 164. Учебният процес с обучаемите от задочната форма на обучение се организира и провежда по разработени за задочно обучение учебен план и учебни програми.


Чл. 165. Редът за приемане на специализанти на места, финансирани от държавата, се определя от Главния щаб на Строителните войски, а в останалите случаи се съгласува със заявителя.


Чл. 166. Присъствените занятия на обучаемите от задочната форма на обучение са задължителни и се провеждат съгласно утвърдените учебни планове не по-малко от един път в семестър, с дневна заетост не повече от 8 часа. Продължителността на присъствените занятия за всеки семестър се определя от учебния план.


Чл. 167. Срокът за задочно обучение се определя от наредбата за единните държавни изисквания за обучение по съответната специалност. Обучаемите от задочната форма на обучение, изпълнили учебния план за текущия курс, с разрешение на началника на училището могат да се явят на изпити и зачоти за следващия курс. Те могат да завършат обучението си в съкратени срокове.


Чл. 168. За участие в присъствените занятия обучаемите от задочната форма на обучение се известяват лично 1 месец предварително.


Чл. 169. По уважителни причини, с предварително разрешение на началника на училището, обучаемите от задочната форма на обучение могат да бъдат освобождавани от задължителни присъствени занятия.


Чл. 170. За всяка година на обучаемите от задочната форма на обучение се определят не по-малко от 5 изпитни сесии, като всяка от тези сесии може бъде редовна или поправителна в зависимост от поредността на явяване. Обучаемите от задочната форма на обучение се допускат до изпит, след като са предали и защитили определените курсови задачи и проекти по дисциплината.


Чл. 171. Обучаемите от задочната форма на обучение сами избират сесията, на която да се явят на изпит. С решение на началника на училището обучаемите от задочната форма на обучение могат да се явят на изпит и през друго време на годината.


Чл. 172. (1) Обучаемите от задочната форма на обучение, получили на поправителни сесии една слаба оценка или неявили се на изпит по една дисциплина през семестъра, могат да продължат обучението си в следващия курс, като се задължават до края на следващия семестър да положат успешно изпита по шестобалната или двубалната система. Неиздържалите изпита презаписват годината.

(2) Презаписват учебната година обучаеми от задочната форма на обучение, които не са положили успешно повече от един изпит в редовните и поправителните сесии.


Чл. 173. Презаписване на учебната година се позволява само веднъж през целия курс на обучение. При тежки продължителни заболявания, по преценка на началника на училището, може да се прекъсне, но за не повече от 5 години. Презаписалите учебната година се освобождават от изпитите, контролните работи и курсовите проекти по дисциплините, по които са получили оценки среден (3,00) или повече.


Чл. 174. Прекъсването на учебната година по уважителни причини се извършва с разрешение на началника на училището въз основа на молба и документ, установяващ причината за исканото прекъсване. През годината на прекъсването обучаемите от задочната форма на обучение могат да се явяват на изпити по дисциплините, по които са посещавали присъствените занятия и са изпълнили определените курсови проекти и задачи.


Чл. 175. Презаписалите по слаб успех и прекъсналите по уважителни причини нямат право на допълнителен платен домашен отпуск като обучаеми от задочната форма на обучение. На такъв отпуск нямат право и обучаемите от задочната форма на платено обучение, освен ако това е изрично упоменато в договора с работодателя.


Чл. 176. Преминаването от редовно в задочно обучение се допуска след втори курс по ред, установен от академичния съвет.


Чл. 177. Изключените курсанти от ВВИСУ "Любен Каравелов" могат да продължат обучението си задочно само ако кандидатстват на общо основание в съответствие с наредбата за приема.


Чл. 178. На обучаемите от задочната форма на обучение се признават успешно положените от тях изпити и зачоти във ВВИСУ "Любен Каравелов" и в други висши училища, ако часовете по отделните дисциплини отговарят на единните държавни изисквания за обучение по специалността. За целта задочникът подава молба и представя академична справка.


Чл. 179. Учебните практики и стажове се организират по ред, утвърден от академичния съвет.


Чл. 180. Провеждането на държавни изпити и защити на дипломни работи (проекти) за обучаемите от задочната форма на обучение се извършва по реда, установен за редовното обучение.


