Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 111 от 22.XII

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА УЧИЛИЩНИТЕ НАСТОЯТЕЛСТВА

 

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА УЧИЛИЩНИТЕ НАСТОЯТЕЛСТВА

иЗДАДЕН ОТ МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ

Обн. ДВ. бр.111 от 22 Декември 1995г., отм. ДВ. бр.33 от 11 Април 2003г.

Отменен с § 67, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Правилника за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета - ДВ, бр. 33 от 11 април 2003 г., в сила от 11 април 2003 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С този правилник се уреждат съставът, устройството, структурата, функциите и дейността на училищните настоятелства.


Чл. 2. (1) Училищните настоятелства са независими доброволни сдружения за подпомагане на учебно-възпитателния процес, стопанското и материалното осигуряване на училищата.

(2) Училищните настоятелства могат да възникват като юридически лица след регистриране по реда на Закона за лицата и семейството.


Чл. 3. Съставът на училищните настоятелства включва родители, учители, общественици, научни и културни дейци, бизнесмени, съпричастни към просветното дело, готови да съдействат за напредъка на училището.


Чл. 4. Дейността на училищните настоятелства е насочена към обединяване усилията на родителската и друга общественост с тези на държавните и общинските органи и организации, физически и юридически лица за подпомагане развитието на учебното дело.


Раздел II.
ИЗГРАЖДАНЕ И СТРУКТУРА НА УЧИЛИЩНИТЕ НАСТОЯТЕЛСТВА

Чл. 5. (1) Училищните настоятелства се учредяват към училищата, детските градини и обслужващите звена.

(2) В селища с малко на брой училища, детски градини и обслужващи звена могат да се учредяват градски или селски училищни настоятелства.

(3) Училищното настоятелство може да се изгражда и към група училища, детски градини и обслужващи звена в населеното място.


Чл. 6. (1) Учредително събрание на родители, учители, общественици, свикано от инициативен комитет, избира с обикновено мнозинство училищното настоятелство.

(2) За член на училищното настоятелство може да бъде избиран директорът или друг представител на учебното заведение.

(3) Учредителното събрание определя броя на училищните настоятели.


Чл. 7. Училищното настоятелство се избира за срок 2 години.


Чл. 8. (1) Училищното настоятелство провежда редовни заседания най-малко четири пъти годишно. Извънредни заседания се свикват по решение на председателя или по искане на не по-малко от 1/3 от членовете на настоятелството.

(2) Заседанията са редовни, когато присъстват повече от половината от членовете на училищното настоятелство. Решения се взимат с обикновено мнозинство от присъстващите членове.


Чл. 9. Училищното настоятелство:

1. приема свой устав;

2. избира от състава си председател, членове на ръководството и касиер;

3. взема решения по всички въпроси, отнасящи се до предмета на дейност на настоятелството;

4. отчита дейността си един път годишно пред събранието, което го е избрало;

5. определя възнаграждение за касиера, ако има решение за това;

6. взема решения за набирането и изразходването на финансовите средства на настоятелството.


Чл. 10. Председателят на училищното настоятелство:

1. свиква и ръководи заседанията на настоятелството;

2. организира дейността на настоятелството в съответствие с този правилник, устава и решенията на училищното настоятелство;

3. представлява училищното настоятелство пред държавните и общинските органи, обществените организации и пред други юридически и физически лица;

4. участва в работата на педагогическия съвет и има право да внася за обсъждане материали.


Чл. 11. Училищният настоятел има следните права и задължения:

1. да участва в работата на училищното настоятелство;

2. да избира и да бъде избиран за член на ръководството на училищното настоятелство;

3. свободно да изразява мнението си по всички въпроси от компетенциите на настоятелството и дейността на училището;

4. да спазва правилника и устава на училищното настоятелство;

5. да оказва активно съдействие и дава своя принос за реализиране целите на училищното настоятелство в съответствие със своите възможности.


Чл. 12. Училищните настоятелства могат да се сдружават помежду си.


Раздел III.
ФУНКЦИИ И ЗАДАЧИ НА УЧИЛИЩНИТЕ НАСТОЯТЕЛСТВА

Чл. 13. Училищното настоятелство осъществява своите функции и задачи самостоятелно и във взаимодействие с училището, детската градина, обслужващото звено и други юридически и физически лица.


Чл. 14. Училищното настоятелство:

1. обсъжда и прави предложения пред съответните органи за перспективното развитие на училището (детската градина, обслужващото звено), както и за решаването на текущи проблеми, свързани с дейността на учебно-възпитателното заведение;

2. грижи се за осигуряване на допълнителни финансови и материални средства за училището, детската градина или обслужващото звено;

3. подпомага училището за възстановяване и увеличаване на училищните имоти, за тяхното ефективно стопанисване и целесъобразно използване;

4. подпомага изграждането и поддържането на материално-техническата база;

5. съдейства при организиране на ученическото хранене, осигуряване на транспорт и други битови условия за децата, учениците и учителите от училището;

6. подпомага създаването и реализирането на възпитателно-образователни програми по проблемите на децата и учениците;

7. подпомага училищните и общинските органи за осъществяването на задължителното училищно обучение до 16-годишна възраст;

8. участва при определянето на свободно избираемата подготовка, на извънкласните и извънучилищните форми на работа с децата и учениците и съдейства за тяхното реализиране;

9. подпомага и съдейства за включване на родителите при организирането на свободното време на учениците.


Раздел IV.
ИМУЩЕСТВО

Чл. 15. Имуществото на училищното настоятелство се състои от пари, вещи, имоти, ценни книжа, право върху интелектуална собственост и др.


Чл. 16. Приходите се формират от доброволни вноски на настоятелите, наеми, имоти, лихви, дарения от юридически и физически лица и др.


Чл. 17. Средствата на училищното настоятелство се изразходват за реализиране на неговите цели и задачи.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Този правилник се издава на основание чл. 115а от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (обн., ДВ, бр. 31 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 62 и 77 от 1992 г., бр. 54 и 75 от 1993 г.; попр., бр. 90 от 1993 г.; изм., бр. 13 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 68 от 1994 г., бр. 3 и 73 от 1995 г.).


§ 2. Всички неуредени с този правилник въпроси се уреждат с устава на настоятелството и съгласно действащото законодателство.


§ 3. Правилникът е съгласуван с Министерството на финансите.


Промени настройката на бисквитките