Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 6.XI

СПИСЪК НА ФАКТИТЕ, СВЕДЕНИЯТА И ПРЕДМЕТИТЕ, КОИТО СЪСТАВЛЯВАТ ДЪРЖАВНА ТАЙНА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

СПИСЪК НА ФАКТИТЕ, СВЕДЕНИЯТА И ПРЕДМЕТИТЕ, КОИТО СЪСТАВЛЯВАТ ДЪРЖАВНА ТАЙНА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТ 1990 Г.

Обн. ДВ. бр.31 от 17 Април 1990г., изм. ДВ. бр.90 от 6 Ноември 1992г., изм. ДВ. бр.99 от 8 Декември 1992г., изм. ДВ. бр.108 от 10 Декември 1999г., изм. ДВ. бр.55 от 7 Юли 2000г., отм. ДВ. бр.45 от 30 Април 2002г.

СВЕДЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА НА СТРАНАТА

1. Сведения за местата на разполагане (дислокация) и преместването им (предислокацията им), действителното наименование, организацията, щатната и списъчната численост на личния състав, въоръжението и системите за управление на въоръжените сили на страната, на отделните видове въоръжени сили, родове и специални войски, обединения, съединения, режимни поделения и обекти, невключени в официалния обмен на данни, произтичащ от международни задължения на страната.


2. Сведения за състоянието, размерите и капацитета на военните летища на страната, обектите и средствата на противовъздушната отбрана на военноморските бази, пунктовете за базиране и управление на флота, бреговата отбрана, фаровата и хидрографната служба на Българската народна армия.


3. Сведения за военните превози и наличността на горивни и смазочни материали и тилови запаси на въоръжените сили на страната.


4. Сведения за възприетите във въоръжените сили стратегически, оперативни и тактически схващания за водене на войната и бойните действия и документите, в които те се излагат, а също така и за нови опитни образци въоръжение и бойна техника.


5. Обобщени сведения за отпусканите и изразходваните материални средства за нуждите на Българската народна армия, за прираста или намаляването на запасите от тях, за складовете и базите за въоръжение и боеприпаси (невключени в официално обявените според международните договорености) - от съединение и нагоре.

Сведения по вноса и износа на въоръжение, бойна техника и боеприпаси.


6. Планове, сведения и обобщени данни за състоянието на оперативната подготовка на територията на страната и строителството на нови обекти с военно предназначение.


7. Сведния за катастрофи и аварии с въоръжение и бойна техника на режимни поделения и обекти.


8. Определените от Народното събрание документи за поверителни по преговори, договори и съглашения с други страни.


9. Обобщени сведения за младежите, подлежащи и годни за отбиване на военна служба във Въоръжените сили на Народна република България и за военно обучение и преподготовка на запасните.


10. Сведения за оперативните и мобилизационните планове, бойната и мобилизационната готовност на въоръжените сили на страната и за отделните видове въоръжени сили, родовете и специалните войски, военните обекти, перспективните планове, директивите, докладите, актовете и отчетите по оперативната, бойната и мобилизационната им готовност.


11. Сведения за оперативните и мобилизационните планове и разчети, проекти и мероприятия, свързани с осигуряване на отбранителната способност на страната по линия на държавното управление, промишлеността, транспорта и свръзките.

Сведения, планове и документи за организацията на разсредоточаването и евакуацията от национално равнище и за министерствата и ведомствата.


12. Сведения за размерите, състава, състоянието, разположението и предназначението на мобилизационните запаси от всички видове за въоръжените сили на страната и за отделни видове въоръжени сили, родове и специални войски, обединения, съединения и режимни поделения и обекти.


13. Топографски, специални карти с военно предназначение, планове на градове, топографогеодезични планове в мащаб 1:100 000 и по едри мащаби и копията от тях.

Гравиметрични карти, карти на височините на квазигеоида и отклонението на отвеса от всички мащаби и списъците на средните аномалии на ускорението на силата на тежестта.

Каталози, списъци с координати и координати на геодезични, астрономични, гравиметрични, нивелачни точки с точност до 150 м, а така също и материалите, позволяващи определянето на координати с такава точност в единна координатна система.

(Доп. - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Изходни данни за държавните координатни системи, връзките между тях и други единни координатни системи. Резултати, получени от използуването на автономни средства за определяне на координати с точност до 150 м., с изключение на т. 28-38 от списъка, отнасящи се до сведения, свързани с безопасността на въздухоплаването в координатна система WGS-84. Каталози за стойностите на геомагнитните елементи на територията и териториалните води на страната, карти на същите елементи с изолинии за ъгловите компоненти през 10 минути или по-малко и за интензитетите през по-малко от 10 НТ (нанотели), изчертани с точна интерполация, а така също и други документи, позволяващи получаването на геомагнитните елементи с посочената точност.