Чл. 181. На обучаемите от задочната форма на обучение, завършили успешно курса на обучение във ВВИСУ "Любен Каравелов", се издават дипломи за завършено висше образование по съответната образователно-квалификационна степен.


Раздел VIII.
Обучение за повишаване на квалификацията

Чл. 182. (1) Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" провежда обучение и за повишаване на квалификацията.

(2) Обучението за повишаване на квалификацията се извършва въз основа на квалификационни характеристики, учебни планове и програми.


Чл. 183. Завършилите обучението за повишаване на квалификацията получават свидетелство или удостоверение за професионална квалификация.


Раздел IX.
Методическа работа

Чл. 184. Основни форми на методическата работа в училището са: научните изследвания в областта на методиката, научно-методическите конференции, учебно-методическите сборове, заседанията на академичния съвет по методическите въпроси, катедрените или батальонните методически заседания, методическите занятия (инструкторско-методически, показни, открити, пробни), обмяна на опит.


Чл. 185. (1) Център на методическата дейност са предметно-методическите комисии, катедрите и батальоните.

(2) В предметно-методическите комисии участват всички преподаватели по една или няколко сродни учебни дисциплини. За председател на предметно-методическата комисия се определя най-опитният в методическо отношение преподавател.

(3) Методически заседания се провеждат в предметно-методическите комисии, катедрите и батальоните най-малко веднъж месечно.

(4) За обсъждане на въпроси и за обмяна на опит от взаимен интерес се организират междукатедрени или батальонни методически заседания.


Чл. 186. В началото на всяка учебна година началникът на училището определя броя, състава, председателите и секретарите на предметно-методическите комисии.


Чл. 187. (1) Начинът за провеждане и обсъждане на инструкторско-методическите, показните, откритите, пробните и други занятия се определя с вътрешни правила на катедрите (батальоните).

(2) Редът за провеждане на общоучилищни методически мероприятия и между катедрени (батальонни) заседания се определя от заместник-началника на училището по учебната и научната част.


Чл. 188. Ръководството на методическата работа в училището се осъществява от началника на училището. Той конкретизира нейните цели и задачи, ръководи организирането на научно-методическите конференции, учебно-методическите сборове и важните междукатедрени (междубатальонни) заседания.


Чл. 189. Методическата работа се планира в отделен раздел на годишния план на училището.


Чл. 190. Отчитане на методическата дейност се извършва с протоколите от провежданите методически занятия.


Глава шеста.
КОНТРОЛ И ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС

Раздел I.
Контрол на учебния процес

Чл. 191. На ВВИСУ "Любен Каравелов" могат да се извършват комплексни, частични, контролни и други проверки от комисии на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Главния щаб на Строителните войски.

Чл. 192. (1) Контролът на учебния процес включва:

1. проверка на отдели, катедри и батальони;

2. текущ контрол на учебните занятия и отделни мероприятия от учебния процес.

(2) Контролът обхваща:

1. организиране, ръководство, водене и отчитане на учебния процес;

2. установяване на съответствие между преподавания материал и изискванията на квалификационните характеристики;

3. проверка на научното и методическото равнище на преподаването;

4. учебната натовареност на преподавателския и научно-преподавателския състав.


Чл. 193. (1) Контролът на учебния процес, извършван от командването на ВВИСУ "Любен Каравелов", се провежда в съответствие с годишните и семестриалните му планове за контрол.

(2) Командването на ВВИСУ "Любен Каравелов" може да извършва комплексни, частични и контролни проверки и индивидуален контрол.

(3) Планът за контрола през учебната година се разработва като неразделна част от годишния план на училището.


Чл. 194. Контролът на учебния процес в катедрите (батальоните) се организира от началника на катедрата (командира на батальона).


Чл. 195. Контролиращият дадено занятие присъства на него от началото до края. Той не може да се намесва в хода на занятието или да прави забележки на преподавателя (командира) в присъствието на обучаемите освен в случаите, когато командите или действията му водят до нарушаване на мерките за безопасност или до неправилна експлоатация на техниката. Бележките от контрола се съобщават на контролирания непосредствено след занятието или на методическо съвещание на катедрата (батальона).


Раздел II.
Отчет на учебния процес

Чл. 196. Отчитането на учебния процес се води в учебно-научния отдел и включва: изпълнението на семестриалните разписания; получените оценки и отсъствията на обучаемите; учебната натовареност на преподавателския и научно-преподавателския състав.


Чл. 197. (1) Резултатите от учебния процес във ВВИСУ "Любен Каравелов" се отчитат:

1. за училището - в края на учебната година от началника на училището;

2. за катедрата - в края на семестъра от началника на катедрата;

3. за батальона - в края на семестъра от командира на батальона;

4. за ротата - ежемесечно от командира на ротата;

5. за взвода (класното отделение) - ежеседмично от командира на взвода.

(2) Докладът на началника на ВВИСУ "Любен Каравелов" за резултатите от учебния процес се изпращат до 1 месец след приемането им от Общото събрание на училището в Главния щаб на Строителните войски.


Чл. 198. (1) Основни документи за отчитане успеха на обучаемите са:

1. класният дневник;

2. курсантската (студентската) книжка;

3. изпитната ведомост;

4. главната книга за успеха;

5. книгата за регистриране на дипломите, издавани от ВВИСУ "Любен Каравелов".

(2) Класният дневник се води във всяко клас-но отделение (взвод). В него се отчитат всички занятия, консултации, самостоятелна работа, тяхната посещаемост, оценките от текущия контрол и контролните работи.

(3) Класните дневници се съхраняват най-малко 12 месеца след завършване на учебната година, след което се унищожават с протокол. Съхраняването на дневниците се организира от учебно-научния отдел.

(4) За всеки зачислен в училището курсант (студент) се оформя курсантска (студентска) книжка. Попълването им задължително се извършва с мастило (химикалка). Всяка поправка се отбелязва и се заверява с подписа на началника на учебно-научния отдел.


Глава седма.
НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА И ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ И МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Чл. 199. (1) Научните изследвания във ВВИСУ "Любен Каравелов" са насочени към създаване на нови научни знания или научно-приложни продукти, както и за подпомагане на учебния процес.

(2) Научноизследователската дейност обхваща:

1. провеждане на научни сесии, конференции, семинари и др.;

2. разработване на научни и научно-приложни теми и задачи;

3. разработване на проектантски задачи;

4. разработване на дисертации, доклади, статии и съобщения по общонаучни, инженерни, военнотеоретични, учебно-педагогически и методически въпроси;

5. разработване на учебници, учебни и методически помагала;

6. ръководене на докторанти, специализанти и дипломанти;

7. рецензиране на научни трудове, дисертации, учебници, учебни и методически помагала, правилници, инструкции и др.

(3) Научноизследователската дейност се ръководи от заместник-началника на училището по учебната и научната част.


Чл. 200. Провеждането на научни изследвания е основна и неделима част от дейността на научно-преподавателските кадри и се отчита при атестирането им.


Чл. 201. Финансовото осигуряване на научноизследователската дейност се осъществява чрез:

1. средствата от бюджета на училището;

2. приходи от сключени договори (по линия на научноизследователския сектор и др.);

3. дарения и спонсорство.


Чл. 202. (1) Център за научна работа е катедрата.

(2) За решаване на определени научни и научно-приложни задачи могат да се създават научноизследователски колективи, като при необходимост могат да бъдат привличани и външни специалисти.

(3) За решаване на значими научни и научно-приложни задачи началниците на катедри с разрешение на началника на училището могат да преразпределят в рамките на катедрата учебната натовареност на преподавателите.


Чл. 203. Научноизследователският сектор е обслужващо звено на ВВИСУ "Любен Каравелов", което има предмет на дейност: научни и научно-приложни изследвания; проектантска и инженерингова дейност; производствени задачи; услуги; експертизи; консултации; оценителска дейност; икономически анализи; социологически изследвания и др.


Чл. 204. Основните насоки за развитието на дейността на научноизследователския сектор се определят от академичния съвет на училището, пред който научноизследователският сектор се отчита ежегодно.


Чл. 205. (1) Устройството и дейността на научноизследователския сектор се определят с правилник, приет от академичния съвет.