Резултатите от астрономични определения и от обработката на наблюдения на изкуствени спътници на Земята на геодезични цели, извършвани от станции, свързани с единните координатни системи.

Аерофилми, аерофотоснимки, космически снимки в мащаб 1:300 000 и по-едри мащаби, на които са заснети режимни обекти, земни фотоснимки за топографски цели, фотокарти, фотопланове, фотосхеми, а така също панорамни или перспективни снимки на военни обекти.

Кадастрални и други топографски планове в мащаб от 1:2000 до 1:5000 и копията от тях, които имат цифрови стойности на координатите от Държавната координатна система, нанесени в извънрамковото им оформление.


14. Обобщени сведения за релефа, характера на морското и речното дъно и елементите, които определят хидрологичния режим на крайбрежните води (с изключение на фарватерите, които са обявени за международно корабоплаване).

Данни за установените места за преминаване на войски през реките в България


15. Координатите на електроцентралите, язовирните стени, хидротехническите съоръжения, пречиствателните станции, железопътните възли и трасетата на магистралните водопроводи, газопроводи, нефтопроводи и водоизточниците, предназначени за снабдяване на големи градове и промишлени центрове, определени с точност до 150 м.


16. Сведения за открития, изобретения, рационализаторски предложения, изследователски и експериментални работи и технологични продукти в областта на науката и техниката, свързани с отбраната на страната.


СВЕДЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА И ВЪТРЕШНАТА СИГУРНОСТ

17. Сведенията от областта на външната политика, чието разгласяване или узнаването им от другиго може да увреди националната сигурност на страната или да нанесе ущърб на позициите й в преговори с друга държава.


18. Сведения и документи за вътрешнополитическото и военното състояние на други държави, основаващи се на непубликувани данни, чието разгласяване може да застраши националната сигурност на страната.


19. Обобщени сведения за състава, бойната готовност, специалната подготовка, боеспособността и разпределението на кадрите, за материално-техническото и финансовото осигуряване на поделенията на Министерството на вътрешните работи (без тези на Народната милиция и Противопожарната охрана) и разузнавателните служби на Народна република България.


20. Сведения за организацията, методите и средствата при изпълнението на специфичните задачи на контраразузнавателните и разузнавателните служби на Министерството на вътрешните работи, на криминалната и стопанската милиция на Народна република България, както и данни за специалните им съоръжения.


21. Държавните шифри, пособия, съоръжения, начините за работа с тях и шифрованите материали.

Сведения за разпределението на честотите за радиовръзките на специализираните поделения на Министерството на народната отбрана и на Министерството на вътрешните работи.


СВЕДЕНИЯ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИ ХАРАКТЕР

22. (Отм. - ДВ, бр. 108 от 1999 г.).


23. Сведения за разработката, усвояването, производството и реализацията на нови образци въоръжение, бойна техника и боеприпаси и създаваните мобилизационни мощности за тяхното производство в народното стопанство.


24. Сведения за организационно-техническата програмна защита на автоматизираните системи за управление и информация на министерствата и другите ведомства, както и висшите органи на държавната власт и управление.


25. Сведения за държавните материални резерви и мобилизационни запаси на Народна република България.


26. Сведения за националния баланс на запасите на радиоактивни и редки метали, както и за производството на концентрати от радиоактивни метали.

Сведения за износа и вноса в натурално изражение на радиоактивни и редки метали.


27. (Отм. - ДВ, бр. 108 от 1999 г.).


СВЕДЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С БЕЗОПАСНОСТТА НА ВЪЗДУХОПЛАВАНЕТО

28. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за координатите в системата WGS-84 на точките на границата на района за полетна информация, на точките на границите на забранени зони, ограничени зони и опасни зони (извън границите на контролираните райони/зони) се публикуват с точност до 1 min (една минута - географска ширина/дължина).


29. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за координатите в системата WGS-84 на точките на границите на забранени зони, ограничени зони и опасни зони (в границите на контролирани райони/зони), на точките на границите на контролирани райони/зони, на точките на навигационните средства по маршрут и на контролните точки, на точките за изчакване, на точките по схеми за отлитане и долитане, на препятствията по маршрутите за полети, на контролната точка на летищата/хеликоптерните летища се публикуват с точност до 1s (една секунда - географска ширина/дължина).


30. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за координатите в системата WGS-84 на навигационни средства на летище/хеликоптерно летище, на препятствията по правоъгълния маршрут (кръга) на летище/хеликоптерно летище, на значими препятствия в района за подход и излитане, на контролните точки/точки от финалния подход и други важни контролни точки от схемите за долитане по прибори се публикуват с точност до 1/10 s (една десета от секундата - географска ширина/дължина).


31. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за координатите в системата WGS-84 на праговете на пистата за излитане и кацане, точки от осевата линия на пътеките за рулиране, на точките на местостоянките за въздухоплавателни средства, на точките за проверка и настройка на инструменталните системи, на точките на геометричния център на зоната за опиране и на зоната за отлепване на хеликоптерно летище се публикуват с точност до 1/100 s (една стотна от секундата - географска ширина/дължина).


32. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за координатите в системата WGS-84 и за превишението (абсолютната височина/относителната височина) на наземните станции към глобалните спътникови навигационни системи се публикуват съответно с точност до 1/1000 s (една хилядна от секундата - географска ширина/дължина) и до 1/10 m (една десета от метъра).


33. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за превишението (абсолютната височина/относителната височина) на праговете на пистата за излитане и кацане (ПИК) при точен заход, на точката на геометричния център на зоната за отлепване на хеликоптерно летище при точен подход, на вълната на геодида на WGS-84 на прага на ПИК при точен подход, на вълната на геодида на системата WGS-84 на зоната за отлепване на хеликоптерно летище при точен подход,на вълната на геодида на системата WGS-84 на зоната за опиране на хеликоптерно летище при точен подход и относителната височина за прелитане прага на ПИК при точен подход се публикуват с точност до 0,5 m (половин метър).


34. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за превишението (абсолютната височина/относителната височина) на летище/хеликоптерно летище, на вълната на геодида на системата WGS-84 в точката на превишение на летището/хеликоптерното летище, на праговете на пистата за излитане и кацане (ПИК) при неточен заход, на точките на геометричния център на зоната за отлепване на хеликоптерно летище при неточен подход, на вълната на геодида на системата WGS-84 на праговете на ПИК при неточен подход, на вълната на геодида на системата WGS-84 на зоната за отлепване на хеликоптерно летище при неточен подход, на вълната на геодида на системата WGS-84 на зоната за опиране на хеликоптерно летище при неточен подход, на препятствията в района/зоната за подход и излитане, на препятствията при полет по правоъгълния маршрут (кръг) и на летището/хеликоптерното летище се публикуват с точност до 1 m (един метър).


35. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за превишението (абсолютната височина/относителната височина) на препятствията по маршрута на полети и на оборудването за измерване на разстояние се публикуват с точност до 3 m (три метра).


36. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за склонение и магнитно склонение на навигационните средства и на летищата/хеликоптерните летища се публикуват с точност до 1 градус (един градус).


37. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за дължината (разстоянието/размера) на пистата за излитане и кацане, на зоната за опиране на хеликоптерно летище, на зоната за отлепване на хеликоптерно летище, на крайната писта за спиране и разполагаемите разстояния за кацане се публикуват с точност до 1 m (един метър).


38. (Нова - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Сведения за разстоянието между курсовата система на инструменталната система за кацане и праговете на ПИК, между глисадната система на инструменталната система за кацане и праговете на ПИК, измерено по осевата линия, между маркерите на инструменталната система за кацане и праговете на ПИК, между антената на оборудването за измерване на разстояние, съвместена с инструменталната система за кацане, и праговете на ПИК по осевата линия се публикуват с точност до 3 m (три метра).


РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ 29 ОКТОМВРИ 1992 Г. ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ НА НЯКОИ ФАКТИ, СВЕДЕНИЯ И ПРЕДМЕТИ ОТ СЪСТАВА НА СПИСЪКА НА ФАКТИТЕ, СВЕДЕНИЯТА И ПРЕДМЕТИТЕ, КОИТО СЪСТАВЛЯВАТ ДЪРЖАВНА ТАЙНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 31 ОТ 1990 Г.)

(ОБН. - ДВ, БР. 90 ОТ 1992 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 99 ОТ 1992 Г.)


НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 86, АЛ. 1 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Р Е Ш И:


Изключва от състава на Списъка на фактите, сведенията и предметите, които съставляват държавна тайна на Република България, някои факти, сведения и предмети, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 99 от 1992 г.) плановете на градовете в мащаб 1:100 000 и в по-едри мащаби и копията от тях в система 1970 г.;

2. (изм. - ДВ, бр. 99 от 1992 г.) кадастрални и други топографски планове в мащаб 1:5000 и в по-едри мащаби и копията от тях, които нямат цифрови стойности на координатите от Държавната координатна система, нанесени в извънрамковото им оформление в система 1970 г.;

3. (изм. - ДВ, бр. 99 от 1992 г.) аерофилми, аероснимки, земни фотоснимки и друга информация, получена чрез дистанционни методи, които не съдържат изображения на обекти, свързани с националната сигурност;

4. координатите на трайно обозначени на местността точки в координатната система от 1970 г. и свързаните с нея топографски и кадастрални карти, планове и данни.


Промени настройката на бисквитките