(2) В дейността на научноизследователския сектор могат да участват всички преподаватели, кадрови военнослужещи, военни служители, курсанти, войници,студенти, докторанти, както и извънщатни служители.


Чл. 206. Дейността на научноизследователския сектор се осъществява с договори.


Чл. 207. Колективите, сключили договори по реда на чл. 206, ползват материално-техническата база на училището, ако това не е във вреда на учебния процес.


Чл. 208. Всички закупени за научноизследователския сектор основни средства се зачисляват на училището след изпълнение на договора.


Чл. 209. (1) Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" периодично организира и провежда научна конференция и издава сборник с доклади на конференцията.

(2) Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" издава "Сборник научни трудове".

(3) В сборниците по ал. 1 и 2 се включват трудове, приети за печат от катедрен съвет или рецензирани от хабилитирано лице.


Чл. 210. Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" насърчава и подпомага патентната дейност. Училището може да сключи договор със заявителя, в който страните се договарят за правата и задълженията по заявяването, експертизата, издаването и поддържането на патента.


Чл. 211. (1) Организирането на международното сътрудничество, сключването на договори, членуването в международни организации и други въпроси, свързани с международната дейност на училището, се регламентират с правила за международното сътрудничество на ВВИСУ "Любен Каравелов", който се приемат от академичния съвет и се утвърждават от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(2) Основно изискване при осъществяване на дейностите по ал. 1 е постигането на висок научен, социален и друг ефект в учебния процес, научноизследователската и инженеринговата дейност.


Чл. 212. Издателската дейност се организира в съответствие със Закона за авторското право, Правилника за издателската дейност и издателския план на училището.


Чл. 213. Правилникът за издателската дейност се приема от академичния съвет.


Чл. 214. Издателският план на училището се разработва от учебно-научния отдел по предложение на катедрените съвети, разглежда се от академичния съвет и се утвърждава от началника на ВВИСУ "Любен Каравелов".


Чл. 215. Финансирането на издателската дейност се осъществява със средства от бюджета на училището.


Чл. 216. Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" създава и поддържа система за научно-техническа информация и библиотечен фонд.


Глава осма.
ИМУЩЕСТВО И ФИНАНСИ

Чл. 217. Учебно-материалната база на училището е комплекс от материални и технически средства за осигуряване на подготовката на обучаемите в съответствие с изискванията на учебните планове и програми. Тя включва учебните и учебно-спомагателните сгради и помещения, използвани за учебния процес, учебното имущество, лабораторното оборудване, техническите средства за обучение, учебните работилници, спортните съоръжения и база, учебно-методическите материали, библиотеката и др.


Чл. 218. (1) Видът и количеството на техническите средства за обучение се определят в съответствие с изискванията на квалификационните характеристики, учебните планове и програми и съвременната методика за обучение. Те се съхраняват в отделни зали и лаборатории, които трябва да осигуряват възможност за практическа подготовка на обучаемите.

(2) Регламентът за разпределяне на финансовите средства за изграждане и ползване на учебно-материалната база се определя от академичния съвет.


Чл. 219. За изграждане и усъвършенстване на учебно-материалната база в училището се изработват перспективни и годишни планове.


Чл. 220. Включване в перспективния годишен план на обекти, които изискват капитално строителство и преустройство на съществуващите сгради, се разрешава след съгласуване с Главния щаб на Строителните войски.


Чл. 221. Началникът на училището може да сключва договори за изграждане на отделни обекти от учебно-материалната база в съответствие с изискванията на нормативните актове.


Чл. 222. Проектирането на обектите от учебно-материалната база се извършва във висшето училище и чрез възлагане.


Чл. 223. Развитието и усъвършенстването на учебно-материалната база в катедрите се планира като отделен раздел в годишните им планове за работа.


Чл. 224. Разходването на финансовите средства за изграждане на учебно-материалната база се извършва в съответствие с изискванията на схемата за разходите по бюджета и утвърдените планове за нейното развитие и усъвършенстване. Всички постъпления и разходи на парични средства се водят на отчет от финансовите органи на училището.


Чл. 225. Контролът за разходването на средствата по изграждане и усъвършенстване на учебно-материалната база и за текущата издръжка на учебния процес се извършва от финансово-счетоводната служба на училището.


Чл. 226. Снабдяването на училището с учебно-бойна техника и въоръжения, апаратура, технически средства за обучение, съоръжения, материали и други се извършва по установения ред от и чрез органите на Министерството на отбраната и Главния щаб на Строителните войски. Планирането на потребности от внос и местно производство се извършва по установен ред.


Чл. 227. Материалното и техническото осигуряване на учебния процес се извършва от съответните служби по заявки на учебно-научния отдел. Осигуряването на обучаемите с устави, учебна литература, учебни пособия и канцеларски материали се извършва от учебно-научния отдел.


Чл. 228. (1) Материалната база на ВВИСУ "Любен Каравелов" може да се използва и за стопанска дейност, ако това не пречи на учебния процес и има решение на академичния съвет.

(2) За стопанска дейност се счита и даването под наем на площи, машини, съоръжения, както и на права за ползване на научни резултати от юридически и физически лица в съответствие с действащото законодателство.


Чл. 229. При необходимост годишните планове за развитие на учебно-материалната база се актуализират от академичния съвет.


Чл. 230. Спортното имущество на училището може да бъде използвано в извънучебно време и през почивните дни от служителите по установен ред.


Чл. 231. Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" съставя, изпълнява, приключва и отчита самостоятелен бюджет.


Чл. 232. В приходната част на бюджета на училището постъпват:

1. субсидия от държавния бюджет;

2. дарения, завещания, спонсорство;

3. собствени приходи от:

а) научноизследователска дейност;

б) утвърдени семестриални такси;

в) такси за извършване на административни услуги;

г) следдипломна квалификация;

4. средства от други източници по ред, определен в закон или в акт на Министерския съвет.


Чл. 233. (1) Субсидията от държавния бюджет и собствените приходи осигуряват средства за:

1. издръжка на обучението;

2. научни изследвания;

3. социално-битови разходи на курсанти, студенти и докторанти;

4. капитални вложения.

(2) Издръжката на обучението се определя въз основа на:

1. диференцирани нормативи за един курсант и един студент;

2. броя на учащите се, чието обучение се финансира от държавата.


Чл. 234. Съответните разходи за обучението и издръжката на курсантите и студентите, чието обучение се финансира от държавата, не изпълнили по своя вина задължението си да служат за нуждите на ведомството, за което са обучавани, се изчисляват на базата на действителните разходи по издръжката им в годината на завършването (или преждевременното напускане) на ВВИСУ "Любен Каравелов" за целия период на обучението.


Чл. 235. (1) Началникът на училището е второстепенен разпоредител с бюджетните средства и отговаря за тяхното правилно и целесъобразно изразходване.

(2) Началникът на финансово-счетоводната служба организира и извършва предварителен и текущ контрол на всички разходни документи.

(3) Академичният съвет прави предложения за целесъобразно изразходване на финансовите средства за учебна дейност и научни изследвания.


Глава девета.
АКРЕДИТАЦИЯ

Чл. 236. Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" участва в процедури за оценяване и акредитация съгласно Закона за висшето образование, Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и актовете на Националната агенция за оценяване и акредитация.


Чл. 237. (1) Решението за искане за откриване на процедура за оценяване и акредитация се взема от академичния съвет по предложение на началника на училището.

(2) Процедура за акредитация или процедура за оценяване се открива и по искане на министъра на образованието и науката.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Функционалните характеристики на длъжностните лица, непосочени в правилника, се изготвят от непосредствените им началници и се утвърждават от длъжностното лице, което ги е назначило, или от упълномощено от него лице.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. С влизането в сила на правилника не се прекъсва мандатът на изборните органи за управление в училището.


§ 3. Общото събрание, академичният съвет, научният съвет и научноизследователският сектор приемат вътрешни правила за своята дейност не по-късно от 2 месеца след влизането в сила на правилника.


§ 4. Правилникът се издава на основание чл. 216, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.


§ 5. Изпълнението на правилника се възлага на началника на Висшето военно инженерно строително училище "Любен Каравелов".


§ 6. Контролът по прилагането на правилника се възлага на началника на Главния щаб и командващ Строителните войски и на министъра на регионалното развитие и благоустройството.


Промени настройката на бисквитките